Kosovare Asslani i närkamp med Leonie Maier. DANIEL MIHAILESCU / AFP
Fotbolls-EM 2017

”Det här var en taktisk triumf för svenskorna”

Det var defensiven som gjorde att Sverige tog poäng mot Tyskland efter tio raka mästerskapsförluster. Det skriver Expressens Anna Friberg i en krönika. Sveriges spel påminde om det som ledde fram till OS-silver förra sommaren. Samtliga spelare deltog i det kompakta försvarsspelet och lämnade få ytor till tyskorna.
”En taktisk triumf gav ett oavgjort som nästan kändes som en seger”, skriver Friberg men tillägger att Sverige skapade få vassa chanser.
Sportbladets Simon Bank skriver att Sverige måste hitta en ”x-faktor” som gör att målskyttet lossnar. Det kan vara Stina Blackstenius, som gjorde ett piggt inhopp, eller Kosovare Asllani.
”Eller så får vi väl hoppas på det faktum att ett lag som inte släpper in några mål faktiskt alltid har chansen”, skriver han.

Läs mer om matchen

Läs mer

Toppnyheter

It-skandalen Röjda uppgifterna
Alliansledarna utanför Rosenbad inför mötet. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

AKB: Kan inte outsourca ansvaret för rikets säkerhet

”Man kan aldrig outsourca ansvaret för rikets säkerhet till någon annan.” Det säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till den samlade presskåren efter mötet med statsministern och tillägger att hon kommer att kräva ”politiskt ansvarstagande”.
I närmare två timmar samtalade Stefan Löfven med samtliga riksdagspartiernas ledare om skandalen efter Transportstyrelsens it-upphandling. Enligt oppositionen och Vänsterpartiet återstår flera frågor och hotet om misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar är inte undanröjt.
– Det måste bli politiska konsekvenser av det här, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte nöjd med dagens besked från statsministern.
– Det var dåliga svar på om man agerat tillräckligt snabbt när man visste att en myndighetschef avsåg bryta mot lagen.

36 min
Anders Ygeman (till vänster) och Anna Johansson (trea från vänster) under regeringens sommarfika. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ygeman: ”Inget man pratar om på fikarasten”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han följde gängse rutiner när han blev varse problemen med Transportstyrelsens it-upphandling. Det innebär att han kontaktade näringsdepartementet, men inte att han pratade med statsminister Stefan Löfven eller infrastrukturminister Anna Johansson.
– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten, säger Ygeman till Expressen och förklarar att känslig information måste diskuteras i speciella rum.
Han har i eftermiddags frågats ut av justitieutskottets ledamöter. Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är inte nöjd med varken svaren eller hanteringen.
– Man har inte agerat tillräckligt kraftfullt, säger han till Aftonbladet.

2 tim
Maria Ågren, 2010. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetschef varnade – påstods överdriva allt

När Transportstyrelsen genomförde it-upphandlingen skrev dåvarande generaldirektör Maria Ågren under avsteg från tre lagar: Personuppgiftslagen, lagen om offentlighet och sekretess samt säkerhetsskyddslagen. Trots att myndighetens säkerhetsskyddschef påtalade avstegen godkände Ågren dem, skriver Expressen.
I förhör med Säpo, som inledde en utredning eftersom man oroade sig över säkerheten, avfärdade hon experten med att ”allt han för fram blir jättestort och detta har kanske gjort att han inte har fått gehör”.
Ågren fick sparken i januari och accepterade ett strafföreläggande tidigare i somras.

2 tim
Läs mer om It-skandalen
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna
Montage
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna

Utländska medier spår att regeringen Löfven faller

”Skandalen kan hota jobben för flera ministrar i mitten-vänsterregeringen och regeringen själv.” Det skriver den brittiska affärstidningen Financial Times i en artikel om it-skandalen på Transportstyrelsen. Även norska Aftenposten konstaterar i sin rubrik att regeringen hänger löst.
Ett annat medium som intresserar sig för turbulensen som skakar Sveriges politiska ledning är Reuters. Nyhetsbyrån skriver att kommunikationen inom regeringen inte fungerat eftersom infrastrukturminister Anna Johansson säger att hon inte fått den information som hennes statssekreterare hade.

1 tim
Arkivbild: Stefan Löfven och Elvy Söderström. Håkan Nordström / TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrelse kände till lagbrott: ”Var nog svårt att ta in”

Redan hösten 2015 blev Transportstyrelsens styrelse varse att myndigheten gjort ”avsteg från lagen” i samband med it-upphandlingen, men agerade inte.
– Jag var naiv, säger styrelseledamoten Elvy Söderström (S) till Aftonbladet.
Söderström, som tills i våras satt i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger till tidningen att hon inte förstod att det rörde sig om ett lagbrott.
– Det var nog svårt att ta in. Det låter inte klokt att man inte reagerade starkare.
Tidigare generaldirektören Staffan Widlert, den som inledde upphandlingen som slutade med att före detta gd:n Maria Ågren fick sparken i januari, säger till DN att man sällan diskuterade säkerheten.
– Jag tror vi och stora delar statsförvaltningen har en naivitet för de här frågorna som blivit allt viktigare under åren.

3 tim
Peter Hultqvist Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Ska skydda Sverige – inte sig själv

Det finns flera faktorer kring it-skandalen vid Transportstyrelsen som är besvärande, konstaterar DN:s Karin Eriksson i en analys efter försvarsminister Peter Hultqvists möte med försvarsutskottet.
Hultqvist, som kände till problemet långt innan statsministern och infrastrukturministern, informerade inte dem eftersom det inte var hans mandat. ”Det är besvärande att en minister som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserad på att skydda sig själv”, skriver Karin Eriksson.
Efter dagens utfrågning sa försvarsministern till TT att han inte kan ”kommentera hur andras informationsvägar ser ut”.
– Jag kan bara konstatera att med den information jag hade så gjorde jag det som man ska göra i det läget, det vill säga säkra upp att det vidtas åtgärder i det här sammanhanget och så var fallet.

3 tim
Läs mer om It-skandalen
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Jeff Sessions/Anthony Scaramucci. TT
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Scaramucci: Vi tar beslut om Sessions inom kort

Vita huset kommer snart att fatta ett beslut om vad som ska hända med justitieminister Jeff Sessions. Det säger Donald Trumps nye kommunikationschef Anthony Scaramucci på tisdagskvällen svensk tid.
Tidigare i dag sa Scaramucci att Donald Trump ”troligen” vill bli av med Sessions.
– Trump är uppenbart frustrerad. Troligen vill han bli av med Sessions, sa han till radiovärden Hugh Hewitt.
Den senaste veckan har Trump vid flera tillfällen attackerat Sessions för hans beslut att ställa sig utanför ryssutredningen på grund av risk för jäv. Så sent som i dag twittrade Trump att justitieministerns agerande gentemot Hillary Clinton har varit ”väldigt svagt”. Enligt AP har Trump de senaste dagarna diskuterat möjligheten att avskeda Sessions.

7 min
Jared Kushner. YURI GRIPAS / AFP

Analyser: Skyller indirekt på Donald Trump Junior

I ett av sina få offentliga framträdanden fortsatte Jared Kushner i dag att förneka att han samarbetat med Ryssland under hans svärfar Donald Trumps presidentvalskampanj. Men förnekandet innehöll viktiga nyanser, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Kushner sa exempelvis att han inte hade vetskap om att någon annan i kampanjen samarbetat med Ryssland. Det lämnar öppet för att någon kan ha gjort det utan att han kände till det. Tidigare har Trump och hans stab benhårt förnekat att något samarbete ägt rum, skriver Blake.
Kushner menar också att han inte hade läst de mejl som föregick det möte som han och Donald Trump Junior hade med ryska företrädare. Något som låter osannolikt, skriver DN:s Martin Gelin i en analys.
”Framför allt är det ett försvar som implicit ger Trump Junior, som bevisligen deltog i mejlkonversationen, skulden för att ha ordnat mötet.”

Igår 20:11
CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump fortsätter attackera Sessions – på Twitter

Donald Trump går till ny attack mot sin justitieminister Jeff Sessions.
”Varför tittar inte kommittéerna, utredarna och vår oroliga justitieminister närmare på skurkaktiga Hillarys brott och kopplingar till Ryssland?” skriver Trump på Twitter på måndagsmorgonen, amerikansk tid.
För några dagar sedan sa Trump att han inte hade utsett Sessions om han hade vetat att han skulle ställa sig utanför utredningen om Rysslandskontakterna.

Igår 13:56
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.