Weine, till vänster, under presskonferensen. Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN
Kevinfallet

Föräldrarna: Polisen sa att vi skulle ställas till svars

Polisen Rolf Sandberg som förhörde de två pojkar som pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin försvarade de många förhören med att pojkarnas föräldrar kom med nya detaljer. I samband med dagens presskonferens sa föräldrarna att poliserna uppmanade dem att ställa frågor till pojkarna, annars skulle de själva ställas till svars.
– Hotade kanske är fel ord, men de sa att vi skulle förstöra utredningen om vi inte gjorde som de sa och vi skulle ställas till svars om vi inte gjorde det, säger pappan Weine till DN.
Bröderna, då 5 och 7 år gamla, registrerades efter utredningen i polisens system som skäligen misstänkta för mordet. Varken de eller föräldrarna hade något juridiskt biträde och fick inte heller veta att de kunde begära en så kallad bevistalan, vilket hade inneburit att skuldfrågan prövats av en domstol.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps gränspolitik
Donald Trump. TT
Maktskiftet i USA Trumps gränspolitik

Trumps inreseförbud införs i dag – kräver nära familj

Det krävs nära familje- eller affärsband för att komma in i USA. Nu har president Donald Trumps regering tagit beslut om de nya kriterierna för flyktingar och personer från i sex länder i Afrika och Mellanöstern som söker visum i landet – och de nya riktlinjerna börjar gälla i dag.
Det innebär att nya sökande från länderna Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran och Jemen måste kunna visa att de har en förälder, make eller maka, barn, svärson, svärdotter eller syskon som redan finns i USA för att få komma in i landet.
Riktlinjerna har redan skickats ut till alla amerikanska ambassader och konsulat.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS: ”Kan tvingas neka någon ombordstigning”

I dag träder riktlinjerna för president Donald Trumps nya inreseförbud i kraft. Det innebär att människor resande från i huvudsak sex länder i Afrika och Mellanöstern kan nekas ombordstigning på flyg till USA – om de inte har nära familje- eller affärsband till landet.
– Det här berör medborgare från de aktuella länderna oavsett varifrån de flyger. Vi förhåller oss till reglerna, så det kan bli så att vi måste neka någon ombordstigning, säger Fredrik Henriksson, presschef på flygbolaget SAS, till TT.
Alla resenärer från de aktuella länderna som är osäkra på sin status uppmanas av Henriksson att kontakta USA:s Ambassad.

2 tim
Arkivbild: Den kuwaitiske aktivisten Thamer al-Dakheel Bourashed gör sig redo att checka in sin laptop. YASSER AL-ZAYYAT / AFP

USA kräver mer säkerhet – inget laptopförbud än

Flygbolag måste skärpa säkerheten på internationella flighter till USA. Annars riskerar de att omfattas av ett totalt elektronikförbud ombord, även bland incheckat bagage. Det beskedet kommer från departementet för inrikes säkerhet, rapporterar AP.
– Terrorister vill sänka flygplan. De ser fortfarande flygtrafik som kronjuvelen. Men vi står inte vid sidlinjen när fanatiker smider nya planer, säger USA:s säkerhetsminister John Kelly, enligt ABC News.
De nya reglerna ska omfatta alla av de runt 280 flygplatser i 105 länder världen över som har direktflygningar till USA. Flygbolagen får 21 dagar på sig att förbättra screeningen av explosiva ämnen. Bolag som samarbetar kan slippa införa det omdiskuterade laptopförbudet.

Igår 20:36
Läs mer om Maktskiftet i USA
Kent Ekeroth.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Domen mot Ekeroth

Ledarsvepet: Ekeroth måste ut – ”give him hell”

Fullt fokus på misshandelsdomen mot SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth i dagens ledarsvep. Aftonbladets Eva Franchell skriver i sin ledare att det är logiskt att Ekeroth får lämna sina uppdrag för Sverigedemokraterna, eftersom ”rötäggen sparkats ut ett efter ett” under Jimmie Åkessons ledning.
DN, som i rubriken konstaterar att ”nu måste Ekeroth ut”, påminner om den så kallade järnrörskandalen och att Ekeroth flera gånger tidigare varit inblandad i bråk på diverse krogar. De menar att det mot den bakgrunden är en ”svart ironi” att just han varit partiets representant i justitieutskottet.
Tidningen menar att Ekeroths funktion för partiet är att hålla ”politiskt liv i den dunkla undervegetationen, de rena rasister och islamhatare som ligger ideologiskt nära partiets ursprung”, när partiet nu enligt gruppledaren Mattias Karlsson aspirerar på att bli största parti.
Dala-Demokratens Sofie Eriksson skriver att alla skandalerna som omgärdat Ekeroth är nog underlag för en rejäl Netflix-serie. Hon undrar om Ekeroths strategi rent av har varit att ”överösa oss med så många skandaler som möjligt, för att vi till slut ska sluta höja på ögonbrynen”. Oavsett, så menar hon att Ekeroths tid är ute: ”Äntligen. Give him hell.”

1 tim
Kent Ekeroth. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: ”Inte självklart att hovrätten tar upp fallet”

”Tingsrättens resonemang är övertygande. Det gör att frågan om överklagande blir intressant,” skriver SvD:s Mårten Schultz i en analys om att Kent Ekeroth (SD) dömts för misshandel. Han menar att det inte är självklart att hovrätten tar upp fallet då det krävs ett prövningstillstånd för det. Tillståndet ges om det finns skäl att ”betvivla riktigheten” i tingsrättens dom – vilket antagligen inte blir aktuellt, tror Schultz.
Ekeroth vill överklaga men Schultz pekar på att försvaret om att han handlade i nödvärn inte höll: ”Ingen av de personer som hördes i målet hade sett något fysiskt angrepp på Ekeroth”.

Igår 13:14
Läs mer om Domen mot Ekeroth
Maskerad demonstrant i Caracas, Venezuela. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Analys: Venezuela kan glida in i ett inbördeskrig

President Nicolás Maduro och hans stab gör allt för att behålla makten i Venezuela. Därför var det mycket alarmerande när Maduro inte slösade någon tid och direkt kallade gårdagens incident en terroristattack, skriver Ishaan Tharoor i en analys i Washington Post.
”I ett land drabbat av politisk oro och ekonomisk kollaps råkade helikopterincidenten – inramad som ett kuppförsök av Nicolás Maduro och hans anhängare – vara en explosiv händelse i en annan dag av kaos”, skriver han och tillägger att det ännu är oklart om händelsen var verklig eller iscensatt.
Hittills har 76 personer dött i sammandrabbningar mellan demonstranter och polisstyrkor och de allra flesta har varit civila. Därför oroas experter för att Venezuela kan glida in i ett direkt inbördeskrig, utan direkt diplomatisk intervention, skriver han.

1 tim
Luisa Ortega Diaz. TT

HD förbjuder chefsåklagare att lämna Venezuela

Venezuelas chefsåklagare kritiserade president Nicolás Maduros uttalande om ”terrorism” efter gårdagens påstådda granatattack – nu förbjuder högsta domstolen henne från att lämna landet och fryser hennes tillgångar, rapporterar AP.
Orsaken är att Luisa Ortega Diaz anklagas för att ha agerat som en oppositionsledare, vilket är i strid med hennes konstitutionella arbetsuppgifter.
Det var i går som Maduro uttalade sig om att det pågick en jakt efter en ”terrorist” efter att en polisutredare, Oscar Perez, anklagats för att stjäla en helikopter och sedan kasta granater på högsta domstolen och inrikesdepartementet i landet.

2 tim
I en video läser piloten, Oscar Perez, ett uttalande mot regeringen. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Piloten hovrade med regimkritik: ”Frihet”

En stulen polishelikopter ska ha gått till attack mot högsta domstolen och inrikesdepartementet i Venezuela, enligt president Nicolás Maduro. Nu visar filmer från händelsen hur en polishelikopter hovrar med en regimkritisk banderoll med texten: ”Frihet. Artkel 350”, skriver The Guardian.
Texten refererar till en artikel i den venezuelanska konstitutionen som tillåter medborgare att förklara sig i civil olydnad framför ”regimer som strider mot de demokratiska garantierna och undergräver mänskliga rättigheter”.
Piloten, som kallar sig Oscar Perez, uppmanade venezeloanerna att stå upp emot vad han kallade den kriminella regeringens tyranni.
”Vi har två val: bli dömd i morgon av vårt samvete och folket eller börja i dag för att befria oss själva från denna korrupta regering”, säger Perez i ett uttalande enligt AP.

Igår 08:31
Läs mer om Krisen i Venezuela

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.