Giovanni Auletta / TT / NTB Scanpix
Alpina världscupen

Frida Hansdotter tog första segern för säsongen

Frida Hansdotter fick det äntligen att lossna i kvällens slalomtävling i österrikiska Flachau. Svenskans första seger för säsongen grundlades med ett strålande förstaåk som innebar att hon hade nästan en sekund ner till tvåan Wendy Holdener från Schweiz.
– Åkningen börjar stämma, jag bara laddade och kände att det här är min dag, sa hon till TV4 efter det första åket.
I det andra åket höll Hansdotter undan och gled in 58 hundradelar framför norskan Nina Løseth, som slutade tvåa.

Toppnyheter

Polens president Andrzej Duda  KACPER PEMPEL / TT NYHETSBYRÅN
Oron för polska demokratin

Polens president stoppar kontroversiell rättsreform

Polens president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot två lagförslag som kritiker anser skulle innebära ökat politiskt inflytande över det polska domstolsväsendet.
Det rör sig bland annat om en lag som tvingar alla domare i Högsta domstolen i pension och ger justitieministern rätt att utse ersättare. Lagarna har väckt stark kritik från oppositionen som hävdar att regeringen nu kan skaffa sig full kontroll över landets rättsväsende.
Lagförslaget har kritiserats av bland annat EU-kommissionen, Europarådet och Amnesty International, skriver DN.

9 min
Demonstrationer under lördagen i Krakow. AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN

Tyskland välkomnar sanktioner mot Polen

Tysklands justitieminister Heiko Maas öppnar upp för att införa EU-sanktioner mot Polen efter att grannlandets parlament har röstat igenom en rad kritiserade lagförslag.
– Den som visar så lite respekt för rättsstatens principer måste acceptera att den blir politiskt isolerad, säger Maas i en intervju med tidningen Bild am Sonntag.
I lördags röstade det polska parlamentet igenom ett av flera förslag som kritiker menar begränsar oberoendet för landets rättsystem.

Igår 13:42
Ungerns premiärminister Viktor Orbán under ett möte för konservativa politiker i Rumänien. Nandor Veres / TT NYHETSBYRÅN

Ungern stöder polska regeringen i striden mot EU

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ger nu sitt stöd till den polska regeringen efter bråket med EU kring en rad kontroversiella lagar i landet.
De nya lagarna ger bland annat ett ökat politiskt inflytande över landets domstolar och har lett till att EU hotar med tuffa sanktioner mot Polen.
– Inkvisitionen kan aldrig lyckas, sa Orbán under ett tv-sänt tal, syftandes på vad han ser som en attack på den högerkonservativa regeringen i Polen.
I natt röstades en av de omstridda lagarna igenom av parlamentets underhus. För att den ska träda i kraft måste den, och två andra liknande lagar, skrivas under av Polens president.

22 jul
Läs mer om Oron för polska demokratin
Försvarminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. TT
IT-skandalen på Transportstyrelsen

Bekräftat: Hultqvist kände till läckan – i mars 2016

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick information om säkerhetsläckan på Transportstyrelsen redan i mars 2016, bekräftar hans pressekreterare för Expressen. Det innebär att Hultqvist känt till it-läckan ungefär lika länge som inrikesminister Anders Ygeman (S) – trots det sa ingen av ministrarna något till den ansvariga ministern Anna Johansson.
– Hultqvist fick information om att Försvarsmakten vidtagit åtgärder efter det att Försvarsmakten i sin tur hade fått information från Säpo, säger pressekreterare Marinette Nyh Radebo, till tidningen.
På frågan vilka åtgärder försvarsministern vidtog svarar Nyh Radebo att ”det var Försvarsmaktens åtgärder som de redovisade”.

2 tim
Ardalan Shekarabi (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varnades om riskerna med outsourcing – i januari

Redan i januari varnade Statens servicecenter för riskerna med att outsourca it-drift, rapporterar SvD.
Det var förra året som Statens servicecenter fick i uppdrag att se möjligheter att flytta om statliga myndighetsfunktioner. I samband med det upptäckte myndigheten att delar av Transportstyrelsens datasystem var outsourcat, vilket generaldirektören Thomas Pålsson varnade om i en rapport i januari.
It-drift bör ligga på statliga servrar, påpekade han vilket i rapporten även fick stöd från FRA, Säpo och Försvarsmakten. Rapporten skickades till civilminister Ardalan Shekarabi (S), men han skickade inte den på remiss för eventuell lagändring.
– Det som hänt på Transportstyrelsen är ett pedagogiskt exempel på hur allvarligt detta är. Jag tror inte riktigt man har förstått vidden av problematiken faktiskt, säger Thomas Pålsson till tidningen.

5 tim
Anna Kinberg Batra. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

AKB kräver fler svar från Löfven: När fick du veta?

Anna Kinberg Batra tycker inte Stefan Löfven (S) och Anna Johansson (S) tar ansvar för Transportstyrelsens läcka. Infrastrukturministern försöker smita undan genom att skylla på en tidigare anställd och statsministern vill skapa ”maximal distans” till sitt ansvar som regeringschef, skriver M-ledaren på Facebook.
Kinberg Batra kräver att Löfven svarar på när han informerades om it-läckan, vad han visste om den och vad han gjort för att begränsa skadorna.
Löfven bröt i kväll tystnaden om härvan i en kommentar till TT. Han skrev att berörda myndigheter ”har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna”. Han ska ge mer information på en pressträff i morgon.
Johansson menar att hennes dåvarande statssekreterare informerades om läckan vid tre tillfällen men underlät att berätta det för henne.

Igår 21:13
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
Stefan Löfven. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om it-läckan

Statsvetare: Löfven tvingas nu tala ut om skandalen

Statsminister Stefan Löfven (S) kan inte längre hålla tyst kring outsourcingen av it-driften på Transportstyrelsen och håller därför i dag presskonferens om fallet. Att tiga skulle vara kontraproduktivt och mer skadligt för regeringen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SR Ekot.
– Tillslut kommer en punkt när statsministern har en anledning att ge sin bild av vad som har skett och ta ledningen för hur den fortsatta bilden av det här skall hanteras, säger han till Ekot.
Generaldirektörerna för både Transportstyrelsen och Säpo samt Överbefälhavaren kommer att vara med vid pressträffen vilket enligt Hinnfors tyder på att man ”vill ge en så klar bild som möjligt av vad som har hänt”.

3 tim
Infrastrukturminister Anna Johansson. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Ingen minister ska avgå efter skandalen

Opinion Spridda skurar på dagens ledarsidor. Transportstyrelsens it-skandal dominerar de lokala ledarsidorna och Dalademokratens Robert Sundberg skriver att ingen minister borde avgå till följd av avslöjandet. I stället frågar han sig vad alliansregeringen gjorde när Transportstyrelsen beslutade att outsourca känsliga uppgifter 2014, vilket var under tiden då de borgerliga partierna satt vid makten.
”Risken för de borgerliga partierna, och andra tillskyndare av misstroendevotum, är att de själva har haft fingrar i Transportstyrelsens syltburk med outsourcing av känsliga uppgifter”.
Skånska Dagbladets ledarredaktion skriver att det är smart av de borgerliga partiledarna, som öppnat för misstroendeförklaring, att inte använda ett mer aggressivt tonläge eftersom det råder oklarheter kring ”händelsesoppan” som fortfarande saknar struktur.
”Det kan nu bli svårt för att Alliansen att, med hedern i behåll, underlåta att i kammaren begära entledigande av Ygeman, Johansson – eller båda”, skriver ledarredaktionen och uppmanar alliansen att låta mer klarna först.

4 tim
Anna Johansson, Stefan Löfven, Anders Ygeman. TT

Analyser: ”Regeringen vet betydligt mer än de säger”

Makthavare som inte svarar på frågor har alltid något att dölja. Det är därför Stefan Löfven (S) inte uttalat sig om it-läckan förrän i kväll, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. ”Men klart som korvspad är att regeringen vet betydligt mer än de har velat kännas vid.”
Transportstyrelseaffären är full av konstigheter, menar hon. Varför uppger till exempel inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) att det fick veta om skandalen olika år? ”Det är dags att lägga papperna på bordet, Löfven”, skriver Mellin.
Vänsterpartiets besked att de inte utesluter misstroendeförklaring tvingade till slut fram Löfvens uttalande, skriver K-G Bergström i Expressen. Regeringens sista halmstrå försvann, när den egna budgetpartnern såg så allvarligt på avslöjandena fanns ingen återvändo, menar han.

Igår 20:06
Läs mer om Röster om it-läckan
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Ivanka Trump och Jared Kushner.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Trumps svärson först ut att grillas om ryssmöte

I dag ska Jared Kushner, svärson till USA:s president Donald Trump, frågas ut av senatens underrättelseutskott om sina kontakter med ryska företrädare. Kushner är Ivanka Trumps make och rådgivare i Vita huset.
Förhöret handlar om ett möte i juni 2016 med en rysk advokat, som påstås ha kopplingar till Kreml, och som skulle ha skadlig information om Hillary Clinton. Trumps son, Donald Trump jr, har bekräftat att mötet ägde rum men påstår att advokaten inte hade någon information av intresse. Även Kushner och Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort deltog på mötet.
På onsdag är Trump jr och Manafort kallade att vittna inför senatens rättskommitté i en öppen utfrågning.
Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i det amerikanska valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

2 tim
Anthony Scaramucci och Sarah Huckabee Sanders. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Dubbla signaler från Vita huset om ryssanktioner

Kommer Vita huset acceptera kongressens förslag om nya hårda sanktioner mot Ryssland? Frågan hänger fortfarande i luften efter dubbla budskap från Trumps administration under söndagen, skriver Washington Post.
I en intervju med ABC News signalerar presschefen Sarah Huckabee Sanders att Vita huset är villigt att acceptera kongressens lagförslag.
– Administrationen stödjer idén om att vara tuff mot Ryssland, säger hon och tillägger att ”man stödjer lagen i sin nuvarande form”.
Den nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci har en lite annan syn på saken.
– President Trump har inte fattat något beslut om han kommer att skriva under lagen, säger han till CNN.

Igår 19:25
Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Scaramucci: ”Trump tänker inte benåda sig själv”

Donald Trump överväger inte benådningar av sig själv eller annan personal i Vita huset med anledning av ryssutredningen, trots uppgifter om motsatsen. Det säger hans nye kommunikationschef Anthony Scaramucci i dag.
I intervjun med CNN:s Jake Tapper säger Scaramucci att läckorna från Vita huset, som gör gällande att Trump ställt frågor om möjligheten till benådning, inte stämmer.
– Sanningen är att presidenten inte kommer att benåda någon, eftersom den här Rysslandsgrejen är nonsens.

Igår 15:50
Läs mer om Maktskiftet i USA
Poliser utanför den israeliska ambassaden i Amman.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Attentatet i Amman

Israel: Jordanier med skruvmejsel gick till attack

Israels regering uttalar sig nu om gårdagens attack på landets ambassad i Jordaniens huvudstad Amman, då två jordanska män dödades och en israelisk man skadades svårt.
Det var en säkerhetsvakt på ambassaden som öppnade eld efter att ha blivit attackerad av en jordanier beväpnad med skruvmejsel, enligt utrikesdepartementet i Jerusalem. I tumultet dödades två personer, en av dem angriparen.
Jordanien har enligt israeliska medier krävt en utredning av händelsen, och förbjudit ambassadpersonalen att lämna området.
I fredags demonstrerade tusentals jordanier mot Israels skärpta säkerhetskontroller i Jerusalem.

1 tim
KHALIL MAZRAAWI / afp

”Gärningsmännen arbetade på en möbelfirma”

Två gärningsmän tog sig på söndagen in på Israels ambassad i Jordaniens huvudstad Amman och attackerade en i personalen med kniv. En av gärningsmännen sköts till döds medan den israeliske personen vårdas på sjukhus.
Gärningsmännen arbetade på en möbelfirma, uppger jordansk polis i ett uttalande.
Händelsen inträffar samtidigt som spänningarna mellan Israel och arabvärlden stiger med anledning av konflikten vid Tempelberget i Jerusalem. Så sent som i fredags demonstrerade tusentals utanför ambassaden i Amman i protest mot Israel.

Igår 20:05
Läs mer om Attentatet i Amman
Arkivbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Uppmaningen: ”Sluta svik de med psykisk ohälsa”

Opinion Personer med psykisk ohälsa diskrimineras i samhället och det är dags att se över lagen för att skapa ett reellt skydd för gruppen, skriver företrädare för NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, på SVT Opinion.
Enligt debattörerna uppger fyra av tio med psykisk ohälsa att de blivit orättvist bemötta i den fysiska och psykiatriska vården. Dessutom lever personer med psykisk ohälsa kortare och de tjänar mindre. Därför uppmanar företrädarna nu demokratiminister Alice Bah Kuhnke att lyfta frågan med sina regeringskollegor.
”Låt oss se till att de politiska ambitionerna om ett jämlikt samhälle även gäller personer med psykisk ohälsa”.

1 tim
Sjukhussäng tillhörande Psykakuten på  S:t Görans sjukhus i Stockholm. Arkivbild. TT/ERIK G SVENSSON

Brister i psykvården: Över 400 självmord varje år

Över 400 människor som sökt hjälp inom psykiatrin tar livet av sig varje år. Det visar en genomgång som SVT Nyheter har gjort. Under de senaste fyra åren har totalt 1 643 patienter inom både sluten och öppenvård tagit sitt liv.
Enligt SVT:s granskning finns en rad återkommande brister i de fall som man har granskat. Det handlar bland annat om kommunikationsproblem mellan olika vårdavdelningar, dålig kontroll av patienterna och att vården misslyckats med riskbedömningen för självmord.
– Att vi inte lyckas informera varandra eller kommunicera tillräckligt för att undvika ett självmord är väldigt tragiskt och något vi jobbar väldigt intensivt med inom alla landsting, säger Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och landsting.

3 tim
Läs mer om Framtiden i sjukvården

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.