Arkivbild från 25 okt 1983. Företagsledaren Percy Barnevik (t.v.) och politikern och företagaren Nils G Åsling. Gunnar Lundmark / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Förre C-ministern Nils G Åsling död

Den förre Centerpolitikern och ministern Nils G Åsling har dött, rapporterar Östersunds-posten. Sonen och riksdagsledamoten Per Åsling bekräftar dödsfallet för tidningen och säger att hans pappa ”somnade in stilla i morse”.
Nils G Åsling var ordförande i riksdagens finansutskott 1974–76, därefter industriminister i Thorbjörn Fälldins regeringar 1976–1978 och 1979–1982.
Åsling blev 89 år gammal.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps team
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trumps team

3M:s svenske vd lämnar Donald Trumps näringslivsråd

3M:s svenske vd Inge Thulin lämnar Donald Trumps näringslivsråd Manufacturing Advisory Council. Det meddelar han i ett pressmeddelande som bolaget publicerat på Twitter.
”Hållbarhet, mångfald och inkludering är mina personliga värderingar och är fundamentala för 3M:s vision. De senaste månaderna har jag haft tillfälle att reflektera över hur jag närmar mig de värderingarna”, skriver han i ett pressmeddelande.
Samtidigt uppges ett annat av Trumps råd bestående av företagsledare, Strategic and Policy Forum, ha upplösts, enligt internationella finansmedier.
Beskedet följer på en rad avhopp av tunga näringslivsprofiler från olika rådgivande roller hos Trump. Kritiken bottnar i presidentens ovilja att bemöta våldet i Charlottesville genom att fördöma högerextremism och nynazism.

26 min
Hope Hicks med Kellyanne Conway.  Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Hope Hicks tar över efter petade ”The Mooch”

Hope Hicks, tidigare pressekreterare för Trumps kampanj, tar tillfälligt över posten som presidentens kommunikationschef. Posten har varit ledig sedan Anthony Scaramucci – även kallad ”The Mooch” – fick sparken efter bara tio dagar.
CNN skriver att Vita Huset haft svårigheter med att hitta en ersättare till Scaramucci, vilket lett till att lotten för stunden nu faller på 28-åringen. Hope Hicks rekryterades av Ivanka Trump 2014 och anses ingå i Trumps innersta krets.

14 min
GM:s Marry Barra. Charlie Riedel / TT / NTB Scanpix

Toppchefernas nya mardröm: ”Livet har politiserats”

Turbulensen kring Donald Trump har gjort amerikanska företagsledares liv till ett helvete, skriver Bloomberg.
– Vd:ns liv har politiserats, säger Charles Elson på John L. Weinberg Center for Corporate Governance.
I veckan har flera toppchefer lämnat Trumps ekonomiska råd som en reaktion på att presidenten inte bemötte våldet i Charlottesville genom att fördöma högerextremism och nynazism.
Historien har blottat en spricka inom det amerikanska näringslivet, menar Rick Claypool på tankesmedjan Public Citizen. Å ena sidan finns en ovilja inom vissa delar av näringslivet att accocieras med Trump och hans politik. Å andra sidan finns en utbred rädsla för att företagen kommer att förlora om de inte sitter med vid Trumps förhandlingsbord.

35 min
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia
George W Bush och George HW Bush (2008). Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia

Presidenterna Bush fördömer rasistiskt våld

Tidigare presidenterna George W Bush och George HW Bush fördömer rasism efter våldet i Charlottesville.
”USA måste alltid fördöma rasistisk trångsynthet, antisemitism och hat i alla former”, skriver de i ett uttalande som publiceras på Twitter.
Efter Donald Trumps vägran att ta avstånd från nazisternas demonstration i Charlottesville ökar motståndet mot presidenten i det egna partiet Republikanerna, skriver Guardian.
I uttalandet från presidenterna Bush nämns inte Donald Trump.

1 tim

Vice: Vit makt-anhängarna som tågade i Virginia

I helgen tågade hundratals högerextremister i Charlottesville, Virginia. En kvinna dödades när en misstänkt högerextremist körde in i motdemonstranter. Både tåget i sig och president Donald Trumps reaktioner ledde till rubriker runt om i världen. Mediehuset Vice har i en kortdokumentär följt förberedelserna och talat med nynazistiska deltagare i tåget, där fackelbärarna bland annat ropade ”judar kommer inte att ersätta oss” och ”blod och jord”.
– Vi är fan inte icke-våld, säger en av deltagarna som beskriver att han blev engagerad efter fall av dödligt polisvåld, som i fallet Trayvon Martin.
– Vi kommer döda dem om vi måste.
Helgens vit makt-möte var det största och mest våldsamma på ett årtionde i USA, enligt Anti-Defamation League, en organisation som bekämpar antisemitism.

5 tim
Michael Moore på premiären av sin uppsättning och demonstranter utanför Trump Tower. TT

Moore tog sin publik till protester vid Trump Tower

När Michael Moore avslutat sin enmanspjäs ”The terms of my surrender” på Broadway på tisdagskvällen tog han med sig sin publik till en protest mot Donald Trump vid Trump Tower.
Dokumentärfilmaren lastade besökarna på bussar och gav dem skjuts till Trump Tower, skriver nyhetsbyrån AP. Skådespelaren Mark Ruffalo var också med på bussresan. Med hjälp av en megafon uppmanade han folk på gatan att ansluta sig.
Trumps uttalanden om att ”många sidor” bär skulden för våldet under den högerextrema demonstrationen i Charlottesville har väckt kritik från flera håll.

Idag 09:26
Läs mer om Maktskiftet i USA
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), M-ledaren Anna Kinberg Batra, C-ledaren Annie Lööf, svenska soldater. Arkivbilder. TT
Försvarets framtid

”I stället för nödlösning: Låt väljarna bestämma”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyllade försvarsuppgörelsen mellan regeringen och Moderaterna och Centern. Men det är en sent ihoprafsad avbetalningsplan för en politik som slogs fast redan 2015 och som gör att ÖB med ett nödrop kan betala nästa års räkningar. Det skriver DN i en ledare.
”Efter ett par decennier av blocköverskridande ointresse (...) skulle det därför inte skada med en ännu skarpare försvarsdebatt”, skriver man.
I stället för detta hastverk bör svenska folket få säga sitt om den viktiga försvarsfrågan i nästa valrörelse, skriver DN.
UNT:s ledarredaktion kallar dagens besked ”anständigt men otillräckligt”.
”Det går inte att få ett starkt försvar i ett nafs, men det går att öka tempot i upprustningen”, skriver man. Det är den politiska ledningens ansvar att försvara vårt territorium och ”då går det inte att snåla och hela tiden ge lite mindre än vad anständigheten kräver”, skriver UNT.

30 min
ÖB Micael Bydén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖB välkomnar ”viktigt tillskott” till försvaret

Överbefälhavaren Micael Bydén välkomnar dagens besked att Försvarsmakten får drygt åtta miljarder kronor i höjda anslag de kommande tre år. Pengarna ska gå till fler värnpliktiga, men också fler heltidsanställda soldater än vad riksdagen tidigare beslutat om.
Bydén anser att fler heltidsanställda är ett ”viktigt tillskott”, skriver TT.
Samtidigt påpekar han att det krävs tid för analys innan han kan uttala sig om i vilken omfattning resurstillskottet täcker försvarets behov.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Hultqvists dagar räknade – trots framgång

Försvarsöverenskommelsen mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet om 8,3 extra miljarder till försvaret är en fjäder i hatten för försvarsminister Peter Hultqvist, skriver SVT Nyheters politiske reporter Ulf Hambraeus i en analys. Att han lyckats göra en viktig uppgörelse med dem som riktat en misstroendeförklaring mot honom och vill att han lämnar sin post visar på handlingskraft, fortsätter Hambraeus.
SvD:s Jonas Gummesson skriver i en analys att Hultqvists dagar är räknade – trots dagens framgång. Att han antagligen röstas bort tre veckor efter att partierna tackat honom för ett gott samarbete är en unik situation, fortsätter han. ”Den lilla strimman av hopp för försvarsministerns del skulle vara om ett tillräckligt antal riksdagsledamöter byter sida”, skriver Gummesson.
Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger till Sveriges Radio att Alliansen verkar vara splittrade om Hultqvist. Samtidigt är försvarsministern pressad, vilket gjorde att han gick de andra partierna till mötes, fortsätter han. Men det räcker antagligen inte, för att rädda sig måste han antagligen komma med några nya uppgifter om it-skandalen, tror Furtenbach.

Idag 11:02
Läs mer om Försvarets framtid
Peter Madsens ubåt. Anders Valdsted / TT NYHETSBYRÅN
Ubåtsfallet i Öresund

Polisen: Elektronik säkrad – kan visa ubåtens rutt

Den elektroniska utrustningen som visar hur mordmisstänkte Peter Madsens ubåt seglade har säkrats, bekräftar Köpenhamnspolisen för Sydsvenskan. Om den inte skadats för mycket av saltvattnet tror polisen att man inom några dagar kan rita upp rutten.
Då skulle sökarbetet efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall hamna i ett nytt läge eftersom man skulle kunna snäva in det område man letar i, skriver tidningen.
Fortfarande finns ett tidsglapp på cirka 15 timmar från det att ubåten lämnade Refshalvön i Köpenhamn tills den hittades i Kögebukten, skriver Ny Teknik.

1 tim
Peter Madsen. BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark

Madsens brottsrubricering skärps – var fel i protokollet

Köpenhamns tingsrätt har gjort en rättelse i protokollet gällande häktningen av ubåtsägaren Peter Madsen.
Rubriceringen ”uagtsomt manddrab” — motsvarigheten till den svenska rubriceringen vållande till annans död — har nu ändrats till ”uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder” (under särskilt försvårande omständigheter), rapporterar Ritzau.
Enligt den danska nyhetsbyrån beror ändringen på att rätten vid häktningen begick ett skrivfel eller förbiseende i protokollet.

Idag 11:18
Kim Wall, ubåten. Tom Wall / TT NYHETSBYRÅN, TT

Kollegan: Tänker på Kim Wall hela tiden

Opinion Att den svenska journalisten Kim Wall som varit i Nordkorea och Haiti skulle försvinna i samband med att hon gjorde ett reportage i Danmark är ”svart ironi”, skriver vännen och kollegan Victoria Greve i Expressen.
Hon beskriver vännen som en hängiven, intelligent och skicklig skribent.
”Det hela är så bisarrt. Det händer inte. Det är ett avsnitt av ’Bron’.”
De både journalisterna lärde känna varandra i New York och har gjort ett reportage ihop om de rika kvinnorna i New York som var med och röstade fram Donald Trump till presidentposten.
”Jag tänker på Kim hela tiden de här dagarna. På hennes familj. På att jag vill att hon kommer till Stockholm snart och hälsar på mig.”

Idag 11:02
Läs mer om Ubåtsfallet i Öresund
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA
Donald Trump. OJ Simpson och Nicole Brown Simpson. TT
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA

Analys: Som att anta att OJ och Nicole var lika skyldiga

Kommer Donald Trumps sena fördömande av vit makt-demonstrationen i Charlotteville – och sedan undergrävandet av det samma – ändra stödet för honom, undrar Washington Posts Philip Bump. Han skriver att en ny mätning från Marist Polling visar förändringar inom felmarginalen för både Trump-supportrar och afroamerikanska väljare, där han procentuellt ändå inte har något att förlora.
”Det här kan vara ytterligare ett tillfälle där Donald Trump gör ett chockerande sidosteg från vad som förväntas av en president men där det påverkar väldigt lite hur den amerikanska befolkningen ser på honom”, konstaterar han.
I en text i Politico undrar republikanen Matt Latimer var alla partikamrater som står upp mot Trump är. Han säger att de som försvarar presidentens uttalande om att båda sidor bär skuld för våldet när högerextremister och nynazister demonstrerade i Virginia har uppvisat ovanligt många nyanser av grått i sin argumentation för presidenten. Han liknar försvaret av Trump med att 1994 ta ställning till att ”båda sidor” måste ha varit skyldiga när fotbollsstjärnan OJ Simpson greps för mordet på sin fru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman.

2 tim
Amerikaner hedrar minnet av mördade Heather Heyer. Donald Trump vid gårdagens presskonferens. TT

”Svamlet är ett politiskt och moraliskt haveri”

Opinion Donald Trumps uttalanden i går om vit makt-demonstrationen och våldet i Charlottesville ”gjorde att en iskyla spred sig i kroppen på mig”. Det skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson i en ledarkrönika.
Med tanke att rasismen funnits som ett tema i hans retorik sedan han kandiderade borde ingen vara förvånad. ”Ändå: När ledaren för den fria världen tar nazister i försvar är det djupt chockerande. Och bokstavligt talat livsfarligt”, skriver hon.
Enligt Karin Pettersson finns det en risk att rasister som pratar om mer våld och död får rätt. ”I så fall bär Donald Trump en stor del av skulden.”
DN:s ledarskribent Gunnar Jonsson konstaterar att Donald Trump har lätt för att döma andra. ”När nazister marscherar och mördar blir det plötsligt svårt.” Han skriver att Trumps svammel om Charlottesville är ett nytt lågvattenmärke och ett ”politiskt och moraliskt haveri”.

2 tim
Högerextrema demonstranter i Charlottesville, Donald Trump TT

Analyser: Trump uppfyllde extremhögerns drömmar

Aldrig tidigare har Donald Trump gått så långt i att försvara nationaliströrelsen i USA som han gjorde på tisdagen. Det skriver Maggie Haberman och Glenn Thrush i en analys i The New York Times. Under en gapig presskonferens i Trump Towers förgyllda lobby sa han ilsket att det han kallade för vänsterextrema var lika ansvariga för våldsamheterna i Charlottesville som dem som svängde sig med hakkors, sydstatsflaggor, antisemitiska banderoller och Trump/Pence-skyltar. ”Trump hjälpte den vita nationaliströrelsen på ett sätt som ingen president gjort på generationer.”
David French i National Review skriver att Trump gav extremhögern sitt största ögonblick i strålkastarljuset någonsin. ”Han kallade till och med några av dem för ’mycket fina människor’”. För att förstå varför uttalandet är så viktigt måste man förstå hur den så kallade alt-rightrörelsen ser på sig själv, skriver han. Enligt dem är de någonting annat än de nynazister och sydstatsnationalister de marscherar med. De menar att deras rörelse är väsensskild från äldre tiders klaner. När Trump på en presskonferens nu särskiljer dem från nazisterna spelar han rörelsen rakt i händerna. ”Han gör dem respektabla. Han gör dem annorlunda.”
CNN:s Stephen Collinson kallar tisdagens pressträff för kanske den mest minnesvärda under hela Trumperan – och ett av de definierande ögonblicken under hans presidentskap. Framförallt, skriver Collinson, kommer den att bli hågkommen för de uttalanden som sades av en amerikansk president. I ett land som fortfarande gör upp med sin komplicerade historia var Trumps uttalanden som ett eko från de mörkaste kapitlen i historien, skriver han.

Idag 09:13
Läs mer om Maktskiftet i USA
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Ica förlorare på börsen – rasade efter svag rapport

Stockholmsbörsen steg på onsdagen och OMXS-index stod vid stängning på plus 0,5 procent. Dagligvarujätten Ica ökade omsättningen och vinsten under andra kvartalet, men rörelseresultatet var sämre än väntat. Aktien föll 6,5 procent.
Vinnare bland storbolagen var gruvkoncernen Boliden som steg 3,7 procent – precis som flera andra gruvbolag sedan priserna på flera basmetaller stigit kraftigt under dagen.
På storbolagens förlorarlista fanns Fingerprint Cards som sjönk 4,1 procent. Även indextunga Hennes & Mauritz aktie backade, ned 0,5 procent.

1 tim
Janet Yellen. Arkivbild. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Wall Street öppnar upp – blickarna vänds mot Fed

New York-börserna öppnar onsdagens handel med högre kurser. Vid 16-tiden är Dow Jones och S&P 500 upp 0,3 procent samt Nasdaq upp 0,2 procent. Återhämtningen efter förra veckans nedgångar ser därmed ut att konsolideras – de ledande indexen stängde i stort sett oförändrade på tisdagen efter två raka uppgångsdagar.
Federal Reserve är i fokus på marknaden. Klockan 20 svensk tid släpps protokollet från centralbankens senaste möte och investerare kommer att leta efter ledtrådar om en eventuell räntehöjning senare i år och neddragningar i balansräkningen.

4 tim
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.