Sara Landström
Kevinfallet

Forskare: ”Vansinne att fortsätta träffa barnen”

Förhörsmetoderna var fel redan för nitton år sedan då fyraårige Kevin hittades död på en lastpall i Arvika. Det säger Sara Landström, docent i psykologi till P4 Värmland.
– Ur ett forskningsperspektiv och ur ett rättsligt perspektiv så är det ju fullständigt vansinne att fortsätta träffa barnen på det sättet, för att få dem att svara på det sättet som du önskar, säger hon.
Landström framför även kritik mot att barnen inte fick ge någon information själva utan fick ta ställning till polisens information.
– Den här förundersökningen avslutas så fort polisen tycker att nu har vi tillräckligt för att säga att de här personerna är skyldiga, säger hon.

Läs även

Toppnyheter

Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Regeringen vill lägga 7,1 miljarder mer på polisen

Regeringen vill höja anslaget till polisen med 2 miljarder kronor för 2018, med 2,3 miljarder 2019 och med 2,8 miljarder kronor 2020, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S).
– Vi har sett ytterligare skjutningar i vårt land, det skapar otrygghet och det är inte acceptabelt, motiverar Löfven satsningen.
Sammanlagt satsas 7,1 miljarder på polisen under tre år:
– Vi gör det för att stärka polisens möjlighet att utreda brott, vi vill också signalera långsiktighet, säger Morgan Johansson.
Den totalsumma som regeringen vill lägga på polisen är enligt Johansson 300 miljoner mer än vad polismyndigheten har begärt.
- Med de här pengarna kan man anställa fler, man kan utbilda fler och det handlar om att behålla den personal som finns, säger Morgan Johansson.
Samtidigt innebär satsningen krav på myndigheten:
- Polisen måste bli bättre på att klara upp brott, stärka sin utredningskapacitet och finnas i hela landet.

1 tim
Jenny Lindell. TT

Lång väntan innan åtal i Malmö: ”Jätteallvarligt”

Resursbrist och poliser som lämnar yrket samtidigt som det pågår en våg av dödligt våld har lett till att det tar nästan tre gånger så lång tid i Malmö som i Stockholm eller Göteborg innan brottsanmälningar leder till åtal, skriver SvD. Malmös åklagarkammare ligger på 221 dagar innan beslut tas att väcka åtal, vilket kan jämföras med 84 i Stockholm och 85 i Göteborg.
– Utredningarna kräver större resurser och polisen gör färre och färre utredningsåtgärder. Det är jätteallvarligt, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare på Malmö åklagarkammare, till tidningen.
Hon ser risker i att vittnen glömmer eller går vidare och att utredningarna blir sämre ju längre tiden går.

Igår 06:03
Läs mer om Polisens framtid
Attacken i Barcelona Dåden

22-åringens mamma vädjar: Gå till polisen

Stora polisinsatser pågår fortsatt i jakten på gärningsmannen som misstänks ha kört skåpbilen under terrordådet i Barcelona, skriver spanska medier.
Polisen söker 22-årige Younes Abouyaaqoub. Under lördagen uppmanade hans mamma Fatima honom att lämna över sig själv till polisen.
Fatima, som deltog i en manifestation mot terrorism i sin hemstad Ripoll, sa att hon inte tror att hennes son är medlem av terrorcellen som låg bakom dådet. Trots det skulle hon hellre se att han hamnade i fängelse, än att som i nuläget inte veta om han lever eller är död.
Polisen letar också efter tre bilar som misstänks vara relaterade till terrordåden i Barcelona och Cambrils – en grå Seat Ibiza, en Volkswagen Touran och en Renault Clio.

12 min
Polisen i Ripoll/En man ber i moskén där imamen arbetade  TT

Uppgift: Imamen förekom i utredning efter Madriddåd

En imam som nyligen anlänt i staden Ripoll misstänks ligga bakom den snabba radikaliseringen av den grupp unga män som låg bakom terrordåden i Katalonien. Det rapporterar flera spanska och internationella medier.
Tidningen El País skriver att en konflikt mellan två grupper i moskén i Ripoll ledde till att en av grupperna skaffade en egen lokal. Den 42-årige imamen Albdelbaki Essati ska ha anlänt delvis för att hjälpa till att skapa ordning i den uppkomna situationen.
Enligt El Periódico ska Essatis namn ha förekommit i en polisutredning som gjordes efter bombdådet i Madrid 2004 då 191 personer dödades. En kopia av Essatis personliga dokument ska ha hittats i ett hem tillhörande en person som misstänktes ha varit del av en terrorcell som hjälpte en av terroristerna bakom Madriddådet att fly från Spanien. Den personen dömdes för att ha rekryterat terrorister men friades senare i högsta domstolen.
Essati dömdes senare för narkotikahandel och satt i fängelse, men släpptes 2012. Terrorgruppen IS har sagt sig ligga bakom dåden, som tog 14 människors liv.

3 tim
En polis går förbi gasflaskor i Alcanar.  JOSE JORDAN / AFP

Fler kvarlevor upptäckta i sprängda huset i Alcanar

Polisen har hittat biologiska spår efter åtminstone tre personer i det hus som sprängdes i Alcanar innan terrordåden i Spanien i veckan, skriver tidningen El País.
Polisen misstänker att huset användes för att tillverka bomber. Enligt den katalanske polischefen planerade terroristerna mycket mer omfattande attacker, men stoppades av explosionen natten till i torsdags, drygt 20 mil sydväst om Barcelona.
En 22-årig man eftersöks fortfarande, vid sidan av två andra män som kan vara på fri fot men som också kan ha dött i explosionen, enligt polisen.

5 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Reaktioner
Arkivbild. Marocko. Mosa'ab Elshamy / TT / NTB Scanpix
Attacken i Barcelona Reaktioner

Forskare: Radikalisering ett växande problem i Marocko

Att flera av de misstänkta gärningsmännen i Barcelona och den misstänkte 18-åringen i finska Åbo har kopplingar till Marocko kan vara en ren tillfällighet. Det säger Maria Pakkala, som har forskat på tolkningar av islam vid universitet i Helsingfors och länge följt den politiska utvecklingen i den nordafrikanska landet. Hon tecknar samtidigt en bild av Marocko som ett land där religiös radikalisering är ett växande problem samtidigt som landet tampas med en sviktande ekonomi och var fjärde ung person är arbetslös.
– Då de ekonomiska problemen bara fortsätter och fortsätter så radikaliseras människor lätt. Tanken är att om man bara följer islams läror så skulle allt gå bättre, också ekonomin. Denna lögn är lätt att tro på för unga och radikala organisationer får ett ökat stöd, säger hon till Yle.
The Guardian skriver att uppemot 1 600 personer från Marocko tros ha rest till Irak och Syrien för att strida för terrororganisationen IS. Hundratals av dem tros ha återvänt till sitt hemland. Marockanska myndigheter säger sig ha förhindrat flera stora terrorattacker i Casablanca och Rabat men att man har begränsade resurser för att stoppa medborgare att agera utanför landets gränser.

1 tim
Ett sorgeband hänger över en kiosk som säljer FC Barcelona tröjor/Klubbens tränare Ernesto Valverde TT

Enormt pådrag i Barca-premiär efter dåden

Nu ska FC Barcelona spela sin första match sedan terrordåden i Katalonien då 14 människor dödades och över 130 skadades.
På söndagskvällen drar La Liga igång och FC Barcelona tar emot Real Betis på hemmaplanen Camp Nou, som har en kapacitet för 99 354 åskådare. Säkerhetspådraget kommer att vara massivt.
– Omständigheterna är extraordinära och beklagliga, säger tränaren Ernesto Valverde.
Barcelonas stjärnspelare kommer inte att bära sina egna namn på ryggen i hemmamötet med Real Betis. Efternamn som exempelvis Messi, Rakitic och Pique ersätts av ”Barcelona” på respektive spelares ryggtavla.
– Vi måste stå upp under de här omständigheterna, säger Valverde.

5 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Limmared

Uppgifter: Maskerade män tog sig in via balkongen

I går larmades polisen till en lägenhet i Limmared, fyra mil söder om Borås. En man i 25-årsåldern hittades där skottskadad. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.
Nu framkommer fler detaljer om dödsskjutningen. Enligt uppgifter till polisen ska mannen ha skjutits i bostaden av två maskerade män som tog sig in via balkongen, skriver P4 Sjuhärad.
– Det finns vittnen till händelsen och vi går igenom det materialet, vi kommer höra de personerna igen också, säger Peter Gustafsson, presskommunikatör hos polisen i Västra Götaland.
Den skjutne mannen är känd av polisen sedan tidigare.

1 tim
Läs mer om Dödsskjutningen i Limmared
Arkivbild: ECB-chefen Mario Draghi tillsammans med Fed-chefen Janet Yellen i Jackson Hole.  John Locher / TT / NTB Scanpix
ECB vs inflationen

”Finns förväntningar om en lite mer gnällig Draghi”

När ECB-chefen Mario Draghi på fredag tar till orda vid Feds årliga konferens i Jackson Hole är det många som håller tummarna för att han ska ta upp den senaste tidens eurorally. Det säger HSBC:s valutastrateg Daragh Maher till The Sunday Times. Protokollet från ECB:s senaste policymöte visade att det finns viss oro för att den starka euron ska tynga inflationen och sätta käppar i hjulet för den ekonomiska återhämtningen i unionen.
– Det finns förväntningar om att Draghi ska vara lite mer gnällig och påminna marknaden om att en stark euro är en deflationskraft, säger Maher.
Han menar att risken är överhängande för att euron ska stärkas ännu mer om Draghi inte nämner valutautvecklingen.

21 min
Arkivbild: ECB-chefen Mario Draghi.  Michael Probst / TT / NTB Scanpix

Ekonomen: Draghis retorik avslöjar oron över euron

Mario Draghi, chef för Europeiska centralbanken (ECB), brukar relativt sällan ägna sig åt några större utsvävningar kring eurons svängningar under sina tal. Men Deutsche Bank-ekonomen Mark Wall säger sig ha hittat ett retoriskt system som Draghi använder för att indirekt ventilera sin inställning till eurons mående, skriver Bloomberg.
Enligt Wall beskriver Draghi valutan som ”väldigt viktig” för tillväxt och inflation när euron börjar bli för stark. Vill han ta i ännu mer talar han om ”en allvarlig oro” för inflationen och om han vill signalera att han är riktigt nervös använder han sig av beskrivningar som att kursen har ”avgörande” konsekvenser för ekonomin, menar Wall enligt Bloomberg.

40 min
Läs mer om ECB vs inflationen
Emma Pettersson och Maria Ceder Engebretzen  Marcel Gereben
Krisen i förlossningsvården

Födelsevrålet: ”Det är en fråga om människovärde”

Inför söndagens landsomfattande demonstrationer om förlossningsvården skriver en av arrangörerna, organisationen Födelsevrålet, i en debattartikel i Expressen att ”gränsen är nådd nu”.
Debattörerna jämför behandlingen av födande kvinnor med djur. ”En häst får inte flyttas 35 dagar innan fölning, men människor skickas omkring i aktivt värkarbete.”
Födelsevrålet kräver en barnmorska per födande, en trygg plats att föda på samt att ingen förflyttas i aktivt värkarbete. ”Det är en fråga om värde – och vi menar att Sveriges alla födande kvinnor är värda mer än vad dagens vård erbjuder.”

2 tim
Gravida kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen. (Januari 2017) Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tusentals marscherar mot ”BB-kaos” runt om i landet

I dag arrangeras en ”Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” på flera håll i Sverige. Tusentals tänker protestera för bättre villkor i förlossningsvården.
– Jag skulle tycka att det vore jätteläskigt och otäckt att föda barn eftersom man aldrig kan bli garanterad att man får komma till det BB som ligger närmst – oavsett var man bor, säger sjuksköterskestudenten Malin Hagman, som är arrangör i Örebro, till Expressen.
Hagman säger att ingen lyssnar på de som arbetar inom vården och beskriver hur barnmorskor och undersköterskor sliter ut sig fysiskt.
Initiativet till marschen, som bland annat kommer äga rum i Stockholm, Göteborg och Malmö, togs av krönikören Cissi Wallin tillsammans med organisationen Födelsevrålet och privatpersonen Emily Comeau Hellsing. Cissi Wallin kallar i en krönika i tidningen Mama den svenska BB-krisen för ”ett krig mot oss kvinnor”.

5 tim
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Ett bra samtal blir inferno av högljudd ilska

Opinion ”Det som hade kunnat vara ett bra initiativ till ett offentligt samtal om förlossningsvården blir till ett inferno av högljudd ilska”, skriver Kajsa Dovstad, ledarskribent i liberala VLT. Hon syftar på söndagens planerade demonstrationer. 
Det finns befogad ilska över bilförlossningar och långa resor men inga skäl att ”argt sprida vidare berättelser om blivande mammor som blivit ombedda att ta sig till Uppsala i stället för Danderyd”, menar hon. Dovstad är kritisk till organisationen Födelsevrålet, medarrangör till dagens riksmarsch, som hon menar väljer strid utifrån ett vänsternarrativ. Hon saknar till exempel ett förslag om vårdbiträden för att underlätta högskoleutbildad personal inom förlossningsvården.
”Alltför många blivande föräldrar känner i dag otrygghet inför att välkomna sitt barn till världen. Tyvärr överröstar Födelsevrålets skrik förslag som skulle kunna förbättra situationen.”

3 tim
Läs mer om Krisen i förlossningsvården
Brexit Förhandlingarna
Arkivbild: Storbritanniens premiärminister Theresa May.  Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Juristen hånar Theresa Mays brexitplan: ”Dårskap”

Storbritannien ska bryta sig loss från allt som har med EU att göra i samband med utträdet, inklusive den inre marknaden, tullunionen och EU-domstolen. Det ska göras samtidigt som landet vill fortsätta dra ekonomisk nytta av handelsblocket, har premiärminister Theresa May gjort klart. ”Dårskap”, anser juristen Paul Jenkins, som var regeringens juridiska expert under åtta år fram till 2014. I en intervju med The Guardian säger han att strategin inte är förenlig med de uttalade ambitionerna om att bibehålla en nära relation med unionen.
– Om Storbritannien ska vara en del av någonting som liknar en tullunion eller den inre marknaden i syfte att minska behovet av hårda gränser, kommer det bara fungera om reglerna är identiska med EU:s egna interna regler, säger han.

1 tim
Arkivbild: Storbritanniens premiärminister Theresa May.  Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Storbritannien sätter press på EU om handelsavtal

Storbritanniens regering kommer under veckan att släppa en hel rad dokument där landets strategi inför EU-utträdet. Det skriver Reuters och hänvisar till det brittiska brexitdepartementet.
Premiärminister Theresa May sägs vilja styra diskussionerna mot att handla mer om landets förhållande till EU efter skilsmässan och mindre om att bestämma storleken på den nota som landet kan tvingas betala vid sortin. Anledningen uppges bland annat vara en önskan att stilla oron i det brittiska näringslivet, skriver nyhetsbyrån.
Bryssel har tidigare sagt att man inte kommer att diskutera några andra punkter innan frågorna om skilsmässonotan och det praktiska kring utträdet är avgjorda.

3 tim
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.