ADEM ALTAN / AFP
Utrikes

Erdogan: ”Var muslimer som upptäckte Amerika”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att det var muslimer som upptäckte Amerika på 1100-talet, nästan tre sekel innan Christopher Columbus satte sin fot på kontinenten.
– Kontakten mellan Latinamerika och islam går tillbaka till 1100-talet. Muslimerna upptäckte Amerika år 1178, inte Christopher Columbus, sa presidenten under ett toppmöte i Istanbul för muslimska ledare från Latinamerika, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP.
Erdogan hänvisade till en dagboksanteckning i vilken Columbus nämner en moské på en kulle vid Kubas kust. Många forskare tror dock att referensen är en metafor.

Toppnyheter

Kapitolium. Susan Walsh / TT / NTB Scanpix
Valrörelsen

Republikanerna pumpar in pengar in för att rädda majoriteten i senaten

Republikanerna ser ut att vara på väg förlora majoriteten i senaten. Och samtidigt som Donald Trump slutar samla in pengar till valrörelsen satsar Demokraterna stora belopp på kampanjandet i flera delstater där valresultatet är svårt att förutspå.
– Demokraterna känner att presidentvalet redan är avgjort så nu tar de upp kampen om senaten, säger republikanen Steven Law, som arbetar för insamlingskommittén Senate Leadership Fund, till Politico.
Kommittén bidrar nu med totalt 25 miljoner dollar i flera delstater för att jämna ut kampen om senatsplatserna. Mest pengar, 7,5 miljoner dollar, ska investeras i annonsutrymme i Nevada.

1 tim
Trumps förstörda stjärna. Richard Vogel / TT NYHETSBYRÅN

Man med slägga förstöde Trumps Hollywood-stjärna

En man utrustad med en slägga och en hacka har förstört Donald Trumps stjärna på Hollywood walk of fame. James Lambert Otis säger enligt AFP att han planerat att ta bort stjärnan och sälja den för att sedan ge pengarna till kvinnor som anklagat Trump för sexuella ofredanden.
– Det var mycket svårt. Stenen var som marmor, mycket svårt att ta sig igenom.
Trumps stjärna har vandaliserats förut, bland annat har någon tidigare sprejat ett hakkors på den.

19 min
Donald Trump möter väljare i Florida på tisdagen. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Ny mätning ger Trump knapp ledning i Florida

Enligt en ny opinionsundersökning från Bloomberg Politics leder Donald Trump över Hillary Clinton med 2 procentenheter i Florida. Om kampen endast stod mellan dem, och man bortser från Libertarianernas kandidat Gary Johnson och det gröna partiets Jill Stein, är dock Trumps ledning bara 1 procentenhet.
I Florida är Trump speciellt populär bland väljare på landsbygden medan Clintons går hem extra bra bland icke-vita väljare, skriver Bloomberg.

1 tim
Läs mer om Valrörelsen
Irakisk soldat utanför Mosul, 25 oktober. Khalid Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Boende i Mosul: IS-män rakar av sig skäggen

Irakiska styrkor befinner sig nu bara några kilometer från IS-fästet Mosul, enligt AFP. Boende i den belägrade staden vittnar om att terrorgruppen tycks förbereda sig för striden om staden:
– IS-medlemmar har rakat sina skägg och bytt kläder. De är nog rädda, antagligen förbereder de sig för att fly, berättar Abu Saif, boende i östra Mosul, för nyhetsbyrån.
Mellan 3 000 och 5 000 IS-soldater tros befinna sig inne i staden, tillsammans med över en miljon fångade civila.

2 tim
Ashton carter. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN

USA: Offensiv mot IS-fästet Raqqa ”inom några veckor”

Offensiven för att driva ut IS ur terrorgruppens starkaste fäste, Raqqa i Syrien, kommer att inledas inom de närmaste veckorna. Det meddelar USA:s försvarsminister Ashton Carter och hans brittiska motsvarighet Michael Fallon nästan tio dagar efter att den USA-stödda irakiska offensiven inletts i Mosul i Irak.
– Det börjar inom de närmaste veckorna, sa Carter till NBC News innan han försvann in på Natomötet i Bryssel.

4 tim
NAZEER AL-KHATIB / AFP

Turkiet: Rebeller dödade i syrisk bombräd

Två personer har dödats och fem skadats i Akhtarin i norra Syrien, där en helikopter släppt oljefatsbomber på en grupp Turkietstödda rebeller, enligt den turkiska militären. Ankara anklagar den syriska regeringen för att ligga bakom attacken.
Syriska militären hotade förra veckan med att skjuta ned alla turkiska stridsflygplan som flyger in i det syriska luftrummet. Löftet kan ses som ett svar på turkiska flygräder i norra Syrien.
Styrkor lojala med Syriens president Bashar al-Assad varnar Turkiet för att rycka fram mot deras frontlinjer norr och öster om Aleppo. Alla sådana truppförflyttningar kommer att bemötas kraftfullt, skriver styrkorna i ett uttalande.

Idag 08:55
Läs mer om Kampen mot IS
Presidentvalet i USA Röster om
Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Röster om

Forskare: Donald Trump pratar som en kvinna

Även om Donald Trump flera gånger understrukit hur manlig han är pratar Republikanernas presidentkandidat som en kvinna. Det menar Jennifer Jones som är doktorand i politisk psykologi vid University of California i Irvine. Baserat på kartläggningar av hur kvinnor respektive män pratar har hon undersökt 35 amerikanska politiker och konstaterar att Trump har den mest feminina språkstilen av dem alla, skriver Politico. Skillnaden mellan hans språkliga stil och den näst mest feminina kandidaten, republikanen Ben Carson, är lika stor som den mellan Carson och den minst feminina kandidaten, demokraten Jim Webb.
Samtidigt visar Jones undersökning att Hillary Clintons språkliga stil är över genomsnittet, mer kvinnlig än George W Bushs men mindre än Barack Obamas.

2 tim

Gingrich till Kelly: Du är fascinerad av sex

Megyn Kelly, en av Fox News största profiler, har hamnat i skottgluggen flera gånger under årets valrörelse. På tisdagskvällen var det dags igen.
När hon ställde frågor om Donald Trumps kvinnosyn ilsknade republikanen Newt Gingrich till.
– Du är fascinerad av sex, sa Gingrich, som var talman i representanthuset på 1990-talet.
Kelly svarade snabbt att hon var ”fascinerad av säkerheten för kvinnor”, varpå Gingrich anklagade henne för att dölja skandaler om Hillary och Bill Clinton.
– Ta med dig din ilska och ägna lite tid åt att hantera den, avslutar Kelly intervjun.
Newt Gingrich var en av de drivande personerna när Bill Clinton ställdes inför riksrätt på 1990-talet på grund av sin relation med Monica Lewinsky.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.