Ekonomi

Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas chefsbyte

Ikeas nye koncernchef: Inte pratat med Kamprad än

Jesper Brodin tar nu över som koncernchef för möbeljätten Ikea. Men trots att han har regelbundna kontakter med grundaren Ingvar Kamprad har de båda ännu inte hunnit träffas om omstuvningen i företagets toppskikt.
– Vi träffas ibland. Det blir ett fåtal träffar varje år där man får ett par goda råd. Han är en man i respektfull ålder och inte lika aktiv som rådgivare som han har varit tidigare, säger Jesper Brodin till SvD Näringsliv och konstaterar att en träff med Kamprad om sitt nya jobb ”står kvar på listan”.

6 tim
Ikeas vd Peter Agnefjäll lämnar uppdraget efter fem år. TT

Ikea byter vd – Kamprads tidigare assistent tar över

Peter Agnefjäll slutar som koncernchef för möbeljätten Ikea, rapporterar SvD Näringsliv. Han ersätts av Jesper Brodin, en mångårig Ikea-medarbetare som bland annat varit grundaren Ingvar Kamprads assistent.
Agnefjäll, som haft uppdraget de senaste fem åren, uppger för tidningen att han fattade beslutet att lämna för två till tre veckor sedan.
– Jobbet kräver all din uppmärksamhet. Jag har inget nytt jobb på gång utan ska ägna lite tid åt familjen och fundera på vad som är rimligt att göra, säger han.

6 tim
Lars-Johan Jarnheimer, ordförande för Ikeas ägarbolag Ingka Holding. TT

Jarnheimer: Respekterar vd:ns beslut att lämna

Ordföranden för Ikeas ägarbolag Ingka Holding, styrelseproffset Lars-Johan Jarnheimer, välkomnar möbeljättens nye vd Jesper Brodin till sin post. Men den avågende koncernchefen Peter Agnefjäll hade gärna fått sitta kvar.
– Även om jag respekterar Peters beslut om att lämna IKEA efter så många år, känns det vemodigt. Under Peters ledning har koncernen expanderat till nya och viktiga marknader, både med nya varuhus men även genom vår satsning inom e-handel, säger Lars-Johan Jarnheimer i ett pressmeddelande.

5 tim
Läs mer om Ikeas chefsbyte
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Dystra miner på börsen – men Ericsson lyfter

Stockholmsbörsens ledande index var ner strax innan lunch. OMXS30 hade backat 0,2 procent – majoriteten av storbolagen på listan stod på rött. Breda OMXSPI var ner 0,1 procent.
Mot strömmen går Ericsson. Aktien var upp 1,9 procent. I dagens tidning rapporterar DI att fondaktivisten Christer Gardell träffat Ericssons ordförande Leif Johansson. Det har gett upphov till spekulationer om att Gardells Cevian är intresserat av att gå in som ägare i Ericsson.
Även Astra Zeneca och SSAB har stigit, 0,9 respektive 0,7 procent.
Störst förlorare är Handelsbanken, aktien backade 1,5 procent. Under dagen har Finansinspektionen publicerat sin kvartalsvisa genomgång av bankernas kapital. Handelsbanken är den bank som har störst kapitalöverskott i förhållande till FI:s krav.
Takboxtillverkaren Thule gick miste om en förväntad tilläggsköpeskilling på 5 miljoner euro från försäljningen av sin snökedjeverksamhet. Aktien backade 2,1 procent.

4 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inga extrapengar för Thules sålda snökedjor

När takboxtillverkaren Thule sålde sin verksamhet inom snökedjor 2015 skrevs avtalet så att köpeskillingen på 10 miljoner euro skulle kunna dubblas i efterhand om snökedjorna sålde tillträckligt bra i den nye ägarens regi. Men så blev inte fallet, konstaterar Thule i ett pressmeddelande.
Thule räknade 2015 med att få ut hälften av tilläggsköpeskillingen. Att de 5 miljoner eurona nu uteblir tas därför upp som en minuspost i bolagets andra kvartal i år.

Idag 06:09
Läs mer om Dagens börs
Peking i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Kinas kreditbetyg sänks: ”Skuld kan fortsätta stiga”

Kreditvärderingsföretaget Moodys sänker Kinas kreditbetyg. Moodys oroar sig för att skulderna i landet växer på ett sätt som sätter press på statens finanser. Det är den första sänkningen sedan 1989, skriver Bloomberg.
”Nedgraderingen återspeglar Moodys förväntan om att Kinas finansiella styrka kommer att försämras något de kommande åren, med en ekonomisk skuld som kan fortsätta stiga om tillväxten saktar ned”, skriver Moodys enligt TT.
Kreditbetyget sänks till A1 från Aa3, samtidigt som utsikterna för hur betyget kan ändras framåt däremot nu anses vara ”stabila” jämfört med tidigare ”negativa”.

Idag 03:54
Läs mer om Kinas tillväxt
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Tillväxten bromsar i Kinneviks klädjätte

Den Mellanösterninriktade modejätten Global Fashion Group är Kinneviks största innehav. Nu visar den senaste resultatrapporten att tillväxten bromsat in för företaget, som ännu inte är lönsamt. Det skriver DI Digital. Försäljningstillväxten i första kvartalet stannade på 16,9 procent i lokala valutor – en femtedel lägre än föregående kvartal.
Företaget hade en negativ rörelsemarginal på 12,5 procent – att jämföra med 23,6 procent samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet var minus 33,2 miljoner euro – förlusten minskade därmed med nästan 95 miljoner euro jämfört med första kvartalet 2016.

Idag 05:58
Arkivbilder. Kopparbergs / TT

Säljer cider på Wal-Mart: ”Vi gör allt vi kan”

Kopparbergs bryggeri testsäljer sedan i mars cider hos den amerikanska jättekedjan Wal-Mart.
– Vi gör allt vi kan för att komma in på den amerikanska marknaden, säger Kopparbergs vd Peter Bronsman till Nyhetsbyrån Direkt efter tisdagens rapportsläpp.
Kopparbergs säljer tre olika cidervarianter i 21 Wal-Mart-butiker i New York-området. Om försöket slår väl ut har Kopparbergs en plan för hur bolaget ska gå vidare, säger Bronsman till Direkt.

Igår 12:26
Läs mer om Rapportfloden