Arkivbild: Polisen undersöker flyktingboendet i Västra Frölunda efter bombdådet den 5 januari i år. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta nazistdåden i Göteborg

Forskare: Ser början på en nazistisk våldsvåg

De nazistiska rörelserna i Sverige växer och deras aktiviteter ökar. Det säger Christer Mattsson, forskare om våldsbejakande extremism vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.
Förra veckan häktades tre män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för tre sprängdåd mot två flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg. Oavsett vilka som ligger bakom attentaten är det uppenbart att gärningsmännen valt mål som i deras värld ses som legitima, säger Mattsson.
– Det vi ser just nu är troligtvis bara början på en ny våldsvåg, säger han till SVT.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May: Historiskt ögonblick – finns ingen återvändo

Storbritanniens premiärminister Theresa May kallar ögonblicket då landet lämnade in ansökan om att lämna EU för ett historiskt ögonblick.
– Det finns ingen återvändo från det här, säger hon inför parlamentet.
Hon säger att hon kommer att arbeta för en ny djup relation mellan Storbritannien och EU. En relation som gynnar Storbritannien, EU och Europa.
– Nu kanske mer än någonsin behöver världen de Europeiska liberala demokratiska värderingarna. Värden som Storbritannien delar, säger hon.
– Vi lämnar EU, men vi lämnar inte Europa.

1 tim
Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow lämnar över brevet till Donald Tusk. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN

Just nu: Storbritannien lämnar EU – begäran överlämnad i Bryssel

Storbritannien har nu lämnat in en formell begäran om utträde ur EU, rapporterar AFP. Landets EU-ambassadör Tim Barrow har överlämnat den formella ansökan till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Efter att begäran lämnats över och artikel 50 aktiverats sa premiärminister Theresa May inför parlamentet att ”Storbritannien lämnar EU” och att utträdandet är ”i enlighet med det brittiska folkets vilja”.
– Detta är ett historiskt ögonblick och det finns ingen återvändo, säger premiärminister Theresa May i talet.
– Vi kommer att ta våra egna beslut och forma våra egna lagar.

2 tim
Storbritanniens finansminister Philip Hammond (arkivbild).  Carl Court / TT / NTB Scanpix

Finansministern: ”Kan inte äta kakan och ha den kvar”

Storbritannien inser att man inte kan äta kakan och samtidigt ha den kvar när det kommer till att förhandla fram ett skilsmässoavtal med EU. Det säger landets finansminister Philip Hammond, timmarna före utträdesansökan överlämnas till Bryssel. Hammond öppnar även för en möjlig kompromiss gällande EU:s krav på ”utträdesavgift”, skriver tidningen. Däremot vill han inte kännas vid de ”enorma belopp” som nämnts i Bryssel, men han är inte förvånad över inställningen.
– Det här är trots allt en förhandling och det är inte alls överraskande att förhandlingsparterna inleder med en väldigt aggressiv inledning på diskussionen, säger han till BBC:s Radio 4, skriver tidningen.
Han beskriver brexit som en typ av chansning i blindo, men påpekar att regeringen har en plan även i händelse av ett avtalslöst utträde.
– Men vi är väldigt tydliga med att vi i första hand försöker förhandla fram en djup och speciell relation med EU, säger han till BBC:s Radio 4, skriver tidningen.

3 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Finansiella effekter
Arkivbild: EU:s brexitförhandlare Michel Barnier.  Thierry Monasse / TT / NTB Scanpix
Brexit Finansiella effekter

EU: Britterna kan glömma frihandelsavtal inom två år

Redan innan Storbritannien på onsdagseftermiddagen överlämnade sin utträdesansökan och därmed formellt inledde brexitprocessen, hade EU-parlamentets ledamöter sin ståndpunkt klar för sig. Och det är inte en ståndpunkt som gynnar Storbritannien, skriver The Guardian och hänvisar till ett läckt dokument.
Enligt tidningen tänker ledamöterna inte gå med på att något frihandelsavtal skrivs under den två år långa förhandlingsperioden som nu inleds. Vill premiärminister Theresa May söka ett övergångsavtal får hon nöja sig med ett avtal som bara är i kraft i tre år och som dessutom är kraftigt begränsat i omfattning.

1 tim
Arkivbild: Big Ben i London.  Matt Dunham / TT / NTB Scanpix

Svenska företag siktar in sig på London trots brexit

Trots att Storbritanniens utträde ur EU för med sig en hel del osäkerhet för näringslivet, skrämmer det inte bort svenska företag från att etablera sig i landet. Det säger Svenska handelskammarens Londonchef Ulla Nilsson till DI. Hon menar att företagen visserligen oroar sig för tullar, gränskontroller och arbetskraftsinvandringens vara eller icke vara. Men efterfrågan är ändå god.
– Man trodde att det flödet skulle minska avsevärt, men det har det inte gjort. Det ligger på en bra nivå, säger hon till tidningen.

5 tim
Theresa May på väg till sitt tal i parlamentet på onsdagen. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix

May: ”Sverige en viktig handelspartner för oss”

Opinion Sverige och Storbritannien har haft ett nära samarbete i många frågor, skriver den brittiska premiärministern Theresa May på DN Debatt: ”Vi värdesätter verkligen en fortsatt vänskap mellan våra två länder.”
May startade i dag brexitprocessen. Hon beskriver Sverige som en viktig handelspartner och menar att Storbritannien är en viktig marknad för svenska varor. Därför är det i allas intresse att partnerskapet mellan britterna och EU tillåter maximalt med frihet för brittiska företag på den europeiska marknaden, resonerar May. Detsamma ska gälla för svenska företag i Storbritannien: ”Det skulle skada oss alla om onödiga handelshinder upprättades.”

19 min
Läs mer om Brexit
Dödade Zaida Catalán

Svensk polis utreder mordet på Zaida Catálan

Svensk polis utreder mordet på Zaida Catalán, som dödades i FN-tjänst i Kongo-Kinshasa. Det skriver polisen på sin hemsida. Utredningen bedrivs av Nationella operativa avdelningen, Noa.
FN-experten och före detta Grön ungdom-språkröret Zaida Catalán, 36, fördes bort i Kasai i Kongo-Kinshasa under ett FN-uppdrag i mitten av mars. Under natten till onsdagen bekräftade FN och UD att Catalán hade hittats död.

10 min
KAREL PRINSLOO / TT / NTB Scanpix

Sida: Direkta hot mot biståndsarbetare har ökat

Biståndsmyndigheten Sida slutade förra sommaren skicka medarbetare till provinsen Kasai i Kongo-Kinshasa, där svenska Zaida Catalán mördades i FN-tjänst.
– Man kan beskriva området som ett laglöst land, säger Torbjörn Pettersson, Afrikachef på Sida, till SvD.
Han säger att biståndsarbetarnas säkerhet inte kan garanteras i delar av Kongo-Kinshasa, där korruptionen genomsyrar samhället, viktiga myndigheter saknas, fattigdomen är stor och naturresurserna många. Och utvecklingen har varit negativ.
– Det har absolut blivit farligare under de senaste 10–15 åren. De direkta hoten mot biståndsarbetare har ökat. Den respekt som länge funnits till de ”vita bilarna”, från FN och Sida, har försvunnit. Nu är man måltavlor liksom de civila, säger Torbjörn Pettersson.

1 tim
Záida Catalan.

Svenska Zaida Catalán, 36, har hittats död – fördes bort under FN-uppdrag

Den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán som försvann i Kongo-Kinshasa den 12 mars har hittats död, bekräftar FN och UD. Hennes anhöriga är underrättade.
– Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar om dödsfallet.
36-åriga Zaida Catalán befann sig i Kasai-regionen på uppdrag av FN i egenskap av expert på mänskliga rättigheter. Hennes kropp hittades tillsammans med Michael Sharp, en amerikan från FN:s fredsbevarande styrkor, och deras tolk Betu Tshintela. Det bekräftar FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Idag 04:03
Läs mer om Dödade Zaida Catalán
Gustav Fridolin och Zaida Catalán 2001.
Röster om Zaida Catalán

Fridolin om Catalán: ”Det är en mycket stor sorg”

Utbildningsminister Gustav Fridolin var tillsammans med Zaida Catalán språkrör för Grön Ungdom i början av 2000-talet. Han beskriver sin förra politiska parhäst som energisk, intelligent och humoristisk.
– Det är en mycket stor sorg, hon lämnar ett stort tomrum efter sig i partiet. Jag kan inte ens börja förstå hur fruktansvärt det här måste kännas för hennes familj och hennes närmsta, säger Fridolin till TT.
Zaida Catalán försvann i början av mars under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. I veckan bekräftades att hon, tillsammans med en FN-soldat och deras tolk, hittats död.

Idag 06:36
Zaida Catalán, 2004, och bild från kasai-regionen 2005.  TT

Ledare: Cataláns död är en tragedi i många plan

Opinion Den tidigare miljöpartistiska politikern Zaida Cataláns död är en mångbottnad tragedi, skriver Ingvar Persson i en ledare i Aftonbladet. Expertgruppen från FN, som Catalán tillhörde, skulle utvärdera uppgifter om massgravar, övergrepp och mord på kvinnor och barn i provinsen Kasai. ”I flera fall bär uppenbarligen regeringens soldater ansvaret.”
Cataláns död är också en tragedi för FN och en påminelse om hur lite FN lyckas åstadkomma, skriver Persson. Dessutom är det en tragedi för Sverige, menar han. ”Ung, engagerad, påläst och med ett efternamn som varken slutade på son, berg eller blad.”

4 tim
Zaida Catalán på en bild från 2009, när hon kandiderade till EU-parlamentet för Miljöpartiet. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mamman: Den bästa dotter en mor kan ha

Den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán har hittats död i Kongo-Kinshasa. Nyheten möts av sorg och bestörtning från flera håll.
I ett sms till Aftonbladet beskriver Cataláns mamma sin dotter. Hon skriver bland annat hur Zaida som barn frågade vad hon kan göra för att göra världen bättre. ”Hon var den bästa, kärleksfulla dotter en mor kan ha”.
Catalán försvann i Kasai-regionen för några veckor sedan då hon fördes bort. Hon hittades död tillsammans med den amerikanska FN-experten Michael Sharp och deras tolk Betu Tshintela.

5 tim
Läs mer om Röster om Zaida Catalán
Alice Teodorescu, alliansledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Svenska blockpolitiken

”Vem vill rösta på en kastrerad opposition?”

”Det går numera knappt en dag utan att Centerpartiet eller Liberalerna gör utspel som syftar till att ge sken av att man agerar opposition – utan att man i sak gör det”, skriver Alice Teodorescu på ledarplats i liberala GP.
Hon skriver att den naturliga frågan är varför L och C å ena sidan vill avsätta ministrar och bryta ut delar av regeringens budget men inte lägga en gemensam alliansbudget som innebär ansvar för helheten. Det är löjeväckande om ursäkten är passivt SD-stöd eftersom utspelen också kräver stöd från det partiet, anser Teodorescu.
”Hur påverkas viljan att lägga sin röst på en alltmer kastrerad opposition vars enda drivkraft under mer än halva mandatperioden varit att inte få genomslag för den egna politiken?”

19 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

L: Ingen gemensam budget före valet 2018

Jan Björklund säger att det inte finns någon grund för en gemensam Alliansbudget före valet nästa år. L och C är emot. Han anser dessutom att C-förslaget att försöka stoppa enskilda skattehöjningar, genom gemensamma reservationer i finansutskottet, inte håller.
– Det bryter mot budgetreglerna, säger Björklund.
Liberalerna vill själv stoppa skattehöjningar genom att göra gemensamma uttalanden mot dem i samband med vårbudgeten och få majoritet för dem med stöd av Sverigedemokraterna. Om regeringen sedan ändå lägger fram de skarpa skatteförslagen i höstbudgeten utesluter han inte krav på en misstroendeomröstning mot finansministern.
På en fråga om L skulle fullfölja ett krav på misstroende mot finansministern om statsministern säger att det kan innebära att regeringen avgår, säger Björklund:
– Det går inte att spekulera om nu.

4 tim
C-ledaren Annie Lööf och Emil Källström.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allianspartierna skeptiska till L:s hot: Oklara följder

I går meddelade Liberalerna, det senaste i raden av borgerliga utspel om regeringens tänkta skattehöjningar, att man vill hota med att fälla ministrar om förslag inte dras tillbaka. Utspelet mottas med viss skepsis hos kollegorna i Alliansen, skriver TT.
Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström föredrar sin partilinje, att fälla särskilda förslag i regeringen. L-förslaget tror han kan få oklara följder.
– Det kanske har konsekvenser man aldrig förutsett. Vi har aldrig fällt en finansminister i modern svensk politisk historia, säger Källström.
Även KD är tveksamma. Partiets tillfällige partiledare Jacob Forssmed säger att KD ”vill mer än så”.
– Vi ser stora fördelar med en gemensam Alliansbudget, säger han.

2 tim
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Brexit EU:s framtid
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har precis mottagit Storbritanniens formella begäran om utträde ur EU. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Brexit EU:s framtid

”Ingen lycklig dag, varken i Bryssel eller London”

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk håller tal om att Storbritannien nu lämnat in en formell begäran om utträde ur EU.
– Det finns ingen anledning att låtsas att det här är en lycklig dag, varken i Bryssel eller London, inleder han talet.
Men enligt Tusk är inte allt negativt gällande brexit – utträdandet har fått övriga 27 länder i EU att bli mer beslutsamma och enade.
Han passade även på att betona att ingenting har förändrats.
– Så länge Storbritannien är kvar i EU så kommer EU:s lagar att gälla.
– Vad mer kan jag säga? Vi saknar er redan. Tack och adjö, avslutade Donald Tusk.

1 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Rätt tillfälle för Norden att bryta sig loss från EU”

Opinion Flera nordiska EU-motståndare skriver i en debattartikel i Aftonbladet att brexit kan vara bra för Sverige. Debattörerna argumenterar för att allt för stor politisk makt har samlats i Bryssel och att fredsgarantin med unionen förbytts till konfliktkälla när det råder inrikespolitiskt kaos i medlemsländerna angående medlemskapet.
”Till leda får vi nu höra hur kritiska EU-väljare är enfaldiga, ålderdomliga, isolationister eller duperade av ’mörka krafter’”, skriver debattörerna. Enligt dem handlar det i stället om att inte låta sig luras av en skrivbordsprodukt som inte matchar med verkligheten. Brexit är en svanesång som bör få de nordiska länderna att tänka om kring sin knytning till EU-bygget.
”Nystart skulle fungera som en välbehövlig vitamininjektion inte minst som vi nu, i och med Brexit, har ett gyllene tillfälle att utveckla egna skräddarsydda (både handels- och säkerhetspolitiska) samarbetsavtal med viktiga partners som bland annat Storbritannien.”

Idag 06:21
Läs mer om Brexit
En del av skulpturen som den tidigare såg ut. FOTO: Emil Carlsiö
Hakkorsskulpturen i Göteborg

Efter kritiken – hakkors blev hashtag inför invigning

En skulptur delvis föreställande ett hakkors framför Sjöfartsmuseet i Göteborg har rört upp känslor, och lagom till invigningen har konstverket fått en ny form, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.
Nu bildar delarna av skulpturen i stället en hashtag följt av ordet ”Variations”.
Konstnärsstudenten Emil Carlsiö skapade verket ”Variations of a naval flag” som en kommentar till att en örlogsflagga med ett hakkors på enligt honom delvis gömts undan i en tidigare utställning på museet. Han vill inte kommentera förändringen, men enligt Maddie Leach, lärare på konstakademin, är det inte en kompromiss till följd av kritiken.
– Nej, det här är verket nu. Och jag antar att det kommer att fortsätta. Det fanns aldrig någon press på honom att förändra verket, säger hon till Kulturnytt.

12 min
Skulpturen som den ser ut fotad ovanifrån. FOTO: Emil Carlsiö resp. TT

Hakkors-skulptur invigs i Göteborg trots protester

En omdebatterad skulptur föreställande ett hakkors invigs under onsdagen när det är vernissage för utställningen Mellankomst på Sjöfartsmuseet i Göteborg.
Utställningen är ett samarbete mellan museet och konststudenter vid Akademin Valand. Bakom hakkors-skulpturen står Emil Carlsiö som skapat konstverket som en kritik mot att museet enligt hans mening ägnar sig åt censur. I en av sina utställningar har museet visat en tysk örlogsflagga från andra världskriget, vars hakkors konstnären menar att museet valt att dölja.
I sitt konstverk har Carlsiö utgått från idén att ”dölja någonting men samtidigt göra det synligt”. Skulpturen är tänkt att stå på en grässlätt utanför museet och enbart betraktad ur en viss vinkel kan man uppfatta hakkorset.
Många har reagerat och bland annat har 1 200 personer skrivit på en namninsamling mot planerna.

Idag 06:13
Läs mer om Hakkorsskulpturen i Göteborg
Londons Big Ben.  Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Efter brexitstarten: Pundet stiger och börsen backar

Det brittiska pundet stärktes mot dollarn, strax efter att Storbritannien överlämnat sin brexitansökan till Bryssel. Det skriver Reuters och poängterar att valutakursen genomlevt lite av en berg- och dalbana under onsdagen.
Samtidigt backar Londonbörsen och huvudindexet FTSE 100 var på eftermiddagen ned 0,3 procent. I övrigt låg Frankfurtbörsens DAX 30-index på plus 0,3 procent, medan Paris CAC 40-index var upp nästan 0,1 procent.
– Jag tror att det till stor del beror på att man nu fått bort en osäkerhetsfaktor när artikel 50 faktiskt är aktiverad, men också på den försonliga tonen i premiärminister (Theresa) Mays tal, där hon fokuserade på ett partnerskap med EU, säger valutaanalytikern Alexandra Russel-Oliver till Reuters.

39 min
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.