ADEM ALTAN / AFP
Utrikes

Erdogan: ”Var muslimer som upptäckte Amerika”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att det var muslimer som upptäckte Amerika på 1100-talet, nästan tre sekel innan Christopher Columbus satte sin fot på kontinenten.
– Kontakten mellan Latinamerika och islam går tillbaka till 1100-talet. Muslimerna upptäckte Amerika år 1178, inte Christopher Columbus, sa presidenten under ett toppmöte i Istanbul för muslimska ledare från Latinamerika, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP.
Erdogan hänvisade till en dagboksanteckning i vilken Columbus nämner en moské på en kulle vid Kubas kust. Många forskare tror dock att referensen är en metafor.

Toppnyheter

Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Just nu: Tågtrafiken står stilla på Öresundsbron

Just nu råder det totalstopp i tågtrafiken på Öresundsbron på grund av åskoväder, skriver Sydsvenskan.
– Det är helt strömlöst på Öresundsbron, det beror troligtvis på åskoväder, säger Joakim Agartson vid Skånetrafikens pressjour.
Under söndagen drog ett åskoväder in över södra Sverige. SMHI varnar för kraftiga regnskurar som kan medföra översvämningar i källare, på vägar och dagvattensystem. Även mindre vattendrag riskerar att svämmas över.
Vädret drabbar Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar.

2 tim
Läs mer om Sommarvädret
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Donald Trump talar i Ohio CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Valsvepet: Trump anklagas för röstfiske efter mord

Det amerikanska presidentvalet är 71 dagar bort. Här är ett svep över de senaste stora nyheterna.
• Efter en veckas spekulationer sätter Donald Trump ner foten om migrationspolitiken i ett tal –ska tvinga ut ”illegala invandrare” från ”dag ett”.
• Hillary Clinton fortsätter att pressas kring sin och makens stiftelse. Nya mejl som ABC fått ut visar direktkontakt mellan stiftelsen och Clintons ”innersta kretsar” under hennes tid vid UD.
• Trump anklagas för att politisera mordet på basketstjärnan Dwyane Wades kusin.
• Clinton har fått sin första nationella säkerhetsdragning som presidentkandidat.
• Snart är det dags för den första debatten. Clintonkampanjen har problem att hitta en person som kan härma Donald Trumps debattstil när hon ska öva inför duellerna.
• Opinionsläget: Clinton fortsätter att hålla en ledning i opinionsmätningarna på nationell nivå. I de sammanställningar som sajterna Real Clear Politics, Huffington Post och 538 gör över olika nationella mätningar ligger hon mellan sex och sju procentenheter före Trump. I LA Times dagliga mätningar är det jämnare, men även där leder Clinton.

3 tim
SCOTT MORGAN / TT NYHETSBYRÅN

Trump: Kommer att skicka ut papperslösa från dag ett

Den senaste veckan har det tyckts om om republikanernas presidentkandidat Donald Trump börjat svänga från sin hårda linje mot invandrare. Men i ett tal i natt står han fast vid sin gamla linje.
– Från dag ett kommer jag snabbt att börja förflytta kriminella illegala invandrare från det här landet, inklusive hundratusentals kriminella illegala invandrare som har släppts in i amerikanska samhällen under Obama-Clintons administration.
Han säger också att han kommer att bygga en mur mot gränsen mot Mexiko och ta fram ett spårsystem för att säkra att de som överträder sitt visum snabbt kan föras ut ur landet.
Han säger att media – ”som vanligt” – missat hela poängen med invandring och bara vill tala om de 11 miljoner papperslösa som befinner sig i landet, skriver Wall Street Journal.
– Min prioritet är välbefinnandet för de 300 miljoner amerikanska medborgarna, inklusive miljoner latinamerikaner och invånare som vill ha en säker gräns, och jag menar säker.

Idag 03:39
Arkiv, Clinton/Clintons bil kör ut från FBI:s högkvarter. TT

Första hemliga mötet för Clinton om USA:s säkerhet

Hillary Clinton har haft sin första genomgång i egenskap av presidentkandidat om säkerhetsfrågor som rör USA:s roll i världen, skriver amerikanska medier.
Av tradition, allt sedan 1952 under Harry Trumans tid som president, får de båda toppkandidaterna från Republikanerna respektive Demokraterna informationen som en förberedelse inför vad som väntar dem i Ovala rummet.
Clinton var ensam under sin briefing, som ägde rum på FBI:s kontor som ligger nära kandidatens hem i Chappaqua, där säkerhetsklassade rum finns att tillgå.

Igår 21:38
Läs mer om Presidentvalet i USA
Annika af Klercker / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mobilbedrägeriet

Polisen: Unga kompisar ofta bakom bedrägerier

Polisen har fått in flera anmälningar om misstänkta bedrägerier kopplade till mobilt bank-id. Det handlar om personer som krävt pengar från sina banker, eftersom de hävdar att någon tagit lån på deras mobil som blivit stulen.
Enligt Jan Olsson på polisens bedrägericentrum är det flesta misstänkta unga personer. De tros samarbeta och sedan dela på pengarna.
– Den här typen av bedrägerier fick vi kännedom om i våras och vi fick in ett 20-tal fall. Totalt hade man lånat 10 miljoner kronor på det här sättet. Nu har vi återigen fått in flera fall, säger han till SVT Nyheter.
Tidigare har banker varit generösa med att ersätta personer som hävdar att de bedragits på pengar. Men i takt med att fallen upptäcks hamnar de i stället nu hos polisen.

2 tim
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mobilt bank-id används i ny bedrägerivåg mot banker

Banker har lurats till att betala ut pengar till kunder som hävdar deras mobila bank-id har använts av en tjuv, rapporterar SVT Nyheter.
Bedrägerierna går ut på att en person tar ett lån med hjälp av mobilt bank-id. Pengarna förs sedan över till en annan persons konto, och först då polisanmäler mobilägaren att mobilen blivit stulen och hävdar att någon tagit lån i personens namn.
Bankerna har slutat att godkänna reklamationerna utan polisanmäler alla misstänkta fall till polisen, skriver SVT.
– Även om man bara ”lånar” ut sitt bankkonto för att föra över pengarna till, är det brottsligt eftersom personen då agerar ”målvakt” säger Nordeas pressekreterare Petter Larsson.

3 tim
Läs mer om Mobilbedrägeriet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.