MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valextra Nazisternas valrörelse

Flera före detta SD:are bygger upp nazistiska SvP

Flera före detta Sverigedemokrater bygger upp nazistiska Svenskarnas parti inför årets kommunval, rapporterar Ekot. Ekots granskning visar bland annat att fyra kandidater för Svenskarnas parti i årets val tidigare varit invalda för Sverigedemokraterna på kommunal nivå. Ekot har bland annat pratat med Stig-Erik Werner som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2011 och nu är medlem i Svenskarnas Parti.

Toppnyheter

TT
Burkiniförbudet

Regnér: Fel att fokusera på kvinnor efter mäns dåd

I fredags beslutade Frankrikes högsta förvaltningsdomstol att de lokala burkiniförbuden ska hävas.
Förbuden mot det täckande badplagget kom i spåren av terrorattackerna i landet. Men Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är en av dem som anser att debatten har hamnat snett. I stället för att diskutera kvinnors klädsel borde fokus ligga på männen som begår våldsdåden.
– Den absoluta majoriteten av dessa våldsdåd utförs av män. Då måste vi fokusera på dåliga varianter av manlighet och varför det är män som begår de här dåden och hur vi kan komma åt problemen, säger Regnér till Aftonbladet.
– Det är vad debatten bör handla om, inte om kvinnor har för mycket eller för lite kläder på sig.

2 tim
Protest mot burkiniförbud, utanför Frankrikes ambassad i London. JUSTIN TALLIS / AFP

Advokat: Kommer ta varenda ort till domstol

Borgmästare på minst tre franska orter som har lokala förbud mot burkini säger att de inte tänker häva dem. Nu hotar advokaten Patrice Spinosi med att ta var och en av orterna till domstol om det behövs, rapporterar BBC.
– Det är ett beslut som är tänkt att bli juridiskt prejudicerande, sa han till reportrar på fredagen.
Spinosi representerar en av de människorättsgrupper som överklagade förbudet i Villeneuve-Loubet till Frankrikes högsta förvaltningsdomstol.
Fredagens besked, som gäller tills ett definitivt beslut tagits, är att Villeneuve-Loubet burkiniförbud strider mot grundläggande fri- och rättigheter.
Totalt har ett trettiotal orter upprättat liknande egna förbud.

Igår 22:07
Utanför domstolen i Paris efter beskedet på fredagen. REGIS DUVIGNAU / TT NYHETSBYRÅN

Flera franska orter vägrar dra tillbaka burkiniförbud

Staden Villeneuve-Loubet, och flera andra sydfranska orter som inrättat lokala förbud mot strandplagget burkini, vägrar följa dagens preliminära beslut i Frankrikes högsta förvaltningsrätt.
Bland annat kommer Nice att fortsätta bötfälla kvinnor som bär burkini, skriver AFP.
Muslimska röster i Frankrike har uttryckt hopp om att dagens beslut ska lugna upprörda stämningar. Det avfärdas av den konservative borgmästaren Lionnel Luca i Villeneuve-Loubet.
– Beslutet kommer bara göra att motsättningarna ökar, sa han till reportrar på fredagen enligt New York Times.
Enligt Luca har islamistiska krafter ”som är på frammarsch i landet” vunnit en seger. Han sa också att åtgärder ska vidtas när parlamentet är på plats efter sommaruppehållet, men preciserade inte vilka.

Igår 17:59
Läs mer om Burkiniförbudet
Presidentvalet i USA Valrörelsen
TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Valsvepet: Clintons schema från UD släpps inte

Det amerikanska presidentvalet är bara 72 dagar bort. Här är några av kvällens och nattens stora händelser.
• Hillary Clintons schema från sin tid som utrikesminister kommer inte att släppas före valdagen, enligt AP. Clinton kritiseras för att personer som donerade pengar till hennes och makens stiftelse, ”the Clinton Foundation”, fick möten och samtal med henne under hennes tid som utrikesminister.
• De båda kandidaternas hälsa, eller påstått bristande hälsa, har seglat upp som en stor fråga i valrörelsen. Donald Trump har visat upp ett hälsointyg som visar att han ska vara ”den friskaste presidenten i historien”, men nu avslöjar NBC att Trumps läkare skrev ut intyget på några minuter. Läkaren står dock fast vid att Trumps hälsa är ”utmärkt”.
• Donald Trumps nya kampanjgeneral, Stephen Bannon, är i blåsväder sedan det visat sig att han anklagats för våld mot sin exhustru för 20 år sedan. Nu säger exhustrun att han även uttryckt sig antisemitiskt
Opinionsläget:
• Hillary Clinton leder över Donald Trump i flera så kallade ”battlegrond states”, alltså delstater där ingen av kandidaterna har en säker ledning. Men i Nevada – en delstat som Barack Obama vann i båda sina presidentvalskampanjer, har hon svårt att dra ifrån Donald Trump i mätningarna, rapporterar CNN.
Det händer i dag:
• Hillary Clintons vicepresidentkandidat Tim Kaine besöker Florida. Donald Trump är i Nevada.

1 tim
Clinton/bild ur videon/Trump TT

Hitlerhälsning och KKK i ny anti-Trumpvideo: ”Äckligt”

En ny kampanjvideo för Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kopplar samman Republikanernas Donald Trump med nynazism och vit makt-rörelsen, skriver Politico.
Videon riktar särskilt in sig på Trumps nye kampanjchef Steve Bannon och innehåller bland annat en intervju med en Ku klux klan-medlem i full mundering, en sydstatsflagga och en man som gör Hitler-hälsning på vad som till synes är ett valmöte för Trump.
Men enligt Washington Posts Philip Bump vänder sig Clintons video inte till afroamerikanska väljare.
”Hon hoppas påminna vacklande republikaner om varför de vacklade till en början.”
Trumps kampanj har reagerat kraftfullt och var snabbt ute och kallade videon för ”ett äckligt lågvattenmärke”.

Igår 19:36
Trump och Baldasaro, arkivbild. Richard Drew / TT / NTB Scanpix

Rådgivare: Ångrar HUR jag sa att Clinton borde skjutas

Donald Trumps rådgivare i veteranfrågor, Al Baldasaro, hamnade i juli i blåsväder för att i en radiointervju ha sagt att Hillary Clinton borde ”ställas framför en patrull och skjutas för förräderi”.
Det republikanska partiet tog avstånd från uttalandet men först nu säger Baldasaro själv att han ångrar hur han uttryckte sig.
– Det är synd för vad jag borde ha sagt var att hon måste dömas som skyldig. Vi har lagar i det här landet – om förräderi. Jag använde ordet ’borde’ och medierna gick igång på det, säger Baldasaro till Buzzfeed News.

Igår 21:39
Läs mer om Presidentvalet i USA
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

Migrationsverket är skyldig kommunerna miljonbelopp

Migrationsverket är skyldig flera kommuner tiotals miljoner kronor, rapporterar Värmlands Folkblad.
Utbetalningarna för bland annat ensamkommande flyktingbarn har dröjt med anledning av det stora flyktingmottagandet och ett krångligt regelverk, skriver tidningen.
– Vi driver på och Migrationsverket har satt in extra resurser. Det har fungerat på en del ställen men ibland har det inte gett någon effekt, säger Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

29 min
TT

”Ökad invandring leder inte till ökat antal brott”

Opinion Att personer som invandrat till Sverige är överrepresenterade i brottsstatistiken visar inte att invandring orsakar mer brott, skriver Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, på DN Debatt.
Han pekar på forskning som visar hur de huvudsakliga orsakerna till invandrares brottslighet överensstämmer med generella kriminologiska teorier om varför brott begås. En större andel av de invandrade personerna har vuxit upp i familjer med lägre socioekonomisk status och i segregerade områden, skriver han.
”Överrepresentationen för försörjningsstödsmottagare är till exempel 6 gånger bland personer registrerade för brott. Få skulle emellertid hävda att försörjningsstöd orsakar brott.”
Sarnecki konstaterar: Invandringen till Sverige har ökat, men de flesta brottstyper har inte ökat sedan 1990-talet.

Igår 20:15
TT

Curlingkritik väcker ilska: De har slitit som djur

Enligt en intern rapport som SVT tagit del av beskylls Migrationsverkets nyanställda för att vara ”curling-föräldrarnas barnkullar” som ”får allt de pekar på”.
Ett grovt felaktigt påstående, enligt facket ST:s ordförande Britta Lejon:
– De nyanställda har minst ansvar för situationen.
Lejon menar att mycket hänger på bristande introduktion i yrket, när många anställdes på kort tid förra året. Och att de nya ”slitit som djur” i ett pressat läge.
– Som har gjort allt de kan och mer än det för att försöka rädda upp situationen och sen beskrivs de som curlade och som att de inte klarar av att göra ett jobb. Det är faktiskt djupt orättvist.

Igår 16:17
Läs mer om Flyktingkatastrofen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.