MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valextra Nazisternas valrörelse

Flera före detta SD:are bygger upp nazistiska SvP

Flera före detta Sverigedemokrater bygger upp nazistiska Svenskarnas parti inför årets kommunval, rapporterar Ekot. Ekots granskning visar bland annat att fyra kandidater för Svenskarnas parti i årets val tidigare varit invalda för Sverigedemokraterna på kommunal nivå. Ekot har bland annat pratat med Stig-Erik Werner som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2011 och nu är medlem i Svenskarnas Parti.

Toppnyheter

ABDALRHMAN ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Två största sjukhusen i Aleppo slogs ut i bombräd

Aleppos två största sjukhus slogs temporärt ut sedan de attackerats av bombflyg under natten mot onsdagen ut, rapporterar AFP.
– Ett stridsplan attackerade båda sjukhusen, säger Adham Sahloul vid Syrian American Medical Society till AFP.
– Stridsplanen flög över oss och började släppa bomber på sjukhuset, säger Muhammad Abu Rajab, röntgenläkare på ett av sjukhusen i det rebellkontrollerade östra Aleppo, till nyhetsbyrån Reuters.
Sedan ett tillfälligt eldupphör kollapsade förra veckan har östra Aleppo utsatts för enorma, återkommande bombningar av syriskt stridsflyg uppbackat av ryska styrkor.
Anfall på sjukhus strider mot fjärde Genèvekonventionen, som tillkom i syfte att skydda civila i väpnade konflikter, och utgör krigsbrott.
– Alla parter verkar strunta fullständigt i krigets lagar, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt till TT

14 min
Arkivbild på Farafira. YOUSSEF KARWASHAN / AFP

Regimen har tagit över rebellkontrollerad stadsdel

Den syriska armén har i dag, efter flera dagars flyganfall, tagit över stadsdelen Farafira i centrala Aleppo som rebellerna tidigare kontrollerat. Det är den första framryckningen sedan regimen förra veckan meddelade sin plan om att återta hela staden.
Aleppo, som är Syriens kommersiella centrum, är i stort sett tudelad. Regeringen kontrollerar den västra delen och rebellerna den östra sedan 2012 och frontlinjen har varit i stort sett oförändrad sedan dess.

Igår 21:48
Läs mer om Syrienkriget
DANIEL ROLAND / AFP

Deutsche Banks vd tonar ner oron för kapitalkris

Deutsche Bank kommer varken att ta in nytt kapital genom en nyemission eller söka hjälp av tyska staten. I en intervju med tyska Bild säger vd:n John Cryan att båda alternativen är uteslutna. Frågan om en förestående kapitalkris i Deutsche har skrämt upp marknaderna, men Cryan vill dämpa oron: att ta in mer kapital ”står för närvarande inte på dagordningen”. Han tonar också ner USA:s rekordhöga krav på 120 miljarder kronor i förlikningsförhandlingarna efter Deutsches påstådda felhantering av bolån under finanskrisen.
– Det har stått klart redan från början att vi inte kommer att betala den summan. Det amerikanska justitiedepartementet kommer att behandla oss lika rättvist som amerikanska banker som redan nått en kompromiss, säger Cryan till Bild.

2 tim
Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN

Deutsche säljer bolag – gör förlust på 7,7 miljarder

Den krisande tyska storbanken Deutsche Bank uppges sälja det brittiska försäkringsbolaget Abbey Life för omkring 1 miljard euro, motsvarande 10 miljarder kronor. Enligt Bloomberg gör banken en brakförlust på motsvarande 7,7 miljarder kronor före skatt.
Försäljningen kommer efter att amerikanska myndigheter har krävt Deutsche på 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor, i böter på grund av vilseledande affärer med bostadsobligationer.

2 tim
Läs mer om Krisen i Deutsche Bank
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
TT
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

”Dreven drabbar de som står upp för allas lika värde”

Aftonbladets Oisín Cantwell skriver i en krönika att ”dreven för närvarande så ofta drabbar dem som tydligt står upp för alla människors lika värde”. Han konstaterar att ärkebiskop Antje Jackélen, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, rikspolischef Dan Eliasson och Migrationsverkets förre generaldirektör Anders Danielsson har två saker gemensamt: att de tagit tydlig humanistisk ställning – och att de befinner sig i konstant blåsväder:
”Jag har svårt att tro att det är en slump att dreven för närvarande så ofta drabbar dem som tydligt står upp för alla människors lika värde (...) samtidigt har vi en regering som med benäget bistånd av stora delar av oppositionen har stiftat lagar som utmanar viktiga bestämmelser i EU-rätten”.
Cantwell skriver att han får ”en allt starkare känsla av att rättssäkerheten mer och mer börjar bli en angelägenhet primärt för folk som befinner sig till klart till vänster och klart till höger om sossarna”.

1 tim
Arkivbild som visar förödelsen efter ett bombdåd i Kabul i augusti, som talibanerna tog på sig. Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

17 000 flyktingbarn kan utvisas till Afghanistan

Inom en nära framtid kan Sverige komma att utvisa 25 000 personer, varav 17 000 barn, till Afghanistan, skriver SvD. Detta trots att UD bedömer säkerhetsläget i landet som mycket farligt, och avråder från resor. Svenska Dagbladet kommer fram till siffran genom att anta att dagens nivåer av afghanska flyktingar som inte beviljas asyl ligger fast.
Till skillnad från UD bedömer Migrationsverket att Afghanistan är tillräckligt säkert för att i vissa fall kunna utvisa människor dit. Det upprör Omid Mahmoudi, ordförande i Ensamkommandes riksförbund.
– Det är skrämmande. Riskerna för de som utvisas är väldigt stora, säger han till SvD.

Igår 19:22
Läs mer om Flyktingkatastrofen
Presidentvalet i USA Röster om
JEWEL SAMAD / AFP
Presidentvalet i USA Röster om

Tidning svänger efter 126 år: ”Under vår värdighet”

Den största tidningen i Arizona, The Arizona Republic, ger nu öppet sitt stöd till demokraten Hillary Clinton. Det är första gången sedan tidningen grundades 1890 som den inte backar en republikansk kandidat.
”Vi har aldrig gett vårt stöd till en demokrat framför en republikan. Aldrig. Detta speglar en djup filosofisk uppskattning för konservativa ideal och republikanska principer. I år är det annorlunda”, skriver tidningens ledarsida och fortsätter: ”2016 års republikanska kandidat är varken konservativ eller kvalificerad”.
Tidningen, som avhandlar färgsikftet i ett långt inlägg, menar att Clinton framstår som det ena rimliga valet att leda landet framåt.
”De utmaningar som USA står inför nationellt och internationellt kräver en stadig hand, att man kan hålla huvudet kallt och har förmågan att tänka noga innan man agerar. Hillary Clinton förstår detta. Det gör inte Donald Trump. Clinton har temperamentet och erfarenheten för att bli president. Det har inte Donald Trump.”

3 tim
JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Inte säkert att Trumps lögner straffar sig

Opinion Den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump står i fokus på många av dagens ledarsidor. Dagens Nyheter konstaterar att Trumps framgångar säger något om ”det märkliga politiska läget i USA”:
”Lögner och förolämpningar har varit Trumps metod, från primärvalen till i dag. (...) En sak har varit tydlig under hela valkampanjen, så också nu. Slutsatsen att Trump inte bör leda USA är ofrånkomlig”, skriver DN.
”En ledare som är skrupel­fri när det gäller att vrida eller förändra sanningen efter vad som verkar uppskattas och orsaka framgång är förstås ingenting att förlita sig på”, menar Dagens ledarskribent Carl-Henric Jaktlund. Samtidigt konstaterar han att det inte är säkert att ”Trumps lögner straffar sig”.
Dagens Industri jämför läget i presidentvalet med vårens situation i Storbritannien: ”Precis som alla rationella argument i Storbritannien i våras talade emot Brexit talar alla rationella argument nu emot att Donald Trump blir vald till president den 8 november. Speciellt efter debatten. Men som bekant är politiken inte alltid rationell.”

4 tim
Stephen Colbert. CBS

Colbert: ”Räckte för Trump att inte mörda någon”

Stephen Colbert jämför i The Late Show förväntningarna som vilade på de två presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump inför debatten. Clinton var bland annat tvungen att framstå som ”självsäker men inte självgod”, ”kunnig men ingen besserwisser” och ”sympatisk, varm och inte hostandes” för att vinna. För Trump räckte det enligt Colbert med att inte mörda någon – framför kamerorna.
Colbert tog sig också an lögnerna som avfyrades under debatten – bland annat att Trump nekade till att ha beskyllt Kina för att ha hittat på konceptet global uppvärmning, vilket Colbert kunde motbevisa med en bild på en Trumptweet.
– Du kan använda Trumps lögner när du poppar pocorn, säger Colbert, med hänvisning till Politicos rapportering om att den republikanske kandidaten ljuger en gång var tredje minut och 15 sekunder.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Arkiv. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-anställdes falska identiteter

Växande missnöje med Ekeroth: ”Nyttig idiot”

Omdiskuterade SD-ledamoten Kent Ekeroth låg bakom rekryteringen av partiets förre tjänsteman Egor Putilov. Nu växer det interna missnöjet mot Ekeroth, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt får han kritik för att han vid flera tillfällen har medverkat i den statligt kontrollerade tv-kanalen Russia Today:
– Det är lätt att bli nyttig idiot och inte inse att Ryssland har uttänkta, långsiktiga mål, säger Peter Mattsson på Försvarshögskolan till tidningen.

3 tim
Kraschade MH 17. Arkiv. © MAXIM ZMEYEV / Reuters / TT NYHETSBYRÅN

SD-man spred konspiration om MH17 – stängs av

Kent Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson har stängts av från jobbet, uppger Hela Hälsinglands ledarsida. I ett sms skriver partiets pressavdelning:
”Berörd person är arbetsbefriad och har inte tillgång till riksdagens lokaler. Detta tills ärendet är fullt hanterat inom organisationen”.
Abrahamsson har bland annat kritiserats för att sprida Putinvänlig propaganda. Han ska bland annat ha skrivit att Putin ”är en statsman att buga inför” och att ”ukrainskt stridsflyg sköt ned MH17”.

34 min
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s gruppledare om Putilov: ”Konstig affär”

Under onsdagen möts riksdagspartiernas gruppledare för att diskutera fallet med den förre SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov och som fram till förra veckan arbetade på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
I Sveriges Radios P1 Morgon kommenterade SD:s gruppledare den kritiserade fastighetsaffär som Putilov genomfört med en dömd rysk affärsman och samtidigt tjänat sex miljoner kronor:
– Det låter konstigt när jag ser det. Men jag är ingen expert på fastighetsaffärer, jag har inte grävt ner mig i alla detaljer, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till SR Ekot.
– Putilov sa upp sig på egen hand. Det var det bästa i det här läget. Vi vill inte ha anställda som böjer på lagarna, säger Mattias Karlsson.
Samtidigt menar han att partiet gjorde en rimlig bakgrundskontroll när de anställde Putilov.
– Utifrån den informationen vi hade då har vi levt upp till de krav man kan ställa på den här nivån, säger han till Sveriges Radio.

5 tim
Läs mer om SD-anställdes falska identiteter
Melin bland Justin Bieber-fans. 2013 JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

”Ni möter hat, spott, våld – och tacksamhet”

Martin Melin, välkänd polis samt deltagare I SVT:s banbrytande realityserie ”Expedition Robinson”, skriver på Instagram om den pressade situationen inom polisen. ”Krisen” har funnits i flera år, menar Melin som tycker att det är ”bra att den nu äntligen hamnat på dagordningen”.
Samtidigt vill han inte avskräcka någon från yrket. Han uppger att 15-20 personer skrivit till honom att de vill bli poliser men att turbulensen fått dem att tveka. Melin uppmanar dessa att ändå söka till vad han beskriver som ”världens bästa jobb”:
”Ni kommer visserligen få möta hat, spott och våld, men ni kommer också få se så mycket tacksamhet, så många människor som ni hjälper, skyddar och lugnar som på riktigt kommer se er i ögonen och säga tack för att ni finns. ”

2 tim
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förödande kritik mot Eliasson: ”Ett sänke"

På fredag överlämnar regeringens utredningsorgan Statskontoret en stor utvärdering av polisens omorganisation. Drygt 2 000 poliser har deltagit i undersökningen. Enligt Expressen framförs där ”förödande” kritik mot rikspolischef Dan Eliasson. Flera de svarande kräver hans avgång, många beskriver honom som ”ett sänke” för polisorganisationen.
– Eliasson gör bort sig gång på gång med pinsamma uttalanden, jag har aldrig upplevt att han står upp för oss poliser. Han är mer politiker än polischef, säger polisen Hanif Azizi till Expressen.

6 tim
Trafiksäkerheten har försämrats till följd av att antalet trafikpoliser minskat, skriver debattörerna. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Polisens kris slår mot trafiksäkerheten”

Opinion Att antalet trafikpoliser minskat drastiskt de senaste åren har lett till att trafiksäkerheten försämrats och att konkurrensen mellan åkeriföretagen snedvridits. Det skriver fyra företrädare för åkeri- och transportbranschen på SvD Debatt. ”Det finns mindre seriösa företag som bryter mot reglerna i allt större utsträckning.”
Debattörerna kräver att regeringen ”snarast vidtar åtgärder för att vi ska få en fungerande trafikövervakning och ett trafiksäkerhetsarbete i balans”. Dessutom vill man att det ska bli mer attraktivt att bli trafikpolis.

Igår 21:00
Läs mer om Polisens framtid
Shimon Peres 1997. SVEN NACKSTRAND / AFP
Shimon Peres 1923–2016

Expert: ”Lade grunden för Israels militära segrar”

Omvärlden minns Shimon Peres som en fredsduva – men han gjorde störst avtryck som generaldirektör för Israels försvarsdepartement under 1950- och 60-talet, enligt Israelexperten Anders Persson på Lunds universitet.
– Han hjälpte Israel att få kärnvapen i en tid när Israel var utsatt, och spelade en nyckelroll i att bygga upp Israels militära hegemoni, som lade grunden för landets militära segrar, säger Persson till TT.
Shimon Peres drogs med en förlorarstämpel eftersom han endast vann ett enda val under sina närmare 70 år inom politiken. Trots det ingick han i tolv regeringar och satt på många av landets högsta stolar: bland annat som premiärminister, försvarsminister, finansminister och till sist president.
– Han anses ha jobbat alldeles ofantligt mycket. Det sägs att han inte hade några andra intressen, han var aldrig ledig, hade inga hobbies, utan var bara politiker, säger Anders Persson.

2 tim
Shimon Peres. TT

Israels tidigare president Shimon Peres är död

Shimon Peres har avlidit 93 år gammal, bekräftar en Israelisk nyhetsbyrå. Peres avled på sjukhuset i den israeliska staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv. Han befann sig där efter att ha fått en stroke för två veckor sedan. Hans tillstånd hade förbättrats något innan det försämrades plötsligt under tisdagen, uppger nyhetsbyrån.
Peres har varit såväl president som premiärminister och haft en rad andra ministerroller i landet. Han ses som den siste i livet av politikerna som grundade Israel på 1940-talet.
– Med stor sorg tar vi i dag farväl av vår älskade far, Israels nionde president, säger Shimon Peres son Chemi vid en presskonferens på sjukhuset där Peres vårdades och somnade in, rapporterar The Guardian.
– Det var ett privilegium att tillhöra hans familj, men i dag känner vi att hela Israels nation och världssamfundet delar förlusten. Vi delar smärtan tillsammans.

5 tim
Läs mer om Shimon Peres 1923–2016

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.