Arkivbild.  Paul Sakuma / TT / NTB Scanpix
Tech

Efter kritiken: Windows Vista skrotas för gott

Den 11 april slutar Microsoft erbjuda it-support för operativsystemet Windows Vista, skriver Computer Sweden. Det är inte en dag för tidigt, enligt kritikerna. Valentino Berti, vd för rekryteringsbolaget MS Employ, anser att Vista funkade relativt väl på privata datorer. När systemet skulle implementeras i företagsmiljö stötte man däremot på många problem, säger han enligt Computer Sweden.
– Det var mycket strul med inloggningar och anpassningen till servrar. Det innebar att den aldrig blev accepterad på företagen.

Toppnyheter

Åsa Regnér  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppropet mot sextrakasserier

Minister: Män bör engagera sig i kampen mot övergrepp

Fler män borde visa sitt stöd i kampen mot sexuellt våld, övergrepp och trakasserier, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till SVT.
– Man ska inte lämna kvinnor att fixa detta själva, säger hon.
Hon är positiv till de tiotusentals kvinnor som har anslutit sig till hashtagen ”MeToo” för att vittna om problematiken. Samtidigt är det inte privata frågor för enskilda kvinnor – utan ett samhällsproblem, säger hon. Även om regeringen har satsat en miljard för att motverka våld mot kvinnor tycker Regnér att fler ska engagera sig i kampen, inte minst män.
– Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet.

4 min
Sarah Dawn Finer  TT

#MeToo i Sverige: ”Från dagis till Ica – överallt”

Tiotusentals svenska kvinnor har nu anslutit sig till hashtagen ”MeToo”, under vilken de berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. ”Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då”, skriver artisten Sarah Dawn Finer på Instagram.
Hon är en av de kvinnor, kända som okända, som vittnar om övergrepp efter skådespelaren Alyssa Milanos uppmaning som kom i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för många års trakasserier och flera fall av våldtäkt.

38 min
Frida Boisen. Jens Bornemann / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hörni alla schyssta män, var är ni i debatten?”

Opinion Varför ska kvinnor behöva skylta med ärren och återuppleva sina trauman för att frågan om sexuellt våld ska tas på allvar?” Det frågar sig Evelyn Schreiber i en ledare i DN. Hon syftar på alla de vittnesmål om sexuella trakasserier som framförallt kvinnor nu vittnar om under hashtaggen #metoo i sociala medier. Vi vet redan hur vanligt det är med killar som tafsar på festivaler och män som inte respekterar ett nej, skriver Schreiber, som undrar vad som egentligen krävs för att alla kvinnor ska tas på allvar.
GT:s Frida Boisen hoppas att uppslutningen under hashtaggen #metoo ska bli ett vrål som leder till förändring. Uppropet startade som en reaktion på anklagelserna mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, men visar med all tydlighet att problemet inte handlar om en enstaka man utan om en kultur, konstaterar Boisen. Nu undrar hon var alla ”schyssta män” är i debatten. ”Visa att ni finns. Visa att männen som förgriper sig är undantagen”, skriver hon.

2 tim
Läs mer om Uppropet mot sextrakasserier
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tittar på när en robot skjuts upp. KCNA KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Nordkorea: Ingen diplomati innan vi kan nå USA

Innan Nordkorea utvecklat sina missiler tillräckligt för att de ska kunna nå ”hela vägen till östkusten på det amerikanska fastlandet” finns inget intresse av diplomatiska förhandlingar. Det säger en nordkoreansk tjänsteman till CNN.
– Innan vi har diplomatiska förbindelser med Trumps styre vill vi sända ett tydligt budskap om att vi har en stabil defensiv och offensiv förmåga att svara på aggressioner från USA, säger tjänstemannen.

3 tim
Hongkong.  Vincent Yu / TT / NTB Scanpix

Skalbolag tvättar pengar åt Nordkorea i Hongkong

Hongkong har blivit ett center för skalbolag som tvättar pengar åt Nordkorea, skriver CNN i ett långt reportage.
Tv-kanalen har bland annat besökt en adress i staden där företaget Unaforte är registrerat. Unaforte är ett av de bolag som FN menar har brutit mot sanktionerna mot Nordkorea genom att hjälpa landet att tjäna pengar och finansiera Pyongyangs kärnvapenprogram.
Hugh Griffiths, samordnare för FN:s expertpanel på Nordkorea, säger att det beror på att marknaden i Hongkong är mindre reglerad än i Kina och att en del traditioner när det gäller registrering av företag gör det lättare att gömma vem som äger ett företag.
”De här vanorna, även om de är lagliga, passar bra för de nordkoreanska ansträngningarna för att kamouflera den verkliga identiteten och nationaliteten hos dem som står bakom dessa registrerade enheter,” säger han.

4 min
Kim Jong-Un/Donald Trump. TT

Nordkorea varnar: Är säkra – om ni inte följer USA

Nordkorea varnar FN:s medlemsländer från att agera millitärt mot landet tillsammans med USA, skriver Reuters. Varningen kommer från Nordkoreas vice ambassadör i FN, Kim In-Ryong.
– Så länge man inte deltar i USA:s militära åtgärder mot Nordkorea, har vi ingen avsikt att använda eller hota att använda kärnvapen mot något land, heter det i ett uttalande.
Enligt Kim ligger hela det amerikanska fastlandet inom Nordkoreas räckvidd och om USA skulle våga invadera så kommer de inte kunna undvika Pyongyangs straff.

Igår 19:28
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Donald Trump.  Manuel Balce Ceneta / TT / NTB Scanpix
Kurdiska folkomröstningen i Irak

Trump vädjar om lugn i Irak: ”Vi väljer inte sida”

USA vädjar om lugn i norra Irak efter sammandrabbningarna mellan kurdiska och irakiska styrkor i den oljerika provinsen Kirkuk, rapporterar flera internationella medier.
– Vi väljer inte sida, men vi gillar inte det faktum att de strider, säger president Donald Trump.
Trump säger att USA har haft en ”väldigt god relation” med kurderna i många år, och att landet även har varit på Iraks sida.
Irakiska styrkor och Iranstödd milis inledde en offensiv i provinsen Kirkuk tidigt på måndagen. Den irakiska armén säger sig bland annat ha tagit kontroll över den viktiga militärbasen K1, det statliga oljebolaget North Oils fastigheter liksom ett raffinaderi nordväst om Kirkuk.

1 tim
Irakiska styrkor intar Kirkuk. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Tusentals civila flyr: ”Vill rädda sina familjers liv”

Irakiska elitstyrkor och shiitisk Iranstödd milis kontrollerar nu stora delar av provinsen och oljestaden Kirkuk. Samtidigt flyr tusentals civila staden av rädsla för våld.
– De vill inte att det blir som i Mosul, att civila dödas. De vill rädda sina familjers liv, säger Sherko Shwan i Kirkuk till TT.
Detta efter att en konvoj av fordon tillhörande de USA-tränade irakiska antiterrorstyrkorna intagit centrala Kirkuk från stadens flygplats, som de intog tidigare under dagen. Väl inne i staden ska de inte ha mött något motstånd från kurdiska styrkor när de halat den kurdiska flaggorna för att hissa den irakiska, rapporterar Reuters.
Tre veckor efter att Iraks kurdiska region höll en kontroversiell folkomröstning, har Irakiska styrkor nu intagit Kirkuk och tvingat de kurdiska styrkorna att dra sig tillbaka. SVT:s Eva Elmsäter skriver i en analys att den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig.
Hon skriver vidare att reträtten kan ha skett efter någon form av kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska styret i Erbil efter att centralregeringen sedan september satt hårt mot hårt mot kurderna.
”Och i det här läget ser det ut som om Bagdad har vunnit, åtminstone striden om Kirkuk”.
Nu kommer det ta tid för Irak och dess kurdiska region att återställa de vänskapliga relationerna, skriver AP:s Philip Issa i en analys. I stället kommer samtalen mellan de två sidorna sannolikt att handla om att lätta på sanktionerna mot den kurdiska regionen, enligt Issa.

Igår 22:31
Kurdiska styrkor i norra Irak. SAFIN HAMED / AFP

Analyser: Bagdad har nu vunnit striden om Kirkuk

Tre veckor efter att Iraks kurdiska region höll en kontroversiell folkomröstning, har Irakiska styrkor nu intagit Kirkuk och tvingat de kurdiska styrkorna att dra sig tillbaka. SVT:s Eva Elmsäter skriver i en analys att den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig.
Hon skriver vidare att reträtten kan ha skett efter någon form av kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska styret i Erbil efter att centralregeringen sedan september satt hårt mot hårt mot kurderna.
”Och i det här läget ser det ut som om Bagdad har vunnit, åtminstone striden om Kirkuk”.
Nu kommer det ta tid för Irak och dess kurdiska region att återställa de vänskapliga relationerna, skriver AP:s Philip Issa i en analys. I stället kommer samtalen mellan de två sidorna sannolikt att handla om att lätta på sanktionerna mot den kurdiska regionen, enligt Issa.

Igår 19:10
Läs mer om Kurdiska folkomröstningen i Irak

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.