Ekonomi

Brexit Europas tillväxt
Arkivbild. JUSTIN TALLIS / AFP
Brexit Europas tillväxt

Gåtan: Europa går bra – trots politiska kaoset

Det pågår något märkligt i Europas ekonomi, skriver Wall Street Journals kolumnist Simon Nixon. Å ena sidan växte eurozonens ekonomi i den snabbaste takten på sex år i fjol samtidigt som arbetslösheten sjönk till den lägsta nivån sedan 2009. Dessutom har såväl hushåll som företag börjat andas optimism. Å andra sidan råder fullständigt politiskt kaos kring brexit och Trumps valseger samt inför årets val i bland annat Frankrike och Tyskland.
”Har möjligen företag och hushåll förstått något som undgått nervösa politiker och beslutsfattare”, frågar sig Nixon och går igenom de politiska risker som marknaden står inför. Han beskriver de mardrömsscenarier som målas upp som reella men osannolika.
”Dessutom kan politisk risk verka åt båda hållen. Ett av de främsta skälen till att eurozonens ledare varit så oförmögna att vidta kraftfulla åtgärder är att de under åtminstone två år har oroat sig inför det här årets val”, skriver Nixon och fortsätter:
”Början på en ny politisk cykel efter årens val, i kombination med nytt ledarskap, kan leda till mer effektivt beslutsfattande.”

1 tim
Läs mer om Brexit
Arkivbild från 2016: Gunnar Axén. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-fonderna

Gunnar Axén ny styrelseordförande för Allra

Gunnar Axén blir ny styrelseordförande för Allra. Axén presenterades vid en pressträff vid Allras kontor i Stockholm och ersätter därmed Ebba Lindsö som nyligen valde att lämna sin post. Gunnar Axén var riksdagsledamot under åren 1998–2014 och ordförande för Socialförsäkringsutskottet under 2006–2014.
– Vi har träffat flera kandidater för uppdraget men bestämt oss för Gunnar. Han har 16 år bakom sig i riksdagen och en bakgrund som moderat politiker, säger vd:n och koncernchefen Alexander Ernstberger.

1 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allras vd om bolaget på Malta: Privat investering

Att nyckelpersoner bakom det skandalomsusade fondbolaget Allra startat ett bolag på Malta med företrädare för konkurrerande PPM-jättar har inte allmänheten med att göra. Det anser Allras vd Alexander Ernstberger, själv en av personerna som investerat i det maltesiska bolaget.
– Jag svarar på allt som har med Allra att göra. Det här har inte med Allra att göra och därför förstår jag inte vad Svenska Dagbladet har med det att göra, säger han till SvD Näringsliv som granskar Allra.

Igår 22:31
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konkurrerande PPM-jättar kopplas till bolag på Malta

Skandalbolaget Allras grundare har affärskopplingar till två konkurrerande PPM-jättar, skriver SvD Näringsliv. Företrädare för fondbolagen har gått samman och grundat aktiemäklarfirman DS Platforms på Malta. Företaget har specialiserat sig på avancerade finansiella instrument, så kallade warranter, och har en enorm vinstmarginal – 91 procent.
Nordnets sparekonom Joakim Bornold säger att han med anledning av de tidigare skandalerna kring Maltaregistrerade Falcon Funds blir orolig av SvD:s nya uppgifter.
– Där kunde man misstänka att de hade skapat produkter för att föra ut pengar ur fonden. Med det som bakgrund blir man orolig när det dyker upp fler kopplingar till Malta och derivatprodukter samt fondbolag med fonder på PPM, säger Joakim Bornold till tidningen.

Igår 22:15
Läs mer om Turerna kring PPM-fonderna
Arkivbild från Oslo Børs. Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rekorden avlöser varann – börsyran kan dröja kvar

I USA har börsrekorden avlöst varandra de senaste månaderna. Gårdagens toppnotering för Dow Jones var den nionde på raken – den längsta rekordserien sedan 1987, skriver Market Watch. Och Stockholmsbörsen vill inte vara sämre. I går var det breda indexet OMXSPI uppe och nosade på noteringen 564,9 – all-time-high, senast noterat 27 april 2015 – för att sedan backa. Yran kan fortsätta, skriver SvD Näringsliv.
Utvecklingen sker i ett skede av enorm politisk oro med brexit, Trump och kommande val i Europa. Men samtidigt går svenska börsbolag bra, enligt fackförbundet Unionens Bolagsindikator. Rapporten visar att bolagens omsättning kommer att stiga 5 procent i snitt under året.
SEB:s strateg Esbjörn Lundevall är försiktigt optimistisk kring börsens utveckling.
– Det som driver på är en förväntan om en förbättrad vinstutveckling efter flera magra år, säger han till SvD.

5 tim
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen inleder med svag uppgång

Stockholmsbörsen har inlett handelsdagen svagt uppåt. Efter tio minuters handel har OMXS-index gått upp med 0,1 procent på 562,1. Utvecklingen är samtidigt blandad på ledande Europabörser.
Mest uppåt bland börsens tungviktare drar i kraft av indextyngd teleoperatören Telia och klädkedjan H&M, vars aktier lyfter med 0,6 respektive 0,2 procent.
Marknaden reagerar försiktigt negativt på att Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik säljer halva sitt innehav i den tyska e-handelskoncernen Rocket internet. Kinnevik-aktien sjunker 0,2 procent.

3 tim
Investerare i Kina. STR / TT / NTB Scanpix

Små rörelser nedåt på Asienbörserna

De ledande Asienbörserna sjönk överlag under torsdagens handel. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde på oförändrad nivå, medan det bredare Topix-index sjönk 0,1 procent. Ett tryck nedåt på räntor efter publiceringen av ett protokoll från senaste räntemötet i USA:s centralbank Federal Reserve pressade aktier i finanssektorn.
Shanghaibörsens kompositindex hade inför den avslutande handeln fallit 0,6 procent, medan Hongkongbörsens Hang Seng-index hade backat 0,4 procent.

5 tim
Läs mer om Dagens börs