Män kommer fram till sjukhuset efter ett bombdåd i Kabul. MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

FN: Rekordmånga civila dödade i Afghanistan

Första halvåret av 2017 har varit det dödligaste någonsin för civila i Afghanistan, rapporterar AFP och hänvisar till en ny rapport gjord av FN. Från och med januari har 1 662 civila dödats och mer än 3 500 skadats. 436 av dödsoffren var barn, uppger organisationen.
Majoriteten har dödats av regeringsfientliga styrkor – som inkluderar talibaner och Islamiska staten – där vart femte dödsfall inträffat i huvudstaden Kabul.

Toppnyheter

Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Nya sanktionerna slår mot företag: ”Djärvt drag”

USA:s president Donald Trump har undertecknat en verkställande order som utökar USA:s möjligheter att rikta sanktioner mot utländska banker, individer och företag som handlar med Nordkorea.
Samtidigt meddelar Trump att Kinas centralbank nu uppmanar landets banker att leva upp till FN:s sanktioner mot Nordkorea och stoppa alla nya nordkoreanska bankkunder, samtidigt som befintliga lån ska minskas.
– Ett djärvt drag, konstaterade Trump innan han inledde ett möte med Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in där ytterligare sanktioner mot Nordkorea ska avhandlas.

1 tim
Trump och May. Arkiv Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på Nordkorea ökar – Trump kopplar in May

USA:s president Donald Trump säger att han inom kort kommer att presentera nya sanktioner mot Nordkorea. Samtidigt ska USA ha bett Storbritanniens premiärminister Theresa May att öka trycket på Nordkorea att överge kärnvapenprogrammet, rapporterar Reuters.
Trump väntas presentera sanktionerna i samband med ett möte med Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in senare under torsdagen.
Vita husets säkerhetsrådgivare H.R. McMaster säger att sanktionerna är ett sätt att försöka undvika att konflikten trappas upp till krig.

4 tim
Arkivbild: Kinas centralbank, PBOC.  Vincent Thian / TT / NTB Scanpix

Kinas bankkrav: Stoppa nya nordkoreanska kunder

Kinas centralbank, PBOC, uppmanar landets banker att leva upp till FN:s sanktioner mot Nordkorea och stoppa alla nya nordkoreanska bankkunder, samtidigt som befintliga lån ska minskas. Det uppger källor för Reuters.
Enligt källorna har bankerna varnats för att de riskerar ekonomiska förluster och nedsolkade rykten om de inte lyder.
Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat sedan diktaturen genomförde sitt sjätte och mest kraftfulla robottestet någonsin i början av september.

1 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Nazister som demonstrerar utan tillstånd i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarschen i Göteborg

Flera lagar kan ses över men grundlag förblir orörd

Det är inte aktuellt att ändra på den i grundlagen inskrivna demonstrations- och mötesfriheten. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT. Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom SD till samtal om hur antidemokratiska krafter kan motverkas. Bakgrunden är diskussionen om nazistiska demonstrationer.
– Ska man ändra grundlagarna, då handlar det om att ändringarna inte kan träda i kraft förrän 2023, säger Johansson.
Möjliga förändringar kan exempelvis ske inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp, menar han.
Centerns rättspolitiske talesperson Johan Hedin öppnar för att se över ordningslagen, men säger att mötes- och yttrandefriheten är helig.
– De ska vi inte rubba alls.

1 tim
Jimmie Åkesson och Tomas Tobé. TT

Moderaterna: Regeringen borde ha bjudit in SD

Regeringen har bjudit in Alliansen och Vänsterpartiet till samtal efter nazistdemonstrationen i Göteborg. Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott, anser att även Sverigedemokraterna borde ha bjudits in.
– Jag tycker att det är en rimlig princip att bjuda in samtliga riksdagspartier till den här typen av överläggningar, säger Tobé.
– Det är ju uppenbart att vi måste tala om de här frågorna. Vi ser ju att nazisterna flyttar fram sina positioner i offentliga miljöer och de får exakt den uppmärksamhet de söker, säger fortsätter han.
SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt till Expressen att han vill utreda en kriminalisering av NMR, och att gruppen bör betraktas som en terroristorganisation.

Idag 11:37
Stefan Löfven och NMR i Falun.  TT

Löfven om NMR: ”Tycker så genuint illa om detta”

Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.
– Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns. Nu väljer dessutom en sådan här extremorganisation – som jag förstår – att testa polisens gränser, man går ut och marscherar utan tillstånd, säger Löfven till TT.
Nu meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen ska bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet.
Sverigedemokraterna däremot får inte vara med.
– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.

Idag 05:05
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Justin Trudeau, António Guterres och Margot Wallström. TT
Årliga FN-mötet

NYT-kolumnist: Wallström undantaget bland hycklare

En av tidningen New York Times främsta kolumnister, den dubbelt Pulitzerprisade reportern Nicholas Kristof, hyllar Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
I en text med titeln ”Möt världens ledare, i hyckleri” skriver han om självgodheten på det årliga FN-mötet i New York. Han menar att politiker ofta blundar för det som inte passar in i deras världsbild, och negligerar sin egen roll i konflikter.
Kristof citerar David Miliband, chef för hjälporganisationen International Rescue Committee, som talat om ett ”moraliskt och politiskt ledarskapsvakuum”. Kristof lägger själv till:
”Det finns undantag: Wallström, FN-chefen António Guterres och Kanadas premiärminister Justin Trudeau, med flera.”

30 min
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix

Efter Trumps kritik – ”Iranavtalet fortsätter”

Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump så sent som i tisdags ifrågasatte det globala avtalet under sitt tal i FN:s generalförsamling. Han beskrev det då som "genant" och "det sämsta någonsin".
Parterna i avtalet möttes i New York under onsdagen, och kom fram till att "inga aspekter" av överenskommelsen brutits. Därför finns ingen anledning att avveckla eller omförhandla överenskommelsen, enligt Mogherini.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson beskrev ”tonen som saklig” under mötet, men återupprepade i ett uttalande att Irans agerande inte är ”övertygande”.

Idag 03:42
Läs mer om Årliga FN-mötet
M:s partiledarkris AKB:s efterträdare
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
M:s partiledarkris AKB:s efterträdare

”CV bättre än de flesta av partiledarna i modern tid”

Trots krisen inom M har Ulf Kristersson möjligen ett bättre läge än Anna Kinberg Batra hade när hon tillträdde, skriver SvD:s inrikespolitiska kommentator Göran Eriksson i en analys. Han efterträder en partiledare med mycket svagt förtroende och om han kan övertyga väljare som flytt till Centerpartiet om att M inte aktivt tänker samarbeta med SD kan väljargruppen kanske återvända, menar han.
Expressens K-G Bergström instämmer i att Kristerssons utgångsläge är bättre. Det mesta talar för att han ska lyckas bättre än Kinberg Batra, anser K-G Bergström. ”Han har ett CV som är bättre än de flesta av efterkrigstidens partiledare utom möjligen Ingvar Carlssons och Göran Perssons.”
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Kristerssons svåraste uppgift blir att ena partiet. Om Kristersson inte levererar en valframgång är risken stor att han avsätts efter valet, skriver hon.

3 tim
Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristersson: ”Jag ska vinna valet med Alliansen”

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff.
– Tack för det stora förtroendet. Det är förpliktigande, säger Kristersson.
Han betonar att han ska vinna valet med Alliansen.
– Men jag kommer gå in med tydliga, moderata prioriteringar.
Kristersson säger att han är olycklig över att M:s besked om SD i januari tolkades som att partierna står nära varandra.
– Om det sitter åtta partier i riksdagen kan vi inte låtsas som att det bara är sju, säger han.
– Det finns för mycket gnällighet och spel i politiken just nu, fortsätter han.
Kristersson berättar också att han har gjort lumpen, har jobbat ideellt och att han är gammal gymnast.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.

6 tim
Lars Ingvar Ljungman, Moderaternas ordförande i valberedningen, förslår att Ulf Kristersson blir ny partiledare för partiet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

En enig valberedning föreslår Ulf Kristersson

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.
– Vi är övertygade om att Ulf är den personen som kan ta över. Det är en enig valberedning som nu till stämman föreslår att man ska välja Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna, säger Lars Ingvar Ljungman ordförande i valberedningen.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson.

6 tim
Läs mer om M:s partiledarkris

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.