Ekonomi

Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street stängde på plus – men minus för veckan

New Yorks börser stängde för veckan efter måttliga uppgångar på fredagen. Dow Jones industriindex steg 0,3 procent, S&P 500 ökade 0,2 procent medan Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.
Utslaget över veckan föll Dow Jones industriindex 1,6 procent, S&P 500 föll 1 procent medan Nasdaqs kompositindex tappade 1,3 procent.
Handeln på fredagen präglades i slutet av dagen av spänd väntan på en tv-intervju som ska sändas i USA på söndag med Saudiarabiens mäktige kronprins Mohammed bin Salman.
Aktieanalytikerna i New York har oroats av tecken på möjligheten av ytterligare politisk turbulens i och med att president Donald Trump är på väg att sparka även sin nationelle säkerhetsrådgivare HR McMaster.
Men tolkningarna av vad kronprinsen ska säga i CBS:s "60 Minutes" tycks nu vara gynnsamma. Oljepriserna steg och dessutom hjälpte ny positiv statistik över USA:s industriproduktion till att lyfta stämningen.

Igår 21:31
Läs mer om Dagens börs
Spotifys finanschef Barry McCarthy. Skärmdump/Spotify
Spotifys väg mot börsen

Finanschefen: Spotify offrar vinst för tillväxt

Musiktjänsten Spotify är på väg mot lönsamhet, säger finanschefen Barry McCarthy under första kapitalmarknadsdagen. Men tillväxt är fortfarande prioriterat.
– Vi investerar i tillväxt på bekostnad av rörelsevinst, vilket vi tänker fortsätta att göra, säger han.
– Att bli världens största streamintjänst har varit dyrt. Sammantaget har det kostat mer än 1 miljard euro i förluster. Men trenden mot lönsamhet är tydlig när man tittar på utvecklingen för marginalerna.
Företagets långsiktiga mål är att behålla ett positivt fritt kassaflöde med en stadig ökning av intäkterna på 25–35 procent. Bruttomarginalen ska ligga på 30–35 procent, enligt McCarthy.
– Allt hänger på att vi kan fortsätta med vår positiva spiral.

15 mar
Jenny Kane / TT / NTB Scanpix
Spotifys väg mot börsen

Spotify presenterar plan för lönsamhet: ”Tydlig trend”

I en rad videouttalanden som publicerats i samband med Spotifys första kapitalmarknadsdag ger bolaget sin bild av hur företaget ska lyckas vända förlust till vinst.
”Rörelseförlusten har stigit i takt med intäkterna, men det finns en tydlig trend mot lönsamhet när rörelseförlusterna ställs i relation till intäkternas storlek.”
Vd:n Daniel Ek talar i sitt anförande om enorm tillväxtpotential för Spotify. I dag är det runt tolv procent av mobilanvändarna som använder Spotify. Det finns potentiellt tre miljarder användare världen över, på existerande och nya marknader. Det går även att ta marknadsandelar från radiomarknaden, enligt Ek.

15 mar
Läs mer om Spotifys väg mot börsen
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytt

Regeringen beklagar flytten – men vill inte överdramatisera

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) beklagar Nordeas beslut att flytta huvudkontoret från Sverige till Finland. Samtidigt menar han att man inte bör överdramatisera beslutet:
– Det handlar om ett ganska litet antal tjänster som flyttar. Den största delen av Nordeas verksamhet kommer även fortsättningsvis att vara i Sverige, säger han till TT.
På frågan om inte flytten blir en nackdel för Sverige, symboliskt sett, svarar Bolund att ”det får tiden utvisa” och att han tror att Sverige kommer att ha en fortsatt stor finansiell sektor även framöver.
Nordea började diskutera en flytt redan i höstas, bland annat efter att den rödgröna regeringen höjt resolutionsavgiften på svenska banker.

15 mar
Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.  SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytt

Svantesson (M): ”Oskickligt hanterat av regeringen”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hade hoppats att Nordeas huvudkontor skulle stanna i Sverige, säger hon till DI. Hon menar att det spelar stor roll var huvudkontoren finns då det skickar viktiga signaler till utländska investerare.
– Det är inte bra, säger hon till tidningen och fortsätter:
– Det här är oskickligt hanterat av regeringen. Man måste ge tydliga spelregler och anstränga sig för att huvudkontor ska vara kvar i Sverige.
Nordea började diskutera en flytt redan i höstas, bland annat efter att den rödgröna regeringen höjt resolutionsavgiften på svenska banker.

15 mar
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytt

Nordeas stämma röstar ja – flyttar till Helsingfors

Nordeas aktieägare har röstat ja till att flytta huvudkontoret till Helsingfors från Stockholm. 95,8 procent ska ha röstat för förslaget.
Folksam lade ner sin röst med motiveringen att det är för stora risker med förslaget. Första AP-fonden har däremot röstat ja. Enligt Sveriges Radios Ekot ska AMF Fonder, som enda storägare, ha röstat nej.
– På stämman förra året så valde vi en styrelse som nu har kommit fram till en flytt av huvudkontoret till Finland är det bästa för banken, säger Ossian Ekdahl, ägaransvarig på Första AP-fonden till DI.

15 mar
Läs mer om Nordeas flytt