Ekonomi

Maria Wiezell är konsumentvägledare på Sveriges konsumenter. TT/Sveriges Konsumenter/Pressbild.
Julhandeln

Varnar inför Black Friday: ”Var skeptisk till priserna”

I morgon sätter Black Friday-rean i gång och Konsumentverket varnar för att butiker kan sätta falska reapriser, rapporterar Aftonbladet. Det genom att sätta ett ordinarie pris som är påhittat.
Konsumentverket har tidigare granskat bland annat leksak-, hemelektronik- och sporthandelsbranschen och i alla branscher har de hittat tveksamma prissättningar. Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, säger till tidningen att de ordinarie priserna ofta höjs inför stora reor.
– Det gäller att vara skeptisk till de priser som annonseras ut, säger hon till Aftonbladet.

18 min
CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Strejkhot på Amazons huvudlager inför Black Friday

Nästan en tredjedel av de anställda vid e-handelsjätten Amazons huvudlager i provinsen Piacenza i Italien planerar att strejka i morgon fredag, samma dag som rea- och shoppingdagen Black Friday infaller. Det efter att förhandlingar om lönebonusar fallit samman, skriver Reuters.
Enligt ett uttalande från flera fackföreningar omfattar strejken fler än 500 av de totalt 1 600 anställda på huvudlagret. Amazon skriver i sin tur att man, trots strejkhotet, kommer att försöka garantera att kunder får sina beställningar i tid, enligt nyhetsbyrån.

6 tim

Undersökning: Svenskarna drar ner på utgifterna i jul

Trots att ekonomin går på högvarv och tillväxten ökar så räknar svenska hushåll med att dra ned på utgifterna i jul enligt en konsumtionsundersökning från Nordea. Framförallt banfamiljer drar åt svångremmen och planerar att minska utgifterna med 18 procent i snitt, enligt undersökningen.
”Det är klart uppseendeväckande att vi två år i rad skär ner på utgifterna till julen samtidigt som den svenska ekonomin går som tåget”, skriver Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.
Konsumentvägledaren Mara Wiezell säger till TT att en tänkbar förklaring till försiktigheten kan vara oro för att bostadsmarknaden ska vika.

Idag 10:08
Läs mer om Julhandeln
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, och Leif Östling, avgående ordförande.  TT
Paradisläckan | Svenska kopplingar

Källa: Östlings avgång kan stärka Lemnes ställning

Leif Östlings plötsliga avgång från ordförandeposten i Svenskt Näringsliv kan stärka Carola Lemnes ställning som vd för organisationen. Det säger en källa till TT.
Enligt företrädare för Svenskt Näringsliv som nyhetsbyrån har pratat med har Östling och Lemne inte dragit jämnt och flera källor uppger att många i och kring styrelsen ska ha tyckt att Östling gjort mer skada än nytta.
– Nu tror jag att [Lemnes] ställning stärks, säger en källa till TT.
Samtidigt säger en annan källa till nyhetsbyrån att en ny ordförande kan vilja sätta sin egen prägel på Svenskt Näringsliv och till och med byta ut Lemne.
Östling meddelade sin avgång under onsdagen efter att han mött kritik för sina uttalanden i samband med paradisläckan. Vem som ersätter honom är inte klart.

2 tim
Arkivbilder: Antonia Ax:son Johnson, Jacob Wallenberg, Cristina Stenbeck.  TT

Föreslås ta över: Ax:son, Stenbeck, Wallenberg…

Flera tunga namn dyker upp som potentiella kandidater att ta över ordförandeskapet för Svenskt Näringsliv när SvD ringer runt i organisationen. Tre av dem är näringslivsjättarna Jacob Wallenberg, Antonia Ax:son Johnson och Cristina Stenbeck.
Kandidatförslagen är än så länge bara spekulationer. Flera av personerna som SvD Näringsliv talar med säger däremot att det hade varit på sin plats med en ordförande som är yngre än 70, med starka kopplingar till näringslivet och gärna erfarenhet av att leda ett börsnoterat bolag.

Idag 05:46
Läs mer om Paradisläckan | Svenska kopplingar
Mario Draghi, Angela Merkel. TT
Europas tillväxt

EMU:s ekonomi på väg mot decenniets bästa kvartal

Euroländernas ekonomi ökade farten i november, enligt färska PMI-siffror från Markit. Inköpschefsindexet ökade preliminärt till 57,5 från oktobers 56,0, den högsta nivån på 79 månader, skriver Bloomberg.
Expansionen är också bred i euroländerna på ett sätt som inte setts till sedan innan den gemensramma valutan infördes. Tysklands tillväxt det senaste kvartalet ligger på 0,8 procent, liksom Spaniens. I Frankrike och Italien är tillväxten under samma period 0,5 procent.
– Den ökade tillväxten i november har satt EMU på spåret mot det bästa kvartalet sedan början av 2011, säger Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit.

Idag 10:01
Michael Probst / TT / NTB Scanpix

Analytiker: Trodde att vi redan hade nått toppen

De överraskande starka, preliminära, PMI-talen för EMU-området kommer som en överraskning för analytikerkåren. IHS Markits chefsekonom Chris Williamson:
– Vi trodde att hade nått toppen för några månader sedan, så detta kommer som en överraskning. Det är en bred uppgång, säger han enligt CNBC.
Boosten ser dessutom ut att gälla även för december, enligt Markit. Om PMI-talen håller i sig pekar det mot en BNP-prognos på 0,8 procent för EMU i fjärde kvartalet. Det är en rejäl ökning jämfört med de 0,5 procents tillväxt som Reuters förutsåg i en prognos tidigare i november.

Idag 10:01
Skyline, bankdistriktet i Frankfurt. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN

Industrin i euroområdet växlar upp farten igen

Preliminära siffror visar på ett stigande inköpschefsindex för EMU-området i november efter att ha sjunkit månaden innan. Det kombinerade PMI steg till 57,5 i november, upp från 56,0 i oktober. Det är också högre än förväntade 56,0 enligt Bloombergs prognosenkät.
Oktobersiffran, som var en sänkning jämfört med september, grundades i hög grad av lägre index för tillverkningsindustrin, samtidigt som indexet för tjänster ökade. I november steg inköpschefsindex för tillverkningsindustrin åter, från oktobers 58,5 till 60,0. Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,2 jämfört med 55,0.
Det politiska dödläget i Tyskland ser inte ut att påverka humöret i det privata näringslivet i EU:s största ekonomi, konstaterar TT. Commerzbank säger i en kommentar innan statistiken släpptes att en betydande faktor är ECB:s fortsatt mycket expansiva penningpolitik, vilken har en allt större inverkan på den reala ekonomin, skriver Commerzbank.

Idag 10:00
Läs mer om Europas tillväxt
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fingerprint | Bolagsnyheter

Uppgifter: Kinesiskt bolag förbereder bud på FPC

Kinesiska bolaget Beijing Watertek Information Technology förbereder ett bud på Fingerprint Cards, skriver DI med hänvisning till en källa.
Enligt informationen ska ett brev personligen ha lämnats över till Fingerprints vd Christian Fredrikson och ordföranden Jan Wäreby de senaste dagarna.
I september förra året avvisades det kinesiska bolagets intresse av Fingerprints styrelse enligt medieuppgifter. De kinesiska intressenterna uppges ha varit negativt inställda till storägaren Johan Carlström, enligt uppgifter till DI då.

Idag 08:23
Fingerprint Cards intradag.  Skärmdump från Infront.

Rusning i Fingerprint Cards efter kinesiska budrykten

Fingerprint Cards aktie rusade omkring 35 procent på Stockholmsbörsen under de första 15 minuterna efter öppning. Rallyt kom efter DI-uppgifter om att ett kinesiskt techbolag förbereder ett bud på bolaget, något som Fingerprint senare under förmiddagen bekräftade att man känner till.
Strax efter lunch hade kursracet dämpats något och var upp 16,8 procent. Aktien var den som presterade överlägset bäst bland de mest omsatta bolagen under förmiddagen och stängde på plus 14,3 procent.

Idag 08:22
Läs mer om Fingerprint | Bolagsnyheter