Ebba Lindsö, arkivbild från 2008.  TT
Turerna kring PPM-fonderna

Ebba Lindsö lämnar SBAB:s styrelse efter Allra

Det kritiserade fondbolaget Allras tidigare ordförande Ebba Lindsö lämnar sin plats i den statliga banken SBAB:s styrelse, rapporterar DI. Hon sitter dock kvar i den statliga pensionsfonden Sjätte AP-fonden och finansbolaget Burenstam & Partners.
– Eftersom det mediala intresset kring min person är så stort vill jag minska mina engagemang i styrelser, säger hon till tidningen om sitt beslut att lämna SBAB.

Toppnyheter

Anna Kinberg Batra. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
IT-skandalen på Transportstyrelsen

AKB kräver svar: ”Dags att Löfven tar ansvar”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra fortsätter att be statsministern kliva fram för att svara på vad han och regeringen känt till om Transportstyrelsens it-läcka, när vetskap fanns och vad som sedan gjorts för att åtgärda brister.
– Den här skandalen verkar växa varje dag, det blir snarare fler frågetecken som tillkommer. Nu är det dags att statsministern tar ansvar, säger Kinberg Batra till TT.
Hon tvekar inte att beskriva det hela som ”rimligen den största kris” som drabbat regeringen Löfven.

1 tim
Anna Johansson möter pressen. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Ministern fåordig efter möte: Gett bra information

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har träffat ledamöterna i riksdagens trafikutskott och ledamöter i försvarsutskottet. Detta efter att det blivit känt att känsliga uppgifter kan ha hamnat i fel händer efter Transportstyrelsens it-läcka.
Johansson var fåordig på väg ut från mötet.
– Vi har kunnat ge en bra information. Det känns, efter omständigheterna, väl, sa hon och gick utan att svara på några frågor, enligt TT.
Oppositionen har varit hård i sin kritik av regeringen. KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson beskriver eftermiddagens möte som del 1 i en historia som lär pågå länge. Han har anmält infrastrukturministern och statsministern till KU. Många frågor återstår att få svar på, enligt honom.
– Det behövs en kriskommission.

2 tim
Jessica Rosencrantz. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Allianskritik: Johansson kan inte svara fullt ut

Moderaten Jessica Rosencrantz, vice ordförande i trafikutskottet, ser efterdagens möte med Anna Johansson (S) som ett första steg i att skapa sig en bild av det som har hänt på Transportstyrelsen och vad regeringen visste.
– Jag upplever att infrastrukturministern fortfarande inte kan svara fullt ut på när hon fick vetskap första gången om vad som hade hänt på Transportstyrelsen, säger hon till TT.
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) tycker fortfarande inte att han har helt grepp om myndighetens sekretessläckage, trots mötet.
– Risken att vi kommer få fler tråkiga nyheter framöver är nog ganska uppenbar.

2 tim
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
DANIEL MIHAILESCU / AFP
Fotbolls-EM 2017

Just nu: Schelin spräcker nollan – 1–0 till Sverige

1–0 | Sverige har öppnat starkt i den andra gruppspelsmatchen mot Ryssland i EM. I den 22:a minuten gav Lotta Schelin svenskorna ledningen på nick efter att den ryska målvakten felbedömt Magdalena Erikssons inlägg.
Dessförinnan hade Sverige skapat flera bra målchanser. I den elfte minuten hade Kosovare Asllani exempelvis ett skott i ribban.
Förbundskapten Pia Sundhage gör två förändringar i startelvan inför kvällens EM-match mot Ryssland. Chelseaspelaren Magdalena Eriksson går in på vänsterbacken i stället för Jonna Andersson. Dessutom får Stina Blackstenius, som gjorde ett bra inhopp mot Tyskland, chansen i anfallet bredvid Lotta Schelin. Det innebär att Fridolina Rolfö börjar på bänken.
Följ matchen i TV4 eller via länkarna nedan.

9 min
Lotta Schelin. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige favoriter i kväll: ”Måste ösa in mål”

Sverige möter Ryssland i sin andra gruppspelsmatch i EM i kväll och bör vinna för att ha chans på kvartsfinalen.
Mittbacken Nilla Fischer har i fyra mästerskap i rad varit den som satt det första svenska målet. Men hon lovar inget inför kvällen.
– Ja tack om jag får göra det, men så länge vi gör mål så är det verkligen skit samma, säger hon till TT.
Läget i svensklaget är bra inför ryssmötet och även Olivia Schough, som åkte på en lårkaka i premiärmatchen mot Tyskland, är tillgänglig för spel. Sverige har ett bra facit mot ryskorna och vann med 4–0 sist lagen möttes, i Algarve cup tidigare i år. Men Ryssland överraskade samtidigt i EM-premiären och leder i nuläget gruppen.
– Det räcker att vi vinner två matcher, eller kanske en, sa Lotta Schelin efter EM-premiären.
– Men för att bli etta måste vi ösa in mål, tillade hon, skriver Sportbladet.
Matchen, med avspark klockan 18.00, spelas i nederländska Deventer och sänds i TV4.

5 tim
Rysslands förbundskapten Jelena Fomina Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rysslands varning: Vi är proffsigare och bättre nu

När Sverige och Ryssland möttes i Algarve Cup för fyra månader sedan vann Sverige med 4–0. Men Rysslands förbundskapten Jelena Fomina försäkrar att det är ett helt annat lag som Sverige nu ställs mot i fotbolls-EM.
– Vi är mycket proffsigare och helt enkelt bättre, säger hon enligt TT.
I måndags vann Ryssland mot Italien med 2–1, landets första seger i ett EM, men endast sju av spelarna som startade mot Sverige i Portugal var delaktiga.
21-åriga yttermittfältaren Margarita Tjernomyrdina, till vardags i Moskvaklubben Tjertanovo, är en av landslagets nya, unga talanger.
– Sverige är ett av turneringens starkaste och mest välorganiserade lag. Ett av de bästa lagen, med mycket speed, säger hon.

Igår 17:42
Läs mer om Fotbolls-EM 2017
Poliser på brottsplatsen i norra Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta morden i Angered

Man begärd häktad – tros ha mördat fyra människor

Mannen som misstänks för fyra mord i Gårdsten i Göteborg har begärts häktad av kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.
− Efter vad som framkommit i utredningen gör jag bedömningen att det föreligger sannolika skäl och har begärt den misstänkte gärningspersonen häktad, säger hon i ett pressmeddelande.
Mannen i 50-årsåldern anhölls på torsdagen, samma dag som en kvinna och tre små barn hittades döda i en lägenhet i östra Göteborg. Han är anhörig till offren.
Den misstänktes advokat Poly Jensell vill inte kommentera hur hennes klient ställer sig till anklagelserna.

1 tim
Polis vid brottsplatsen. Grannar hedrar offren. TT

Åklagare: Polisen jobbar för högtryck just nu

Polisen är inte klara med den tekniska undersökningen i Gårdsten där en kvinna och tre små barn dödades på torsdagsmorgonen. Åklagare Helen Treiberg Claeson leder förundersökningen och vill inte kommentera det pågående arbetet.
– Polisen jobbar för högtryck, det händer saker hela tiden, säger hon till TT.
Polisens avspärrningar runt den eldhärjade fastigheten finns fortfarande kvar. Polisen kan behöva göra kompletterande undersökningar efter att vittnesförhören är gjorda.
En man i 50-årsåldern, anhörig till offren, har anhållits som skäligen misstänkt för fyra mord. Han befann sig utanför byggnaden när han påträffades av polis.

4 tim
Lisbeth Eliasson, Mona Lundkvist och andra grannar hedrar den kvinna och de tre små barn som dött i ett misstänkt mord i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grannar höll minnesstund: ”Det känns ofattbart”

Grannar till den kvinna och de tre små barn som misstänks har mördats av en anhörig i Angered i norra Göteborg i går vittnar om chock och sorg i området.
Under torsdagskvällen samlades flera av dem utanför porten till den brandhärjade lägenheten för att tända ljus och lägga blommor och gosedjur.
– Det går inte att beskriva hur fruktansvärt det är, säger Lisbeth Eliasson till GP.
– Det var en väldigt omtyckt familj, tillägger hon.
Johanna Johansson blev vittne till räddningsinsatsen på torsdagsmorgonen.
– Jag såg att de bar ut ett barn, då kom tårarna, säger hon till GT.

Idag 09:33
Läs mer om Misstänkta morden i Angered
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Robert Mueller. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Muellers krav på Vita huset: Spara allt från ryssmötet

Inget från det omtalade mötet mellan Donald Trump Junior och flera ryska medborgare, som ägde rum sommaren 2016, får slängas. Det kravet har den särskilde åklagaren Robert Mueller ställt på samtliga medarbetare i Vita huset, enligt CNN.
Uppgifterna kommer samtidigt som flera medier skriver att Donald Trump försöker hitta ett sätt att stoppa Muellers utredning. Trumps juridiska rådgivare har fått i uppdrag att försöka hitta intressekonflikter hos utredare som arbetar under Mueller.

43 min
Robert Mueller J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix

Analys: Om Mueller sparkas är Watergate en småsak

Donald Trump ”förbereder radikala åtgärder” för att stoppa Robert Mueller, den särskilde åklagaren som utreder Rysslands koppling till det amerikanska presidentvalet, skriver DN:s utrikeskommentator Martin Gelin.
I en intervju med New York Times varnade Trump åklagaren för att rota i hans privata finanser. Då går han över en gräns, varnade presidenten. Strax därpå blev det känt att Mueller tittar närmare på Trumps affärer.
Enligt uppgifter till flera amerikanska medier kommer Trump försöka sparka Mueller – och om han lyckas kommer det sannolikt leda till en politisk kris, skriver Gelin som citerar historikern Michael Beschloss i MSNBC: ”Då är vi på väg mot en konstitutionell kris som får Watergate att se ut som en småsak”.
Washington Posts Aaron Blake skriver att det är oerhört komplicerat att sparka en särskild åklagare, men det hindrar inte Trump från att försöka. Han konstaterar också att presidenten nu har attackerat i princip varenda person med kopplingar till Rysslandsutredningen, inklusive sin egen justitieminister Jeff Sessions – som var en av Trumps tidigaste anhängare.
”Trenden är tydlig. Om du tänker utreda Trump, var redo för att han kommer försöka underminera dig. Exakt varför han känner sig tvungen att göra det är den stora frågan”, avslutar han.

3 tim
Donald Trump i Pentagon, 20 juli. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Särskilde utredaren granskar Trumps företag

Robert Mueller, den särskilda utredare som granskar Trumpkampanjens påstådda kopplingar till Ryssland, undersöker transaktioner som inbegriper företag som tillhör president Donald Trump, skriver Bloomberg. Nyhetsbyrån hänvisar till en källa med insyn i utredningen.
Enligt källan tittar FBI:s utredare bland annat på ryska köp av lägenheter i Trumps fastigheter och hans inblandning i en kontroversiell hotellsatsning i New York där ryska aktörer medverkade.
I en intervju med New York Times i går indikerade Trump att precis den här typen av utredning av hans affärer skulle vara ett övertramp från Muellers sida, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys. Att sparka Mueller vore tio gånger så kontroversiellt som när Trump sparkade FBI-chefen James Comey i våras, menar Blake.
”Det verkar som att bollen ligger hos Trump nu.”

Igår 17:03
Läs mer om Maktskiftet i USA
Turister väntar utanför Kos flygplats. Nikos Christofakis / TT NYHETSBYRÅN
Skalvet vid Medelhavet

Turister strandsatta på ön – ”kaos på flygplatsen”

Flygen från Kos är försenade med flera timmar, rapporterar Svenska Dagbladet. Flygplatsen stängdes i flera timmar efter jordskalvet i Medelhavet.
– Det är fullständigt kaos på flygplatsen, säger Oskar Jönsson, som är på plats, till tidningen.
Omkring 1 500 turister från Sverige ska vara på den grekiska ön, vissa vittnar om bristfällig information från flygbolagen. UD har bekräftat att en svensk dött i skalvet. Två svenskar är allvarligt skadade.
Sammanlagt har över 120 människor skadats.

3 tim
Den raserade baren på Kos. UD bekräftar att en svensk man har dött.  LOUISA GOULIAMAKI / AFP

UD bekräftar: Svensk man i 20-årsåldern död i skalvet

Utrikesdepartementet bekräftar nu att en svensk medborgare dött på turistön Kos i samband med jordskalvet som drabbat Grekland.
– Det är en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, säger Sofia Karlberg, presschef på UD till TT.
Anhöriga är underrättade.
Även en turkisk medborgare har dött i skalvet, uppger grekiska myndigheter för AFP och AP. De två omkomna ska ha befunnit sig på en bar i centrala Kos stad där taket rasat in, enligt AFP.
Över 120 människor har skadats på ön och bland dem finns svenskar, bekräftar UD. Fem personer uppges vara allvarligt skadade, uppger grekiska myndigheter enligt The Guardian. Det rör sig om två svenskar, en norsk, en grekisk man och en grekisk kvinna. Alla tros ha befunnit sig på baren som kollapsade, skriver Guardian. Samtliga fem har flugits till Kreta för akutvård.
Charterbolagen TUI, Apollo och Ving har alla verksamhet i området. Ving har inte fått några rapporter om skadade gäster eller hotell, uppger bolaget för TT. Apollo har 1 760 gäster på Kos och 4 400 på Rhodos.
Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, sydväst om den turkiska turistorten Marmaris och cirka 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Det var även nära turiststäderna Bodrum och Datca i Turkiet, rapporterar Reuters.

6 tim
Översvämningar på Kos efter nattens jordbävning.  Sander van Deventer / TT NYHETSBYRÅN

Svenskar på Kos: ”Ramlade ut med huvudena före”

Tusentals svenskar befinner sig på de turistorter i Turkiet och Grekland som i natt drabbades av ett kraftigt jordskalv. Turistön Kos blev hårdast drabbad.
Nora Lundewall och hennes kompisar satt på en bar i Kos stad när det började skaka, berättar hon för TT.
– Vi ramlade ut med huvudena före.
Mona Shahidavval kallar det ”helvetesnatten”.
– Elektriciteten försvann. Vi satte oss på torget, förstod i princip inte vad som hände, säger hon.
Julia Robatian, som arbetar för Apollo på Kos, har åkt runt på ön under morgonen för att besöka olika hotell. Förödelsen är omfattande. Hus har fallit ihop, tak har rasat in och skyltfönster har spruckna glas.
– Alla är väldigt omskakade, det var ett kraftigt skalv, säger hon till TT.
Svenske Fredrik Thuresson berättar för SVT Nyheter om hur de sprang ut i trädgården när det första skalvet kom.
– De flesta håller sig utanför sina boenden och många sover på gatan och på öppna platser. Vi ligger nu på madrasser i trädgården, säger han till SVT.
Charterbolaget TUI har 700 svenskar på Kos, 2 600 på Rhodos och 300 i Marmaris, skriver Expressen. Även Apollo och Ving har turister på plats. Ving har 2 417 gäster på Rhodos och 143 på Kos.

Idag 06:11
Läs mer om Skalvet vid Medelhavet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.