ADEM ALTAN / AFP
Utrikes

Erdogan: ”Var muslimer som upptäckte Amerika”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att det var muslimer som upptäckte Amerika på 1100-talet, nästan tre sekel innan Christopher Columbus satte sin fot på kontinenten.
– Kontakten mellan Latinamerika och islam går tillbaka till 1100-talet. Muslimerna upptäckte Amerika år 1178, inte Christopher Columbus, sa presidenten under ett toppmöte i Istanbul för muslimska ledare från Latinamerika, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP.
Erdogan hänvisade till en dagboksanteckning i vilken Columbus nämner en moské på en kulle vid Kubas kust. Många forskare tror dock att referensen är en metafor.

Toppnyheter

Video av gärningsmannen Ali David Sonboly, sörjande kvinna i München på söndagen.
Skjutningen i köpcentret

16-åring gripen misstänkt för inblandning i dådet

En 16-årig pojke har gripits i anslutning till dödsskjutningarna i München, skriver polisen på Facebook. Han greps vid ett tillslag på söndagen och ska vara vän till gärningsmannen Ali David Sonboly. 16-åringen misstänks ha känt till dådet i förväg, men inte rapporterat om det till polisen.
Det pågår nu en utredning mot 16-åringen och enligt polisen ska han ha fastnat i motsägelser i förhör, skriver tyska Focus.
Polisen skriver att man nu utreder om 16-åringen är skyldig till ett Facebookupprop för att locka personer till McDonaldsrestaurangen där Sonboly öppnade eld.
16-åringen ska redan i fredags efter dåden ha kontaktat polisen angående dödsskjutningarna.

Igår 20:23

Polischefen: Han planerade skjutningarna i ett år

Münchenskytten Ali David Sonboly, 18, planerade skjutningen i ett år och attacken var inget plötsligt infall. Det säger polischefen Robert Heimberger vid en presskonferens. Slutsatserna har polisen dragit efter att ha undersökt fynd som gjorts i 18-åringens bostad, enligt AFP.
Skytten ska även ha lämnat efter sig ett skriftligt manifest, skriver tyska Focus. Men polisen vill inte säga vad som står i manifestet.
Nio människor dödades i dådet. De flesta dödsoffer var unga eller barn.

Igår 12:07
Sebastian Widmann / TT / NTB Scanpix

Källor: Münchenskytt köpte pistol på darknet

Münchenskytten Ali David Sonboly, 18, kom över sitt vapen på den dolda delen av internet – darknet. Det skriver Süddeutsche Zeitung och hänvisar till källor nära utredningen. Enligt tidningen hade vapnet tidigare använts i teatersammanhang, men gjorts funktionsdugligt igen.
Fredagskvällens blodiga skottdåd i München har startat en vapendebatt i Tyskland. Nu överväger landets inrikesminister Thomas de Maizière, från kristdemokratiska CDU, att skärpa vapenlagarna.
– Vi måste titta noga på om och var det finns behov av rättsliga åtgärder, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

Igår 11:22
Läs mer om Skjutningen i köpcentret
Sörjande i München på söndagen. ARND WIEGMANN / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på skottlossningen

Skytten hade hans bok: ”Det är lite stötande”

Hemma hos gärningsmannen Ali David Sonboly, 18, hittade polisen ett exemplar av psykologen Peter Langmans bok ”Varför barn dödar”.
– Det är lite stötande, säger Langman till Guardian.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera på det. Jag vet inte varför han hade den, fortsätter han.
Enligt Peter Langman är det vanligt att unga innan de begår mord studerar tidigare mördare och masskjutare. Men mobbning som förklaring ska inte överdrivas vid skolskjutningar.
– Mobbning är en mycket svagare faktor än vad folk gör det till, säger han till tidningen.

Igår 17:11

Psykiater: Kan ha varit udda person som ville hämnas

Kerstin Laurén Stensåsen, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler, tror att Münchenskytten Ali David Sonboly, 18, har inspirerats av av andra liknande dåd.
– Jag tänker att det här är en udda person och eftersom man säger att han under en mycket lång tid varit utsatt för mobbning så tänker jag att han har ett sätt att hämnas som inte är likt andra människors sätt att hämnas eller agera, säger hon till SVT Nyheter.
Marianne Kristiansson, överläkare vid Rättsmedicinalverket, säger till TT att ensamvargar ofta har någon typ av beteendestörningar och är ganska isolerade.
– Det är nästan omöjligt att upptäcka ensamvargar i förväg, säger hon.

23 jul
Läs mer om Reaktioner på skottlossningen
Presidentvalet i USA Konventen
Wasserman Schultz och Clinton. TT
Presidentvalet i USA Konventen

Nya bråk sedan partitopp avgått i mejlskandal

Nya bråk väntar på Demokraternas partikonvent som börjar i Philadelphia på måndagen, sedan läckt epost avslöjat att partiet försökt motarbeta motkandidaten Bernie Sanders.
På söndagen avgick ordföranden för Demokraternas nationella kommitté, Debbie Wasserman Schultz, i kölvattnet av den nya mejlskandalen som avslöjades av Wikileaks.
I ett uttalande säger hon att beslutet var för partiets bästa för att Clinton ska kunna nå Vita huset, skriver Reuters.

Igår 21:37

”Det har varit ett svårt år utan dig, Jon Stewart”

Opinion Talkshowvärden Jon Stewart har lämnat ett stort vakuum efter sig och är saknad av The Guardians krönikör David Ferguson. I brevform skriver han till Stewart, den tidigare programledaren för ”Daily Show”, som i torsdags gjorde comeback med ett sedvanligt meddelande till Republikanerna under ett inhopp i ”Late Show”.
”Jag har saknat våra kvällar på soffan tillsammans, när du berättar för mig om de senaste onda, dumma eller lustiga saker som Fox News eller Republikanerna gjort”, skriver Ferguson och fortsätter:
”Med politisk satir räcker det inte att vara rolig. Jag behöver ana samma ilska som jag själv känner. Hemska saker händer. Jag vet att du förstår för att jag kan se i dina ögon att vi känner likadant.”

Igår 19:50
Bloomberg och Clinton. TT

Exrepublikanen Bloomberg ger Clinton sitt stöd

New Yorks tidigare borgmästare Michael R Bloomberg kommer att visa sitt stöd för Demokraternas Hillary Clinton i presidentvalet. Vid partiets konvent som inleds i morgon kommer han att propagera för Clinton som det bästa alternativet för moderata väljare i höstens val, uppger Bloombergs rådgivare, enligt New York Times.
Nyheten är lite oväntad, då Bloomberg gick ur Demokraterna år 2000, blev vad till borgmästare som republikan för att senare bli oberoende, skriver tidningen.

Igår 18:11
Läs mer om Presidentvalet i USA
Sommar-OS Spelen i Rio
Julia Stepanova får inte tävla. TT
Sommar-OS Spelen i Rio

”Den ryska härvan är som en blåkopia från DDR”

Hela den ryska dopningshärvan är som en blåkopia från 1970- och 80-talet med dåvarande Östtyskland, DDR, i spetsen, skriver SVT-sportens krönikör Ken Olofsson, efter IOK:s beslut att inte stoppa rysk medverkan i OS i Rio.
”I den kommunistiska diktaturen förvandlades elitidrotten till en makaber industri. Dopningsfusket styrde allt.”
Sportexpressens Ludvig Holmberg kallar beslutet för ”ett enormt jävla självmål” och sågar IOK för att de stoppar ”den största hjälten av dem alla”, Julia Stepanova. Det var just Stepanova som gav sig in med dold kamera i hjärtat av den ryska dopingshärvan och såg till att skandalen kom till ytan.
Sportbladets Mats Wennerholm är dock kluven. ”Att stänga av ytterligare ryssar på tröskeln till OS skulle kännas onödigt grymt”, skriver han.

Igår 19:20
Lidberg, ryske presidenten Putin, ryska stavhopparen Isinbajeva.

Ilskan mot IOK: ”Ryssland har lurat hela världen”

Internationella olympiska kommitténs beslut att inte stoppa den ryska OS-truppen får flera idrottsprofiler att rasa.
– Jag är besviken. Jag tycker att Ryssland har lurat resten av världen med ett antal dopade idrottare och därför tycker jag inte att de borde vara med i OS som land betraktat, säger Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission, till SVT.
Även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är kritisk.
– Min första reaktion är att man fegat ur, säger han till Sportexpressen.
Tidigare VM-guldmedaljören i brottning Martin Lidberg hade också velat se en avstängning.
– Jag tror att det är enda sättet att få Ryssland att förstå, att bestraffa kollektivet, säger han till Sportexpressen.

Igår 15:33
Julia Stepanova. VINCENT JANNINK / AFP

”IOK låter Ryssland tävla men inte visselblåsaren”

Internationella olympiska kommittén stoppar inte den ryska OS-truppen – däremot får inte visselblåsaren Julia Stepanova tävla, skriver flera medier.
Beslutet får många att rasa, eftersom Stepanova tidigare fått grönt ljus att tävla under IOK:s flagga på grund av att hon avslöjade det systematiska dopningsfusket i Ryssland.
”Helt galet att IOK tillåter Ryssland att tävla i Rio men inte Julia Stepanova”, skriver brittiska Telegraphs sportskribent Ben Bloom på Twitter.

Igår 14:46
Läs mer om Sommar-OS
TT/Google maps
Macheteattacken i Reutlingen

Man dödade gravid kvinna med machete i Tyskland

En man har dödat en kvinna med machete i staden Reutlingen i södra Tyskland, rapporterar lokala medier. Två personer ska ha skadats när gärningsmannen enligt vittnen löpte amok.
Polisen kunde snabbt gripa gärningsmannen.
Vittnen berättar om en strid mellan gärningsmannen och kvinnan som ska ha eskalerat tills mannen drog fram sitt vapen.
Polisen misstänker att ett svartsjukedrama kan ligga bakom dådet, skriver Reuters.

Igår 15:49
TT NYHETSBYRÅN

”En BMW-förare gasade och körde på honom”

Ett vittne till macheteattacken i tyska Reutlingen berättar att gärningsmannen ”var fullständigt galen” och sprang omkring tills han stoppades av en privatperson.
– En BMW-förare gasade och körde på honom. Sen låg han raklång på marken och rörde sig inte, säger vittnet till tyska Bild.
Motivet till attacken är fortfarande oklart. Enligt vittnen till tyska medier ska mannen ha bråkat med en kvinna som arbetade i ett kebabkök och sedan dödat henne, skriver Aftonbladet.

Igår 17:46
CHRISTOPH SCHMIDT / dpa

Svenske Simon: Han kom springande emot oss

Svenske Simon och hans flickvän mötte machetemannen i tyska Reutlingen, berättar han för Aftonbladet.
Han satt på en pizzeria när han såg en person en bit bort som plockade upp något som såg ut som en såg från marken.
– Men någon skriker ”machete”. Då börjar han springa mot oss och jag skriker åt min flickvän att springa, säger han till tidningen.
Men gärningsmannen vände och sprang åt ett annat håll, och Simon kunde larma polis.

Igår 17:05
Läs mer om Macheteattacken i Reutlingen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.