Donald Trump tre av hans barn: Eric, Donald Jr och Ivanka Trump. Arkivbild. Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Etikorgan kritiserar Trumps plan för egna bolaget

Donald Trump gav under gårdagens presskonferens beskedet att han behåller sitt företag Trump Organization även efter han tillträder som USA:s president. Eventuella intressekonflikter ska lösas av att han lämnar över kontrollen av bolaget till sina två äldsta söner och en av koncernens direktörer genom en stiftelse. Det väcker nu kritik från chefen för myndigheten Office of Government Ethics som utövar tillsyn över bland annat intressekonflikter inom den amerikanska statsförvaltningen.
– Vi kan inte riskera att folk får intrycket att statens ledare skulle kunna använda sin ställning för att tjäna pengar, säger myndighetschefen Walter Shaub till New York Times i ett sällsynt kritiskt uttalande.
Shaub anser att Trump så väl hade kunnat valt en striktare reglerad form av stiftelse som skulle ha stängt honom ute från ansvar för bolaget som att ha gjort en renodlad försäljning av innehavet.

Läs även

Analyser

Toppnyheter

Jevgenij Prigozhin och Vladimir Putin. Arkivbild från 2010.  Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Rapport: Legosoldater i Syrien leds av oligark

Oligarken Jevgenij Prigozhin sägs kontrollera de ryska legosoldater som krigar i Syrien och när legosoldaterna tidigare den här månaden attackerade amerikanska trupper i Syrien hade han haft tät kontakt med både Kreml och Damaskus. Det rapporterar Washington Post med hänvisning till amerikanska underrättelserapporter.
Enligt avlyssnad kommunikation mellan Prigozhin och en högt uppsatt syrisk tjänsteman ska Prigozhin ha sagt att han hade fått tillstånd från en rysk minister att gå vidare med ett ”snabbt och starkt” initiativ i början av februari.
Natten mellan den sjunde och åttonde februari attackerades högkvarteret för de amerikanska trupperna och deras syriska allierade i Deir al-Zour av runt 300 till 500 regimtrogna trupper. Amerikanerna gick till motattack och dödade runt 100 av anfallarna och senare framkom information om att flera ryska legosoldater fanns bland dödsoffren.
Prigozhin uppmärksammades förra veckan då den särskilde utredaren Robert Mueller anklagade honom för att ha finansierat ”trollfabriken” som spred falska nyheter på sociala medier under det amerikanska presidentvalet 2016. Han sägs ha nära kopplingar till president Vladimir Putin och amerikanska underrättelsetjänsten tror också att det är han som kontrollerar legosoldaterna i Syrien.

43 min
Mamman till den döende pojken på sjukhuset i östra Ghouta.  AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

95 barn bland de döda – ”I himlen finns i alla fall mat”

Den syriska regimens flygräder mot östra Ghouta har dödat över 400 människor sedan i söndags och bland offren finns minst 95 barn. I ett tv-reportage visar BBC hur de två barnen Noor och Alla skriker av skräck efter att deras hem blivit bombat.
– Krigsflygplan har just bombat vår byggnad, säger ett av barnen.
På ett sjuhus i området kommer en mamma in med sin döende son.
– Jag väntar på att min son ska dö, då kommer han åtminstone vara fri från smärta, säger mamman.
Hon berättar att hon bakade bröd till sin son då taket på deras hem kollapsade.
– Han hamnar i himlen, där finns det i alla fall mat, säger hon innan hon bryter ihop helt.

2 tim
USA:s vice FN-ambassadör Kelley Currie talar under förhandlingarna om Syrien.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Frustration i förhandlingar om vapenvila i Syrien

Förhandlingarna om en vapenvila i Syrien har nått ett dödläge efter att Ryssland vägrat att gå med på det förslag som Sverige och Kuwait lagt fram. Ändå hoppas Kuwait att FN:s säkerhetsråd ska kunna rösta om en resolution klockan 17 svensk tid.
Ryssland menar att förslaget är ”orealistiskt” och har i stället presenterat ett eget förslag till en resolution, vilket har fått USA att gå i taket. Moskva har ”ensamt ansvar” för de mer än 400 dödsfallen i östra Ghouta, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD.
– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, säger Nauert.
Målet med det svensk-kuwaitiska förslaget var att humanitär hjälp skulle kunna nå de belägrade invånarna, och för att skadade och kritiskt sjuka skulle kunna lämna området. Det omformulerade ryska förslaget innehåller bland annat en formulering som verkar riktad mot USA, om att utländska militära styrkor endast ska kunna verka i Syrien i samordning med regimen.
Anonyma diplomater som sett det ryska förslaget säger till AP att det är oacceptabelt.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Skolelever protesterar efter massakern i Florida. Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Analys: Massakern skulle kunna ge verklig förändring

Skolmassakern i Florida har, liksom tidigare skolskjutningar, skapat massiv debatt om USA:s vapenlagar. Men något är annorlunda den här gången, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
”Kanske (...) står vi inför ett ögonblick av nationell förändring som skulle kunna åstadkomma politiska reformer som förhindrar att liknande tragedier sker igen”, skriver Collinson.
Han konstaterar också att krafterna som inte vill skärpa vapenlagarna, med NRA i spetsen, är fortsatt starka men att de kanske inte kan räkna med president Donald Trumps fulla stöd längre.
”Det finns tecken på att Trump (...) letar efter en gyllene medelväg som tillgodoser kraven på förändring utan att skrämma bort hans konservativa väljarbas”, skriver Collinson.
Washington Posts Callum Borchers är kritisk till hur Trump har hanterat massakern, och menar att presidenten i efterspelet mer har fokuserat på medias rapportering än själva händelsen.
Men han konstaterar också att om Trump lyckas driva igenom de förändringar han öppnat för så blir ”hans oförmåga att slå an rätt ton på Twitter relativt ointressant den här gången”.

37 min
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

Igår 21:30
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

Igår 19:01
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Elisbeth Massi Fritz Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Anställda hos Massi Fritz: Uppmanades debitera mer

Tidigare anställda hos advokaten Elisabeth Massi Fritz berättar nu om orimliga krav på debitering, att de uppmanats att ta mer betalt och att de fått bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, enligt streamingtjänsten Viafrees och Aftonbladets granskande tv-program 200 sekunder.
Av de tidigare 16 anställda som 200 sekunder har pratat med uppger 12 att de har blivit uppmanade att ta mer betalt.
– När jag arbetade där handlade det mer om pengarna man drog in än om arbetet och klienterna, säger advokaten Anna Wahlström som tidigare arbetat hos Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz ville att redaktionen skulle skicka tv-inslaget till henne innan publicering. 200 sekunders programledare Robert Aschberg ska ha erbjudit sig att komma och visa inslaget men Massi Fritz ska sedan inte ha svarat.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Anne Ramberg: Juristers sexliv är inte relevant

När advokat Elisabeth Massi Fritz skulle skriva ett omdöme om en tidigare anställd tog hon upp kvinnans alkoholvanor och ”tillfälliga sexuella kontakter”. I ett annat fall ifrågasättes en anställds ”redbarhet”. Det visar Aftonbladets och 200 sekunders granskning. De har pratat med 16 kvinnor som arbetat på Massi Fritz advokatbyrå.
Anledningen till att de anställda i fråga behövde omdömena var för att de skulle ansöka om att bli advokater, och då behövs intyg från samtliga tidigare arbetsgivare. Men enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är det inte korrekt att ta med uppgifter om privatliv.
– Vad vi frågar efter är hur man betett sig som biträdande jurist. Där finns det ju inga regler som säger att man inte får ha sexuella relationer, säger Ramberg i 200 sekunder.
Massi Fritz har inte velat kommentera granskningen. ”Jag har inget intresse att bemöta tidigare anställdas åsikter eller uppfattning”, skrev hon i ett sms till Aftonbladet.

Igår 19:55
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Anställda anklagar Massi Fritz för trakasserier

16 tidigare anställda kvinnor hos advokaten Elisabeth Massi Fritz vittnar om trakasserier på arbetsplatsen i en granskning gjord av Aftonbladet och Viafrees tv-program 200 sekunder.
Anna Wahlström var en av de advokater som arbetat hos Massi Fritz som fick problem när hon sa upp sig. Hon flyttades till ett annat kontor, fick inga samtal via växeln och förhindrades att prata med kollegor och klienter, enligt 200 sekunder.
I programmet uttalar sig några av de tidigare anställda om hur de varit rädda för Elisabeth Massi Fritz och att hon skrivit intyg där hon ifrågasatte sina tidigare anställda juristers kompetens för att bli advokater. Enligt granskningen ska Massi Fritz ha antytt i ett intyg att en tidigare anställd hade alkoholproblem och problem med många tillfälliga sexuella kontakter.
I det intyget Massi Fritz skrev om Anna Wahlström ifrågasattes hennes ”redbarhet”, visar granskningen.
Redaktionen har upprepade gånger sökt Elisabeth Massi Fritz för en kommentar. Hon avböjer att kommentera granskningen i ett sms-svar:
”Jag har inget intresse att bemöta tidigare anställdas åsikter eller uppfattning. Har dock inget emot att du pratar med mina anställda som arbetar med mig.”

Igår 09:18
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
Vinter-OS Alpint
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Näslund i tårar – protesten mot gruffet hjälpte inte

I den tajta skicrossfinalen försökte Sandra Näslund ta sig fram efter att ha hamnat bakom kanadensiskorna Kelsey Serwa och Brittany Phelan. Näslund hamnade då i en tuff duell med schweiziskan Fanny Smith och åkarna knuffades flera gånger, skriver Sportbladet.
Smith vann kampen och tog bronset. Efteråt lämnade Näslund in en protest men den avslogs av juryn.
– Det var inte en schysst kroppskontakt, säger sportchefen Joar Båtelson till DN.
Guldfavoriten Sandra Näslund kom fyra och efter att ha slängt ifrån sig stavarna sprutade tårar av besvikelse.
Samtidigt medger Näslund att även hon gruffade.
– Det är svårt för juryn att göra något när jag gör samma fula grej tillbaka. Jag är förbannad på mig själv men delvis på henne (Smith) också, säger hon enligt DN.

1 tim
Sandra Näslund var ledsen efter att ha slutat fyra, precis slagen av Schweiz Fanny Smith. TT
Vinter-OS Alpint

Medaljmiss för Näslund: ”Det är en stor tomhet nu”

Guldfavoriten Sandra Näslund lyckades inte ta medalj när OS-skicrossen avgjordes i natt. Svenskan slutade fyra i den mycket jämna finalen och slängde stavarna efteråt i besvikelse. Kanadas Kelsey Serwa tog guldet, landsmaninnan Brittany Phelan silvret och schweiziskan Fanny Smith bronset.
– Det är en stor besvikelse och tomhet just nu. Jag åkte hit för att ta guld och så slutar det med en fjärdeplats, det känns sjukt tungt, säger Näslund till Kanal 5.
Näslund lämnade in en protest efter finalen då hon tyckte att Smith körde för tufft, men den avslogs av juryn.
Resultatet är en stor missräkning för Näslund som totaldominerat världscupen och hade fyra raka segrar inför OS.

6 tim
LOIC VENANCE / AFP
Vinter-OS Alpint

Näslund om finalbråket: Det går ju att diska henne

Sandra Näslund var mycket besviken efter fjärdeplatsen i OS-finalen. Den svenska storfavoriten grät och fick tröst av lagkamraten Lisa Andersson, skriver TT i sin direktrapport.
Näslund och de svenska ledarna lämnade in en protest efter finalen, då de ansåg att svenskan blev trängd av bronsmedaljören Fanny Smith.
– Hela rakan där uppe tycker jag att hon stänger mig. Sedan börjar jag armbåga henne lite och då börjar hon skrika och så skriker jag tillbaka, säger Näslund till Sportbladet och fortsätter:
– Det går ju att diska henne. Jag tycker inte att det var okej.
Juryn avslog protesten och därmed gick Sverige medaljlösa från skicrossen, trots flera medaljhopp på både herr- och damsidan.
– Det känns förjävla tråkigt. Det är synd för Sandra som har varit bäst i världen hela säsongen och så bedöms det så här på ett OS, säger förbundskapten Joar Båtelson till TT.

5 tim
Läs mer om Alpint
Vinter-OS Skidskytte
Hanna Öberg  Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Efter OS-succén – Öberg kan få egen gata i Piteå

Skidskytten Hanna Öberg som har tagit hem två medaljer i OS, kan få en gata uppkallad efter sig i hemstaden Piteå, skriver Norrländska Socialdemokraten. Enligt kommunalrådet Anders Lundkvist kom frågan på tal när hon tog det oväntade guldet på 15-kilometersdistansen.
– Den diskussionen har redan kommit igång, säger han till tidningen.
Men till att början med håller kommunen på att planera hur de ska ta emot Piteåborna Hanna Öberg och Anna Magnusson som tog silvermedaljen i damernas skidskyttestafett.
– Vi funderar mycket på hur vi ska kunna svara upp på den här enorma insatsen som hon har gjort. Och även Anna som med gjorde att kanonlopp, säger Lundkvist.

31 min
Myhrer, Kalla, Nilsson och Hansdotter med sina OS-medaljer. TT
Vinter-OS Skidskytte

Svenska medaljmålet nått med råge: ”Fantastisk dag”

I onsdags nådde de svenska olympierna det medaljmål som Sveriges olympiska kommitté (SOK) satte inför OS i Pyeongchang: åtta medaljer. Tack vare André Myhrers succéguld i slalom, skidskyttedamernas stafettsilver och en säkrad finalplats av lag Niklas Edin i curlingen har den svenska OS-truppen nu överträffat förväntningarna med råge.
– Det är en fantastisk dag i dag, säger truppchefen Peter Reinebo till TT, och tillägger:
– Och det är inte över än.

Igår 16:32
Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Öberg om silvret: ”Kände att allt är möjligt”

22-åriga Hanna Öberg lyckades ta Sverige från åttonde till andra plats när hon i dag tog hand om Sveriges sista sträcka i skidskyttestafetten.
– Jag kände bara att allt är möjligt, säger hon om sin magnifika avslutning och fortsätter:
– Så kul för mig som redan har en medalj att få dela den här upplevelsen på riktigt med de här tjejerna som gjort ett minst lika bra jobb, sade Öberg till Kanal 5.

Igår 13:18
Läs mer om Skidskytte
Polischefen Scott Israel under en pressträff.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Skolskjutningen i Florida

Beväpnad polis ingrep inte – lämnar sin tjänst

En beväpnad polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst, rapporterar Reuters. Han gick inte in på skolan och konfronterade skytten utan stod kvar utanför, visar en intern utredning.
Polisens agerande fångades på övervakningsbilder under masskjutningen i Florida, USA.
– Vad jag såg var en polis som kom till den västra sidan av byggnad 12, intog position, men aldrig gick in, säger polischefen Scott Israel, och hänvisar till den del av skolan där skytten avlossade flest skott.
Enligt Israel varade skolskjutningen i sex minuter och polismannen kom till byggnad 12 omkring 90 sekunder efter att det första skottet avlossats. Han stod sedan och tvekade utanför byggnaden i minst fyra minuter.

3 tim
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque. Privat/TT
Skolskjutningen i Florida

Armén ger medalj till elever – höll upp dörr vid flykten

Amerikanska militären kommer att belöna tre elever som dödades i skolmassakern i Florida med medaljer för tapperhet, skriver CNN.
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque var med i ”Junior reserve officers’ training corps”. Det är ett statligt program för gymnasieelever som sponsras av USA:s försvarsdepartement och bland annat ska lära ut patriotism och respekt för militären.
Wangs insats har fått stor uppmärksamhet efter dådet eftersom han tog emot upprepade skott när han höll upp en dörr så att andra kunde fly.
– Han dog som en gentleman, har hans klasskamrat Kelsey Friend sagt i efterhand.

20 feb
Läs mer om Skolskjutningen i Florida

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.