HP

Experten: Så låg är IT-säkerheten i näringslivet

Hur ser IT-säkerheten ut på ditt företag? Förhoppningsvis bättre än dessa exempel som Michael Howard, chef för HPs globala säkerhetsarbete samlat på sig. Här delar han med sig av tre av de värsta incidenterna.

100 sårbara skrivare

”En kund som vi genomförde en säkerhetskoll hos hade byggt upp sin skrivarinfrastruktur med hjälp av mängd olika leverantörer. Det visade det sig att företaget hade mer än 100 sårbara enheter på grund av de många leverantörerna och problem med firmware-uppdateringar. Risken var helt okänd för kunden och kundens säkerhetsteam hade inte koll på att skrivarna var sårbara.”

Flera hundra var admin

”I en organisation som vi besökte hade flera hundra personer full admin-behörighet till skrivarna. Dessutom använde alla generella användarnamn och lösenord för att administrera hela skrivarinfrastrukturen.”

Skrivarteamet var superadmins

”Ett annat företag hade satt 20 administratörer på att hantera skrivarna. Dessa 20 personer hade fulla rättigheter över skrivare, databaser och serverar. Kunden förstod inte hur stor risk det är att ge en grupp adminrättighet över flera centrala system. Att dela upp ansvar och områden är ett grundläggande säkerhetsprotokoll. Samma sak hade aldrig hänt på PC-sidan, därför ska det inte hända på skrivarsidan heller.”

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Lars Lindgren, förbundsordförande i Transportarbetareförbundet. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av Transport

Transports ordförande avgår efter granskning

Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetareförbundet, avgår med omedelbar verkan efter Aftonbladets avslöjanden om att han använt fackförbundets pengar för privata förmåner. Det säger han till tidningen Transportarbetaren.
– Jag kan inte fortsätta som ordförande utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd. Självklart är jag oerhört besviken, sa han till de anställda på förbundskontoret.
Lindgren har bland annat köpt sprit för fackets pengar, trots att det strider mot förbundets oskrivna policy, och haft privat sällskap på tjänsteresor.

1 tim
Lars Lindgren Justina Öster

Ordföranden bjöd kompis på resa – facket fick betala

Ordföranden för Transportarbetareförbundet, Lars Lindgren, låter fackets medlemmar stå för notan – även när det gäller hans privatliv. Det rapporterar Aftonbladet som granskar fackförbundet.
Lindgrens 38-årige son har i över ett år bott i förbundets lägenhet vid Strandvägen på Östermalm i Stockholm, något som fackförbundet fått stå för.
– Jag är inte bara förbundsordförande, jag är dessutom pappa, säger Lars Lindgren till tidningen.
Dessutom har Lindgren använd fackförbundets pengar när han och hans vän bodde på fyrstjärniga spahotell i Luxemburg samt Lübeck under en Europaresa, skriver Aftonbladet. Transport har också betalat för Lindgrens privata resor med förbundets bil, trots att den ska stå parkerad i förbundets garage när den inte används inom tjänsten.

Idag 07:54
Lars Lindgren, förbundsordförande i Transportarbetarförbundet. TT

Trots kritiken – bjöd på sprit för fackets pengar

Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren har länge varit kritisk till anställda som druckit alkohol för medlemmarnas pengar. I samband med Aftonbladets tidigare granskningar av fackförbund har han varit tydlig: Transportarbetareförbundet har ”en oskriven alkoholpolicy på två glas vin eller två glas vin och vill man dricka mer betalar man det själv”.
Men nu rapporterar Aftonbladet att Lindgren själv slösat med medlemmarnas pengar – på framförallt alkohol. Han har vid flera representationsmöten köpt sprit, drinkar och dyr mat motsvarande flera tusentals kronor.
– Det är inte hugget i sten, man får göra en bedömning i varje situation, säger han till tidningens grävprogram 200 sekunder vid en konfrontation.

Igår 09:11
Läs mer om Granskningen av Transport
Theresa May och bilen som hon kördes iväg i. TT
Attacken i London

Video visar Theresa May oskyddad efter attacken

Ett videoklipp som tidningen The Sun publicerat tyder på förvirring när premiärminister Theresa May evakuerades från parlamentet i samband med onsdagens terrordåd. I det 73 sekunder långa klippet, som filmats av en förbipasserande, står May oskyddad för till exempel prickskyttar. Hon går även iväg en stund utan livvaktsskydd, innan hon sedan förs till en bil som kör henne från byggnaden, skriver AP.
En tidigare livvakt till prinsessan Diana är kritisk efter att ha sett klippet.
– Det rådde förvirring om var bilen fanns och vem som skulle åka med och säkerhetsvakten skyddade inte Theresa May. När någon kliver i en bil så skyddar man dennes rygg, säger Ken Wharfe.

14 min
JOEL FORD / AFP

Polisen: Vi har gjort två betydelsefulla gripanden

Polisen har gjort flera gripanden efter attacken i London under onsdagen då fyra människor dödades, rapporterar AFP. En av de gripna ska vara gärningsmannens 39-åriga ex-fru, skriver The Telegraph.
– Vi har gjort ytterligare två viktiga gripanden under natten, säger terrorpolisens befälhavare Mark Rowley.

Han bekräftar att en kvinna släppts och att nio personer är fortsatt häktade. Polisen sa också att gärningsmannen Khalid Masood föddes under namnet Adrian Russel Ajao.

Idag 08:15
Khalid Masood, efter attacken. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN

Analys: ”Gärningsmannens ålder är det som sticker ut”

Den man, Khalid Masood, som gick till attack och dödade fyra personer utanför parlamentsbyggnaden i London var född och uppvuxen i Storbritannien. Varken det eller att han var inspirerad av extremistisk islamistisk ideologi var oväntat, skriver Jason Burke i en analys hos The Guardian.
”Även om det kan vara skönt att skylla på skurkar eller dåliga idéer långt härifrån, bör ingen vara förvånad över att den man som attackerade en av Storbritanniens mest symboliskt laddade platser föddes i Storbritannien”, skriver han.
Det som sticker ut i det här fallet är i stället att Masood var 52 år och därmed betydligt äldre än andra liknande gärningsmän som varit mellan 18 och 35 år: ”Betydelsen av Masoods ålder kommer senare att klarna. För närvarande understryker det bara variationen av olika extremistprofiler och oförutsägbarheten av hoten”, skriver Burke.

Idag 07:01
Läs mer om Attacken i London
Gunilla Carlsson/Anna Kinberg Batra  TT
Moderaternas Sverigemöte 2017

Carlsson stöttar Kinberg Batra: Hon står stadigt

Många inom Moderaterna har ifrågasatt Anna Kinberg Batra efter partiets tapp i opinionsmätningarna. Men den före detta M-toppen Gunilla Carlsson säger till Svenska Dagbladet att partiledaren har hennes fulla stöd.
– Jag tror att Kinberg Batra ser bortom spelet och står rätt stadigt, säger hon till tidningen.
Carlsson säger att öppningen för att samarbeta med Sverigedemokraterna var nödvändig. Alternativet att fortsätta låtsas som att partiet inte finns hade varit ännu värre, säger hon och tillägger att SD ”är här för att stanna”.
– Anna Kinberg Batra har tagit ansvar och ryckt loss plåstret. Nu får alla andra partier förhålla sig till det, säger hon.

2 tim
Tomas Tobé Fredrik Karlsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Tobé: Det kommer blåsa snålt ett bra tag

Moderaterna har en tuff tid just nu och det kommer blåsa snålt ett bra tag, säger partisekreteraren Tomas Tobé i sitt inledningstal på partiets Sverigemöte i Karlstad.
– Vi ska stå stadiga fram till valdagen men också jobba och förtjäna högre förtroende, säger Tobé. Han uttrycker också partiets målsättning:
– Vi ska bilda en moderatledd alliansregering där statsministern heter Anna Kinberg Batra.
Moderaterna har fortsatt att backa i de senaste opinionsundersökningarna. Enligt SVT/Novus väljaropinionsmätning som publicerades i går har partiet backat 1,1 procentenheter till 18 procent.

Idag 08:54
Polismyndigheten i Stockholms län genomförde en utbildning i "mobilt insatskoncept" i Rönninge/Salem. Markus Dahlberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

M vill öka antalet poliser till 25 000 senast 2025

Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025, jämfört med dagens 20 000. Det sa Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé i sitt tal på partiets Sverigemöte i Karlstad.
Tobé talade länge om problemen inom polisen, otrygghet och dålig uppklarning av brott.
– Vi behöver öka respekten för polisyrket, höja polislöner och byta ut rikspolischefen Dan Eliasson, sa Tobé.
Häromdagen föreslog även Liberalerna att antalet poliser ska utökas till 25 000, skriver TT.

Idag 09:35
Läs mer om Moderaternas Sverigemöte 2017
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform
Trumps rådgivare Kellyanne Conway efter ett möte om Trumpcare. AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform

Just nu: Trumpcare debatteras – beslut i kväll

Trots presidentens ultimatum – säg ”ja” till mitt förslag eller så blir Obamacare kvar – är det osäkert om Donald Trumps lagförslag om ny sjukvårdsförsäkring kommer att antas av representanthuset. Ledamöterna debatterar frågan under eftermiddagen och den avgörande omröstningen väntas omkring klockan 21:45 svensk tid.
Flera republikaner är missnöjda över att den nya lagen är allt för lik Obamacare och till exempel omfattar för många medelinkomsttagare.
Eftersom Demokraterna står enade i frågan har Trump bara råd att förlora 21 republikanska röster och ändå få ”The American Health Care Act” antagen. Omröstningen skulle egentligen hållits i går kväll men sköts upp eftersom hela 37 republikaner meddelade att de var emot förslaget.

1 tim
Mike Pence och Donald Trump i möte med koservativa House Freedom Caucus.  Mike Pence twitter.

Mödravård på agendan – Vita husets foto upprör

En bild som USA:s vicepresident Mike Pence lagt ut har lett till pyrande ilska i sociala medier. I ett rum fullt av enbart män diskuterar de Donald Trumps föreslagna sjukförsäkringsreform. En av frågorna är om man ska ta bort kravet på att sjukförsäkringar måste omfatta mödravård.
”Det här är vansinnigt. Inte en enda kvinna i rummet när Mike Pence och republikanerna i representanthuset diskuterar att ta bort sjukvårdsförsäkring för mammor”, skriver Jim McGovern, demokratisk ledamot i represeanthuset, på Twitter.
Trump har tidigare haft möten om sjukförsäkringsreformen där kvinnor synts delta, påpekar CNN.
I kväll mellan 19 och 21 svensk tid avgör det amerikanska representanthuset om den nya sjukförsäkringsreformen går igenom.

Idag 07:25
Donald Trump.  CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

Trumps hot: Godkänn mitt förslag eller behåll Obamas

USA:s president Donald Trump ger republikanerna i representanthuset ett ultimatum. Om de inte röstar igenom den nya sjukförsäkringsreformen, kommer Obamacare att bli kvar. Trump kommer i dag att få chansen att försöka få igenom det nya lagförslaget, kallat ”The American Health Care Act”, men det är oklart om representanthuset kommer att rösta igenom reformen.
Trump sa att han vill ha en omröstning, oavsett hur utgången blir. Han sa till republikaner i representanthuset under ett möte på torsdagskvällen att han förhandlat färdigt. Han varnade för att om sjukförsäkringsreformen inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

Idag 05:57
Läs mer om Maktskiftet i USA
Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala. Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta våldtäkten i Uppsala

Åklagaren: ”Fängelse och inget annat som gäller”

Åklagarna gör bedömningen att straffvärdet för den misstänkta våldtäkt som sänts över Facebook ska vara högt.
– Döms de för de här brotten är det fängelse och inget annat som är aktuellt. Då är det också min uppfattning att de två som inte är svenska medborgare inte ska få vara kvar här, säger åklagaren Magnus Berggren, som yrkar på utvisning med förbud att återvända i 15 år, till TT.

3 tim
Rättegång i det uppmärksammade fallet med en misstänkt våldtäkt som livesändes på Facebook. Ingela Landström/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: ”Vi kan få en film inom ett par dagar”

Kvinnan i 30-årsåldern ska ha utsatts för två övergrepp under natten till den 22 januari – ett strax före klockan 04 och det andra strax före 05. Det säger vice chefsåklagare Magnus Berggren under rättegångsförhandlingarna kring den så kallade Facebook-våldtäkten, rapporterar TT.
– Vi har förhör med ett antal vittnen, vi har film- och bildmaterial och analyser som visar vilket tillstånd målsäganden befann sig i under natten, säger han till nyhetsbyrån.
Han bekräftar också att den omtalade Facebookfilmen inom kort väntas nå de svenska utredarna.
– Vi tror att vi kan få en film inom ett par dagar. Förhoppningen är att filmmaterialet ska stärka upp det som vittnena säger.

6 tim
Uppsala tingsrätt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våldtäkten sändes live – nu berättar vittnena i rätten

Kvinnan minns ingenting av våldtäkten. Men vittnen som såg övergreppet live på Facebook beskriver kvinnan som helt utslagen och oförmögen att röra sig. I dag inleds rättegången mot de tre unga män som misstänks för övergreppet och åtta vittnen ska berätta om händelsen.
Av förundersökningen framgår att kvinnan, som är i 30-årsåldern, inte förstod vad som hänt förrän en bekant som sett sändningen ringde henne. Den bekanta frågade då kvinnan om hon ”var med på att han tog av dig kläderna när du låg och sov?” varpå hon får svaret nej innan utfrågningen fortsätter en stund. Den utsatta kvinnan ska då ha blivit mycket chockad.
De tre männen – 18, 21 och 24 år – har åtalats för våldtäkten som inträffade i Uppsala i januari. Kvinnans målsägandebiträde kräver 115 000 kronor i skadestånd var från de två män som åtalats för våldtäkt, och 165 000 kronor för mannen som misstänks för medhjälp och grovt förtal.

Idag 06:48
Läs mer om Misstänkta våldtäkten i Uppsala

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.