Emil Forsberg. Jan Woitas / TT / NTB Scanpix
Champions League 17/18

Forsberg inför Leipzigs CL-debut: ”Ingen rädsla”

Inför Leipzigs första Champions League-match någonsin där laget i kväll möter Monaco är den svenske landslagsyttern Emil Forsberg segerviss.
Han säger att laget har respekt för motståndarna, men att de ”definitivt” inte känner någon rädsla.
– Vi ska in, och vi ska vinna, säger han till Viasat enligt TT.

Toppnyheter

Stefan Löfven och NMR i Falun.  TT
Nazistmarschen i Göteborg

Löfven om NMR: ”Tycker så genuint illa om detta”

Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.
– Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns. Nu väljer dessutom en sådan här extremorganisation – som jag förstår – att testa polisens gränser, man går ut och marscherar utan tillstånd, säger Löfven till TT.
Nu meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen ska bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet.
Sverigedemokraterna däremot får inte vara med.
– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.

6 min
Jimmie Åkesson/Nazistisk demonstration i Göteborg. TT

Åkesson vill se förbud mot nazistiska organisationer

Nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen skulle kunna betraktas som en terrororganisation och det bör bli förbjudet att ha samröre med sådana. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Expressens tv-program ”Bara Politik” inför att nazisterna planerar en ny demonstration i Göteborg.
– Det är en organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får inte använda sig av våld.
På frågan om nazism i partiets egna förflutna svarar Åkesson att han anser att man ”gjort upp med enskilda individer som haft problematiska kopplingar”.

Igår 18:09
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Huvudstaden Guayama i Puerto Rico efter att orkanen Maria dragit fram. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

Orkanen avtar i styrka – snart väntas Maria öka

Orkanen Marias vindar har tappat fart när den nu har nått Puerto Ricos bergiga natur. Stormen har graderats ned från en kategori 4 till en kategori 2, rapporterar Reuters.
När orkanen drog in över öns sydöstra delar uppmättes vindar på närmare 70 meter per sekund. Vindarna har sedan dess avtagit till under 50 sekundmeter. Men enligt orkancentret NHC:s prognos kommer Maria att stärkas igen de närmaste dagarna.
”Faran fortsätter – det är varning för översvämning i hela Puerto Rico”, skrev guvernör Ricardo Rossello på Twitter när Maria drog vidare.

1 tim
Räddningsarbetare i Puerto Rico. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN

Puerto Rico utan ström: ”Har förstört allt i sin väg”

Hela Puerto Rico är strömlöst efter orkanen Marias framfart, skriver BBC. 3,5 miljoner invånare är drabbade.
– Orkanen har förstört allt i sin väg, säger Abner Gómez, chef för katastrofmyndigheten.
De senaste dygnen har orkanen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Människor har uppmanats att ta skydd och delar av Puerto Rica har evakuerats inför det som guvernören Ricardo Rossello beskrivit som ”den värsta stormen det senaste århundradet”.
Puerto Rico drabbades inte direkt av den förra orkanen, Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Igår 17:25
Orkanen har nått Puerto Rico. HECTOR RETAMAL / AFP

Stormens öga har nått land – många har sökt skydd

Orkanen Marias öga har nått in över Puerto Rico, rapporterar AFP. ”Vi har räknat till 11 229 personer och 580 husdjur som har sökt skydd”, skriver öns guvernör Ricardo Rosello på Twitter.
Samtidigt har sju personer bekräftats döda på ön Dominica som drabbades av orkanen i går.
Gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan tömdes inför stormens ankomst.
– Det ser ut som en spökstad. Vi vidtar större försiktighet efter Irma, säger 53-årige José Torres, medan han vandrar genom San Juans historiska centrum på tisdagskvällen, till Reuters.

Igår 11:06
Läs mer om Orkansäsongen
Baudin. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas flytt

Klart: Kommunal överger Nordea efter flytten

Kommunals förbundsstyrelse beslutade i går att göra verklighet av sitt hot om att lämna Nordea ifall banken flyttar sitt huvudkontor från Sverige. Fackförbundets kapital på över en miljard kronor ska nu flyttas från banken, säger ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet TV.
– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, till tidningen.

6 min
Arkivbild Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordeas flyttprocess inleddes efter vd-bytet 2015

(Direkt) Den process som ledde till Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Finland drogs i gång relativt omgående efter att finländaren Casper von Koskull tog över vd-posten efter dansken Christian Clausen hösten 2015, rapporterar Affärsvärlden.
Svenska statens försäljning av sina sista aktier i Nordea under 2013 befäste enligt tidningen finska Sampos roll som dominerande ägare i banken, som sedan 2011 har finländaren Björn Wahlroos som ordförande.
”Det var alltså bäddat för en flytt dit Nordeas hjärta befann sig. Vad som saknades var ett legitimt skäl. Den fick bankens ledning och styrelse när filialerna konsoliderades till Sverige och den svenska regeringen svarade med att kraftigt höja den försäkringspremie som kallas resolutionsavgift", sammanfattar Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin reportaget.

5 min
Läs mer om Nordeas flytt
Trumps USA Årliga FN-mötet
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Årliga FN-mötet

Efter Trumps kritik – ”Iranavtalet fortsätter”

Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump så sent som i tisdags ifrågasatte det globala avtalet under sitt tal i FN:s generalförsamling. Han beskrev det då som "genant" och "det sämsta någonsin".
Parterna i avtalet möttes i New York under onsdagen, och kom fram till att "inga aspekter" av överenskommelsen brutits. Därför finns ingen anledning att avveckla eller omförhandla överenskommelsen, enligt Mogherini.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson beskrev ”tonen som saklig” under mötet, men återupprepade i ett uttalande att Irans agerande inte är ”övertygande”.

1 tim
Rouhani i FN:s generalförsamling i dag. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Sågar Trumps tal: ”Absurt, okunnigt och hatiskt”

Donald Trump gick till hårt angrepp mot Iran under talet till FN:s generalförsamling i går. Han kallade landet en ”korrupt diktatur” som stödjer ”våld, blodsutgjutelse och kaos”. När Irans president Hassan Rouhani äntrade talarstolen i dag gav han svar på tal.
– Trumps tal var okunnigt, absurt och hade en hatisk retorik, sa Rouhani enligt Sky News.
Trump sågade också kärnvapenavtalet mellan Iran och omvärlden, och antydde att USA vill lämna det.
– Om USA gör det raserar man sin trovärdighet, kommenterade Rouhani.

Igår 16:09
Stefan Löfven och Margot Wallström/Zaida Catalán TT

Löfven hyllade Zaida Catalán i FN:s säkerhetsråd

Statsminister Stefan Löfven hyllade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán när han talade i FN:s säkerhetsråd. Catalán, som tidigare också var språkrör för Grön Ungdom, mördades i mars under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa.
– Få saker inspirerar mig mer än energin och entusiasmen, kunskapen, viljan och beslutsamheten hos våra yngre generationer, sa Löfven enligt Ekot och tillade att Catalán hade allt det.
Statsministern slog fast att fredsbevarande och konfliktförebyggande insatser går hand i hand, han talade om vikten av partnerskap mellan FN och organisationer som Afrikanska unionen och EU, enligt TT.

Igår 20:31
Läs mer om Trumps USA

HTC-köpet gör Google till en sann Apple-utmanare

Google är med sitt operativsystem Android redan störst i världen på mobilsidan när det gäller mjukvara. Men för att bli en fullvärdig utmanare till Apple behöver man tillverka egen hårdvara och peta ned Samsung från Android-tronen. Det är anledningen till att Google nu köpt taiwanesiska HTC:s smartphoneverksamhet, skriver Mashables Raymond Wong.
Det är inte heller första gången Google köper en telefontillverkare. 2012 köpte Google Motorola Mobility, en verksamhet man förvisso senare sålde till Lenovo. Men kopplingen till HTC är starkare. Dels var HTC en av de första tillverkare som valde att använda Android, dels har man flera år av samarbete bakom sig. HTC-köpet ger Google kontroll, skriver Wong. En annan viktig del är de patent som Google får på köpet.
Technobuffalos Justin Herrick är också inne på att affären är helt logisk för båda parter och poängterar att HTC inte har de pengar som krävs för produktutveckling.

17 min
Läs mer om Googles HTC-köp

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.