Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska aborträtten

”Fel att försöka återuppliva aborterade foster”

Det är inte barnläkares uppgift att försöka rädda sent aborterade foster, skriver sju läkare och experter vid Karolinska sjukhuset i Stockholm på DN Debatt. Frågan har aktualiserats av överläkaren Katarina Strand Brodd, som försökte rädda livet på ett foster som aborterades i vecka 22.
Debattörerna skriver att de foster som föds efter vecka 22, då ett foster kan betraktas som livsdugligt, bör behandlas som andra döende patienter. Man skriver också att den debatt som förts har saknat en del perspektiv – till exempel vad de kvinnor som berörs tycker och vem som ska ta hand om barnet om det mot förmodan skulle överleva.

Debattörerna

Mikael Norman, professor i pediatrik vid Karolinska Institutet, barnläkare
Boubou Hallberg, chef för patientområde sjuka nyfödda barn, barnläkare
Baldvin Jonsson, docent, barnläkare
Karin Pettersson, docent, förlossningsläkare
Åsa Wijkström, chef för patientområde graviditet och förlossning, barnmorska
Ameli Norling, chef patientområde gynekologi och reproduktionsmedicin, gynekolog
Svante Norgren, chef för tema barn och kvinnosjukvård, barnläkare

Läs tidigare

Toppnyheter

Turkietstödda Fria syriska armén, nära Afrin. KHALIL ASHAWI / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Regimtrogna styrkor går in i Afrin – trots turkisk varning

Styrkor lojala med den syriska regimen har börjat gå in i Afrinområdet i den nordöstra delen av landet, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Uppgifterna kommer från den libanesiska Hizbollah-milisen som stöder al-Assad men också från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och luftoffensiv mot Afrin den 20 januari, men kurdiskledda administrationen i norra Syrien har sagt sig ha nått en uppgörelse med Damaskus om att släppa in regeringsstyrkor för att försöka slå tillbaka offensiven.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varnat Damaskus för att gå in i Afrin. Risken för sammandrabbningar med turkiska styrkor ökar, skriver BBC.

43 min
HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Fem sjukhus bombade – 100 dödade senaste dygnet

Fem sjukhus uppges ha bombats, runt 100 personer har dödats och 500 personer är skadade och utan vård efter det senaste dygnets bombningar i östra Ghouta utanför Damaskus. Det rapporterar den franskbaserade räddningorganisationen UOSSM i ett pressmeddelande, skriver TT.
Under gårdagen genomfördes 72 flygräder av regimtrogna styrkor, uppger organisationen. Bombningarna fortsatte under tisdagsmorgonen och är enligt Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) de kraftigaste mot området under de senaste tre åren.
Varken den syriska regimen eller dess allierade Ryssland vill kommentera bombningarna, skriver TT.

6 tim
Läs mer om Syrienkriget
Attacken i Stockholm Rättegången
Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Just nu: Tryckt i rättssalen när animation visas upp

Åklagaren Hans Ihrman forsätter att pressa Rakhmat Akilov på frågor. I dag är första dagen som han förhörs i rätten om dådet i centrala Stockholm i april.
När åklagaren går in på själva attentatet visas en 3D-animation i tingsrätten som visar lastbilens färd på Drottninggatan.
– Ser du några människor? undrar Ihrman.
– Inga alls, svarar Akilov.
– Ser du hur många du kör på? frågar åklagaren.
– Nej, svarar den 40-årige uzbeken och förklarar att han bara hört slag mot förarhytten.
Då brister det för en av de drabbade som följer rättegången från åhörarsalen. Personen gråter ljudligt och tröstas av anhöriga och personal.
Akilov anser att attentatet misslyckades och förklarar varför:
– För att jag överlevde.
Ute på Arlanda, dit Akilov tog sig efter dådet, funderade han på att ta sig till exempelvis Syrien.
– Jag hade ingen bestämd plan. Men jag funderade på att ta mig ut från Sverige, och ta mig till Afghanistan, Irak eller Syrien, säger han.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

13 min
Terroråtalade Rakhmat Akilov vid gripandet och terrorismforskaren Peder Hyllengren. TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Terrorexpert: ”Ger inget sken av att ångra det här”

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten för första gången berättar om sitt dåd på Drottninggatan i Stockholm förra året, skriver TT.
– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Under dagens förhandlingar hålls de första tingsrättsförhören med den terroråtalade Rakhmat Akilov.
– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, säger Peder Hyllengren.
Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet, anser han.
– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset, säger Hyllengren.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

4 tim
Rakhmat Akiolv under rättegången 14 februari 2018. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilov om sitt mål: Ville mörda svenska medborgare

Den terroråtalade Rakhmat Akilov förhördes i dag för första gången i den pågående rättegången vid Stockholms tingsrätt
Åklagare Hans Ihrman inledde med att ställa frågan om varför Akilov genomförde dådet 7 april förra året.
– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot Kalifatet, säger Rakhmat Akilov.
Han säger också att målet var att Sverige ”skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat” syftandes på terrorgruppen IS självutnämnda kalifat i Syrien och Irak.
– I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade på den här uppmaningen, säger Akilov via sin tolk.
Akilov fick därefter frågan från åklagaren vad som var målet med attacken.
– Att mörda svenska medborgare, säger Akliov.
Akilov erkänner terroristbrott bestående av fem fall av mord och försök till mord av i vart fall tio personer samt framkallande av fara för ett stort antal personer, säger hans advokat Johan Eriksson.
Men han har inga enskilda minnen av personer som skadats längs vägen, säger hans advokat. Därför ska han ange sin inställning till de enskilda brotten vartefter de läggs fram, säger Eriksson.
– Det går inte att göra i dag eftersom han inte har sådana precisa minnen från färden.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

Idag 09:01
Läs mer om Rättegången
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Irans UD är rasande över Djalalis medborgarskap

Irans utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet för att protestera mot att den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Teheran i fått svenskt medborgarskap.
Djalali sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, någon han nekar till.
– Vid mötet uttryckte den islamiska republiken Iran en kraftfull protest mot den svenska regeringens åtgärd att ge medborgarskap till en Mossad-agent som har erkänt att han deltagit i morden på iranska forskare, säger Bahran Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, till den statliga nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.
Enligt Amnesty International är det vanligt att erkännanden tvingas fram under tortyr i Iran och människorättsorganisationen har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis.

1 tim
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Wallström vill möta Djalali: ”Har vädjat för hans sak”

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det ska bli lättare för Sverige att få träffa den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran sedan han fått svenskt medborgarskap.
– Vi hoppas att det här ska innebära att vi kan få konsulärt tillträde, alltså att vi får träffa honom och kan bistå honom konsulärt. I övrigt är det väldigt svårt att bedöma vad det här innebär i Iran, säger Wallström till TV4.
Djalali har bott flera år i Sverige men sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, något han nekar till.
– Jag har vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak och vi har tagit upp det här i EU-kretsen. Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger Wallström.

18 feb
Läs mer om Dödsdömde KI-forskaren
Vinter-OS Skidskytte
Mona Brorsson efter dagens mixedstafett. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Pichler gör om i laget efter Mona Brorssons debacle

Förbundskapten Wolfgang Pichler gör om i laget inför damernas stafett i OS-skidskyttet, rapporterar Kanal 5. Mona Brorsson, som hade en riktig fiaskodag i dagens mixedstafett, kommer inte köra förstasträckan som planerat.
– Vi sätter henne på en annan sträcka i stafetten. Det är en bättre sträcka, säger Pichler till Kanal 5.
Brorsson körde förstasträckan i mixedstafetten och hade det riktigt tungt på skjutvallen, vilket förstörde de svenska medaljchanserna.

33 min
Frankrikes Martin Fourcade JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Vinter-OS Skidskytte

Franskt stafettguld – dåligt skytte sänkte Sverige

De svenska skidskyttarna har gjort det bra i OS inledningsvis. Men i tisdagens mixedstafett fick laget aldrig chansen att slåss om medaljerna. Detta sedan Mona Brorsson redan på förstasträckan dragit på sig två straffrundor.
– Som gammal atlet lider man men nån som skjuter bort sig, konstaterade experten Carl-Johan Bergman i Kanal 5: studion efter loppet.
Sverige slutade till sist på en elfteplats.
Guldet gick istället till Frankrike efter en mycket stark slutsträcka av Martin Fourcade. Inför den sista sträckan låg Tyskland i en stabil ledning, men tyskarnas slutman Arnd Peiffer sköt bort laget från guldet och förlorade sedan en spurtduell om bronset med Italien
Silvermedaljen gick till Norge.

3 tim
Mona Brorsson hade en tung dag i Pyongchang. ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Brorsson efter fiaskot: ”Jag förstår inte”

Mona Brorsson hade en tung dag på den första sträckan i skidskyttets mixedstafett. Efter att ha skjutit fullt på liggande skyttet missade Brorsson totalt på stående skyttet. Brorsson hade tre bom efter de inledande fem skotten och fick ta till reservskott. Och då blev det två bom till – och Brorsson tvingades till dubbla straffrundor.
– Jag kan inte förstå vad som händer. Det känns som jag träffar, men totalmissar med timingen, sade Brorsson i Kanal 5: sändning efter loppet.
Efter Brorsson mardrömsträcka var Sverige över en och halv minut efter täten vid växlingen till andrasträckans Hanna Öberg.
– Jag är besviken, konstaterade Mona Brorsson.

4 tim
Läs mer om Skidskytte
Vinter-OS Ishockey
Yannic Seidenberg (mitten) jublar efter sitt avgörande 2–1-mål. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Ishockey

Tyskland skrällde – ställs mot Tre Kronor i kvarten

Tyskland blir Sveriges motståndare i onsdagens kvartsfinal i OS-hockeyn. Tyskarna skrällde och vann med 2–1 i åttondelsfinalen mot Schweiz efter en förlängningsrysare där Yannic Seidenberg avgjorde efter 26 sekunders spel i sudden death.
Schweizaren Cody Almond fick matchstraff redan efter nio sekunder sedan han sänkt den tyske stjärnan Christian Ehrhoff med en armbågstackling.
Kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland spelas klockan 13.10 i morgon onsdag.

33 min
Maria Lindh under ett anfall mot Korea. JUNG YEON-JE / AFP
Vinter-OS Ishockey

Storseger mot Korea – undviker jumboplatsen

Damkronorna avslutade OS-ishockeyn med storseger över Korea, 6–1, och slapp en pinsam sistaplats. Men sjundeplaceringen är Damkronornas sämsta OS-placering i historien.
Svenskorna seglade ifrån i den tredje perioden då laget gjorde hälften av sina mål. Därmed fick Leif Boork avsluta sin karriär som förbundskapten med en seger, även om det var långt under målsättningen att slåss om medaljer.
– Vi hade allt att förlora i det här, men jag tycker vi hanterade det väldigt bra och vi har haft ett par mentalt tuffa matcher där kritiken och alla smällar har kommit från alla håll, säger Boork till Sportbladet.
Från och med nästa säsong tar förre spelarprofilen Ylva Martinsen över. Hon ledde juniorlandslaget till en överraskande silvermedalj i JVM förra månaden.
Målvakten Minatsu Murase, AIK, gjorde OS-debut och spelade drygt halva matchen innan hon avlöstes av Modos Sarah Berglind.

Idag 06:25
Hayley Wickenheiser/Damkronorna TT
Vinter-OS Ishockey

Förra världsstjärnan om Damkronorna: ”Besvikelse”

Den förra världsstjärnan Hayley Wickenheiser kritiserar Damkronornas insats i vinter-OS. Svenskorna ska spela för att slippa bottenplaceringen i hela OS.
— En otrolig besvikelse. Det är inte bra för damhockeyn. Sverige är en stark hockeynation med jättemånga bra spelare, så att slåss om bottenplaceringarna i en OS-turnering är oacceptabelt, säger hon till Eurosport, enligt Sportbladet.
Enligt Wickenheiser är Damkronorna inte längre ett lag att räkna med och hon säger att Svenska ishockeyförbundet måste satsa mer på laget.

Igår 21:54
Läs mer om Ishockey
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Polisen: Två familjer utsatta för fyra sprängdåd

Två familjer i Staffanstorp har sedan nyårsafton blivit utsatta för fyra sprängdåd.
– Vi ser ett tydligt samband mellan händelserna, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Skånepolisen.
I det första sprängdådet under nyårsaftons natt förstördes en bil tillhörande en familj som tidigare har vittnat mot en gängkriminell. Samma familj utsattes för ytterligare en explosion natten till måndag. Då exploderade något vid familjens bostad.
Enligt Sydsvenskan ledde rättegången som familjemedlemmarna medverkade i till att en man dömdes till ett års fängelse för bland annat försök till utpressning mot en av familjemedlemmarna.
En annan familj har fått två av sina bilar förstörda av explosioner. Den första inträffade under nyårsaftons natt och den senaste natten till tisdag.
– Det är för tidigt för oss att gå ut och berätta om det mer detaljerat. Men detta är riktat mot specifika individer i Staffanstorp, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen, till TT.

4 tim
Polisens bombtekniker på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Boende: ”Känns inte bra att våldet har kommit hit”

Skånepolisen ser ett tydligt samband mellan de fyra sprängdåd som riktats mot två familjer i Staffanstorp sedan nyår, rapporterar Sydsvenskan.
Under natten mot tisdagen förstördes en av familjernas bilar i en explosion.
– Jag tycker att det är obehagligt att det kommer så nära, säger Katarina Kvist, som bor i Staffanstorp, till SVT Skåne.
Hon är inte ensam.
– Det känns inte bra att våldet har kommit till Staffanstorp, säger Ulf Bengtsson, som också bor i området.

3 tim
Polisen på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Drabbade familjen vittnade mot gängkriminell

Den familj som drabbades av nattens sprängattentat i Staffanstorp vittnade förra året i en rättegång där en man stod åtal för en lång rad brott, skriver Sydsvenskan.
Enligt tidningen ska sonen i familjen ha pressats på pengar av den 27-årige mannen som påstod att sonen hade en skuld till honom. Enligt tidningen ska mannen själv uppgett under rättegången att han tillhörde gänget La Familia.
Polisen har under måndagsmorgonen inte velat uttala sig om det finns någon hotbild mot familjen. Så sent som under nyårsafton utsattes familjens bil för ett sprängdåd, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Igår 08:32
Läs mer om Sprängdåden i Staffanstorp

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.