Federal Reserves Janet Yellen. CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Ekonomi

Experter: Yellen borde vara livrädd – börsen nära ras

USA-börserna kommer att falla rejält i slutet av året. Det spådde Hedgefondgrundaren Paul Tudor vid en konferens hos storbanken Goldman Sachs nyligen, uppger källor för Bloomberg. Tudor ska också ha sagt att de amerikanska aktierna inte sedan 2000 har varit så högt värderade i förhållande till USA:s tillväxt, vilket borde skrämma både investerare och centralbankschefen Janet Yellen.
Samtidigt varnar investmentbolaget Willowbridge Associates grundare Philip Yang för ett börsras på mellan 20 och 40 procent, enligt källor.

Läs också

Toppnyheter

Annika Eclund och Ebba Busch Thor.  TT
KD:s riksting

KD: Så vill vi stoppa våldet på de utsatta skolorna

I en debattartikel i SvD föreslår Kristdemokraterna krafttag mot misslyckandet i utsatta skolor.
”Alla barn ska ha rätt till en trygg skolgång och alla ska ha möjlighet att lyckas i skolan”, skriver partiordförande Ebba Busch Thor och skolpolitiska talespersonen Annika Eclund.
Bland annat föreslår partiet extra resurser och fler vuxna i skolan genom en skolpeng till skolor i utsatta områden, ett ökat skydd för lärare samt att skolorna ska flytta på elever som begår brott.
”Skolan måste vara tydlig i sin reaktion mot brottsliga gärningar”, skriver de.

5 min
Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.  Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Räkna inte med stödröstande moderater

Kristdemokraternas försök att skaffa sig en folkligare roll i politiken de senaste åtta åren har varit fruktlösa och i stället har partiet fortsatt att dala i opinionen. Det menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.
Ramberg nämner bland annat förre KD-ledaren Göran Hägglunds uppmärksammade debattartikel om ”verklighetens folk” 2009 och sedan valet av Ebba Busch Thor till partiordförande.
Han betonar att KD räddats av taktikröstande moderater de senaste två valen.
”Risken är att de har fullt upp med att hjälpa sitt eget parti den här gången”, skriver Ramberg.
DN:s Ewa Stenberg skriver om fem strategier som kan rädda KD över spärren och nämner också Moderaterna. Om KD ska få stödröster kan M inte ”krisa på 16–17 procent”, skriver Stenberg.

3 tim
Ebba Busch Thor.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Varför är Busch Thor inte mer bekymrad?

Opinion Kristdemokraternas riksmöte i Uppsala dominerar dagens ledarsvep. GP:s ledarsida menar att medlemmarnas intresse ”för att inskränka aborträtten” sticker ut bland allianspartierna och konstaterar att hållningen inte är en ”röstmagnet i vårt land”.
Expressens ledarsida skriver att KD:s låga väljarstöd kan bli kostsamt för skattebetalarna och beskriver budgetförslagen som ”dyra och ogenomtänkta reformer”. Tidningen undrar också varför partiledaren Ebba Busch Thor inte ser mer bekymrad ut när ”Anna Kinberg Batra tvingades avgå på grund av Moderaternas opinionsras”.
Sydsvenskan/HD:s huvudledare skriver att en tydlig värderingsprofil kan öka partiets relevans och att kristdemokrater inte kan förlita sig på M-stödröster.
”Det är egna meriter som gäller. Och flyktingfrågorna hanterar Busch Thor förtjänstfullt”, skriver ledarsidan.

38 min
Läs mer om KD:s riksting
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

Vittne: TV4-profilen kallade kollegor för ”blattar”

Den TV4-profil som tagits ur tjänst anklagas förutom för sexuella trakasserier även för rasism och homofobi. ETC har träffat en kvinna som tidigare arbetade ihop med mannen, och som vittnar om rasistisk jargong.
Vid en inspelning i Stockholm 2009 ska TV4-profilen ha sagt ”fan vad många blattar det är på den här produktionen” i samband med att en kvinnlig medarbetare med utländsk bakgrund gick förbi honom.
Kvinnan som ETC intervjuat, som vill vara anonym, tackade efter händelsen nej till att arbeta ihop med TV4-profilen igen.
– Jag har själv invandrarbakgrund och jag vet att om vi skulle arbeta ihop är det bara en tidsfråga innan han skulle säga något liknande till mig, säger hon.

6 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: SVT-chefen skickade könsbilder

Den högt uppsatte chef inom SVT som utreds för sexuella trakasserier ska ha skickat könsbilder och sex-sms till kvinnliga kollegor, enligt uppgifter till Expressen.
Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, vill inte kommentera Expressens uppgifter. SVT bekräftade i går att det pågår en internutredning mot chefen, efter att flera kvinnliga anställda anklagat honom för sexuella trakasserier i svallvågorna av #MeToo-kampanjen.
– Nu inväntar vi svaret på den här internutredningen. Den ska vara klar på måndag, säger Sabina Rasiwala till Expressen.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska tech-profiler vittnar om trakasserier

Manliga kollegor som förminskar, en ledamot på ett techbolag som skickar bilder på sitt kön eller som i ett fall – en chef som på en affärsmiddag föreslår uppdrag i utbyte med sex. Samtidigt som kvinnor vittnar om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo i svallvågorna av Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood har Breakit intervjuat 22 svenska tech-entreprenörer om deras erfarenheter.
Louise Fritjofsson, vd och medgrundare av fitnessplattformen Vint, berättar hur affärspartners försökt ge henne nycklar till hotellrum.
– Det handlar om att ha händer som gör intrång på mitt personliga space, män som blockerar vägen framför mig och närmar sig på ett obehagligt sätt.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen berättar om en vd för ett börsnoterat bolag som ofredade henne och den krassa bedömningen som hon har känt sig tvungen att göra – att inte anmäla:
– Karriär har fått gå före rättvisa.

Igår 15:50
Läs mer om #MeToo | Uppropet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.