TT
Svenskt mottagande

Forskare: Polisen mörkar om flyktingar

I dagens DN avslöjade tidningen att polisens insats kring flyktingmottagandet har en speciell kod för brott som rör migranter, men att myndigheten inte delar med sig av statistiken till media.
Stefan Holgersson, polis och docent vid Linköpings universitet, är kritisk.
– Det här är ytterligare ett exempel bland många på att polisen som organisation väljer att mörka information. På nåt sätt ställer sig polisen i en position där de vill avgöra vad som ska vara en nyhet och inte, säger han till Ekot.
Den 18 februari avvecklas den särskilda insatsen och i samband med det kommer uppgifterna att redovisas.

Toppnyheter

Joe Biden/Vladimir Putin TT
Bidens Sverigebesök

Markeringen mot Putin: ”Punkt. Punkt. Punkt”

Under dagens presskonferens med Stefan Löfven fick USA:s vicepresident Joe Biden frågan vad han vill säga till svenskar som oroar sig över rysk aggression.
– Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.
Biden sa också att Nordstream 2, gasledningen genom Östersjön som Ryssland och flera europeiska energibolag står bakom, är en dålig deal för Europa.
I en kommentar adresserad till makten i Moskva sa han att inget land ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel mot andra länder. Samtidigt som han sa att det var olägligt att europeiska länder gör sig beroende av Ryssland erbjöd han amerikansk naturgas.

3 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Biden om flyktingkrisen: Sverige har visat ledarskap

Flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och gasledningen Nordstream 2 stod på agendan när USA:s vicepresident Joe Biden träffade statsminister Stefan Löfven i Stockholm i dag.
– Relationen mellan USA och Sverige är starkare än någonsin, sa Löfven på en pressträff i Rosenbad efter mötet.
När det var Joe Bidens tur att tala inledde han med tilltala Löfven som ”Mr President”, vilket ledde till spridda skratt bland journalistkåren. Han berömde sedan Sverige för att ha tagit emot så många flyktingar.
– Sverige har visat gott ledarskap och stor medmänsklighet, sa han.
Biden sa sig vara imponerad av att ett så litet land som Sverige tagit emot 163 000 flyktingar och erbjudit dem säkerhet.
– Vi vet att det inte är lätt och det är en spegling av er generositet, sa han.

5 tim
Joe Biden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Biden har landat i Sverige – möttes av Wallström

USA:s vicepresident Joe Biden landade på Arlanda klockan 01.25 i natt. Han kommer närmast från det oroliga Turkiet. Bland andra var utrikesminister Margot Wallström på plats för att ta emot Biden.
Besöket i Sverige omgärdas av ett stort säkerhetspådrag och polisen meddelar att under onsdagen och torsdagen genomförs det avspärrningar och poliseskorter i Stockholm vilka kommer att påverka framkomligheten.
På torsdagen gör Joe Biden ett officiellt besök hos statsminister Stefan Löfven på Rosenbad. Där ska de bland annat diskutera flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och samarbeten över Atlanten.

Idag 04:17
Läs mer om Bidens Sverigebesök
Ett skadat barn räddas från rasmasskorna AMEER ALHALBI / AFP
Syrienkriget

Elva barn dödade i flyganfall mot Aleppo

Elva barn dödades i dag i ett bombanfall mot den syriska staden Aleppo. Ytterligare fyra civila dödades.
Brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet anklagar regimen för att ha utfört angreppet med tunnbomber.
Samtidigt har Ryssland gått med på ett två dygn långt humanitärt eldupphör i staden.
Enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura står fordonskolonner med hjälpsändningar redo i väntan på klartecken från de stridande parterna.

19 min
En pojke går förbi förstörda butiker i den rebellkontrollerade stadsdelen Tariq al-Bab i Aleppo tidigare i veckan. ABDALRHMAN ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN

Humanitärt eld upphör kan vara på gång i Aleppo

Ryssland har gått med på ett två dygn långt humanitärt eld upphör i den syriska staden Aleppo. Nu väntar FN på klartecken från övriga stridande parter, säger sändebudet Staffan de Mistura.
– Vi håller fast vid vår linje: Vi vill ha en 48-timmars paus, Ryssland sade ja, nu väntar vi på andra att göra samma sak, säger de Mistura.
Han försäkrar att FN är redo.
– Fordon är redo och de kan ge sig av så fort de får besked, säger han enligt Reuters.

4 tim
Turkiska trupper nära gränsen mot Syrien BULENT KILIC / AFP

Fler turkiska stridsfordon över gränsen mot Syrien

Ytterligare ett tiotal turkiska stridsfordon har passerat gränsen mot Syrien, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP med hänvisning till vittnesuppgifter. Sammanlagt ska nu minst ett 20-tal turkiska stridsvagnar delta i offensiven. På onsdagskvällen återtog Ankarastödda rebeller gränsstaden Jarablus från terrororganisationen IS, efter en dags intensiv beskjutning.
Offensiven är den största från turkisk sida under det över fem år långa kriget i Syrien, skriver AFP. President Erdogan har sagt att operationen syftar dels till att driva bort IS från gränsen, och dels att inte låta kurdiska styrkor fylla tomrummet.

Idag 08:02
Läs mer om Syrienkriget
Anders Ygeman Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya polisorganisationen

Ygemans svar: Ska jobba med polisen i Norge

Anders Ygeman (S) svarar nu de 18 kommunpolitiker från Norrland som krävt fler poliser i glesbygden, rapporterar SVT Nyheter. I ett brev skriver han att regeringen har som ambition att det ska finnas fler poliser nära medborgarna.
– Regeringen ligger också långt fram i processen med att möjliggöra samarbete över gränsen med polisen i Norge, säger Ygeman.
En av dem som fått känna på polisbristen är Monica Hjertner i Strömsund. Hon bor på samma gata som polisstationen men kunde inte få hjälp när någon krossade hennes fönster.
– Men att ringa polisen mitt i natten är ju ingen mening, för det finns ingen i tjänst, säger hon till P4 Jämtland.
När hon dagen efter ringde till polisens växel fick hon köplats 169.

1 tim
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Norrländska politikernas krav: Vi behöver fler poliser

Politiker i 18 norrländska kommuner kräver fler poliser på glesbygden. Det skriver de i ett brev till inrikesministern och justitieministern som SVT Jämtland tagit del av.
Sedan polisens omorganisation har det blivit värre, menar politikerna. De tar upp ett fall från i somras då två flickor i Strömsund larmade om att någon skjutit mot dem, men någon patrull skickades aldrig till platsen.
– Varje sund medborgare vill väl ha en någorlunda rättsordning. Är det så att det är skottlossning, då vill man väl att polisen ska komma och det i tid, säger Göran Bergström som är kommunalråd i Strömsunds kommun och en av flera som undertecknat brevet, till SVT.
Brevet avslutas med en uppmaning till S-ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson.
”Nu vill vi se verkstad, för det är slutlekt nu.”

Idag 09:19
Läs mer om Nya polisorganisationen
En nunna i staden Amatrice efter skalvet. Massimo Percossi / TT / NTB Scanpix
Skalvet i Italien

Nunneklostret rasade: ”Gud skickade budbärare”

När jordskalvet skakade Italien tidigt på onsdagsmorgonen låg ett tjugotal kvinnor och sov i ett nunnekloster i byn Amatrice. Flera våningsplan rasade in.
35-åriga syster Mariana Lleshi gömde sig först, innan hon gjorde ett desperat försök att ta sig ut. En ung man som också tillbringat natten i klostret hittade henne och hjälpte henne till trygghet.
– Jag hade förlorat allt hopp om att ta mig ut levande, men Gud skickade sin budbärare, säger hon enligt Washington Post.
247 människor har hittills bekräftats döda i skalvet och dödssiffran väntas stiga.

2 tim
TT

”Det här var mitt hem – nu har jag ingenting”

Klockstapeln från 1200-talet står fortfarande, mitt i rasmassorna i det förstörda samhället Amatrice. Men klockan i tornet har stannat på 39 minuter över tre, tre minuter efter att skalvet inträffade, skriver The Guardian.
Räddningsarbetet fortsätter. Enligt de senaste officiella siffrorna har minst 247 personer dött.
Utanför resterna av ett hus sitter en kvinna i 30-årsåldern.
– Vad kan jag säga. Det här var mitt hem, nu har jag ingenting.
Luca Faccenda har förlorat en släkting i skalvet. Hans mammas hus har skadats svårt. Han säger att det är hemskt att se förstörelsen.
– Det är tufft, otroligt tufft. Omöjligt att förstå.

6 tim
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Dödssiffran stiger: Minst 247 döda efter skalvet

Minst 247 människor har dött och över 350 är skadade ett dygn efter skalvet i centrala Italien. Många tros fortfarande vara begravna under rasmassorna, skriver BBC.
Många av offren är barn, enligt myndigheterna.
Flera tusen räddningsarbetare har arbetat hela natten, ibland med sina bara händer, för att hitta överlevande.
Under natten har ett kraftigt efterskalv skakat området, skriver AP. Skalvet hade magnituden 4,7 och sitt epicentrum strax norr om onsdagens skalv.

Idag 05:01
Läs mer om Skalvet i Italien
Arkivbild på badande kvinnor i Tunisien FETHI BELAID / AFP
Burkiniförbudet

Försvarar burkinin: ”Vi klär oss som vi själva vill”

”Kvinnan har i alla tider och kulturer varit förtryckt av mannen, i många länder förtrycks kvinnan än i dag på alla möjliga sätt, bland annat genom att inte få jobba eller inte få klä sig i vilka kläder som helst. Men tack gode gud har vi blivit kvitt det i Europa, fram till nu.”
Det skriver Jonnha Hagenlöf Arabi och Inaam Arabi på Expressen debatt med anledning av det franska förbudet mot burkini, ett plagg som debattörerna själva använder när de badar. De anser att Frankrike i och med förbudet ger efter för terroristernas krav när kvinnor får veta att de ska klä sig som de blir tillsagda.
Debattörerna undanber sig försöken från personer att ”befria den muslimska kvinnan”.
”Denna befrielse får vi muslimska kvinnor dagligen utstå genom glåpord, slag, flaskor i huvudet och hot. Endast för att vi klär oss som vi själva vill.”

2 tim
Kvinna i burkini. Adam Cwejman. TT

Cwejman: Det går inte att tvinga fram sekularism

Opinion En modern demokrati borde undvika att göra kroppen och identiteten till ett politiskt slagfält. Det skriver GP:s ledarskribent Adam Cwejman angående att flera franska städer infört ett förbud mot burkini, en slags heltäckande badklädsel.
Att moralpolisen i Iran tvingar kvinnor att klä på sig är lika illa som att den franska polisen tvingar kvinnor att klä av sig, konstaterar Cwejman.
”Det borde därför oroa fler att ett europeiskt land, i sin iver att framtvinga sekularism, börjar påminna om en muslimsk teokrati.”
Att använda kvinnans frihet som argument köper han inte.
”När staten intresserar sig för hur du klär dig är det inte frihetliga ideal som försvaras, utan snarare motsatsen. Frihet är inte att välja det staten definierar som det enda frihetliga valet.”

4 tim
Simundervisning i Sydney. JASON REED / TT NYHETSBYRÅN

Förbud mot burkini upp i högsta instans i Frankrike

Burkiniförbuden i Frankrike ska prövas i högsta instans. Många reagerar på förbuden, och på internet görs jämförelser med nunnor, skriver TT.
”Kommer ni ihåg när Storbritannien attackerades av katolska terrorister på 70- och 80-talen, och vi tvingade nunnor att ta av sina dok så att allt blev bra?”, skriver en brittisk twitteranvändare i ett inlägg som delats många gånger. Inlägget fortsätter: ”Nä, inte jag heller. Vi gjorde ju inte det, eftersom det skulle ha varit HELT JÄVLA KNÄPPT”.
Frågan har hamnat hos den högsta förvaltningsdomstolen efter att en lägre domstol i Nice slagit fast att ett lokalt förbud var ”nödvändigt, lämpligt och proportionerligt”.

4 tim
Läs mer om Burkiniförbudet
Lundberg. Arkivbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbankens exit

Lundberg om storköpet: Ett bra bolag med fin portfölj

Via investmentbolaget LE Lundbergföretagen köpte storägaren Fredrik Lundberg nästan hälften av Industrivärden aktierna som Handelsbanken sålde för 1,4 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv. Dessutom köpte han privat aktier i bolaget för 600 miljoner kronor.
– Vi tycker om Industrivärden och dess portfölj och vi gör den här investeringen för vi tror det blir en bra kapitalinvestering, säger Fredrik Lundberg till SvD.
För tidningen beskriver han Industrivärden som ”ett bra bolag med en portfölj med fina företag och en bra vd och en bra organisation.”

41 min
Analytiker tror att Lundberg kommer att stuva om i Industrivärden. Arkivbild. Jonas Ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN

Analytiker: Rätt av SHB att släppa Industrivärden

Fredrik Lundberg köper och Handelsbanken säljer. Det förra ett tecken på att Lundberg stärker sitt grepp om näringslivet. Det senare ett helt rätt beslut av Handelsbanken. Det anser analytiker som SvD pratat med.
– Det känns som en naturlig lösning att Handelsbanken säljer av sitt innehav i Industrivärden och i stället lägger pengar på kärnverksamheten, säger oberoende analytikern Mattias Eriksson till tidningen.
Även kapitalförvaltaren Alfred Bergs aktiestrateg Jonas Olavi är inne på samma linje.
– Det är positivt att Handelsbanken säljer. Strategiskt sett har jag inte förstått varför de ens ägde aktier i Industrivärden, säger han.
När det kommer till Lundbergs ökade ägande tror Olavi att maktförskjutningen kan sätta spiken i kistan för Industrivärdens tidigare maktsfär. Den innebar bland annat att företagets direktörer satt i flera styrelser och rapporterade till varandra, vilket försvårat insynen Industrivärden. Det menar Olavi.

4 tim
Fredrik Lundbergs företag har gjort ett stort förvärv i Industrivärden. TT

Handelsbanken sålde aktier för 4,5 miljarder

Handelsbankens försäljning av samtliga sina 29,4 miljoner A-aktier i Industrivärden innebär ett tillskott i kassan på 4,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Försäljningen som aviserades i går efter börsstängningen innebär att banken förlorar sitt 10,3 procentiga inflytande över Industrivärden. Priset per aktie uppgick till 153,25 kronor. Bland köparna finns svenska och internationella institutionella investerare, skriver DI.

Idag 07:07
Läs mer om Handelsbankens exit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.