Ekonomi

Rabiah binti Ibrahim från Malaysia är en av dem som skadats av Takatas felaktiga krockkuddar. Lim Huey Teng / TT / NTB Scanpix
Takatas konkurshot

Analytiker: Köp av Takata kan slå mot Autoliv

I flera år har svenska Autoliv kunnat ta marknadsandelar från Takata. Men när det japanska bolaget nu köps upp av USA-baserade Key Safety Systems (KSS) kommer det att kunna ta tillbaka en del av de förlorade marknadsandelarna. Det säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, till SvD Näringsliv. Orsaken är att det är kinesiska ägare bakom KSS.
– Kinesiska biltillverkare har hellre köpt komponenter från Autoliv än från Takata. Men nu kan det ändras.
Janet Lewis från Macquarie Capital Securities säger till CNBC att det råder osäkerhet om stämningar mot Takata.
– Det ser definitivt ut som att aktieägarna inte kommer att få något. Och jag misstänker att andra fordringsägare inte heller kommer att få betalt.

Igår 17:21
Arkivbild.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix

Autoliv inte intresserad av Takata – i dagsläget

Takatas svenska konkurrent Autoliv har inget intresse av att buda på konkursboet hos den japanska krockkuddetillverkaren.
– Inte i dagsläget. Sedan vet man ju inte, det här är en pågående process, man ska aldrig säga aldrig. Vi har tittat på det i olika omgångar, säger Autolivs kommunikationsdirektör Thomas Jönsson till TT.
Han tillägger att man inte varit med i den formella budgivningen om Takatas verksamhet på länge och att man i stället löst den ökade produktionen genom att bygga ut den egna kapaciteten.
Takata lämnade på måndagsmorgonen in en ansökan om konkursskydd. Planen är att verksamheten och de globala tillgångarna ska säljas till den kinesiskägda amerikanska konkurrenten Key Safety Systems.

Igår 10:51
Takatas vd och styrelseordförande Shigehisa Takada bugade inför presskåren efter att man ansökt om konkursskydd på måndagen.  TORU HANAI / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Lång och dyr strid att vänta i Takatas härva

Den som hoppas att måndagsmorgonens konkursansökan från Takata är slutet på sagan kommer troligen att bli besviken. Det skriver Bloombergs David Fickling i en analys. Han räknar med att det kommer att ta flera år – kanske ett decennium – att reda ut alla turer i den krisande krockkuddetillverkaren.
Som stöd för sin tes lyfter han fram andra stora bolag som tvingats i konkurs på grund av stora återkallningar, bland annat asbesttillverkaren Eagle-Picher Industries som begärde konkursskydd 1991. Att reda ut härvan av stämningsansökningar och skulder tog i princip hela 1990-talet, skriver han.
Dessutom kan det bli riktigt kostsamt innan det hela är klart, enligt Fickling. Estimaten från olika analyshus sträcker sig från 5 miljarder ända upp till 24 miljarder dollar – en bråkdel av vad Takatas tillgångar värderas till.

Igår 06:54
Läs mer om Takatas konkurshot
Arkivbild Giuseppe Aresu / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Italiensk krislösning gladde Europabörserna

Europabörserna stängde veckans första handelsdag på plus, Stoxx 600 upp 0,4 procent och Stoxx 50E upp 0,5 procent. Banksektorn gick starkt efter att den italienska regeringen under helgen fått grönt ljus från EU att likvidera två av landets krisbanker, skriver Reuters.
Livsmedelsjätten Nestlé var en av Stoxx-indexets bäst presterande aktier under dagen och stängde på plus 4,3 procent. Detta sedan fondaktivisten Daniel Loeb köpt 1 procent av bolaget och börjat sätta press på ledningen om att bland annat förbättra sina marginaler.

Igår 17:42
Arkivbild.  Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix

Miljardär ger sig in i Nestlé – aktien rusar

Nestlés aktie steg med 4,3 procent på måndagen. Aktierallyt sker i svallvågorna av att aktivistinvesteraren Daniel Loeb har köpt 1,3 procent av bolaget via hedgefonden Third Point, skriver Financial Times. I helgen bekräftade Loeb att han har påbörjat ”produktiva samtal” med ledningen för den schweiziska livsmedelstillverkaren.
Loeb har signalerat att han vill rusta upp Nestlé genom att lyfta dess rörelsemarginaler och sälja bolagets 23-procentiga innehav i kostmetikabolaget L’Oreal.

Igår 17:29
Läs mer om Dagens börs
Margrethe Vestager Thierry Monasse / TT / NTB Scanpix
EU:s anklagelser mot Google

Uppgifter: Google kan bötfällas redan på tisdag

Redan i morgon tisdag kan Google beläggas med böter på motsvarande 8,7 miljarder kronor av EU:s konkurrenskommission. Det uppger två källor med insyn för Reuters.
Google ska ha premierat sökträffar för sina egna e-handelstjänster över konkurrenternas i Europa och USA. Enligt kommissionens chef Margrethe Vestager har det drabbat både konkurrenterna och kunderna.
”Vi tror starkt på att våra innovationer inom e-handel har varit bra för kunder, återförsäljare och konkurrensen”, säger Google i ett uttalande.

Igår 16:49
Arkivbild.  Anick Jesdanun / TT / NTB Scanpix

Källor: EU förbereder miljardböter till Google

EU:s konkurrenskommission uppges vara nära att ge Google en böteslapp på över 1 miljard dollar – motsvarande över 8,7 miljarder kronor – för att ha utnyttjat sin dominanta ställning. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor med insyn. Samtidigt sägs kommissionen också kräva att techjätten ändrar sin affärspraxis för att anpassa sig till EU:s regler.
EU-kommissionen har utrett Google i drygt sju års tid, efter anklagelser om att it-jätten brutit mot diverse konkurrensregler. På tisdag väntas kommissionen presentera sina misstankar om att Google manipulerat sökresultat för att gynna sina egna shoppingtjänster.
Boten väntas överskrida EU:s tidigare rekord på 1,06 miljarder dollar för anklagelser om marknadsmissbruk, som man gav till Intel 2009.

Igår 11:36
Läs mer om EU:s anklagelser mot Google