Toppnyheter

It-skandalen Röjda uppgifterna
Alliansledarna utanför Rosenbad inför mötet. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

AKB: Kan inte outsourca ansvaret för rikets säkerhet

”Man kan aldrig outsourca ansvaret för rikets säkerhet till någon annan.” Det säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till den samlade presskåren efter mötet med statsministern och tillägger att hon kommer att kräva ”politiskt ansvarstagande”.
I närmare två timmar samtalade Stefan Löfven med samtliga riksdagspartiernas ledare om skandalen efter Transportstyrelsens it-upphandling. Enligt oppositionen och Vänsterpartiet återstår flera frågor och hotet om misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar är inte undanröjt.
– Det måste bli politiska konsekvenser av det här, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte nöjd med dagens besked från statsministern.
– Det var dåliga svar på om man agerat tillräckligt snabbt när man visste att en myndighetschef avsåg bryta mot lagen.

28 min
Anders Ygeman (till vänster) och Anna Johansson (trea från vänster) under regeringens sommarfika. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ygeman: ”Inget man pratar om på fikarasten”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han följde gängse rutiner när han blev varse problemen med Transportstyrelsens it-upphandling. Det innebär att han kontaktade näringsdepartementet, men inte att han pratade med statsminister Stefan Löfven eller infrastrukturminister Anna Johansson.
– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten, säger Ygeman till Expressen och förklarar att känslig information måste diskuteras i speciella rum.
Han har i eftermiddags frågats ut av justitieutskottets ledamöter. Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är inte nöjd med varken svaren eller hanteringen.
– Man har inte agerat tillräckligt kraftfullt, säger han till Aftonbladet.

2 tim
Maria Ågren, 2010. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetschef varnade – påstods överdriva allt

När Transportstyrelsen genomförde it-upphandlingen skrev dåvarande generaldirektör Maria Ågren under avsteg från tre lagar: Personuppgiftslagen, lagen om offentlighet och sekretess samt säkerhetsskyddslagen. Trots att myndighetens säkerhetsskyddschef påtalade avstegen godkände Ågren dem, skriver Expressen.
I förhör med Säpo, som inledde en utredning eftersom man oroade sig över säkerheten, avfärdade hon experten med att ”allt han för fram blir jättestort och detta har kanske gjort att han inte har fått gehör”.
Ågren fick sparken i januari och accepterade ett strafföreläggande tidigare i somras.

1 tim
Läs mer om It-skandalen
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna
Montage
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna

Utländska medier spår att regeringen Löfven faller

”Skandalen kan hota jobben för flera ministrar i mitten-vänsterregeringen och regeringen själv.” Det skriver den brittiska affärstidningen Financial Times i en artikel om it-skandalen på Transportstyrelsen. Även norska Aftenposten konstaterar i sin rubrik att regeringen hänger löst.
Ett annat medium som intresserar sig för turbulensen som skakar Sveriges politiska ledning är Reuters. Nyhetsbyrån skriver att kommunikationen inom regeringen inte fungerat eftersom infrastrukturminister Anna Johansson säger att hon inte fått den information som hennes statssekreterare hade.

1 tim
Arkivbild: Stefan Löfven och Elvy Söderström. Håkan Nordström / TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrelse kände till lagbrott: ”Var nog svårt att ta in”

Redan hösten 2015 blev Transportstyrelsens styrelse varse att myndigheten gjort ”avsteg från lagen” i samband med it-upphandlingen, men agerade inte.
– Jag var naiv, säger styrelseledamoten Elvy Söderström (S) till Aftonbladet.
Söderström, som tills i våras satt i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger till tidningen att hon inte förstod att det rörde sig om ett lagbrott.
– Det var nog svårt att ta in. Det låter inte klokt att man inte reagerade starkare.
Tidigare generaldirektören Staffan Widlert, den som inledde upphandlingen som slutade med att före detta gd:n Maria Ågren fick sparken i januari, säger till DN att man sällan diskuterade säkerheten.
– Jag tror vi och stora delar statsförvaltningen har en naivitet för de här frågorna som blivit allt viktigare under åren.

3 tim
Peter Hultqvist Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Ska skydda Sverige – inte sig själv

Det finns flera faktorer kring it-skandalen vid Transportstyrelsen som är besvärande, konstaterar DN:s Karin Eriksson i en analys efter försvarsminister Peter Hultqvists möte med försvarsutskottet.
Hultqvist, som kände till problemet långt innan statsministern och infrastrukturministern, informerade inte dem eftersom det inte var hans mandat. ”Det är besvärande att en minister som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserad på att skydda sig själv”, skriver Karin Eriksson.
Efter dagens utfrågning sa försvarsministern till TT att han inte kan ”kommentera hur andras informationsvägar ser ut”.
– Jag kan bara konstatera att med den information jag hade så gjorde jag det som man ska göra i det läget, det vill säga säkra upp att det vidtas åtgärder i det här sammanhanget och så var fallet.

3 tim
Läs mer om It-skandalen
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Jeff Sessions/Anthony Scaramucci. TT
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Scaramucci: Vi tar beslut om Sessions inom kort

Vita huset kommer snart att fatta ett beslut om vad som ska hända med justitieminister Jeff Sessions. Det säger Donald Trumps nye kommunikationschef Anthony Scaramucci på tisdagskvällen svensk tid.
Tidigare i dag sa Scaramucci att Donald Trump ”troligen” vill bli av med Sessions.
– Trump är uppenbart frustrerad. Troligen vill han bli av med Sessions, sa han till radiovärden Hugh Hewitt
Den senaste veckan har Trump vid flera tillfällen attackerat Sessions för hans beslut att ställa sig utanför ryssutredningen på grund av risk för jäv. Så sent som i dag twittrade Trump att justitieministerns agerande gentemot Hillary Clinton har varit ”väldigt svagt”. Enligt AP har Trump de senaste dagarna diskuterat möjligheten att avskeda Sessions.

3 tim
Jared Kushner. YURI GRIPAS / AFP

Analyser: Skyller indirekt på Donald Trump Junior

I ett av sina få offentliga framträdanden fortsatte Jared Kushner i dag att förneka att han samarbetat med Ryssland under hans svärfar Donald Trumps presidentvalskampanj. Men förnekandet innehöll viktiga nyanser, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Kushner sa exempelvis att han inte hade vetskap om att någon annan i kampanjen samarbetat med Ryssland. Det lämnar öppet för att någon kan ha gjort det utan att han kände till det. Tidigare har Trump och hans stab benhårt förnekat att något samarbete ägt rum, skriver Blake.
Kushner menar också att han inte hade läst de mejl som föregick det möte som han och Donald Trump Junior hade med ryska företrädare. Något som låter osannolikt, skriver DN:s Martin Gelin i en analys.
”Framför allt är det ett försvar som implicit ger Trump Junior, som bevisligen deltog i mejlkonversationen, skulden för att ha ordnat mötet.”

Igår 20:11
Läs mer om Maktskiftet i USA
Krisen i Venezuela

Maduros ”Despacito”-remix sågas av sångarna

Venezuelas hårt pressade president Nicolás Maduro har gjort en remix på den mest streamade låten i världshistorien: ”Despacito” av den puertoricanska duon Luis Fonsi och Daddy Yankee. I Maduros version har den romantiska sången blivit en kampanjlåt för hans kritiserade förslag om grundlagsändringar.
Nu sågas Maduro av upphovsmakarna bakom låten.
”Min musik är inte ämnad att användas som propaganda”, skriver Fonsi på Twitter. Kollegan Daddy Yankee är lika kritisk.
”Vad kan man förvänta sig av en person som dödat så många unga människors drömmar”, skriver han på Twitter.

1 tim
Wuilly Arteaga under demonstrationerna på lördagen i Caracas.  Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN

Violinisten som blivit symbol för protesterna

Flera personer skadades på lördagen i Venezuelas huvudstad Caracas under de fortsatta protesterna mot regeringen. Bland de skadade finns Wuilly Arteaga, den unge violinist som blivit symbol för protesterna.
Han har blivit känd för att mitt i det pågående kaoset plocka fram sin fiol och börja spela landets nationalsång. I går skadades han och fördes blodig i ansiktet till sjukhus.
På Twitter skrev han senare: ”Varken gummikulor eller kulor kommer att stoppa vår kamp för Venezuelas frihet. I morgon kommer jag att vara tillbaka på gatorna”.
Oppositionen i Venezuela har utlyst en ny generalstrejk i nästa vecka i protest mot president Nicolás Maduros planer på en ny grundlag.

23 jul
Bild från Caracas tidigare i veckan. JUAN BARRETO / AFP

Analys: Allt tyder på att Venezuela går mot diktatur

Allt tyder på att Venezuela kommer att bli en diktatur, skriver DN:s utrikeskorrespondent Henrik Brandão Jönsson om den kontroversiella folkomröstningen på söndag. President Nicolás Maduro vill få igenom en ny konstituerande församling som ska skriva om grundlagen. Han struntar i USA:s hot om handelsanktioner, påpekar Brandão Jönsson.
“Grundlagen kommer att frånta makten från det folkvalda parlamentet och bekräfta Venezuelas övergång till diktatur”, skriver han i DN.
32 000 soldater kommer att sättas in för att säkerställa att omröstningen blir av, skriver TT. I morgon inleds oppositionens generalstrejk som kommer hålla på i två dygn. The Guradians reporter Virginia López jämför Nicolás Maduro med den tidigare presidenten Hugo Chávez.
“Det finns en chans att presidenten kommer att backa på grund av all nationell och internationell press. Men om han går vidare med sin plan, då finns det en chans att ‘chavismen’ går in i en ny mer auktoritär fas”, skriver hon.

3 tim
Läs mer om Krisen i Venezuela

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.