Arkivbild. STR / TT / NTB Scanpix
Sport

Fotbollsdomare från Ghana stängs av på livstid

Fifa stänger av en ghanansk domare på livstid på grund av matchfixning. Joseph Odartei Lamptey ska ha varit med och manipulerat resultatet i VM-kvalmatchen mellan Sydafrika och Senegal i november förra året.
Lamptey stängdes först av i tre månader av det afrikanska fotbollsförbundet för att ha tilldömt Sydafrika – som vann matchen med 2–1 – en felaktig straff i VM-kvalet.

Toppnyheter

Bild från östra Ghouta på lördagen. Uncredited / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Misstänkt kemvapenattack – ett dygn efter FN:s beslut

Trots FN:s resolution om 30 dagars vapenvila har flygbombningarna över östra Ghouta i Syrien fortsatt under söndagen. Sent på kvällen kom uppgifter om en misstänkt kemvapenattack i den rebellkontrollerade enklaven. Ett barn ska ha dött och ytterligare 13 skadats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet och en läkare som behandlat de skadade.
– De flesta patienter hade klorlukt på kläderna och huden. Flera hade andningssvårigheter och irritation på huden och i ögonen, säger läkaren till AFP.
Enligt hans bedömning rör det sig om en ”kemvapenattack, troligtvis klorgas”.
Rebellerna anklagar den syriska regimen för den misstänkta attacken. al-Assads allierade Ryssland svarade på anklagelserna och beskyllde rebellerna för att använda giftiga ämnen med avsikt att beskylla regimen.

Igår 22:06
Emmanuel Macron, Vladimir Putin och Angela Merkel.  TT
Syrienkriget

Macron och Merkel pratade med Putin om vapenvilan

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen. FN:s resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien stod på agendan och ledarna enades om att deras informationsutbyte i framtiden ska gå snabbare.
I ett uttalande framhöll Kreml att Putin, Macron och Merkel alla var överens om ”vikten av att fortsätta gemensamma satsningar på att resolutionen ska implementeras till fullo så snart som möjligt.”
FN-resolutionen specificerar inte när vapenvilan kommer att träda i kraft, utan det står att det ska ske ”utan dröjsmål”. Några minuter efter att resolutionen antagits rapporterade det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) om nya flygattacker mot den rebellkontrollerade enklaven strax utanför Damaskus.

Igår 22:20
BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Iran: Attacker mot Ghouta är riktade mot ”terrorister”

Syriens allierade Iran säger att flygbombningarna mot östra Ghouta är riktade mot ”terrorister” och kommer att fortsätta, rapporterar Reuters.
– Vi kommer att hålla fast vid resolutionen om vapenvila. Syrien kommer också att följa den. Delar av Damaskus förorter, som hålls av terrorister, innefattas inte av vapenvilan och upprensningarna där kommer att fortsätta, säger stabschefen för Irans militär, general Mohammad Baqeri, till nyhetsbyrån.
I resolutionen står att vapenvilan ska gälla i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna. Det sistnämnda lämnar utrymme för en viss tolkningsdiskussion eftersom flera olika grupper är aktiva i östra Ghouta.
– Med undantag blir det så här. Just nu förefaller det som den syriska regimen, säkert i samarbete med ryssarna, bestämt sig för att krossa motståndet. Det är ett fruktansvärt tryck mot människorna i de utsatta områdena, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Han säger att han tror att attackerna mot östra Ghouta kommer att fortsätta tills den delen av Stordamaskus faller.

Igår 11:17
Läs mer om Syrienkriget
Morgan Johansson (S)/poliser. TT
Svenska brottsbekämpningen

S om polisbristen: Civila kan fylla akuta polisluckor

Antalet poliser på gatan har de senaste sex åren minskat med 11 procent. Nu vill justitieminister Morgan Johansson (S) lösa den mest akuta polisbristen genom att tillfälligt ta in fler civilanställda som kan hjälpa till med brottsutredningar, säger han till DN.
Målet är att Polismyndigheten ska kunna göra 10 000 nyanställningar fram till 2024.
– I väntan på de nya utbildade kullarna tror jag att civila under en övergångsperiod kan fylla en del luckor, så att man på det sättet kan få ut fler i yttre tjänst, säger Johansson till tidningen.
Polisförbundet tror inte på förslaget, ordförande Lena Nitz anser att de poliser som kan flyttas ut från skrivbordet redan har gjort det.

Igår 22:22
Mats Pertoft (MP). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

MP: ”Bekämpa brottslighet utan att svartmåla landet”

Opinion Bilden av ett otryggt Sverige där brottsligheten exploderat stämmer inte, skriver Mats Pertoft, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, i en debattartikel i SvD. Systemet fungerar bra, skriver han och tillägger att det vi nu bör göra är att utveckla metoderna.
För att komma åt den organiserade brottsligheten kan vi: öka polisnärvaron och dialogen, skärpa straffen för till exempel handgranater, stärka tullen och satsa mer på att stötta ungdomar i utsatta områden, skriver han.
”Vi måste kunna prata om problemen utan att svartmåla verkligheten.”

Igår 18:17
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Bolagsverkets nya uppdrag: Bekämpa kriminella företag

Regeringen har gett Bolagsverket nya uppgifter i jakten på kriminella. Myndigheten ska bli mer aktiv i arbetet med att identifiera penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet, skriver DN. Bolagsverket har sedan tidigare i uppgift att registrera bolag.
– Ett bolag som registreras i syfte att hålla på med kriminell verksamhet ska stoppas redan innan det startas, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.

Igår 16:26
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Valet 2018 Opinionsläget
Främst från höger Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) under en partiledardebatt i Agenda. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

DN/Ipsos: M:s framgång bruten – för första gången sedan i september i fjol

Moderaternas framgång i den svenska opinionen tycks ha bromsats in, visar senaste DN/Ipsos. I februarimätningen backade partiet med 4 procentenheter, till 21 procent, sedan mätningen månaden dessförinnan, skriver DN. Det är första gången partiet backar sedan september.
– Våra analyser visar att det finns en hel del rörliga väljare som överväger både Centern och Moderaterna. Rörligheten är särskilt stor bland yngre väljare, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till tidningen.
Centerpartiet når i mätningen 11 procent. Däremot anser Ahlin att M:s nedgång i mätningen bör tolkas med försiktighet i och med att valrörelsen precis är på väg att ta fart.

Igår 19:33
Sara Skytedal. Per Groth / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Skyttedal: ”Det tär att ligga så lågt i mätningarna”

Kristdemokraterna riskerar att hamna under fyraprocentspärren och därmed åka ur riksdagen i valet 2018. Partiet har kämpat med interna konflikter om framför allt flyktingpolitiken, men ska i den här valrörelsen återvända till att fokusera på sjukvård och äldrefrågor.
– Det börjar tära på mångas energi att ligga så lågt i opinionsmätningarna, säger Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping, till Aftonbladet.
Skyttedal tycker att det är helt rätt att fokusera på sjukvårdsfrågan och har ännu inte gett upp hoppet om att partiet ska få fortsätta arbeta i riksdagen.

Igår 15:13
Läs mer om Opinionsläget
Valet 2018 Valrörelsen
Stefan Löfven. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S lovar 14 000 nya vårdjobb – ska kunna få vård i tid

Socialdemokraterna lovar 14 00 nya vårdjobb till 2022 och en satsning på 400 miljoner kronor om året så att sjuksköterskor kan specialutbilda sig med lön, skriver Stefan Löfven på DN Debatt. Han anser att svensk vård behöver stärkas genom att korta väntetiderna, skapa en jämlik vård i hela landet och förbättra arbetsvillkoren i vården.
Det är främst bristen på personal som skapar problem inom vården i dag, menar statsministern.
”Svensk sjukvård behöver fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare (...) Du ska få sjukvård i tid. Personalen ska ha tid för sjukvård.”

Igår 20:14
Magdalena Andersson/Elisabeth Svantesson. Skärmdump SVT
Valrörelsen

Svantesson: Trots höjda skatter har problemen ökat

Enligt regeringens prognos väntas ekonomiska överskott på mellan 50 och 70 miljarder kronor kommande åren, men ändå råder kris i kommunerna. I en debatt med M:s ekonomisk-politiska talesperson lyfter finansministern Magdalena Andersson (S) att Moderaterna vill sänka skatterna, vilket enligt henne inte kommer att hjälpa kommunerna.
– Det största problemet vi har just nu är att vi har en regering och en finansminister som inte sparar tillräckligt, säger Svantesson och ifrågasätter varför regeringen inte sparat mer under högkonjunkturen.
– Rapporter visar att vi har långsiktig hållbarhet i våra statsfinanser, säger Andersson.
Hon lyfter att Socialdemokraternas bedömning är att landet med partiets budget kommer att klara den demografiska förändringen som väntar, utan att höja skatten.
– Vi satsar lika mycket på både sjukvård och skola. Problemet är att trots att ni höjt skatterna – för det verkar ligga i ert dna att göra det – så har problemen ökat: integrationsproblemen har ökat, köerna till vården fördubblats och polistätheten försämrats, säger Svantesson.

Igår 20:45
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Trots överskott på miljoner – kommuner går på knäna

Trots att det enligt regeringens prognos väntas ekonomiska överskott på mellan 50 och 70 miljarder kronor kommande åren går kommunerna och landstingen på knäna, rapporterar Agenda. I landet brottas kommunerna med dalande servicesektor och en åldrande befolkning.
– Då behövs naturligtvis pengar, och mycket pekar nu på att vi inte kan förvänta oss den hjälp som behövs, säger Ewa-Leena Johansson (S), som styrt Ljusnarsbergs kommun i Örebro län i 16 år, till SVT.
Samtidigt varnar Sveriges kommuner och landsting för att om man inte ändrar arbetssätt, höjer skatten eller ökar statsbidragen väntas ett underskott på 62 miljarder kronor om fyra år.

Igår 21:06
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.