USA säger att ett plan av typen F/A-18E Super Hornet sköt ner en syrisk SU-22. PETTY OFFICER 3RD CLASS NATHAN T / Navy Media Content Operations (N
Syrienkriget

Experten: Det är en klar eskalering från USA

Pentagon uppger att USA har skjutit ner ett syriskt stridsplan. En klar eskalering i konflikten och ett tydligt policyskifte för amerikanerna, säger statsvetaren Björn Ottosson till Aftonbladet.
– Det här har vi absolut inte sett tidigare, säger han till tidningen.
Ottosson menar att president Donald Trump gett armén mer befogenheter jämfört med företrädaren Barack Obama.
Det syriska planet ska ha attackerat soldater i den USA-ledda koalitionen. Nedskjutningen skedde nära staden Tabqah.

Tabqah, Syrien

Toppnyheter

Arkivbild, snöoväder. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

SMHI varnar: Kraftigt snöfall i södra Sverige

Trafikanter i stora delar av sydöstra Sverige uppmanas till försiktighet. SMHI har utfärdat ett dussintal klass 1-varningar för snöfall.
– Det är ett kraftigt snöfallsområde som rör sig österut under morgonen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till TT.
Varningarna är utfärdade för Uppsala län, Stockholms län (utom Roslagskusten), Sörmlands län, Östergötlands län, Kronobergs län, Kalmar län (utom Öland), Skåne län (utom Österlen), Jönköpings län och i Sjuhäradsbygden/Göta älv i Västergötlands län.
Det kan komma 5–10 centimeter snö.
– När snöfallet drar bort förs det ner kallare luft, och det har även varit inslag av regn och kan bli risk för ishalka från sent på eftermiddagen, säger Staerk.
Flera trafikolyckor har rapporterats under natten i bland annat Jönköpingstrakten och i Östergötland. En lastbil har kört i diket på E6:an nära Helsingborg och ett körfält stängs av under bärgningsarbetet, skriver Aftonbladet.
– Ta det försiktigt, håll avstånd och anpassa farten efter väglaget. Bara för att det är 70 måste man inte köra i 70, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen till TT.

23 min
TT

Nio väderlarm utfärdade – varnar även för snökanon

SMHI har gått ut med nio klass 1-varningar för snö på de östra delarna av landet, skriver Expressen. Dessutom varnar SVT:s meteorolog för att det kan komma en snökanon – ett väderfenomen som uppstår av snöfall i kombination med havsvindar – över Uppland och Stockholmsområdet.
– Det blir en förstärkning av snöfallet när vinden ligger på från havet och kan nog bli upp emot någon decimeter snö, lokalt kan det bli mer, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin till den egna kanalen.
Klass 1-varningar för snö har utfärdats i Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län, Östergötlands län och delar av Jönköping och Kronobergs län. Ovädret, som drar in under måndagskvällen, väntas pågå till tisdagen.

Igår 18:57
Läs mer om Vintervädret
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Gränspolisen på Arlanda. Arkvibild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Utvisningar stoppas av ansökningar till gymnasiet

Gränspolisen har de senaste veckorna fått släppa personer som varit på väg att utvisas eftersom de ansökt om gymnasiestudier. Det säger gränspolisens chef Patrik Engström till Sveriges Radio Ekot.
Det är den nya gymnasielagen som infördes i somras som gör att ungdomar som annars bara skulle få ett kort uppehållstillstånd kan få stanna för att gå ut gymnasiet. När ansökan är inne kan inte personen utvisas medan den utreds, det går även att ansöka flera gånger. Personer tagna i förvar släpps och avviker, enligt Engström.
– Och när deras ansökan väl är prövad, avgjord och vunnit laga kraft, då hittar vi dem inte igen.

2 tim
En person pepparsprayas då polis flyttar demonstranter utanför Migrationsverkets förvarsenhet för flyktingar i Åstorp på måndagskvällen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tumult vid demonstration när flera skulle utvisas

Tumult uppstod på måndagskvällen utanför Migrationsverkets förvar i Åstorp i Skåne där ett 70-tal demonstranter samlades för att försöka stoppa en planerad utvisning, rapporterar P4 Malmöhus.
– Några personer lade sig på vägbanan och försökte hindra bussen från att komma iväg, men det tog några minuter och sedan var det lugnt igen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region syd, till SR.
Fem personer ska ha fått verkställighetshinder – vilket innebär att utvisningen tillfälligt stoppas, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter rör det sig om ett 20-tal ungdomar som ska utvisas. Det är den första grupputvisningen sedan regeringen för två veckor sedan föreslog att fler ensamkommande ska få stanna.

Igår 21:45
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vill ha stärkt information om svenska värderingar”

Opinion Regeringen ser nu över hur man kan ge nyanlända bättre möjlighet att förstå hur samhällets stöd och förväntningar ser ut för att främja etablering och integration. Det skriver arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) på DN Debatt.
Framför allt handlar det om att se över samhällsorienteringens innehåll och hur det utbildningsmaterial som används i dag kan förändras. Även att se till så att utbildare står väl utrustade.
Ministern avslutar med att poängtera att den svenska modellen förutsätter att alla som kan arbeta gör det och bidrar till välfärden. ”Så har vi byggt vårt land och vår välfärd, och så ska vi fortsätta bygga det.”

Igår 20:41
Läs mer om Flyktingsituationen
Kayla Moore och Roy Moore.  JIM WATSON / AFP
Anklagelserna mot Roy Moore

Moores fru förnekar antisemitism: Vår advokat är jude

Kvällen före fyllnadsvalet i Alabama försökte den republikanske senatorskandidaten Roy Moores fru försvara sin man från anklagelser om antisemitism, rapporterar amerikanska medier.
Kayla Moore sa att ”fake news” har försökt måla upp hennes man som någon som är emot judar, svarta och kvinnor inom politiken. Det stämmer inte, sa hon och tillade:
– En av våra advokater är en jude. Vi har väldigt nära vänner som är judar.
Moore har anklagats av flera kvinnor för sexuella övergrepp, men har förnekat anklagelserna. I slutspurten av sin valkampanj upprepade han det budskapet flera gånger och kritiserade den hårda tonen som präglat kampanjen.

44 sek
Roy Moore och Gwen Moore.  TT/AP/Pressbild.

Uttryckte oro för Roy Moore i brev till senaten

Demokraten och kongressledamoten Gwen Moore skrev nyligen ett brev till senaten där hon uttryckte ”stor oro” för det faktum att sexanklagade republikanen Roy Moore kan väljas in i senaten.
”Jag tror att jag har grund för mina rädslor”, skriver hon enligt CNN och uppmanar till vaksamhet.
Flera kvinnor har hävdat att Roy Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, då de var tonåringar och han var i 30-årsåldern. Han har nekat till alla anklagelser.
Fyllnadsvalet till den amerikanska senaten hålls i den konservativa delstaten Alabama i morgon. Trots de allvarliga anklagelserna om Roy Moore leder han över sin demokratiske motståndare Doug Jones i opinionsmätningarna.

Igår 21:20
Senatorkandidaten Doug Jones (t.v.) och senatorn Cory Booker under ett kampanjmöte i Birmingham, Alabama.  CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN

Roy Moores utmanare kämpar in i det sista

I morgon hålls det haussade fyllnadsvalet till den amerikanska senaten i den konservativa delstaten Alabama. Trots allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier leder Roy Moore över sin demokratiske motståndare Doug Jones i opinionsmätningarna.
Jones utmålas av Republikanerna som en vänsterdemokrat som ideologiskt står expresident Barack Obama nära. Men han kämpar in i kaklet. Bara några timmar innan vallokalerna öppnar gör hans kampanj en stor sak av att delstatens andre senator, republikanen Richard Shelby, sagt till nyhetskanalen CNN att han på grund av sexanklagelserna inte kan rösta på Moore.
– Med detta val kan vi visa världen vad vi står för, sa Jones när han kampanjade på söndagen enligt nyhetsbyrån AP.

Igår 13:58
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under måndagens riksdagsdebatt om me too-uppropen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Politiker uppbokade under riksdagens #metoo-debatt

Vid den riksdagsdebatt som i går hölls med anledning av #metoo-uppropet deltog bara 18 politiker, varav tre manliga, vilket uppmärksammats av flera medier. På talarlistan fanns enbart kvinnor.
Flera partier försvarar nu varför deltagandet såg ut som det gjorde. Centerpartiets vice gruppledare Ulrika Carlsson säger till DN att hon är besviken över mediernas rapportering om antalet deltagare och menar att det viktigaste var att debatten hölls.
Vänsterpartiet bjöd in till debatten en vecka innan den hölls. Gruppledarna för både Liberalerna och Miljöpartiet hänvisar till att ledamöterna redan hade fullt i kalendern.

1 tim
I uppropet #skrattetihalsen berättar kvinnliga komiker om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskultur i humorbranschen. Flera saker skiljer just humorbranschen från de tidigare yrkeskategorier som skrivit under upprop. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

80 kvinnliga komiker i upprop – #skrattetihalsen

80 svenska kvinnliga komiker berättar i uppropet #skrattetihalsen om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskulturen i humorbranschen, skriver DN. Flera av vittnesmålen handlar om den utsatthet som de upplever efter en ståuppkväll då ingen ger bekräftelse eller dunkar en i ryggen.
– Män sitter och hissar varandra, recenserar varandras skämt, men man får inte vara med, säger Ami Hallberg Pauli, som samordnar uppropet, till tidningen.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

Igår 16:01
Clara Henry/Karin Adelsköld/Moa Svan. TT

”Kollega sjöng en sång om hur jag blir våldtagen”

”Tystnadskulturen är utbredd även inom humorbranschen”. Så inleds uppropet #skrattetihalsen som 80 kvinnliga komiker har skrivit under mot tystnadskultur, övergrepp och sexuella trakasserier i humorbranschen, skriver DN.
”Jag ska dela en taxi med en kollega, när vi säger adjö till de andra komikerna sjunger de en sång om hur jag kommer bli våldtagen”, skriver en kvinna som beskriver hur hon var tvungen att skaka av sig det som ett sätt att vara med i gänget.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

Igår 16:23
Läs mer om #metoo-uppropet
27-årige Akayed Ullah misstänks för försök till terrorbrott. TT/AP
Explosionen vid Port Authority

Inspirerades av IS – ville slå till mitt i julrushen

27-årige Akayed Ullah, som misstänks för försök till terrorbrott efter explosionen vid Port Authority i New York, har i polisförhör berättat att han ”inspirerades av IS”, skriver amerikanska medier. Explosionen skedde mitt under morgonrushen på måndagen.
Mannen ska ha sagt till utredarna att bomben var en hämnd för USA:s flyganfall mot IS i bland annat Syrien.
Tre personer skadades lindrigt i explosionen, som kändes av både i tunnelbanan och den stora bussterminalen.
27-åringen har berättat att han hade valt att slå till i tunnelbanan på grund av juldekorationerna där och att han blivit inspirerad av tidigare attacker i Europa. Akayed Ullah skadades själv i attacken och vårdas nu på sjukhus med brännskador.

Igår 22:22
Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix

Den misstänkte vårdas på sjukhus efter explosionen

27-årige Akayed Ullah har identifierats som den som gripits efter explosionen vid bussterminalen Port Authority, uppger polisen enligt Reuters. Han skadades själv vid händelsen och vårdas nu på sjukhus. Ytterligare tre personer skadades i explosionen, ingen har livshotande skador.
Akayed Ullah ska enligt Reuters ha bott i USA i sju år då han flyttade dit från Bangladesh. Polisen i Bangladesh uppger att han inte är känd av dem sedan tidigare.
Explosionen utreds som ett försök till terrorbrott.

Igår 18:55
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix

Borgmästaren: ”Var ett försök till terrorattack”

Explosionen vid bussterminalen Port Authority var ett försök till en terrorattack. Det säger borgmästaren Bill de Blasio under en presskonferens i New York, enligt AFP.
Enligt CNN var det en rörbomb som gärningsmannen hade fäst vid kroppen som exploderade oavsiktligt. Gärningsmannen har gripits, uppger polisen. Den gripne ska ha skadats i explosionen men är vid liv, rapporterar CNN.
Ytterligare tre personer skadades, de ska inte ha livshotande skador.

Igår 14:50
Läs mer om Explosionen vid Port Authority
TT/Infront
Ostadiga oljemarknaden

Oljepriset fortsätter upp – dyraste Brent på 2,5 år

Under natten har priset på Brentolja fortsatt upp efter att oljeledningen Forties, som fraktar olja från den brittiska delen av Nordsjön till Storbritannien, kommer att hållas stängd i veckor efter att en skada upptäckts.
Strax efter klockan 6 på tisdagsmorgonen är spotpriset på ett fat Brentolja 65,52 dollar, en uppgång med drygt 1,2 procent. Det är den högsta prisnivån sedan försommaren 2015.
Även priset på den amerikanska WTI-oljan stiger, där ligger priset per fat på 58,41 dollar, en uppgång med 0,7 procent.
Senare under dagen rapporterar API lagertalen för amerikanska oljelager och under kvällen kommer Opec med sin månadsrapport.

1 tim
PAUL ELLIS / AFP

Oljeledning i brittiska Nordsjön måste lagas

Ledningen Forties som fraktar olja från den brittiska delen av Nordsjön till land är stängd. Det har lett till att priset för Brentolja rusat till den högsta nivån sedan 2015, skriver CNBC.
På måndagskvällen är priset per fat 64,68 dollar, en dagsökning med 2,23 procent.
Det är en spricka i ledningen som gör att oljetransporten stoppats. Rörledningen Forties fraktar nästen 40 procent av oljan från Nordsjön till Storbritannien.

Igår 21:48
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.