MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valextra Nazisternas valrörelse

Flera före detta SD:are bygger upp nazistiska SvP

Flera före detta Sverigedemokrater bygger upp nazistiska Svenskarnas parti inför årets kommunval, rapporterar Ekot. Ekots granskning visar bland annat att fyra kandidater för Svenskarnas parti i årets val tidigare varit invalda för Sverigedemokraterna på kommunal nivå. Ekot har bland annat pratat med Stig-Erik Werner som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2011 och nu är medlem i Svenskarnas Parti.

Toppnyheter

Arkivbild, libysk soldat visar upp dokument som beslagtagits vid tillslag mot IS Mohamed Ben Khalifa / TT / NTB Scanpix
Kampen mot IS

USA skickar fler experter: Ska leta efter IS-ledtrådar

USA:s försvarsdepartement Pentagon skickar fler säkerhetsanalytiker till Irak med uppdrag att samla information på marken under offensiven mot Mosul och terrorgruppen IS, skriver NY Times. Förhoppningen är att fynd man gör ska kunna ge ledtrådar om möjliga terrorattacker i Europa.
Det handlar bland annat om hårddiskar från datorer, mobiltelefoner, rekryteringslistor och annat material.
Vid tidigare militärinsatser mot IS i Syrien har USA och dess allierade kunnat lägga beslag på information som gett inblickar i IS ledarskikt, samt hur rörelsen finansieras och knyter till sig nya anhängare.

Igår 21:25
Irakiska styrkor bär masker för att skydda sig från svavelgaserna. ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN

IS bränner svavel: Giftiga gasen sprids över Mosul

En brinnande svavelfabrik söder om Mosul gör att giftig gas sprids över området. En talesperson för USA:s styrkor säger enligt Wall Street Journal att det är anhängare till IS som bränner lager av svavel för att försvåra framryckningarna mot den av terrorgruppen kontrollerade staden. Svaveldioxid är mycket giftigt och kan i värsta fall vara dödlig, skriver tidningen.
Nära 1 000 människor har fått vård för andningsproblem, skriver Reuters med hänvisning till sjukhuskällor Det finns inga rapporter om dödsfall.
Amerikanska soldater på en militärbas nära staden tvingas använda gasmasker, enligt BBC.

Igår 15:03
Läs mer om Kampen mot IS
TT

Assad: Bilden på femåriga Omran är manipulerad

Bilden på femåriga Omran som sitter dammig och blodig i en ambulans efter att hans hus blivit bombat i Aleppo har blivit en symbol för Syrienkriget. Bilden togs av regimkritiska nyhetskanalen AMC och kablades ut till världen.
Men Syriens president Bashar al-Assad säger att bilden inte stämmer med verkligheten. I en färsk intervju med den schweiziska tv-kanalen SRF1 säger han att den är falsk och manipulerad.
– Det är bara för att skapa publicitet för de vita hjälmarna, säger al-Assad och syftar på den frivilligorganisation som arbetar i Syrien.

Igår 05:36
Admiral Kuznetsov Pavlos Vrionides / TT / NTB Scanpix

Ryska krigsfartyg kan satt kurs mot östra Medelhavet

Fartyget Admiral Kuznetsov tros vara på väg mot östra Medelhavet för att sättas in i Syrienkriget, skriver SVT Nyheter. Det är Rysslands enda hangarfartyg, byggt på 1980-talet, och i mycket dåligt skick. Enligt brittiska The Guardian ingår ytterligare sju ryska militärfartyg i manövern.
Siemon Wezeman, vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, menar att Ryssland spänner sina militära muskler.
– Det ökar spänningen. Det här fartyget borde in på underhåll, säger han till SVT Nyheter.

Igår 13:48
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Trump/tre av de tio kvinnor som trätt fram. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump: Ska stämma alla kvinnor som ljugit om mig

Donald Trump tänker stämma de kvinnor som trätt fram och anklagat honom för övergrepp och sextrakasserier. Det sa han vid ett tal i Gettysburg, Pennsylvania, i samband med att han lade fram sin plan för de första 100 dagarna som USA:s president – om han väljs.
– Varje kvinna som trätt fram har ljugit för att skada min kampanj, sa Trump och delade ut kängor till Hillary Clintons kampanj och medierna.
Enligt Trump använder nyhetsmedier sig okritiskt av kvinnors berättelser. Han menar också att Clintons kampanj ligger bakom kvinnornas anklagelser.

Igår 16:45
Hillary Clinton Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

Reuters/Ipsos: Clinton har stor ledning över Trump

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har en stor ledning i kampen om att vinna elektorsrösterna och ta hem det amerikanska presidentvalet. Det visar en ny mätning från Reuters/Ipsos.
Den senaste veckan har förändringarna i opinionen varit små, skriver nyhetsbyrån. Clinton leder över Republikanernas kandidat Donald Trump i de flesta delstater där Trump skulle behöva vinna för att ha en chans att nå de 270 elektorsröster som krävs för en seger.
Om valet hölls den här veckan skulle Clinton ha 95 procents chans att vinna, enligt Reuters. Hon skulle få 326 röster och Trump 212.

Igår 14:32
STAN HONDA / AFP

Trump ville stoppa AT&T:s storköp av Time Warner

Donald Trump lovade i sitt tal i Gettysburg att försvaga maktstrukturerna inom amerikanska medier om han väljs till president, skriver Reuters. Han sa bland annat att han inte skulle godkänna den amerikanska teleoperatören AT&T:s planer på ett köp av mediekoncernen Time Warner.
– Det är för stor maktkoncentration i för få händer.
Bara timmar senare rapporterade Wall Street Journal att AT&T nått en överenskommelse om att köpa Time Warner. Köpet värderas enligt tidningen till drygt 80 miljarder dollar.

Igår 18:37
Läs mer om Presidentvalet i USA
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skoldådet i Trollhättan Årsdagen

Trollhättan hedrar offren: ”Ska hämnas med kärlek”

För ett år sedan mördades tre personer på Kronans skola i Trollhättan. Vid klockan 18 på lördagskvällen avgick ett fackeltåg från Lextorpskyrkan i staden till minne av dem som inte överlevde skolattacken: Läraren Nazir Amso, 42, elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15. Bland talarna vid kvällens manifestation finns utbildningsminister Gustav Fridolin och anhöriga till offren.
– Det är en oerhörd värme, säger Gustav Fridolin om manifestationen, enligt SVT:
– Som socialpedagogen sa det: Vi ska hämnas med kärlek. Det är en stor styrka som Trollhättan visar efter det hemska som hände.

Igår 15:48
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fridolin: ”Det var en attack mot hela Sverige”

Anton Lundin Pettersson högg ihjäl tre människor på Kronans skola för ett år sedan. I kväll hedras offren för skolattacken i Trollhättan. Under minnesmanifestationen kommer utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att hålla tal. Fridolin kallar dådet för en attack mot hela Sverige och berättar om hur det var när han besökte Trollhättan efter attacken.
– Jag satt där med familjen till en elev som aldrig skulle komma tillbaka till sin familj, det var svårt, säger Fridolin.

Igår 14:21
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dödades i dådet – skivdebuterar på årsdagen

Lavin Eskandar dödades i samband med massakern på skolan Kronan i Trollhättan. Han arbetade som elevassistent och höggs i magen av den maskerade gärningsmannen Anton Lundin Pettersson. På årsdagen för dådet släpper nu hans storebror Leith Eskandar ett album där Lavins röst finns med på fem av låtarna.
– För mig har det varit ett sätt att bearbeta sorgen. Det är mitt sätt att hedra honom och föra fram hans budskap och kreativitet, säger Leith Eskandar.

Igår 07:33
Läs mer om Skoldådet i Trollhättan
Presidentvalet i USA Röster om
Clinton ROBYN BECK / AFP
Presidentvalet i USA Röster om

Statsvetare: Clinton och Trump nöjda med varandra

Har Donald Trump varit Hillary Clintons räddning i presidentvalet i och med att potentiellt sprängstoff hamnat i skuggan av Trumps skandaler? Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, tror att Clinton är nöjd med att ha Trump som motkandidat.
– Clinton har lockat in honom i personangreppen när hon själv pressas. Ju mer det blir angrepp desto mindre behöver hon prata sakpolitik, där är hon sårbar, säger han till SVT Nyheter.
Samtidigt tror Tabor att även Trump uppskattat sin motkandidat.
– De här två kandiderar mot den enda de har chans att slå, på så sätt är nog båda nöjda.

Igår 18:05
MANDEL NGAN / AFP

Krönika: ”Media hade fel om Trump-buanden”

Att Donald Trump möttes av burop på en välgörenhetsmiddag i New York fick stora rubriker på fredagen.
Men enligt The Hills mediereporter Joe Concha är inte bevakningen av middagen korrekt. Både Trump och Clinton möttes stundtals av burop, skriver han. Också flera av Hillary Clintons skämt möttes av obekväm tystnad och missnöje, men medierna fokuserade helt på Trump. ”Vem kunde tro att Al Smith-middagen skulle sammanfatta valrörelsen så perfekt. En valrörelse där bara en kandidat existerar”, skriver Concha.

Igår 10:48
Hillary Clinton, Donald Trump (arkivbilder). TT

”Marknaden förlorar oavsett vem som vinner”

Det spelar ingen roll vem av presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump som vinner valet, marknaden kommer ändå att förlora. Det säger ekonomen Jack Bouroudjian till CNBC.
– Det börjar kännas som att det inte kommer finnas någon klar vinnare när det gäller tillgångsmarknaden. Man har tagit höjd för att Hillary vinner, men den stora frågan är om priset kommer fortsätta gå upp om Hillary faktiskt vinner, säger han.

Igår 11:07
Läs mer om Presidentvalet i USA
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Arkivbild: Demonstration mot rasism från 2014 SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

Mätning: Allt färre svenskar positiva till mångfald

En majoritet av de tillfrågade i årets Mångfaldsbarometer är positiva till att det i samhället finns människor med annan bakgrund och kultur än den svenska. Det skriver SvD. Men antalet positiva, 64 procent, är en minskning med tio procentenheter jämfört med 2014 då undersökningen senast genomfördes, enligt tidningen. Flyktingkrisen kan ha haft en stor påverkan på svenskarnas attityd, tror Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi vid Högskolan i Gävle och den som är ansvarig för Mångfaldsbarometern.
– I början av krisen var svenskarna positiva, och till exempel Refugees welcome fick mycket uppmärksamhet, men när politikerna och nästan alla partier svängde i frågan och stängde gränserna så förstod jag att det skulle leda till en förändring i svenskarnas syn på invandrare, säger hon.

Igår 18:09
John Alexander Sahlin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debattör: Migrationsverket jobbar på fel sätt

Opinion I den svenska asylprocessen tar Migrationsverket på sig hela utredningsansvaret. Det är fel, skriver myndighetens tidigare överdirektör Lars-Gunnar Lundh på SvD debatt. Han vill nu att regeringen ska se över hela myndighetsstrukturen.
”Lösningen på frågan finns enligt min uppfattning inte inom den nuvarande strukturen utan bör sökas i en ny myndighet med ansvar för att en riktig process blir verklighet och att Migrationsverket koncentrerar sina resurser till att ansvara för mottagandet av asylsökande.”

Igår 19:32
Lars Schröder / TT / TT NYHETSBYRÅN

Demonstration mot utvisningar av flyktingbarn

En manifestation mot de hårdare asylreglerna arrangeras under lördagen i bland annat Stockholm. Ett 100-tal personer gick till fots från Tumba station mot Sergels torg i där en demonstration skulle hållas, skriver TT. Arrangören är ett nätverk som kallar sig ”Vi står inte ut”. De uppger också att demonstrationer samtidigt ska hållas på 14 andra orter i olika delar av landet under lördagen. Rörelsen #vistårinteut protesterar mot att ensamkommande flyktingbarn utvisas till Afghanistan i och med de nya reglerna.

Igår 12:33
Läs mer om Flyktingkatastrofen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.