Gais klubbmärke. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollsfusket

Förbundet tittar närmare på Gais 7–1-förlust

Svenska fotbollförbundet ska titta närmare på onsdagens match i superettan mellan Varberg och Gais som slutade med en 7–1-seger för Varberg. Det rapporterar GP. Tidningen skriver att resultatet väckt förbundets uppmärksamhet, särskilt med tanke på uppståndelsen kring matchfixningsförsöket mot IFK Göteborg–AIK.
– Det är klart att vi noterat det, resultat är ovanligt på den här nivån, säger Anders Hübinette, förbundets chefsjurist, till GP.
Förbundet ska gå igenom matchen mellan Varberg och Gais och sedan ta beslut om man ska gå vidare eller inte.

Toppnyheter

Säpos årsbok

Säpo: Hoten mot Sverige större än på länge

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats och hotnivån är högre än på länge, konstaterar Säpo i sin årsbok för 2017, som presenteras just nu.
– Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer. Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, vid Säpos presskonferens.
Säpo konstaterar också de dagligen hanterar information om hot om attentat mot Sverige.
I årsboken redogör Säpo också för hur man ska arbeta med säkerheten kring riksdagsvalet i höst. Bland annats ska 50 000 svenska politiker på olika nivåer få en en uppdaterad version av Säpos handbok i personlig säkerhet.

2 tim
 Valsedlar i en vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

”Vi förväntar oss rysk påverkan inför valet”

En annan statlig aktör kan komma att försöka påverka det svenska valet i höst. Detta är en fråga som Säpo arbetar aktivt med att förebygga.
– Vi ser att Ryssland har en avsikt att påverka valet i enskilda frågor. Vi förväntar oss påverkan i dessa delar, säger Daniel Sterling, chef för enheten för statliga aktörer, på Säpo.
Dessutom förbereder sig Säpo på ökade hot från extremistmiljöer inför valet.
– Vi vet att de ökar sin aktivitet i samband med valår, säger Susanna Trehörning.
Säpo pekar ut tre extremistiska grupper som särskilt hotfulla. Det handlar om den islamistiska miljön, vit makt-miljön, och den autonoma miljön.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

Säpo var förberedda på terrordåd i Stockholm

Säpo hade under lång tid före terrordådet i Stockholm förberett sig på att ett dåd skulle kunna inträffa. Det framkom vid en presskonferens där årsboken för 2017 presenteras.
Direkt efter dådet startade Säpo ett intensivt underrättelsearbete för att kartlägga den misstänkta gärningsmannen, förhindra ett nytt attentat eller en hämndaktion.
– Personalen på Säkerhetspolisen ville inte gå hem, de ville fortsätta att arbete med det här, och jag var tvungen att säkerställa att vi kunde fortsätta länge länge, säger Fredrik Hallström, enhetschef på Säpo.
De närmaste tre veckorna efter dådet arbetade Säpos personal dygnet runt.

2 tim
Läs mer om Säpos årsbok
Nikki Haley.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

USA stöttar svenskt FN-förslag för vapenvila

Sverige och Kuwait vill rösta i FN:s säkerhetsråd om en 30 dagars vapenvila i Syrien. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley stödjer förslaget och säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.
Enligt FN har minst 346 civila dödats i östra Ghouta sedan regeringsstödda styrkor trappade upp offensiven den 4 februari, skriver Reuters. Ryssland har begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta. Landet har tidigare sagt att förslaget om vapenvila är orealistiskt.

2 tim
En man bär en skadad pojke i staden Hamouriyeh i östra Ghouta.  Bassam Khabieh / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Minst 13 döda i nya attacker mot östra Ghouta

Minst 13 personer har dött i nya attacker mot östra Ghouta i Syrien under torsdagen. Det rapporterar AFP med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Tre av dödsoffren i staden Douma uppges vara barn.
– Robotattackerna har inte upphört under morgonen. Runt 200 markrobotar slog ner endast i Douma, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.
Den totala siffran på antalet civila som dött sedan i söndags är nu uppe i 335.

2 tim
Angela Merkel.  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Angela Merkel fördömer attackerna: ”En massaker”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar dödandet av civila i Syrien för ”en massaker”. Den tyska regeringen kommer nu att vända sig till Assadregimens allierade Ryssland i ett försök att få stopp på våldet, säger hon enligt Reuters.
– Det vi ser här, de fasansfulla händelserna i Syrien, är en regim som inte strider mot terrorister, utan mot sitt eget folk. Dödandet av barn, förstörandet av sjukhus, allt det här är en massaker som måste fördömas, säger Merkel vid ett tal i förbundsdagen.
– Vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på den här massakern, fortsätter hon.

1 tim
Läs mer om Syrienkriget
Javier Bertucci. MARCO BELLO / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Pastor utmanar Maduro: Jag låtsas inte vara Messias

Efter att oppositionsalliansen MUD i går meddelade att man kommer att bojkotta presidentvalet i Venezuela återstår bara en utmanare till den sittande presidenten Nicolás Maduro: den evangeliske pastorn Javier Bertucci.
I en intervju med Reuters säger Bertucci att han hoppas kunna återupprätta värderingar som gått förlorade i samband med den ekonomiska krisen i Venezuela. Han säger också att religiösa ledare har rätt att engagera sig politiskt i Latinamerika eftersom politikerna i regionen misslyckats.
– Jag försöker inte framställa mig själv som Messias för jag tror redan på en: Jesus Kristus, säger han.
Skeptiker poängterar att Bertucci tidigare förlitat sig på Maduros regering för att bygga upp ett affärsimperium och undvika lagföring, skriver AP. År 2010 greps han tillfälligt då åklagare anklagade ett av hans företag för att ha smugglat in 5 000 ton diesel i landet.

2 tim
Angel Oropeza från MUD.  FEDERICO PARRA / AFP
Krisen i Venezuela

Oppositionen bojkottar ”olagligt” val i Venezuela

Venezuelas oppositionsallians MUD kommer att bojkotta presidentvalet den 22 april, som man kallar för ”bedrägligt” och ”olagligt”.
I ett uttalande säger koalitionen att valet ”saknar ordentliga förhållanden och är en uppvisning av regeringen”.
Endast en motståndare till president Nicolás Maduro kvarstår nu inför valet. Javier Bertucci är en evangelisk pastor som kandiderar för presidentposten.
De två mest välkända namnen inom oppositionen kan inte delta i presidentvalet. Leopoldo López sitter i husarrest anklagad för att ha uppmanat till våld under protester mot regeringen 2014. Den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles får inte ställa upp på grund av påstådda administrativa oegentligheter. Båda männen nekar till att ha gjort något fel, och påstår att anklagelserna är påhittade för att de inte ska stå i vägen för Maduro.

5 tim
Nicolás Maduro.  Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Maduro vill hålla ”megaval för att förnya demokratin”

Efter att oppositionsalliansen MUD i går meddelade att man kommer att bojkotta presidentvalet i Venezuela säger president Nicolás Maduro att han vill hålla flera val på samma datum.
Utöver det planerade presidentvalet vill han nu tidigarelägga även parlamentsvalet och lokalvalen till den 22 april.
– Jag föreslår formellt till den nationella konstitutionsförsamlingen att hålla ett stort megaval för vårt land. Låt oss se kraftfulla, kraftfulla val för att förnya demokratin i landet, sa Maduro vid en presskonferens enligt BBC.
Han tillade att han vill tidigarelägga de andra valen för att Venezuela ska slippa hålla val i ”minst fyra år”.

3 tim
Läs mer om Krisen i Venezuela

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.