Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare och Anna Öster, LÄnsförsäkringar. TT
Brexit Marknadens reaktion

”Det här är det sämsta möjliga scenariot”

Svenska chefsekonomer varnar för att det brittiska valresultatet och osäkerhet om vad detta innebär för brexitförhandlingarna medför konsekvenser både för ekonomin och svenska företag, skriver SvD Näringliv.
– Det här är det sämsta möjliga scenariot, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, till tidningen.
Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster menar att valresultatet kan gå att tolka som att britterna inte är så benägna att lämna EU på vilka villkor som helst. Britterna ställer sig inte bakom Theresa Mays hårdföra linje mot EU, vilket skulle kunna vara positivt för marknaden på lite längre sikt.

Toppnyheter

Anna Kinberg Batra. Susanna Persson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven mot Kinberg Batra

Fyra länsförbund vill byta ut Anna Kinberg Batra

Även Moderaterna i Västerbotten och Uppsala kräver Anna Kinberg Batras avgång, skriver flera medier. Detta efter att distrikten hållit ett extrainkallade telefonmöten.
– Vi har beslutat att ställa oss bakom avgångskravet. Vi tycker helt enkelt att partiet behöver en tydlig nystart. Det är krisartade siffror för Moderaterna, säger Västerbottens länsordförande Anders Ågren, till SVT Nyheter.
Dessutom meddelar partiets finanslandstingsråd i Stockholm Irene Svenonius meddelar i ett Facebookinlägg att förtroendet för Kinberg Batra är förbrukat. ”Det var inget lätt beslut för en lojal person. Men tyvärr nödvändigt”, skriver hon.
Tidigare meddelade länsförbunden i Stockholm och Dalarna att de vill att M-ledaren lämnar posten. Förtroendefrågan är splittrad inom partiet och det finns fortfarande flera länsförbund som har förtroende för Kinberg Batra.

4 tim
Carl Bildt, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson. TT

DN listar: Här är de tänkbara M-efterträdarna

Dagens Nyheter har listat flera toppmoderater som kan tänkas ta över om Kinberg Batra skulle tvingas avgå som partiledare.
Överst på listan står två personer i den nuvarande partiledningen: Ulf Kristersson, 53, som beskrivs som ”rebellernas favorit” och Elisabeth Svantesson, 47, som är mycket omtyckt i landet.
Även förre försvarsministern Mikael Odenberg, riksdagsledamöterna Johan Forsell och Hanif Bali samt förre statsministern Carl Bildt finns med på listan.
Moderaterna är splittrat i frågan om partiledarens framtid. Kinberg Batra har fortfarande stöd från elva länsförbund, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

4 tim
Hanif Bali. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bali om M-krisen: ”Ställer min plats till förfogande”

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ställer sin plats som ledamot i partistyrelsen till förfogande, skriver han på Twitter. Han uppmanar de andra i ledningen att göra samma sak inför partistämman i oktober.
– Det är rimligt att vi som har en del i detta ställer våra platser till förfogande, säger han till Expressen.
Bali anser att det är uppenbart att partiet befinner sig i en förtroendekris. Han påpekar också att det är viktigt att få förtroendet prövat eftersom 30 procent av M:s väljarbas säger sig inte ha förtroende för partiet.

4 tim
Läs mer om Avgångskraven mot Kinberg Batra
Maria Abrahamsson.
Röster om M-krisen

Abrahamsson: ”Ska strimla länsbänken med motorsåg”

Moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson riktar nu hård kritik mot Stockholms länsförbund som kräver Anna Kinberg Batras avgång.
”I morgon är det jag som smyger in i kammaren iförd motorsåg och strimlar Stockholms länsbänk. Ge er för f-n!” twittrar hon.
Abrahamsson är en av flera moderata politiker som kritiserar de öppna avgångskraven mot partiledaren. Tidigare under dagen gick före detta partisekreteraren Sven Otto Littorin och Siri Steijer, tidigare politiskt sakkunnig i regeringskansliet, ut och kritiserade avgångskraven.

3 tim
Sven Otto Littorin och Anna Kinberg Batra. TT

Littorin om avgångskraven: ”Skärp er för fan”

Opinion Den som försöker kuppa bort Anna Kinberg Batra med ett år kvar till valet borde bli diskvalificerad att leda partiet. Det skriver Sven Otto Littorin, Moderaternas före detta partisekreterare, på Expressen Debatt.
Littorin menar att det numera finns flera knivslipare inom partiet som gör allt för att få bort partiledaren, men i stället borde man lägga fokusen på innehåll och leverans i sak än på form och person. Det är också det väljarna vill ha, enligt Littorin.
”Skärp er för f-n. Det är viktigare att byta regering än moderat partiledare”, skriver han.
Siri Steijer, tidigare politisk sakkunnig i regeringen Reinfeldt, skriver på Aftonbladet Debatt att Moderaternas problem är större än Kinberg Batra och att krisen egentligen handlar om politikens innehåll. Hon menar att partiet, i stället för att byta ut Kinberg Batra, borde ägna sig åt att utveckla förslag för politiska reformer.
”Det finns många poäng att plocka genom att återta kommandot över klassiskt borgerliga frågor. Där borde partiets fokus ligga”.

5 tim
Anna Kinberg Batra. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: ”M-ledarens dagar kan vara räknade”

Läget förvärras snabbt för Anna Kinberg Batra och om fler länsförbund sluter upp med avgångskrav kan M-ledarens dagar som partiledare vara räknade, skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
Det är inte överraskande att Stockholms länsförbund, som är M:s tyngsta, är först ut med försöken att avsätta henne då missnöjet bland dessa länge varit stort, skriver Knutson. Han påpekar också att det över hela landet finns missnöjda moderater som anser att partiledningen ligger bakom de svajande opinionssiffrorna. Enligt källor till SVT medverkar personer ända upp i partitoppen i försöken att avsätta Kinberg Batra, skriver Knutson som betonar allvaret i detta.
”Och frågan är hur länge hon klarar av att stå emot attackerna. För varje offentligt angrepp av sina egna undergrävs hennes position som partiledare”.
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att det skulle vara ”en historisk ironi om det blir Stockholmarna som fäller M-ledaren” eftersom det var hon som för länge sedan sade att ”Stockholmarna är smartare än lantisar”.

Idag 15:04
Läs mer om Röster om M-krisen
Karl-Petter Thorwaldsson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

LO: Vill se reformer som bryter ökande ojämlikheten

LO hoppas på en höstbudget med rejäla reformer som tar itu med de stora utmaningar om ökande ojämlikhet som som Sverige står inför. Det skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och tre av hans närmaste medarbetare på DN Debatt.
Fackorganisationen menar att LO-medlemmarna upplever att utvecklingen i landet går åt fel håll – framförallt vad gäller tryggheten och välfärden – trots att tillväxten numera är hög och arbetslösheten sjunker.
Därför presenterar LO nu tre krav på regeringen inför höstens budget och nästa mandatperiod: att den ska investera stort i välfärden, satsa på utbildning för riktiga jobb, höja barnbidraget och skatten på kapital.
”Vanligt folk måste få det bättre. De som har det bäst ställt måste bidra mer”, skriver representanterna.

2 tim
Nordeas Annika Winst, Swedbanks Anna Breman, SEB:s Robert Bergqvist och Länsförsäkringars Anna Öster. TT/Länsförsäkringar

Ekonomer vill se satsningar på jobben i höstbudgeten

Att få ner arbetslösheten, få in nyanlända på arbetsmarknaden, sänkta skatter snarare än höjda, utökat rut-avdrag och satsningar på infrastruktur. Det är vad några av Sveriges toppekonomer vill se från regeringen när de på torsdagen samlas på Harpsund för att förhandla nästa års budget, skriver SvD Näringsliv.
–  Arbetsmarknaden börjar bli ett allvarligt bekymmer, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till tidningen.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth vill se sänkta skatter för dem med lägst inkomster, vilket skulle göra det mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag. Enligt Swedbanks chefsekonom Anna Breman är integrationen av en av de största utmaningarna för svensk ekonomi. Där är utbildning en viktig faktor, säger Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster till tidningen.

1 tim
Arkivbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

KI inför budgeten: Håll i pengarna

Det finns en risk att regeringen gör av med för mycket pengar nästa år, säger konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén till Ekot.
Bakgrunden är att finansminister Magdalena Andersson i morgon väntas presentera en positiv prognos över landets ekonomi inför den kommande höstbudgeten.
– Regeringen kommer anse att de har mera pengar att spendera, säger Hedén och flaggar för att risken är att man hamnar för långt från överskottsmålet. Det kan ge mindre pengar att spendera längre fram, något som kan leda till framtida skattehöjningar.

Idag 07:09
Läs mer om Höstbudgeten 2017
Maktskiftet i USA Trumps team
Mitch McConnell  BRYAN WOOLSTON / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trumps team

Senatsledaren: Jag pratar visst med Trump

Relationen mellan Mitch McConnell, Republikernas ledare i senaten och USA:s president Donald Trump är frostig. Enligt New York Times källor har de två inte pratat med varandra på flera veckor – och McConnell uttrycker starkt tvivel över Trumps presidentskap.
”De är låsta i ett politiskt kallt krig”, säger källorna.
Samtidigt närmar sig deadline för flera viktiga politiska beslut, bland annat om skuldtaket ska höjas eller inte. Även Trumps vallöften om en skattereform och infrastruktur står på agendan. Till Reuters avfärdar McConnell uppgifterna om att han inte pratar med presidenten. De står i regelbunden kontakt, säger han.
”Vi har mycket arbete framför oss och vi är fast beslutna att tillsammans föra vår gemensamma agenda framåt. Den som antyder något annan är uppenbarligen inte delaktig i samtalet”, säger McConnell.
Trump har allt mer öppet, bland annat på Twitter, vädrat sitt missnöje mot McConnell och andra partikamrater i kongressen i takt med att tiden går utan att några av hans förslag omsätts i lag.

2 tim
Bildmontage.  TT

Analys: Breitbarts rubriker visar att Bannon är rasande

Breitbarts arga rubriker efter att Donald Trump i natt presenterat sin nya Afghanistanstrategi avslöjar hur djup sprickan mellan den sparkade chefsstrategen Steve Bannon och presidenten egentligen är. Det skriver Callum Borchers i en analys på Washington Post.
”Jag var inte redo för den här raseriattacken”, skriver Callum som plockat fram den högerextrema sajtens fem senaste artiklar om Afghanistanstrategin. De flesta har raljanta rubriker som hånar presidenten.
”Det som förvånar med Breitbarts bevakning är att de attackerar presidenten personligen, inte hans rådgivare”, skriver Borchers som påpekar att Breitbart tidigare varit noggranna med att lyfta fram förmildrande omständigheter när presidenten fått kritik. Nu är tonläget annorlunda, menar Borchers.
”Det betyder inte att Breitbart har hoppat av Trumptåget permanent. Men det är tydligt att konflikten mellan Bannon och hans tidigare chef är på riktigt. Och den kommer blossa upp igen så fort presidenten inte lever upp till sina vallöften”, skriver Borchers.
Bannon återvände som styrelseordförande för Breitbart strax efter att han fått sparken från Vita huset.

Igår 19:48
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.