TT
Svenskt mottagande

Forskare: Polisen mörkar om flyktingar

I dagens DN avslöjade tidningen att polisens insats kring flyktingmottagandet har en speciell kod för brott som rör migranter, men att myndigheten inte delar med sig av statistiken till media.
Stefan Holgersson, polis och docent vid Linköpings universitet, är kritisk.
– Det här är ytterligare ett exempel bland många på att polisen som organisation väljer att mörka information. På nåt sätt ställer sig polisen i en position där de vill avgöra vad som ska vara en nyhet och inte, säger han till Ekot.
Den 18 februari avvecklas den särskilda insatsen och i samband med det kommer uppgifterna att redovisas.

Toppnyheter

Människor på flykt i östra Mosul. GORAN TOMASEVIC / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

FN: Hundratals civila kan ha dödats av IS i Mosul

FN:s kommission för mänskliga rättigheter har tagit emot rapporter om att terrorgruppen IS begått omfattande mord och övergrepp mot civila i området kring irakiska Mosul den senaste veckan.
Enligt Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissarie i Genève, ska kvarlevorna efter 70 civila ha hittats av irakiska säkerhetsstyrkor i byn Tuloul Naser i torsdags. I söndags ska 50 tidigare poliser ha dödats utanför Mosul och det finns även rapporter om att 15 civila dödats och kastats i en flod i byn Safina, samt att byns IS-fientliga ledare ska ha bundits vid en bil och dragits runt. Uppgifterna är dock svåra att bekräfta, understryker Colville, och pekar även på att mycket tyder på att IS använder civila som mänskliga sköldar.

1 tim
Giftig rök sprids sedan IS tänt eld på ett svavelverk söder om Mosul. Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN

CNN: Här är IS metoder för att vinna kriget om Mosul

Striden om Mosul har pågått i en dryg vecka och de Irakledda koalitionsstyrkorna har gjort snabba framryckningar i vad som beskrivs som terrorgruppen IS sista fäste. 78 byar ska ha återtagits och nära 800 IS-krigare ska ha dödats under striderna – men terrororganisationen bjuder fortfarande på hårt motstånd.
I en artikel beskriver CNN de olika krigsmetoder IS använder för att klamra sig fast vid Mosul. Bomber, självmordsattacker, hemliga tunnlar, avrättningar, brinnande oljedepåer och mänskliga sköldar är några av knepen.
CNN skriver att terrorgruppen bland annat har placerat flera bomber längs vägar och i många hem i byarna som omger staden och att upprensningen kan ta flera månader. De nämner också hur IS tänt eld på oljebrunnar och svaveldepåer för att skapa giftiga bränder sikten från luften.
Bybor berättar också hur IS-krigare gömt sig i en ”befriad” by nära staden Nimrud. När regeringsstyrkorna lämnat byn, så återvände medlemmar ur terrorgruppen för att genomföra hämndavrättningar.

Idag 07:59
Läs mer om Kampen mot IS
Presidentvalet i USA Röster om
Kellyanne Conway LUCY NICHOLSON / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Röster om

Kampanjchef: Folk ber mig radera Trumps Twitterkonto

När Kellyanne Conway tog jobbet som Donald Trumps kampanjchef i augusti blev hon den tredje personen på posten sedan fastighetsmiljardären meddelade sin kandidatur. I en intervju med CNN berättar hon hur hon resonerar när Trump vägrar hålla sig till manus.
– Det är hans kampanj och hans kandidatur och i slutändan är jag bekväm med hans röst och hans val.
Förutom anklagelserna om övergrepp som flera kvinnor riktat mot Trump är det hans Twitterkonto som genererat honom mest problem, skriver CNN.
– Folk säger på fullt allvar ”Kan du inte radera hans Twitterkonto?”. Men jag tänker inte radera det, det är inte min sak att ta ifrån en vuxen man hans Twitterkonto, säger Conway.

42 min
Stoltenberg och Trump. TT

Stoltenberg om Trumps hot: Natos löfte står fast

Natos löfte om att försvara alla allierade mot alla hot är ”ovillkorligt”, säger Natochefen Jens Stoltenberg enligt AFP. På en direkt fråga om republikanen Donald Trumps hot att USA, om Trump blir president, bara ska försvara de länder som ”har betalat”, svarar Stoltenberg att han inte har för avsikt att bli indragen i det amerikanska valet.
Men, tillägger han:
– Jag har klart och tydligt sagt att det viktiga för NATO är att vi inte säger att om du inte betalar så skyddar vi dig inte, säger Stoltenberg vid en pressträff vid Natos högkvarter i Bryssel.
Trump har vid flera tillfällen lyft kritiken mot Natoländer som inte betalar. I juli förtydligade han att det gäller målet om att medlemsländerna ska lägga minst två procent av BNP på försvaret.

3 tim
Hillary Clinton och senator Elisabeth Warren kampanjar tillsammans i New Hampshire. ROBYN BECK / AFP

”Oundvikligt med öppet sexistisk valrörelse”

Donald Trumps kvinnosyn har spelat en stor roll under årets valrörelse. Men han är inte ensam. Till hans valmöten kommer många människor med öppet sexistiska budskap på tröjorna.
Kanske var det oundvikligt när en kvinna till sist ser ut att bli president, skriver Tamara Keith på NPR, USA:s public service-station. Men Trump har definitivt underblåst dessa strömningar.
Redan i primärvalen 2008 fanns det en antydan till sexism. ”Men nu när hon närmar sig det högsta glastaket sker det helt öppet”, skriver hon.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
TT
Dödsmisshandeln av 41-åringen

”Som kvinna i Sverige är man ensam in i märgen”

”Svenska kvinnor är skyddslösa, rättslösa och ensam ända in i märgen, för ingen ser helheten i pusslet.” Det skriver Maria Hallenius Henrysson, vid Socionomer utan gränser på Aftonbladet Debatt med anledning av dödsmisshandeln av en 41-årig kvinna i Stockholm.
Henrysson anser att utredningar om kvinnomisshandel tar för lång tid och spilltrade vilket leder till att viktig information inte samordnas och sprids. Hon föreslår nu med anledning av mordet att en ny lag stiftas som samordnar åklagarmyndigheten, socialtjänsten och polisen. I debattartikeln nämner Henrysson att verktyg och direktiv måste ges åklagare i fall där inte kvinnan står fast vid sin anmälan, samt ökade resurser för att följa upp anhörigas berättelser.

21 min
Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Offrets mamma: Han fick den dom han förtjänade

Den döda 41-åringens mamma och systrar närvarade under nästan hela rättegången, men mamman orkade inte de sista dagarna. I dag avslutades rättegången och Martin Jonsson, 33, fick sin dom. Men offrets mamma känner ingen lättnad.
– Jag har tappat mitt barn, det är ingen lättnad för mig inte. Men han är farlig, säger mamman, till Expressen.
Hon tycker att det är bra att Johansson dömdes till livstid, något annat förtjänade han inte, menade hon.

3 tim
Rättegångsteckning av Jonsson. Ingela Landström/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi behöver skyddas från människor som Jonsson”

Opinion Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell skriver att det våld som Martin Jonsson utsatte den 41-åriga kvinnan för inte var tillräckligt för att livstids fängelse skulle kunna utdömas. Men Solna tingsrätt ansåg att samhället behövde skydda sig mot honom – därför dömdes lagens hårdaste straff ut. Domstolen anser att det behöver göras en riskbedömning innan Jonsson i en framtid ska kunna släppas fri:
”Det är bland annat just en riskbedömning som görs då domstol prövar om livstid ska omvandlas till tidsbestämt straff. Solna tingsrätt anser att denna säkerhetsventil behövs i detta fall. Det är en något ovanlig dom, men ett klokt resonemang”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Dödsmisshandeln av 41-åringen
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Hillary Clinton ROBYN BECK / AFP
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Dåligt besked för Clinton: Obamacare blir dyrare

Premierna för den omstridda sjukvårdsförsäkringen Obamacare kommer att stiga med i genomsnitt 25 procent under nästa år, visar en rapport från Obamaadministrationen. Det är dåliga nyheter för Hillary Clinton som försvarat reformen även om hon säger sig vilja göra ändringar.
– Vårt land har inte råd med det, ni har inte råd med det, sa Donald Trump, som vill riva upp reformen om han blir president, under ett valmöte i Florida enligt ABC News.

2 tim
På väg till Trumpmöte i Florida. JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Uppgifter: Trump på väg mot förlust i Florida

Även organisationer nära Republikanerna medger internt att Donald Trump går mot en förlust i den viktiga vågmästarstaten Florida. Enligt ett internt PM från branschorganisationen Associated Industries of Florida, som Politico kommit över, har Hillary Clinton en övertygande ledning. Organisationens egna mätningar visar att Trump ligger under med 3–5 procentenheter.
”Trumps enda återstående hopp i Florida är ett lågt valdeltagande”, skriver Ryan D. Tyson på organisationens politiska avdelning.
Inte bara opinionsmätningarna gör republikaner i Florida bekymrade. Fler demokrater än i tidigare val har förtidsröstat och Clinton-kampanjen har också en större organisation än Trump.
Enligt flertalet realistiska scenarier kan Donald Trump inte vinna presidentvalet utan en seger i Florida.

5 tim
Hillary Clinton besökte ett College i Manchester, New Hampshire i går. ROBYN BECK / AFP

Ny mätning: Clinton rycker bland unga väljare

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har länge haft problem att övertyga de unga väljarna.
En ny mätning tyder på att det kan ha förändrats. Nu lockar Clinton 60 procent av väljarna under 30 år jämfört med Donald Trumps stöd på 19 procent.
Sedan tidigare har Hillary Clinton ett starkt stöd bland unga afroamerikaner och latinoväljare. Skillnaden i den nya mätningen är att unga vita i allt högre utsträckning väljer Clinton.
Mätningen gjordes av University of Chicago i samarbete med nyhetsbyrån AP. 1832 personer mellan 18 och 30 år deltog.

Idag 08:35
Läs mer om Presidentvalet i USA
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
EU:s frihandelsavtal

Vallonien: Sluta pressa, annars bryts samtalen

Samtalen mellan EU och Kanada kommer att stoppas om pressen mot de belgiska regioner som sagt nej till frihandelsavtalet Ceta fortsätter. Det säger regionen Valloniens ledare Paul Magnette samtidigt som parternas arbete för att rädda avtalet är i full gång, enligt AFP.
– Om det ställs ett fjärde ultimatum kommer vi att sluta förhandla, säger han på väg in på ett möte med företrädare för Belgiens federala regering.

41 min
Protest mot EU:s frihandelsavtal i Bryssel i september (arkivbild). Virginia Mayo / TT / NTB Scanpix

Analys: Både lätt och svårt att förstå Vallonien

Hur kan det komma sig att en belgisk region som motsvarar mindre än 1 procent av befolkningen i EU kan fälla ett frihandelsavtal som har tagit över sju år att sätta ihop? Den frågan försöker The Economist ge svar på i en analys. Enligt tidningen är det inte nödvändigtvis så att vallonerna och brysselborna motsätter sig friare handel. I stället finns det en möjlighet att man vill protestera mot den politiska strukturen – precis som de britter som röstade för ett EU-utträde.
Enligt Harvardekonomin Dani Rodrik skriver i ett blogginlägg att det både är lätt och svårt att förstå varför Vallonien sagt nej till avtalet. Svårt, menar han, för att Kanada är en av de mest ”progressiva handelspartners man kan önska sig”. Lätt med tanke på att det politiska toppskiktet nedvärderat folkets oro vid tidigare handelsavtal. ”Det handlar om rättvisa, att förlora kontrollen och att eliten förlorat trovärdigheten”, skriver han.

Idag 05:07
Läs mer om EU:s frihandelsavtal

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.