Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Röster om

”Förslagen är ett spel för främlingsfientliga galleriet”

”Terrordådet på Drottninggatan används nu för att angripa de sociala rättigheter för papperslösa, som tog många år att erövra”, skriver Aftonbladets kulturskribent Petter Larsson.
Han är kritisk mot hur terrordådet har blivit ett slagträ i debatten om papperslösa och utvisningar. Alla partier, förutom Vänsterpartiet, vill nu se fler utlänningskontroller, fler förvarsplatser och fotbojor.
Men många debattörer och politiker vet att det är omöjligt att tvångsutvisa alternativt låsa in alla som ska utvisas. I de flesta fall måste det ske frivilligt, vilket regeringen också känner till. Ett sätt att angripa problemet är att kontrollera arbetsplatser, inte låsa in människor, skriver Larsson.
”Ska tiotusentals människor lämna landet, måste det i nästan alla fall ske frivilligt. Att låtsas något annat är bara ett skrämskott mot de papperslösa och ett spel för de främlingsfientliga gallerierna.”

Toppnyheter

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

FN:s säkerhetsråd ska rösta om en resolution om vapenvila i Syrien klockan 17 svensk tid, uppger Kuwaits representant i säkerhetsrådet och utrikesminister Margot Wallström (S).
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna om en 30 dagar lång vapenvila gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

23 min
Jevgenij Prigozhin och Vladimir Putin. Arkivbild från 2010.  Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Rapport: Legosoldater i Syrien leds av oligark

Oligarken Jevgenij Prigozhin sägs kontrollera de ryska legosoldater som krigar i Syrien och när legosoldaterna tidigare den här månaden attackerade amerikanska trupper i Syrien hade han haft tät kontakt med både Kreml och Damaskus. Det rapporterar Washington Post med hänvisning till amerikanska underrättelserapporter.
Enligt avlyssnad kommunikation mellan Prigozhin och en högt uppsatt syrisk tjänsteman ska Prigozhin ha sagt att han hade fått tillstånd från en rysk minister att gå vidare med ett ”snabbt och starkt” initiativ i början av februari.
Natten mellan den sjunde och åttonde februari attackerades högkvarteret för de amerikanska trupperna och deras syriska allierade i Deir al-Zour av runt 300 till 500 regimtrogna trupper. Amerikanerna gick till motattack och dödade runt 100 av anfallarna och senare framkom information om att flera ryska legosoldater fanns bland dödsoffren.
Prigozhin uppmärksammades förra veckan då den särskilde utredaren Robert Mueller anklagade honom för att ha finansierat ”trollfabriken” som spred falska nyheter på sociala medier under det amerikanska presidentvalet 2016. Han sägs ha nära kopplingar till president Vladimir Putin och amerikanska underrättelsetjänsten tror också att det är han som kontrollerar legosoldaterna i Syrien.

Idag 07:22
Mamman till den döende pojken på sjukhuset i östra Ghouta.  AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

95 barn bland de döda – ”I himlen finns i alla fall mat”

Den syriska regimens flygräder mot östra Ghouta har dödat över 400 människor sedan i söndags och bland offren finns minst 95 barn. I ett tv-reportage visar BBC hur de två barnen Noor och Alla skriker av skräck efter att deras hem blivit bombat.
– Krigsflygplan har just bombat vår byggnad, säger ett av barnen.
På ett sjuhus i området kommer en mamma in med sin döende son.
– Jag väntar på att min son ska dö, då kommer han åtminstone vara fri från smärta, säger mamman.
Hon berättar att hon bakade bröd till sin son då taket på deras hem kollapsade.
– Han hamnar i himlen, där finns det i alla fall mat, säger hon innan hon bryter ihop helt.

Idag 06:23
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Skidskytte
Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling. FRANCK FIFE / AFP
Vinter-OS Skidskytte

Medaljörernas glädje efter guldet: ”Svårt att ta in”

Fredrik Lindström avgjorde guldstriden i herrarnas skidskyttestafett mot Norges Emil Hegles Svendsen och ordnade det sjätte svenska guldet.
– Det är svårt att ta in, det kommer nog ta ett par dagar innan man fattar det. Det är helt sjukt, säger Jesper Nelinhan till Kanal 5.
Peppe Femling som var först ut i spåret var nervös i väntan på Lindströms målgång.
– Jag fick ganska ont i magen, jag var tvungen att gå undan och inte kolla så mycket ett tag. Vilken grej, säger Sveriges kanske mest otippade guldmedaljör i Pyeongchang.
Sebastian Samuelsson som växlade i stafetten till Fredrik Lindström säger att segern är ”fantastisk” men bakom den ligger hård träning.
– Guld är alltid guld och att få göra det med de här tre, som man har tränat så otroligt mycket med, säger han.

1 tim
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Nytt OS-guld till Sverige – knäckte Norge i skidskyttet

Sverige tar OS-guld i herrarnas skidskyttestafett. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte svenska guldet i Pyeongchang.
Hegle Svendsen kom tvåa, 55 sekunder efter Sverige i mål. Bronset gick till Tyskland.
Både Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson har stått för starka insatser i spåret. Femling som var Sveriges svagaste kort, stod pall för trycket på första sträckan och växlade som femma.
Sebastian Samuelsson stod också för en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norge när han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen.
Det var en jämn strid mellan Lindström och Svendsen till en början men vid det sista skyttet kunde norrmannen inte hålla nerverna. När Lindström gav sig ut på det sista varvet var det sensationella guldet klart.

2 tim
Björn Ferry  ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Ferry om svenska guldet: ”Ska inte kunna ske”

Svenska skyttedamerna tog silver i stafetten i går och i dag tog herrarna guld. Det är magiskt, säger den tidigare skyttestjärnan Björn Ferry till SVT.
– Det ska inte kunna ske. De vann en världscupsstafett tidigare, då sa man att det inte är sannolikt att blixten slår ner två gånger, säger Ferry.
Långt in i det sista var det en jämn strid mellan Sverige och Norge. Det var vid det sista stående skyttet som norrmannen Emil Hegle Svendsen sköt bort sig och Fredrik Lindström fick 55 sekunders försprång.
– Precis när man hinner smälta vad man gjort själv gör de detta, säger Anna Magnusson som var med i damernas skidskyttestafett som tog silver i går.

25 min
Läs mer om Skidskytte
Ahlin. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Ahlin: ”Bra att detta nu är färdigutrett”

Talman Urban Ahlin kommenterar nu resultatet av Socialdemokraternas interna utredning, där det konstateras att han 2008 agerade olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men att det hela inte kan karaktäriseras som sexuella trakasserier.
”Utredaren har kommit fram till att det inte finns något ytterligare att utreda, varken vad gäller det ärendet eller i något annat avseende. Min version av ärendet 2008 har hela tiden varit densamma. Det är bra att detta nu är färdigutrett”, skriver Ahlin till TT.
Utredningen har genomförts av advokatbyrån Setterwalls, på uppdrag av Socialdemokraterna.

2 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

S interna rapport: Urban Ahlin agerade olämpligt

Talman Urban Ahlin (S) agerade ”olämpligt och oprofessionellt”. Däremot kan det inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det konstaterar Socialdemokraternas i en internutredning efter anklagelserna om trakasserier. Anklagelserna gällde händelser för tio år sedan, när Ahlin var partiets utrikespolitiske talesperson.
Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna, skriver TT. Han har själv efterfrågat en utredning vad gäller anklagelser om hans ledarstil i riksdagen.

3 tim
Hedin, Ahlin. Arkivbilder TT
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Kanslichefen: ”Nu vill vi lägga det här bakom oss”

Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin anser att ärendet om talman Urban Ahlins eventuella trakasserier nu är utrett och avklarat.
– Vi vill lägga det här bakom oss, vi anser att den här frågan är färdigutredd, säger Hedin till TT.
– Egentligen kommer det inte fram något nytt. Utredningen konstaterar, som man gjorde redan 2008, att beteendet var olämpligt och oprofessionellt men sannolikt inte möjligt att pröva rättsligt, säger Lisa Hedin.
Hon håller samtidigt med om kritiken mot partiet att kvinnan inte fick någon återkoppling av vad som hände med hennes anmälan.
– Det är den stora bristen, det vill jag verkligen be om ursäkt för och det har jag gjort till henne.

3 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Urban Ahlin
Wallström. Arkiv Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström: KU-anmälan led i en politisk kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att Utrikesdepartementet måste bli bättre på öppenhet. Däremot avvisar hon riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtlers (M) KU-anmälan mot henne.
Enligt anmälan ska Wallström ha försökt mörka uppgifter i en rapport om säkerhetsrådskampanjen.
Enligt Wallström handlar anmälan inte alls om oro för hur regeringen och UD lever upp till grundlagens krav på öppenhet och att följa offentlighetsprincipen.
– Det är tråkigt, jag väntar på den dag som de skaffar sig en politik också, jag längtar efter att diskutera sakfrågor, säger Wallström till TT.
Tillfrågad om hon anser att anmälan är ett led i en ”politisk kampanj” så svarar utrikesministern:
– Så är det, tyvärr.

3 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström anmäld till KU för försvunnet dokument

Utrikesminister Margot Wallström (S) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att dokument rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd har försvunnit. Anmälan har gjorts av Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Jonas Jacobsson Gjörtler, rapporterar DN.
– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering, säger han till tidningen.
UD har tidigare hävdat att de aldrig tagit emot den 44 sidor långa utvärderingen, utan enbart 13 sidor som består av slutsatser. Men i går meddelade myndigheten att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten inom kort.

Igår 15:50
Läs mer om Sverige i FN:s säkerhetsråd
It-skandalen Röjda uppgifterna
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten hade. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

2 tim
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Granskning av it-skandalen presenteras i dag

Regeringens utredare Thomas Bull ska vid 13-tiden i dag presentera en granskning av hur Transportstyrelsen skötte upphandlingen av sin it-drift.
Hans uppdrag har varit att djupdyka i frågan om hur det gick till när Transportstyrelsen bestämde sig för att lägga ut sin it-drift med känsliga uppgifter till datajätten IBM.
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick lämna jobbet efter att det framkommit att hon beslutat att bryta mot ett antal lagar som skyddar hemliga och känsliga uppgifter för att inte försena projektet.
När Säpo blev varse vad som pågick inleddes en tillsyn och regeringen informerades. Men hur regeringen hanterade informationen om säkerhetshotet har inte varit Thomas Bulls huvuduppgift. Vem som visste vad och när och brister i kommunikationen mellan olika departement granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

3 tim
Läs mer om Röjda uppgifterna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.