TT
Svenskt mottagande

Forskare: Polisen mörkar om flyktingar

I dagens DN avslöjade tidningen att polisens insats kring flyktingmottagandet har en speciell kod för brott som rör migranter, men att myndigheten inte delar med sig av statistiken till media.
Stefan Holgersson, polis och docent vid Linköpings universitet, är kritisk.
– Det här är ytterligare ett exempel bland många på att polisen som organisation väljer att mörka information. På nåt sätt ställer sig polisen i en position där de vill avgöra vad som ska vara en nyhet och inte, säger han till Ekot.
Den 18 februari avvecklas den särskilda insatsen och i samband med det kommer uppgifterna att redovisas.

Toppnyheter

Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

EU: Gränskontroller kan upphöra i november

Sverige kan tvingas sluta med gränskontroller i november, enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos. Det rapporterar DN.
EU-kommissionen och rådet godkände tillfälliga kontroller med motiveringen att det skulle upprätthålla säkerhet och allmän ordning. När flyktingströmmen nu har avtagit, i kombination med att EU:s gränsbevakning stärkts, finns det inte längre anledning att behålla gränskontrollerna, menar EU.
– Kommissionens mål är att samarbetet inom Schengen ska fungera normalt så snart som möjligt, sa Avramopoulos på en pressträff om unionens migrationspolitik i dag, skriver DN.
I dag har Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland och Norge tillfälliga gränskontroller. Om de får förlängas efter den 12 november finns det inget beslut om än.

10 min
Jackelén, Eliasson, Danielsson TT

”Drev drabbar de som står upp för allas lika värde”

Opinion Aftonbladets Oisín Cantwell skriver i en krönika att ”dreven för närvarande så ofta drabbar dem som tydligt står upp för alla människors lika värde”. Han konstaterar att ärkebiskop Antje Jackélen, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, rikspolischef Dan Eliasson och Migrationsverkets förre generaldirektör Anders Danielsson har två saker gemensamt: att de tagit tydlig humanistisk ställning – och att de befinner sig i konstant blåsväder:
”Samtidigt har vi en regering som med benäget bistånd av stora delar av oppositionen har stiftat lagar som utmanar viktiga bestämmelser i EU-rätten”.
Cantwell skriver att han får ”en allt starkare känsla av att rättssäkerheten mer och mer börjar bli en angelägenhet primärt för folk som befinner sig klart till vänster och klart till höger om sossarna”.

Idag 09:19
Läs mer om Flyktingkatastrofen
Peter Hultqvist vid dagens presskonferens. Arkivbild på repövning. TT
Försvarets framtid

Analyser: ”Försvarsmakten kan tänkas ha synpunkter”

Det nya värnpliktssystemet drar i gång med mönstring redan nästa år. 1 januari 2018 är det tänkt att de första värnpliktiga ska rycka in om försvarsminister Peter Hultqvist får som han vill. Det är en mycket optimistisk tidsplan, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.
– Skulle det bli så här så är det ju väldigt väldigt snabbt, men de har ju bedömt att det är möjligt, säger han i Studio Ett.
Svenska Dagbladets reporter Jonas Gummesson skriver i en analys att lagen om totalförsvarsplikt ger regeringen rätt att aktivera den nya värnplikten utan riksdagsbeslut. Hultqvist är ändå mån om att få en bred politisk uppslutning kring den nya värnplikten. Även Gummesson är osäker på om regeringens snabba genomförande är realistiskt. ”Försvarsmakten kan tänkas ha synpunkter på det. Annars blir det 2019”, skriver han.

37 min
Annika Nordgren Christensen till vänster. TT

Regeringens utredare: Mönstring redan nästa år

I dag presenterade regeringens utredare Annika Nordgren Christensen sitt förslag om ny värnplikt.
Utredningen föreslår att regeringen under första kvartalet 2017 beslutar att totalförsvarspliktiga ska vara skyldiga att genomgå mönstring respektive fullgöra värnplikt. Mönstringsplikten ska gälla från den 1 juli 2017 och den 1 januari 2018 sker första inryckningen.
Pojkar och flickor som är födda år 1999 och 2000 kommer därmed att vara de första som berörs av mönstrings- och grundutbildning med plikt. Eget intresse och motivation kommer att ha stor betydelse för vilka som får göra värnplikt.
– Vi ska håva bland de som är intresserade, säger Annika Nordgren Christensen.
Både pojkar och flickor omfattas, men det är inte säkert att det blir lika många av varje kön på alla funktioner.
– Bäst lämpad gäller, säger Nordgren Christensen.
Utredningen bedömer att 4 000 soldater behöver utbildas 2018, och lika många 2019.

5 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist på dagens pressträff. I bakgrunden regeringens utredare Annika Nordgren Christensen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Hultqvist: Hoppas på brett stöd

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hoppas att den utredning om ny värnplikt som lades fram i dag ska få brett politiskt stöd.
– Jag hoppas att vi nu ska kunna finna en väg till ett mer stabilt, robust och fungerande personalförsörjningssystem. Jag hoppas att det ska finnas ett brett stöd för det, även om regeringen förfogar över instrumentet att aktivera plikten, säger han.
Förslaget ska nu skickas ut på remiss. Alla remissvar ska vara inlämnade den 30 januari 2017.

4 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Jimmie Åkesson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD och blockpolitiken

Åkesson om Löfvens attack: ”Det är ren lögn”

I en intervju med DN sa statsminister Stefan Löfven att Jimmie Åkesson gick med i Sverigedemokraterna när partiet hade hakkorsflaggor på sina möten. En ren lögn, säger Jimmie Åkesson.
– Vi har aldrig hävdat att det inte finns saker i vårt partis historia som vi inte står bakom, men några partimöten med hakkorsfanor har jag aldrig hört talas om. Det är ren lögn, säger Åkesson i en kommentar till DN.
Sverigedemokraternas partiledare tillägger att han tycker det är ”skrämmande” att Löfven sätter ribban för den politiska debatten så lågt.

2 tim
Arkivbilder: Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. TT

Löfven: Åkesson gick med när SD hade hakkorsflaggor

Statsminister Stefan Löfven sätter press på moderatledaren Anna Kinberg Batra i frågan om hur Moderaterna ställer sig i regeringsfrågan och relationen med SD. I en intervju med Dagens Nyheter säger Löfven att Batra inte har gett klara besked om huruvida hon är beredd att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.
Löfven gör samtidigt en hård markering mot Jimmie Åkesson.
– Han gick in i Sverigedemokraterna när de fortfarande hade hakkorsflaggor på sina möten. Det valet gjorde han. Jag skulle aldrig någonsin ha kunnat göra det. Det är i grunden ett rasistiskt parti med nazistiska rötter också. Det är bara så.

5 tim
Läs mer om SD och blockpolitiken

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.