ADEM ALTAN / AFP
Utrikes

Erdogan: ”Var muslimer som upptäckte Amerika”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att det var muslimer som upptäckte Amerika på 1100-talet, nästan tre sekel innan Christopher Columbus satte sin fot på kontinenten.
– Kontakten mellan Latinamerika och islam går tillbaka till 1100-talet. Muslimerna upptäckte Amerika år 1178, inte Christopher Columbus, sa presidenten under ett toppmöte i Istanbul för muslimska ledare från Latinamerika, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP.
Erdogan hänvisade till en dagboksanteckning i vilken Columbus nämner en moské på en kulle vid Kubas kust. Många forskare tror dock att referensen är en metafor.

Toppnyheter

GABRIEL BOUYS / AFP

Påven: ”Ansvariga kommer att få svara inför Gud”

Bombningarna av två sjukhus i Aleppo möts av avsky och fördömanden.
Påven Franciskus vädjade under ett framträdande på Petersplatsen i Rom till samvetet hos de ansvariga, utan att peka finger åt något håll.
– Jag vädjar till samvetet hos dem som är ansvariga för bombningarna. De kommer att få svara inför Gud, säger han.
Påven, som talade inför tiotusentals personer, kallade Aleppo ”staden där alla är döende – barn, gamla, sjuka och unga”.

Idag 12:08
ABDALRHMAN ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN

Två största sjukhusen i Aleppo slogs ut i bombräd

Aleppos två största sjukhus slogs temporärt ut sedan de attackerats av bombflyg under natten mot onsdagen ut, rapporterar AFP.
– Ett stridsplan attackerade båda sjukhusen, säger Adham Sahloul vid Syrian American Medical Society till AFP.
– Stridsplanen flög över oss och började släppa bomber på sjukhuset, säger Muhammad Abu Rajab, röntgenläkare på ett av sjukhusen i det rebellkontrollerade östra Aleppo, till nyhetsbyrån Reuters.
Sedan ett tillfälligt eldupphör kollapsade förra veckan har östra Aleppo utsatts för enorma, återkommande bombningar av syriskt stridsflyg uppbackat av ryska styrkor.
Anfall på sjukhus strider mot fjärde Genèvekonventionen, som tillkom i syfte att skydda civila i väpnade konflikter, och utgör krigsbrott.
– Alla parter verkar strunta fullständigt i krigets lagar, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt till TT

Idag 09:59
Läs mer om Syrienkriget
Vinster i välfärden

”Vinsttak för välfärdsbolag för tankarna till Trump”

Ett vinsttak för välfärdsbolag skulle gynna de sämsta företagen, menar finansmannen Gabriel Urwitz i ett inlägg på DI Debatt. Han menar även att förslaget om vinsttak bygger på en lögnaktig och känslomässig argumentation från regeringens och vänsterpartiets sida – något som han menar för tankarna till Donald Trump.
Urwitz radar sedan upp ett antal frågor som han menar bör besvaras, såsom om staten är beredd att ta över skoldriften för de 300 000 elever som i dag går i privata skolor.
”Hittills har jag inte någonstans sett eller hört de som är emot vinster i välfärden konkret svara på någon enda av dessa frågor, utan de ägnar sig enbart åt populistisk argumentation”, avslutar han.

1 tim
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Skrota skolpengen – ger friskolorna stora vinster”

Opinion Skolpengssystemet gör det möjligt för friskolor att göra stora vinster samtidigt som det urholkar de icke vinstdrivande skolornas resurser, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand på DN Debatt. Genom att fylla på med elever ökar intäkterna utan att kostnaderna ökar i motsvarande grad. När Lärarförbundet har jämfört klasstorlekar har man kommit fram till att de stora friskolekoncernernas klasser är större än både kommunala klasser och andra fristående skolors. Enligt Jaara Åstrand talar allt för att detta är orsaken till att friskolekoncernerna kan göra stora vinster.
Lärarförbundet föreslår att skolpengen skrotas till förmån för ett system som baserar skolornas ersättning på de faktiska kostnaderna för varje barn och elev, utifrån skolornas socioekonomi.

1 tim
Arkivbild. TT

Nytt skolbolag till börsen – politisk ovisshet hotar

Under torsdagen tar koncernen Engelska Skolan klivet in på Stockholmsbörsen – och blir därmed det andra friskolebolaget att börsnoteras på kort tid. Academedias aktie har sedan introduktionen stigit omkring 10 procent.
För båda aktörerna råder en politisk osäkerhet, säger Avanzas sparanalytiker Johanna Kull till DN och syftar bland annat på regeringens utredning av vinster i välfärden.
– När det för ett par veckor sedan läckte ut uppgifter från den utredningen tappade många välfärdsbolag med upp emot 10 procent bara på en dag.

1 tim
Läs mer om Vinster i välfärden
Aktuellts Nya tider-intervju

SVT-profiler rök ihop om Nya Tider – i livesändning

När Aktuellt intervjuade den högerextrema tidskriften Nya tiders chefredaktör fick SVT hård kritik, och intervjun kallades ett ”journalistiskt haveri”. SVT:s programdirektör Jan Helin gav i dag kritikerna rätt i en debattartikel i DN Debatt. Det fick Uppdrag granskning-profilen Janne Josefsson att se rött, och i kvällens Aktuellt rök de ihop. Josefsson inledde med att anklaga Helin för att försöka begränsa yttrandefriheten, och för att vara på ”sluttande plan som är farligt”.
– Det ska aldrig råda några tvivel alls var vi (SVT) står. Att vi är för demokrati, yttrandefrihet och människors lika värde. Men också att vi är oberoende och obundna, sa Josefsson som påpekade att Helin kommer från en tidning som bedriver opinionsbildning.
Helin, som fram till i våras var chefredaktör på Aftonbladet, kontrade:
– Jag skriver aldrig att de (Nya Tider) inte ska vara med i debatt. Problemet med den debatten var att vi gav intryck av en falsk balans. Vi gav intryck av att frågan av alla människors lika värde är en fråga som man kan ha lite olika åsikter om. När vi gör det så glider vi av vår värdegrund. Det bekymrar mig och vi fick kritik för det, och jag tycker den var välriktad.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN

Aktuellt hånas på Twitter: ”Personalmöte live”

Var det rätt av SVT:s Aktuellt att intervjua den högerextrema tidskriften Nya tiders chefredaktör?
SVT:s programdirektör Jan Helin och SVT-profilen Janne Josefsson, känd från Uppdrag granskning, debatterade frågan – i Aktuellt. På Twitter hånades tilltaget.
”SVT direktsänder personalmöte i Aktuellt”, skriver Ulf Kristofferson, reporter och kommentator på TV4. Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, håller med:
”Intressant programgrepp från SVT ikväll, Personalmöte Live.”
Även flera politiker verkar roade:
”Tre SVT medarbetare samlas för att debatera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?”, skriver inrikesminister Anders Ygeman (S).

2 tim
Arkiv. Daniella Backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Helin: Kritikerna har rätt om SVT och Nya Tider

Opinion SVT:s programdirektör Jan Helin instämmer i kritiken om hur Aktuellt hanterade en intervju med den högerextrema tidskriften Nya tiders chefredaktör. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han att kritiken ”i allt väsentligt” är berättigad:
”Det är ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål”, skriver han.

Idag 11:17
Läs mer om Aktuellts Nya tider-intervju
Moussa Dembélé gjorde ett drömmål fram till 3–2 mot Manchester City. Craig Watson / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 16/17

Lustigs Celtic fick oavgjort i målfest mot City

Celtic ledde Champions League-matchen mot Manchester City. Men skottarna fick till slut bara med sig en poäng efter att Nolito kvitterat till 3–3, vilket blev slutresultatet. Landslagsbacken Mikael Lustig spelade hela matchen för Celtic.
För övriga svenskar blev det en dyster Champions League-kväll. Victor Nilsson Lindelöfs Benfica drabbades av försvarskollaps och förlorade mot Napoli med 2–4. Oscar Wendts Mönchengladbach förlorade med 1–2 mot Barcelona. Alexander Fransson gjorde debut från start i Champions League-sammanhang i 0–2-förlusten mot Arsenal.

41 min
Nick Potts / TT / NTB Scanpix

Utspelat Celtic möter formstarkt Manchester City

Mikael Lustig och hans lagkamrater i Celtic har knappt fått smälta förnedringen med 0-7 mot Barcelona. I kväll väntar en ny utmaning: Manchester City. Engelsmännen har imponerat i Premier League och allra bäst har kanske Raheem Sterling varit. Skottarnas tränare Brendan Rodgers känner 21-åringen väl efter deras tre säsonger ihop i Liverpool.
– Raheem är på väg att bli en av världens bästa spelare. Han är redan en av de bästa unga spelarna, men han kan bli en världsledande spelare, säger han enligt TT.

Idag 13:01
Läs mer om Champions League 16/17
TT
Krisen i Ericsson

Storägarna utesluter inte att sälja Ericsson

Ericssons storägare Industrivärden och Investor ser över sitt ägande i krisande Ericsson och utesluter inte att sälja sitt innehav, enligt SvD Näringsliv. En källa med insyn i processen förklarar:
– Nu gör man hemläxan ordentligt. Det innebär att man måste bilda sig en uppfattning om Ericssons värde vid olika handlingsalternativ.
Samtidigt uppger tidningens källor att Ciscos påstådda köpintresse från i fjol fortfarande kvarstår – även om budet ska ha blivit mindre.

3 tim
Läs mer om Krisen i Ericsson
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

EU: Gränskontroller kan upphöra i november

Sverige kan tvingas sluta med gränskontroller i november, enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos. Det rapporterar DN.
EU-kommissionen och rådet godkände tillfälliga kontroller med motiveringen att det skulle upprätthålla säkerhet och allmän ordning. När flyktingströmmen nu har avtagit, i kombination med att EU:s gränsbevakning stärkts, finns det inte längre anledning att behålla gränskontrollerna, menar EU.
– Kommissionens mål är att samarbetet inom Schengen ska fungera normalt så snart som möjligt, sa Avramopoulos på en pressträff om unionens migrationspolitik i dag, skriver DN.
I dag har Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland och Norge tillfälliga gränskontroller. Om de får förlängas efter den 12 november finns det inget beslut om än.

4 tim
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. TT

”M drar undan mattan för Migrationsverket”

Opinion I sin skuggbudget föreslår Moderaterna en nedskärning av Migrationsverkets budget med tio procent. En sådan åtgärd skulle försämra situationen för myndighetens personal och de som söker asyl, skriver fackföreträdarna Magnus Hedberg och John Andén på SvD Debatt. Hedberg och Andén kallar Moderaternas förslag ”dumsnålt” och skriver att arbetsbelastningen på Migrationsverket är fortsatt hög, trots att antalet asylsökande minskat. Bland annat på grund av att de tillfälliga uppehållstillstånden gör att ansökningarna måste behandlas flera gånger.

3 tim
Jackelén, Eliasson, Danielsson TT

”Drev drabbar de som står upp för allas lika värde”

Opinion Aftonbladets Oisín Cantwell skriver i en krönika att ”dreven för närvarande så ofta drabbar dem som tydligt står upp för alla människors lika värde”. Han konstaterar att ärkebiskop Antje Jackélen, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, rikspolischef Dan Eliasson och Migrationsverkets förre generaldirektör Anders Danielsson har två saker gemensamt: att de tagit tydlig humanistisk ställning – och att de befinner sig i konstant blåsväder:
”Samtidigt har vi en regering som med benäget bistånd av stora delar av oppositionen har stiftat lagar som utmanar viktiga bestämmelser i EU-rätten”.
Cantwell skriver att han får ”en allt starkare känsla av att rättssäkerheten mer och mer börjar bli en angelägenhet primärt för folk som befinner sig klart till vänster och klart till höger om sossarna”.

Idag 09:19
Läs mer om Flyktingkatastrofen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.