Ekonomi

TT
Rapportfloden

”Stölden var inte på något sätt riktad mot Securitas”

En chef på säkerhetsjätten Securitas bestals sent i fredags kväll på känslig insiderinformation kopplad till delårsrapporten – vilket tvingar bolaget att flytta fram dess publicering. Stölden inträffade vid huvudkontoret, där personen jobbar, men kommunikationsdirektören** **Gisela Lindstrand säger till SvD Näringsliv att de inte misstänker att tjuven eller tjuvarna var ute efter dokumenten.
– Det var en stöld som du eller jag skulle kunna drabbas av. Det var inte riktat alls mot Securitas på något sätt, säger hon.

Igår 14:41
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Securitas flyttar rapport – chef har blivit bestulen

Securitas tidigarelägger publiceringen av sin delårsrapport till i morgon kväll klockan 20.00, enligt ett pressmeddelande. Orsaken är att en av säkerhetsbolagets chefer blivit bestulen på material relaterat till den finansiella rapporteringen.
”Sent på fredagskvällen stals personlig egendom från en av Securitas chefer, däribland visst arbetsmaterial relaterat till Securitas finansiella rapportering av det tredje kvartalet 2017”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Igår 14:41
Läs mer om Rapportfloden
May och Macron vid EU-toppmötet i Bryssel på fredagen. TT
Förhandlingarna

Macrons attack: Britter bluffar om brexitnotan

Medan flera EU-ledare under toppmötet talade försonande om brexitkonflikten anklagade franske presidenten Emmanuel Macron Storbritannien för att ”bluffa” i förhandlingarna, skriver Reuters. Han menar att brittiska brexitförespråkare använt medier för att föra ut budskapet att man kan lämna EU utan att en finansiell uppgörelse nåtts.
– Mycket ligger i Theresa Mays händer, sa han enligt nyhetsbyrån.

Igår 06:07
May vid EU-toppmötet i Bryssel på fredagen. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN

May förnekar att hon höjt budet för brexit-nota

Storbritanniens premiärminister Theresa May förnekar medieuppgifter om att hon höjt budet för britternas utträdesnota vid brexit. Det sa hon till reportrar vid EU-toppmötet i Bryssel, skriver CNBC.
– Vi behöver mejsla ut detaljerna kring det här, kommenterade May.
Efter att Storbritanniens officiella bud på 20 miljarder euro i veckan kritiserats från EU-håll rapporterade brittiska Times i går att May i privata samtal med EU-ledare ska ha erbjudit det dubbla beloppet.

Igår 06:00
Läs mer om Förhandlingarna
Illustration. TT
Bopriserna

Uppstickare utmanar jättar om bolånekunderna

De fyra svenska storbankerna står för 80 procent av bomarknaden, men nu utmanas giganterna av nya aktörer, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
– Det finns ett tillfälle i dag att utmana bankerna, skapa bättre bolån och pressa räntorna, säger Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket, som drar i gång sin verksamhet innan årsskiftet.
Även internetbanken Avanza kommer att utökar sina bolån innan året är slut, uppger Ekot.

Igår 05:03
Illustration. TT

Booli: Utbudet av borätter det största sedan 2012

Efter flera års nedgång ser utbudet på bostadsrätter ut att vända upp, skriver DI. Mellan den 10 september och den 10 oktober var antalet lägenheter ute till försäljning i hela landet 22 474, enligt statistik från bostadssajten Booli. Det är den högsta siffran sedan 2012, skriver tidningen. I Stockholm och Göteborg var siffran den högsta sedan 2011.
De två senaste åren har präglats av upptrissade budgivningar och snabba affärer och enligt Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, är det stora utbudet snarare en återgång till det normala, skriver DI.

Igår 05:03
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mäklare: Prispropp just nu – kan gå ur vid årsskiftet

Det som tycks ha förändrats på bostadsmarknaden över sommaren har att göra med marknadspsykologi. Det säger Erik Olsson, vd på mäklarbyrån med samma namn, till DI. Han menar att de faktiska förutsättningarna är desamma men att köpare blivit oroliga – vilket Olsson härleder till räntehöjningar, amorteringskrav och förslag om sänkt ränteavdrag.
Resultatet är en situation där säljare och köpare står långt ifrån varandra i fråga om vad de förväntas få respektive är villiga att betala, menar Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg.
– Jag tror att det är en liten propp nu som skulle kunna gå ur efter årsskiftet, säger han till DI.

20 okt
Läs mer om Bopriserna
Trumps USA Nya Fed-chefen
Trump har sagt att han överväger tre kandidater som ny Fed-chef: Fed-guvernören Jerome Powell, sittande Janet Yellen och Stanfordekonomen John Taylor. Arkivbilder. Wikimedia/TT
Trumps USA Nya Fed-chefen

Analyser: Räntorna stiger med rock’n’roll-kandidaten

Valet av ny Fed-chef kommer att avgöra ränteutvecklingen. Det är vad marknaden tror i alla fall, skriver Wall Street Journals Ben Eisen. Han hänvisar till Wells Fargos strateger som kommit fram till att styrräntan skulle öka kraftigt med ”rock’n’roll-kandidaten” John Taylor. Med Janet Yellen, det mest duvaktiga alternativet, skulle klyftan mellan långa och korta obligationsräntor öka och med Fed-guvernören Jerome Powell på posten skulle marknaden bara gäspa, skriver han.
Bloombergs Charles Lieberman konstaterar att John Taylor nyligen gjorde ett avsteg från sin egen strikta modell och sa att Fed bör ha utrymme för flexibilitet.
”Lite elakt kan man säga att Taylor vill äta kakan och ha den kvar”, skriver han.
Enligt DI:s Viktor Munkhammar är nästa Fed-chef bara en av pusselbitarna till centralbankens agerande framöver. När sju nya styrelsemedlemmar ska väljas och rösträtten i de regionala Fed-kontoren roteras pekar allt mot en mer hökaktig politik, skriver han.

Igår 08:15
Yellen under fredagens tal. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Yellen försvarar sin linje inför Trumps Fed-besked

Federal Reserves chef Janet Yellen försvarar den expansiva penningpolitiken som svar på finanskrisen, skriver flera medier.
– USA:s ekonomi är mycket starkare i dag än vad den hade varit utan de okonventionella penningpolitiska verktygen, sa hon i ett tal på National Economists Club i Washington i går rapporterar Bloomberg.
Med det duvaktiga uttalandet särskiljer hon sig mot de två mer hökaktiga kandidaterna till att få hennes post när Yellens mandat löper ut i februari, skriver Reuters.
I går bekräftade Trump att han överväger att ge jobbet till Yellen, nuvarande Fed-guvernören Jerome Powell eller Stanfordekonomen John Taylor.

Igår 08:14
Yellen. Carlos Barria / TT NYHETSBYRÅN

Insiders: Trumps Fedchef lär godkännas av senaten

USA:s senat kommer sannolikt att godkänna Donald Trumps val till nästa Fed-chef oavsett vem av de fem kandidaterna han väljer. Det skriver Bloomberg som har talat med lobbyister, rådgivare och analytiker.
Men det innebär inte att någon av de fem kandidaterna skulle kunna ta över posten friktionsfritt.
– De skulle alla ställas inför sina egna unika utmaningar, säger den republikanske senatorn Pat Toomey.
Bloomberg går igenom kandidaterna en för en och konstaterar bland annat att sittande Fed-chef Janet Yellen sannolikt är den som skulle ha svårast att få förtroende från de mer konservativa republikanerna.
Läs mer om de olika kandidaterna nedan.

20 okt
Läs mer om Trumps USA
Arkiv, Mikael Damberg.
Krisen i Postnord

Miljardpaket till Postnord: ”Ska kunna lita på posten”

Det är en finansiellt utmanande situation för Postnord, konstaterar Näringsminister Mikael Damberg (S) vid presskonferensen där en lösning för det krisdrabbade Postnord presenterades i dag.
– Det finns fortsatt potential för ett nordiskt postföretag, säger Damberg vid presskonferensen.
Enligt överenskommelsen mellan länderna skjuter ägarna totalt till 2,2 miljarder kronor. 1,8 miljarder kommer från danska staten. Svenska staten står för 400 miljoner.
– Nu börjar ett nytt kapitel, man ska kunna lita på posten, tillägger han. Vi höjer samtidigt kvalitetskraven från 85 procent till 95 procent.

20 okt
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Postnords räddning är en seger för Damberg

2,2 miljarder kronor skjuts till för att rädda Postnord enligt en uppgörelse mellan svenska och danska staten som Mikael Damberg (S) presenterade under fredagen. Den ger koncernen andrum och innebär samtidigt en seger för den svenske näringsministern, skriver SvD Näringslivs Torbjörn Isacson i en analys.
”Nu hamnar till slut ändå de stora kostnaderna för de danska neddragningarna i Danmark, samtidigt som den nuvarande ägarbalansen kan behållas”, skriver han.
Även DN:s Pia Gripenberg är inne på att uppgörelsen är bra för svenska skattebetalare – som står för 400 miljoner av den totala notan.
– Utgångsbudet från dansk sida var att Sverige skulle betala 60 procent, sin ägarandel av Postnord. Sverige ville inte betala något alls, säger hon till egna tidningen.

20 okt
Mikael Damberg. TT

Dambergs varning: ”Ser illa ut för danska Postnord”

Den danska delen av Postnord står på konkursens brant, enligt danska medier. Uppgifterna att pengarna kunde ta slut redan i oktober har tillbakavisats av det danska finansdepartementet, men Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) säger till SvD att ”det ser väldigt illa ut för den danska verksamheten”.
– Jag önskar ingen konkurs, men blir det ingen lösning på frågan, så står bolaget i Danmark inför stora problem, säger han till tidningen.
Det är framförallt miljardkostnader kopplade till personalnedskärningar som tynger danska Postnord.

20 okt
Läs mer om Krisen i Postnord