Tech

Facebook och Instagram låg nere på många håll

Både Facebook och Instagram låg under onsdagskvällen nere på flera håll i världen. Framför allt var det de nordamerikanska kusterna och delar av Sydamerika och Europa som drabbades av problemen. Även i Sverige noterades vissa störningar, även om de var långt ifrån omfattande här. Problemen manifesterade sig i att man inte kunde nå sajtern eller att apparna inte uppdaterades som de skulle.
Problemen varade i strax under tre timmar.

Toppnyheter

Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

Roy Moore vägrar ge upp: Inte över ännu

Republikanen Roy Moore vill inte erkänna sig besegrad i fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat. Hans rival, demokraten Doug Jones, hade redan pekats ut som segrare och hållit sitt tacktal till väljarna när Moore tog till orda.
– När valresultatet är så här tight... Det är inte över ännu, säger Moore i tal och hänvisar till att det kan bli tal om att räkna om rösterna.
President Donald Trump, som gett sitt stöd till Moore under valrörelsen, har redan hunnit gratulera Jones till segern på Twitter.
Det är första gången på 25 år som en demokrat tar hem segern i ett senastval i Alabama. Valrörelsen har präglats av de anklagelserna om sexuella trakasserier som riktats mot Moore.

30 min
Doug Jones valvaka. JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Demokraten Doug Jones vinner Alabamas senatsval

Demokraten Doug Jones har vunnit fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat, enligt flera medier. Det är första gången på 25 år som Alabama väljer en demokrat till senaten.
”Tack Alabama!”, twittrar Doug Jones själv.
President Donald Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare Doug Jones kommer in i senaten.
Republikanerna tappar nu en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.
– Det har borde vara en väckarklocka, säger en republikan i nära kontakt med Vita huset till CNN.

2 tim
Roy Moores valvaka JIM WATSON / AFP

Förlusten ökar tidspressen för skattereformen

Att demokraten Doug Jones vinner fyllnadsvalet i Alabama till senaten ökar pressen på Republikanerna att få igenom sin skattereform innan nyår. När Jones väntas sväras in i januari kan Republikanerna troligtvis bara tappa ytterligare en enda röst i senaten för att skattereformen inte ska falla, skriver CNBC.
Skattereformen har röstats igenom i två olika versioner i representanthuset och senaten och en slutlig lagtext är just nu under förhandling mellan de båda kamrarna. Republikanernas mål är att kompromissen sedan röstas igenom igen innan 22 december när kongressen går på julledighet, skriver CNBC.

43 min
Läs mer om Trumps USA
Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Toshiba upp på dyster Tokyobörs

Toshibaaktien stiger på onsdagsmorgonen, vid 05.30-tiden är den upp nästan en procent på Tokyobörsen efter nyheten att Toshiba stängt en tvist med sin amerikanska produktionspartner Western Digital. Western Digital hade stämt Toshiba därför att det krisande japanska företaget ville sälja sin chipverksamhet.
Nikkei är samtidigt ner 0,6 procent.
I Kina drar Shanghaibörsen nedåt med runt 0,1 procent medan Hangseng-index i Hongkong är 0,3 procent upp.
Valet i Alabama, där demokraten Doug Jones besegrade Republikanen Roy Moore och därmed rubbar maktbalansen i Senaten, oroar också marknaden. Dollarn faller på morgonen mot yenen.

1 tim
fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix

Nya rekord på Wall Street inför Feds räntebesked

Det var delat på New York-börserna när investerare höll ett öga på centralbanken Federal Reserves räntemöte som inleddes i dag och avslutas i morgon. Dow Jones industriindex slog nytt rekord och steg 0,5 procent på växande optimism om att Republikanerna får igenom sin skattereform, skriver CNBC. Till vinnarna hörde flygjätten Boeing, som steg 2,5 procent efter att ha aviserat ett återköp av aktier för 18 miljarder dollar, motsvarande drygt 150 miljarder kronor.
Även S&P 500 satte nytt rekord och stängde upp 0,2 procent. Kämpigare gick det för tekniktunga Nasdaqs kompositindex som backade 0,2 procent. Gårdagens vinnare energi- och techsektorerna föll båda under tisdagen.
Elbilstillverkaren Tesla steg dock 3,7 procent sedan det blivit känt att Pepsi gjort den största publika förbeställningen av bolagets lastbilar Semi.
Investerare väntar sig att Fed i morgon klockan 20 svensk tid meddelar att styrräntan höjs.

Igår 15:13
Läs mer om Dagens börs
Judiska kapellet i Malmö attackerades i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Två män hotade med att kasta bomb mot församling

Två personer ska vid lunchtid på tisdagen ha hotat judiska församlingen i Malmö, skriver Kvällsposten. De unga männen ska ha krävt av säkerhetsvakten att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd, till tidningen.
Männen ska ha fotograferats av säkerhetsvakten och bilderna har lämnats till polisen. Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet.

Igår 20:02
Fredrik Sieradzki. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska föreningen: ”Tar alltid det på stort allvar”

Den judiska föreningen i Malmö tar bombhotet mot föreningen på stort allvar, skriver Kvällsposten. Två unga män ska vid lunchtid ha bett om att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sa de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till tidningen.
Händelsen har polisanmälts och Sierdazki säger att man ”alltid tar sådana här händelser på stort allvar”.

Igår 20:43
Två brandbomber har kastats mot judiska församlingen i Malmös kapell . Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingen: ”Det tycks bli värre och värre”

Freddy Gellberg, ordförande för den judiska församlingen i Malmö, säger till Sydsvenskan att församlingen betraktar måndagsmorgonens händelse som ett hot. Det var på morgonen som två brandbomber hittades utanför lokalen och polisen utreder nu hatbrott, rapporterar P4 Malmöhus.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg till Sydsvenskan
Flaskorna ska ha börjat brinna, men inte orsakat någon skada på byggnaden.

11 dec
Läs mer om Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.