Mills Ends i Oregon har varit världens minsta park sedan 1971. Craig Dietrich
USA
Resa

Fjuttig eller fin? Spana in världens minsta park

Nej, det är inte en blomlåda. Mill Ends Park i Portland, Oregon är 0,3 kvadratmeter stor och har tagit sig in i Guinness Rekordbok som världens minsta park, skriver Res.se.
Inte många trodde att ett hål mitt i gatan skulle kunna bli ett av stadens främsta landmärken. Egentligen skulle man bara bygga en stolpe till en gatulampa, men efter att hålet var gjutet ångrade man sig och lät det växa igen.
Krönikören Dick Fagan på Oregon Journal, som hade sitt kontor på andra sidan gatan, bestämde sig för att plantera blommor i det övergivna hålet och döpte det sedan ironiskt till Mill Ends efter sin populära kolumn.
Parken har figurerat i många lustiga krönikor och sköts i dag av lokalbor. Enligt res.se har den bland annat haft en liten pool med trampolin, en djurpark och ett tivoli.

Parken har bland annat haft en djurpark. Wikicommons

Världens minsta park ändrar skepnad flera gånger om året

Världens minsta park ändrar skepnad flera gånger om året Wikicommons

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Trumps installation
John Minchillo / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Trumps installation

Stenkastning vid protester mot Trump: 217 gripna

Våldsamma demonstrationer följde på Donald Trumps installationstal. Under kvällen drabbade ett par hundra Trumpkritiker samman med polis. Många demonstranter ska ha varit maskerade och slagit sönder skyltfönster och bränt soptunnor. Polisen svarade med pepparsprej.
217 personer har gripits efter kravallerna, skriver AFP sent på fredagskvällen, svensk tid. Sex poliser skadades lindrigt.
Under paraden där Donald Trump färdades i limousine till Vita huset sattes en annan limousine i brand, några kvarter bort. Det finns inga uppgifter om att någon skadats i branden.
Till största del ska fredagens demonstrationer i Washington DC mot Trump dock ha varit fredliga, uppger polisen enligt flera medier.

Igår 23:47
Donald Trump omgiven av familjen i Washington. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

I natt: Trump firar nya jobbet på presidentbaler

USA:s president Donald Trump, hans närmaste familj, och vicepresident Mike Pence har efter en påkostad parad längs med Pennsylvania Avenue nått fram till Vita huset. Vid ett par tillfällen klev presidenten, hans hustru Melania och sonen Barron ut ur bilen och vinkade till folkmassorna.
Under natten kommer tre baler att hållas, dels två på Walter E. Washington Convention Center och dels en militärbal på National Building Museum. Trump väntas dansa på alla tre balerna och säga några väl valda ord.
Följ direktrapporteringen nedan.

Igår 22:27
Då och nu, 2017 och 2009. TT

Jämförelsen: Så många fler såg Obama sväras in 2009

Bilder från Washington DC, lagda sida vid sida, visar skillnaden i uppslutning mellan kvällens installationsceremoni med Donald Trump och Barack Obamas ceremoni 2009. Stora områden av grönområdet National Mall gapade i kväll tomma, till skillnad från för åtta år sedan när 1,8 miljoner människor samlades.
CNN understryker att visa praktiska förändringar har gjorts, bland annat täcktes gräsmattorna av vit plast när Trump svor presidenteden.

Igår 19:18
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA USA:s framtid
J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA USA:s framtid

Analyser: ”Talet visade att Trump inte har förändrats”

USA:s president Donald Trump satte i installationstalet tonen för sin nationalistiska och populistiska anda, säger DN:s politiska kommentator Michael Winiarski i en analys. Men den största överraskningen var enligt Winiarski – ”om man vill vara elak” – avsaknaden av direkta osanningar.
– Politik och lögn är annars två begrepp som intimt hör ihop, och Trump har lyft konsten att desinformera till hittills oanade höjder, säger han till den egna tidningen.
Flera kommentatorer pekar på att Trump uppvisade samma personlighet som under sina kampanjtal. ”Folk ändrar sig inte särskilt mycket, särskilt inte en 70-årig miljardär som gjort saker på sitt sätt hela livet”, skriver Times Alex Altman.
Trump pratade i talet om jobben och att trygga gränserna, ungefär samma ämnen som han skulle ha kunnat ta upp under ett tal i det amerikanska ”rostbältet” i september förra året, skriver Altman.
The Atlantics David A Graham kallar talet för ”ovanligt mörkt och politiskt i ett forum där nya presidenter försökt signalera enighet och optimism”.

Igår 21:57
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

”Washington har blomstrat – folket har betalat priset”

Donald Trump har lagt handen på bibeln och svurit presidenteden utanför Kapitolium i Washington DC. Därmed är han USA:s 45:e president.
– Vi står inför en gemensam uppgift att återuppbygga landet, säger Trump inför hundratusentals åhörare.
Han tackar den avgående presidenten Barack Obama och hustrun Michelle Obama för samarbetet under övergångsperioden. Trump säger att övergången är historisk på så sätt att makten ska flyttas från huvudstaden till folket.
– Folket har betalat priset medan Washington har blomstrat.
Trump talar om skyddet av USA:s gränser och att ta tillbaka jobben från utlandet.
– Från den här dagen kommer vårt land att styras av en ny vision... Amerika först, säger han till applåder.

Igår 17:13
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Röster om
Margot Wallström Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Röster om

Margot Wallström: Väntat mig ett mer storsint tal

Utrikesminister Margot Wallström (S) uttrycker en besvikelse över tonen i Donald Trumps installationstal, som hon säger hade en oförsonlig ton och grova formuleringar.
– Man hade väntat sig ett mer storsint och enande tal. Det kändes som att han inte ville komma ifrån polariseringen, säger hon till TT och påpekar att talet liknar valkampanjens ofta hårda tal.
Den tidigare moderate utrikes- och statsministern Carl Bildt noterade i Studio Ett att Trump inte använde uttrycket ”den fria världen”, utan ”den civiliserade världen”.
– Vilka det nu är, vi får hoppas att vi ingår i den.

Igår 21:23
Win McNamee / TT / NTB Scanpix

Ledare: Budskapet är att ”det ska bli andra bullar”

Opinion Nyblivna presidenter brukar använda installationstalet till att förespråka enighet. Men Trumps ord lät mer som ett polariserande valtal än en maning till gemensamma ansträngningar. Det skriver DN:s ledarredaktion. Bilden som målades upp av USA var mörk och budskapet att ”nu ska det bli andra bullar”. Enligt ledaren fick kanske Trumps supportrar rysningar av välbehag, men: ”Hans motståndare och stora delar av världen torde känna förstämning och fruktan.”
SvD:s ledarskribent Janerik Larsson skriver att Trumps första tal ”underströk att USA:s nya president är en radikal populist, en radikal protektionist”.
Expressens ledarredaktion skriver att det vi vet om Trump skrämmer, liksom det vi inte vet. ”President Barack Obama vandrar ut ur historien och en pistol laddad med absurditet tar hans plats i ovala rummet.”

Igår 18:26
Trumps Twitterkonto innan det ändrades Washington Posts skärmdump

Tar över @POTUS-kontot – men flaggorna var Obamas

När Donald Trump svor presidenteden tog han också över tillgången till Twitterkontot @POTUS, som Barack Obama använt de senaste åtta åren. Det första fotografiet som valdes till kontot, föreställande amerikanska flaggor framför Kapitolium, fick omedelbart en hel del uppmärksamhet och reaktioner. Orsaken? Bilden togs när Obama svors in 2009. Fotot har nu bytts ut till ett som föreställer Trump, skriver Washington Post.
Trumps aktivitet på Twitter har varit hög de senaste åren. Sedan 2009 har han publicerat 34 000 tweetar, skriver SVT Nyheter.

Igår 20:43
Läs mer om Presidentvalet i USA
Annie Lööf Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Statsvetare: Centern i kläm när M vänder sig mot SD

När Anna Kinberg Batra i går meddelade att man vill fälla regeringen med hjälp av SD togs Centerpartiet och Liberalerna på sängen av beskedet, skriver SvD och hänvisar till en anonym källa inom Alliansen. Tidningen skriver att Annie Lööf och Jan Björklund efter valet nästa år kan tvingas välja mellan att antingen stötta Kinberg Batra som i sin tur har stöd av SD eller att stödja Socialdemokraterna.
Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, säger till SvD att Alliansen vid det här laget passerat sin topp och att valet 2018 kan bli extra svårt för C.
– Man hamnar i en situation där man någonstans kommer att bryta mot vad man sagt oavsett vad man gör, säger han.

Igår 22:49
Anna König Jerlmyr Bezav Mahmod / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms M-topp öppnar för samtal med SD

Efter moderatledaren Anna Kinberg Batras besked under torsdagen – att man vill lägga fram en gemensam alliansbudget och ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla regeringen – öppnar M i Stockholm för samtal med SD.
– Vi kommer inte aktivt att samarbeta, däremot vill jag inte utesluta att man kan föra samtal, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till tidningen Mitt i.
Det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger till tidningen att det verkar finnas en djup klyfta mellan allianspartierna.
– Frågan är om man över huvud taget kan prata om någon allians längre?

Igår 22:07
Anna Kinberg Batra Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

M kan ta makten med SD i flera kommuner

Moderaternas utspel om att man vill fälla regeringens budget med stöd av Sverigedemokraterna har lett till att moderata kommunpolitiker gör sig redo att ta makten med stöd av SD i de kommuner där SD är vågmästare, skriver DI. Tidigare har partiledningen hållit tillbaka politiker från att inleda samarbeten med SD, något som nu kan komma att ändras.
– Jag har väntat på det här beskedet sedan valnatten, säger Daniel Filipsson, som tog över som kommunstyrelseordförande i Alingsås vid årsskiftet, sedan Alliansen och SD fällt det rödgröna styret.

Igår 16:12
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Västafrikanska ledare lämnar presidentpalatset efter förhandlingarna. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Gambia

Regeringskälla: Jammeh lämnar makten i Gambia

En person inom den senegalesiska regeringen uppger för AP att Yahya Jammeh har gått med på att lämna ifrån sig makten Gambia efter valnederlaget. Uppgiften har ännu inte bekräftats från annat håll.
En tidsfrist löpte ut vid 17-tiden och under dagen har presidenterna från Mauretanien och Guinea förhandlat med Jammeh för att få honom att lämna presidentposten, som han haft sedan 1994. Hans tidigare vägran ledde till att regionala trupper gick in i landet i går. Säkerhetsorganisationen Ecowas, och FN:s säkerhetsråd, ställde sig bakom insatsen för att få bort Jammeh.

Igår 18:57
Yahya Jammeh vid ett möte 13 januari. Arkiv. Bayo Omoboriowo / TT / NTB Scanpix

Jammehs tidsfrist tycks ha förlängts – ska övertalas

Gambias tidigare president Yahya Jammeh, som vägrat lämna posten, hade till klockan 13.00 svensk tid på sig att lämna ifrån sig makten. Men nu tycks tidsfristen ha skjutits upp. Förhandlingar om en fredlig övergång pågår med grannländernas sändebud på plats, och enligt källor ska Jammeh ha begärt uppskov med tidsfristen till klockan 17.00, skriver nyhetsbyråer.
Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas trupper avvaktar samtalen men har hotat med att ingripa militärt om Jammeh inte går med på att lämna sin post.
Trupper från flera afrikanska länder, totalt runt 7 000 soldater, står redo att tvinga bort Jammeh, till förmån för den valda Adama Barrow, som svors in i går på Gambias ambassad i Senegal.

Igår 14:51
Senegalesiska soldater i Gambia. Sylvain Cherkaoui / TT NYHETSBYRÅN

FN: Fler än 45 000 på flykt från Gambia

Fler än 45 000 människor har flytt från Gambia under den senaste månadens politiska kris, uppger FN till AFP.
Gambias tidigare president Yahya Jammeh, som vägrat lämna posten, har fått en tidsfrist till klockan 13 i dag att lämna i från sig makten.
Trupper från flera afrikanska länder, totalt runt 7 000 soldater, står redo att tvinga bort Jammeh, till förmån för den valda Adama Barrow, som svors in i går på Gambias ambassad i Senegal.

Igår 10:20
Läs mer om Valet i Gambia

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.