Anna Carlstedt. TT
Svensk terrorbekämpning

Elva samtal till stödlinje mot extremism i februari

Intresset är svalt för den hårt kritiserade stödtelefonen mot extremism, rapporterar SVT Nyheter. Förra månaden kom det in elva samtal som handlade om våldsbejakande extremism.
– Ja, det är få samtal och vi önskar att det var fler, säger Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till SVT.
Carlstedt menar att de behöver öka marknadsföringen så att fler får veta om att telefonlinjen finns.

Tidigare rapportering

Läs också

Toppnyheter

Johanna Möller i rättssalen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

42-åringen: Många kommer få knäna sönderslagna

”Alla som är elaka mot mig, de har råkat ut för någonting”, sa ”Arbogakvinnan” Johanna Möller i ett förhör i februari. Det rapporterar flera medier.
42-åringen säger flera saker som förhörsledarna uppfattar som hot, bland annat: ”Jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer få sina knäskålar sönderslagna efter det här”. Hon anmäldes efteråt för hot mot tjänsteman.
Kriminologen Mikael Rying säger att kommentarerna är anmärkningsvärda.
– Att hota förhörande poliser är högst ovanligt, säger han till TT.
Möller åtalas för mord på sin ex-make 2015 och för att ha mördat sin pappa samt försökt mörda sin mamma 2016.

11 min
Den 42-åriga ”Arbogakvinnan” Johanna Möller. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag skulle aldrig be någon hugga någon med kniv”

Den 42-åriga ”Arbogakvinnan” Johanna Möller åtalas för mord på sin ex-make och sin pappa samt mordförsök på sin egen mamma. Men själv menar hon att hon är oskyldig, skriver Expressen.
– Jag skulle aldrig någonsin kunna hugga någon eller be någon hugga någon med kniv, ska hon ha sagt i förhör enligt tidningen.
I förhören antyder hon i stället att andra personer ska ha legat bakom mordet. Kvinnan har försökt lämna flera olika alibin vid tidpunkten för dådet, men enligt utredarna ligger det ingen sanning i dessa, uppgav åklagarna vid en presskonferens tidigare i dag. Bland annat har Johanna Möller påstått att hon sålt sex vid en mack i Kungsör och att hon befunnit sig på ett tåg.
Det var i augusti 2015 som Johanna Möllers ex-man hittades död utanför en sommarstuga i Arboga. Ett år senare, den 3 augusti 2016, mördades kvinnans pappa och hennes mamma utsattes för ett mordförsök på samma plats.

2 tim
Johan Fahlander, kammaråklagare, och Jessica Wenna, kammaråklagare, under pressträffen i Västerås polishus med anledning av att åtal väcks i sommarstugemordet. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Har uppgett nio olika versioner – har inget alibi”

”Arbogakvinnan”, Johanna Möllers, make hittades död Hjälmaren i augusti 2015 utan tecken på yttre våld och utan konstaterad drogpåverkan. I samband med gravöppningen hittades väldigt lite kiselalger i mannens lungor vilket enligt åklagaren Johan Fahlander är ett bevis på att han inte kan ha drunknat i sjön Hjälmaren där han hittades. Exakt var mannen drunknat vill åklagaren inte kommentera, men han menar att inget tyder på att det var en olyckshändelse.
– Mycket i det här talar för att motivet är pengar. Det kan också vara svartsjuka eller osämja, säger han.
Gällande mordet och mordförsöket på Arbogakvinnans föräldrar ska Johanna Möller ha lämnat över en kniv till hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi som sedan gick in i föräldrarnas och knivhögg dem när de låg i sängen. Pappan ska ha dött i sängen, enligt åklagaren Jessica Wenna. Möller har i förhör uppgett nio olika versioner om vad hon gjorde den kvällen – men hon har inget alibi.
– Det finns inget som indikerar på att det skulle vara fler eller andra gärningsmän än de som är åtalade, säger hon.
Åklagarna kallar ex-pojkvännen Mohammad Rajabi för den ”25-åriga mannen” eftersom deras uppfattning är att han är äldre än 21 år.

5 tim
Läs mer om Arbogafallet
Sven Å Christianson, arkivbild. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kevinfallet

Universitetet har fullt förtroende för Christianson

Sven Å Christianson har fått skarp kritik för sitt arbete med Kevinfallet. Psykologiprofessorn hade även en stor roll i Thomas Quick-affären. Håkan Fischer, prefekt på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, säger att han har fullt förtroende för Christanson. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Professorn leder en forskargrupp på universitetet och ansvarar för kvällskurser i rättspsykologi.
– Jag kan bara uttala mig om saker som ligger inom hans tjänst på institutionen och här har han fullgjort sitt åtagande, säger Fischer till tidningen.
1998 erkände två bröder mordet på fyraårige Kevin. Enligt DN:s granskning av fallet uppmanade Christianson polisen att vända pojkarna, fem och sju år gamla, mot varandra.

33 min
Arkivbild. Den fyraåriga Kevin hittas på en lastpall i vassen i Glafsfjorden i västra Värmland.  Christer Hoglund / TT / TT NYHETSBYRÅN

Utpekade pojken: ”Alltid känt att det inte var jag”

SVT:s ”Dokument Inifrån” har träffat de två bröderna som ansågs skyldiga till mordet 1998, skriver Expressen.
– Jag har alltid haft en känsla av att jag inte gjort det, säger en av bröderna i trailern till programmet.
Det är bland annat SVT reportern Dan Josefsson som lyckats vinna brödernas förtroende och han har nu fått intervjua dem nästan 20 år senare.
Bröderna, då fem och sju år gamla, erkände i förhör 1998 att de mördat Kevin. Dagens Nyheter, som undersökt fallet, har kunnat bevisa att pojkarna pressats och fått ledande frågor av polisen

2 tim
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: Ska diskutera om fallet ska granskas igen

Efter DN:s granskning av Kevinfallet ska åklagarmyndigheten diskutera om det ska göras en ny granskning.
– När det kommer fram uppgifter av det här slaget är åklagarmyndigheten intresserad av att titta på de uppgifter som kommit fram, säger chefsåklagaren Niclas Wargren till Sveriges Radio P4 Värmland.
Wargren säger sig vara tveksam till om det är meningsfullt att granska arbetssätten som användes. Han lämnar dörren öppen för en ny förundersökning.
1998 erkände två bröder, då fem och sju år gamla, att de hade dödat Kevin. Dagens Nyheter har undersökt fallet och kunnat visa att pojkarna pressats och fått ledande frågor av polisen.

Igår 15:19
Läs mer om Kevinfallet
Adam Shoop, Fred Taikon och John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defender, efter att Hovrättens dom tillkännagivits. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens romregister

”Det är en stor seger för alla romer i Sverige”

Svea hovrätts dom om Skånepolisens romregister i dag utlöste glädjetårar.
– Det är en stor seger för alla romer i Sverige att rättsväsendet har fungerat, säger Fred Taikon, en av de registrerade, till TT.
Svea hovrätt slår fast att de elva personer som krävt skadestånd har utsatts för en allvarlig kränkning och ska få 30 000 kronor var i skadestånd.
Taikon hoppas nu att justitiekanslern, som företräder staten, inte ska överklaga vidare till Högsta domstolen. Det viktiga är i stället att se till att något liknande aldrig sker igen, säger han.
– Jag tänker att det här måste bli ett prejudicerande fall.
Det är oklart vad domen kommer att betyda för de andra 4 000 personerna i registret. Till att börja med måste domen vinna laga kraft menar John Stauffer, chefsjurist vid Civil Rights Defenders, som fört de registrerades talan.

1 tim
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens romregister: Skadeståndet ändras inte

De elva personer som krävt skadestånd för att ha varit listade i Skånepolisens romregister kommer att få 30 000 kronor i skadestånd. Det har Svea hovrätt beslutat, som därmed fastställer tingsrättens dom. Staten, som via justitiekanslern överklagade, förlorade.
Hovrätten anser att de registrerade personerna har utsatts för en allvarlig kränkning. De har registrerats enbart på grund av sitt etniska ursprung, konstaterar domstolen. Tio av dem som domen gäller är romer och den elfte är gift med en person av romskt ursprung.
Över 4 000 personer fanns de med i det register som Skånepolisen förde under namnet ”Kringresanderegistret”, avslöjat av Dagens Nyheter 2013. Omkring 1 000 av de registrerade var barn. Registret innehöll också uppgifter om 200 personer som inte längre levde.

5 tim
Läs mer om Polisens romregister
Bilan Osman och Gina Dirawi.
EU-domen om religiösa symboler

Slöjförbud skapar ilska: ”Har vi inte kommit längre?

Att SAS nekat en kvinna anställning eftersom hon bär slöja har fått flera att reagera. Programledaren Gina Dirawi har skrivit ett argt inlägg på Instagram:
”Vi lever i en tid då tekniken är i framkant, 2-åringar fattar hur en Ipad fungerar och kan till och med ladda ner spel men personalen på SAS får inte ihop hur de ska anställa en kompetent kvinna om hon täcker sitt hår?”, skriver hon och undrar: ”Har vi inte kommit längre?”
23-åriga Aye Alhassani från Sollentuna hade sökt arbete som incheckare hos SAS. Flygbolaget kände till att hon bar slöja, men lät henne ändå gå vidare i intervjuprocessen. Först senare sa rekryteraren att slöja på arbetet inte är ett alternativ. SAS har bekräftat regelverket.
Bilan Osman, journalist och föreläsare, tycker inte en slöja ska hindra någon från att få ett arbete. ”Många människor kan välja bort att bära en partilogga till ett arbete om det är det som krävs. Men väldigt få människor är beredda att välja bort en slöja”, sa hon i Aktuellt i går.
SvD:s ledarskribent Ivar Arpi tycker att företag har rätt att bestämma om religiösa symboler ska vara tillåtna eller ej. Man kan inte kräva att arbetsplatser anpassar sig till ”starkt hållna värderingar”, sa han i Aktuellt.

3 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Oroande att SAS inte tillåter anställda bära slöja”

Att 23-åriga Aye Alhassani nekades jobb som incheckare på SAS för att hon bär slöja är oroande, skriver Europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP) i en debattartikel i Expressen.
Den 14 mars slog EU-domstolen fast att arbetsgivare har rätt att neka religiösa symboler på arbetsplatsen – och nu utnyttjar SAS den möjligheten, trots att man tidigare haft anställda som bär slöja, skriver Dalunde. Han är besviken:
“Detta agerande riskerar att sätta en ny praxis i Sverige, där företag exkluderar en stor grupp människor från stora delar av arbetsmarknaden och gör samhället mer segregerat.”
Ett statligt bolag som SAS borde vara en förebild “och bidra till att alla människor, oavsett bakgrund kan vara med på lika villkor”, skriver Dalunde.

5 tim
Aye Alhassani till höger. Bilden är privat.  TT

Nekades jobb på SAS – på grund av slöjan

När 23-åriga Aye Alhassani från Sollentuna sökte jobb som incheckare på SAS trodde hon inte att slöjan skulle bli ett problem. Men i slutet av intervjuprocessen förklarade bolaget att inga religiösa symboler är tillåtna – och att bära slöja inte var ett alternativ.
– Jag tycker att det är jättehemskt. Det sätter upp så många hinder för mig och andra som bär slöja, säger Aye Alhassani till Expressen.
Hon är förvånad, eftersom hon sett andra kvinnor på SAS bära slöja samt att bolaget i början av rekryteringsprocessen sett en bild på henne där det tydligt framgår att hon täcker sitt hår. Alhassani frågade rekryteraren varför de låtit henne gå vidare i anställningsprocessen:
– Hon sa att de tyckte att jag var duktig och kompetent, och att företaget ville ge mig chansen att välja, liksom slöjan eller jobbet då, säger hon till Aftonbladet.
Den 14 mars slog EU-domstolen fast att det inte är diskriminerade för företag att förbjuda religiösa symboler på arbetsplatsen.
Fredrik Henriksson, presschef på SAS, bekräftar för Expressen att det är oförenligt med flygbolagets regelverk att bära slöja.

26 apr
Läs mer om EU-domen om religiösa symboler
Marie Kide/Blommor vid attentatsplatsen på Drottninggatan.   Trollhättans Stad/TT
Attacken i Stockholm Dådet

Läraren Marie Kide femte offret: “Hade stort hjärta”

Läraren Marie Kide blev det femte offret efter terrorattacken i Stockholm. Det rapporterar Expressen med hänvisning till ett pressmeddelande från Miljöpartiet i Trollhättan.
Kide var ledamot för partiet i Trollhättans kommunfullmäktige och partiet beskriver henne som en person som alltid ställde upp för barnen och de utsatta i samhället.
”Marie lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage”, skriver partiet.
De andra dödsoffren är 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile, 11-åriga Ebba Åkerlund från Stockholm, brittiske Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien.

5 tim
Statsminister Stefan Löfven vid Åhléns i centrala Stockholm dagen efter terrordådet på Drottninggatan.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven: ”Jag sörjer med de anhöriga”

Statsminister Stefan Löfven uttrycker sorg över att ytterligare en person dött till följd av sina skador efter terrorattacken i Stockholm.
”Jag tänker på de anhöriga och sörjer med dem. Attacken på Drottninggatan var ett fruktansvärt dåd. Målet med den här typen av attacker är att sprida skräck och hat”, skriver Löfven i ett uttalande till TT.
Regeringen kommer göra allt i dess makt för att människor ska vara trygga i Sverige, tillägger han.
Läraren Marie Kide blev det femte offret efter terrorattacken, skriver Miljöpartiet i Trollhättan i ett pressmeddelande. Kide var ledamot för partiet i Trollhättans kommunfullmäktige. De andra dödsoffren är 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile, 11-åriga Ebba Åkerlund från Stockholm, brittiske Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien.

5 tim
Beatrice Ask.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

M: Skärp straffen för rekrytering till terror

Opinion Moderaterna vill skärpa straffen för brott med terrorkoppling väsentligt, skriver M-politikerna Beatrice Ask och Andreas Norlén i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.
”Brott som till exempel rekrytering till och finansiering av terroristbrott straffas i dag enligt samma skala som stöld och bedrägerier; och ligger i underkant jämfört med våra nordiska grannländer. Vi vill att straffen för brott med terrorkoppling tydligare ska spegla deras allvar”, skriver de.
Ask och Norlén vill även se mer forskning om självradikalisering, ökade resurser till Försvarets radioanstalt (FRA) och den svenska Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), samt ökade möjligheter för polisen att använda sig av kameraövervakning.
”Regeringen bör överväga lagändringar för att säkerställa att statliga eller kommunala medel inte tilldelas verksamheter eller åtgärder som riskerar att direkt eller indirekt stödja radikalisering, våldsbejakande extremism eller terrorism”, tillägger de.

5 tim
Läs mer om Attacken i Stockholm
Sara Alisio och hennes bebis Molide Kelbi väntar på att få vatten i Etiopien. Mulugeta Ayene / TT / NTB Scanpix
FN:s svältlarm

Matkris i Etiopien – torka drabbar 7,7 miljoner

Flera regioner i Etiopien drabbas hårt av den extrema torkan i landet. 7,7 miljoner människor är nu i akut behov av mat, uppger AFP som hänvisar till medier i landet. Det är två miljoner fler människor än man tidigare befarat. Förra året tvingades 10,2 miljoner människor få hjälp med mat på grund av bristen.
FN har tidigare varnat för att 17 miljoner människor riskerar att svälta i östra Afrika i år på grund av torkan. De har satt in extra pengar för att lösa krisen, men nu ser den alltså ut att kunna bli värre än befarat. 2011 dog 206 000 människor i bara Somalia på grund av den dåvarande extremtorkan. Nu varnar FN för att en liknande situation skulle kunna uppstå i år.

3 tim
Kvinnor väntar på att få mat från Röda korset i Leer-regionen i Sydsudan.  Stringer / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Hänsynslösa regimer bakom hungersnöd

Opinion I dagens tidningar blickar många ledare utåt. Expressen skriver om den rådande hungersnöden i Sydsudan, Jemen, Nigeria och Somalia där 20 miljoner människor beräknas vara hotade av svält.
”Så illa har det inte varit sedan svältkatastrofen i Etiopien 1984”, skriver tidningen och tillägger att det inte beror på att världen plötsligt har drabbats av matbrist.
”Det största problemet är inte heller ett underskott på hjälporganisationer, redo att rycka in. Det största problemet är konflikter och hänsynslösa regimer”, skriver tidningen.
Dagens Nyheter riktar i stället blicken mot det folkliga upproret mot socialistregimen i Venezuela och menar att de på vänstersidan som stöttat chavismen borde ”backa och be om ursäkt.”
”Gråtvänsterns historiska ovilja att se de brott mot mänskligheten som begicks av herrar som Lenin, Stalin, Mao och Pol Pot var notorisk. Men vurmen för operettdiktatorer går in i vår tid”, skriver tidningen.

Idag 06:42
Läs mer om FN:s svältlarm
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Donald Trump i ovala rummet. CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Donald Trump: Trodde jobbet skulle vara lättare

I morgon har USA:s president Donald Trump suttit i Vita huset i 100 dagar. I en intervju med Reuters kommenterar han sin första period som president och säger att han saknar sitt gamla liv och friheten det innebar.
– Det här är mer arbete än i mitt gamla liv. Jag trodde att det skulle vara lättare, säger Trump.
Under sina 100 första dagar i Vita huset har han inte lyckats med flera av sina viktigaste frågor under valrörelsen. Obamacare består och det finns inget svar om när eller hur muren mot Mexico ska byggas. Trump har tidigare kritiserat medier för att sätta för höga krav på vad han ska åstadkomma under sina första dagar vid makten.

4 tim
Donald Trump talade om sin skattereform på USA:s inrikesdepartement på onsdagen. TT

Experter: Trumps reform kommer aldrig att funka

Donald Trumps föreslagna skattereform kommer visserligen att generera tillväxt. Men inte i närheten så mycket som behövs för att täcka de tusentals miljarder dollar staten kommer att förlora i uteblivna skatteintäkter. Det menar experter som Reuters pratat med.
– Inga trovärdiga analyser av dynamiska effekter kommer att visa att den här propositionen betalar sig själv, säger Maya MacGuineas, chef för icke-vinstdrivande Committee for a Responsible Federal Budget.
För att Trumps plan ska fungera krävs en årlig tillväxt på 4,5 procent, enligt organisationens beräkningar.
Doug Elmendorf, tidigare chef för den amerikanska kongressens budgetkansli, säger att Trumps förslag riskerar öka statsskulden och slå tillbaka på honom själv. Enligt Elmendorf kommer heller inte kongressen att anta den riskabla planen.

Igår 16:55
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.