Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kidnappningsförsöket i Botkyrka

Fru till polisman utsatt för ett kidnappningsförsök

Den kvinna som ska ha blivit utsatt för en misstänkt kidnappning i Botkyrka, i södra Stockholm, var fru till en polisman, skriver Expressen.
Dessutom kopplas det misstänkta brottet till en rättsprocess där domstolsförhandling var tänkt att hållas under dagen, men fick avbrytas. Kvinnans make är inblandad i en utredning om illegal streetracing, enligt uppgifter till tidningen.
Det var på förmiddagen som en kvinna utsattes för ett kidnappningsförsök men lyckades slita sig loss.

Toppnyheter

Stefan Löfven och NMR i Falun.  TT
Nazistmarschen i Göteborg

Löfven om NMR: ”Tycker så genuint illa om detta”

Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.
– Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns. Nu väljer dessutom en sådan här extremorganisation – som jag förstår – att testa polisens gränser, man går ut och marscherar utan tillstånd, säger Löfven till TT.
Nu meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen ska bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet.
Sverigedemokraterna däremot får inte vara med.
– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.

1 tim
Jimmie Åkesson/Nazistisk demonstration i Göteborg. TT

Åkesson vill se förbud mot nazistiska organisationer

Nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen skulle kunna betraktas som en terrororganisation och det bör bli förbjudet att ha samröre med sådana. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Expressens tv-program ”Bara Politik” inför att nazisterna planerar en ny demonstration i Göteborg.
– Det är en organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får inte använda sig av våld.
På frågan om nazism i partiets egna förflutna svarar Åkesson att han anser att man ”gjort upp med enskilda individer som haft problematiska kopplingar”.

Igår 18:09
Göran Greider och NMR. TT

Greider: ”Jag är så jävla trött på nazister!”

Opinion Diskussionen om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg är inte över. Dala-Demokratens Göran Greider skriver i en ledare att det är ”häpnadsväckande” att de tilläts demonstrera och han ”tar sig för pannan” över att organisationen fått polisens tillåtelse att tåga genom staden samtidigt som den judiska högtiden Yom Kippur firas nästa helg.
Greider framhåller att det är fel att förbjuda även ”de mest vedervärdiga” organisationer och åsikter, men menar att yttrandefrihet inte kan jämställas med mötesfrihet. Han skriver att det finns en utbredd naivitet.
”Jag är trött på den naiviteten. Ja, jag är så j-a trött på nazister”, skriver han.
Hallands Nyheters Maria Haldesten skriver i en ledare att lagstiftningen måste förtydligas eller skärpas, och att vi fram till dess att annat sägs får hoppas att allmänheten ”tyst, stilla och värdigt, förmår visa att de är fler”.

Igår 10:59
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Huvudstaden Guayama i Puerto Rico efter att orkanen Maria dragit fram. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

Orkanen avtar i styrka – snart väntas Maria öka

Orkanen Marias vindar har tappat fart när den nu har nått Puerto Ricos bergiga natur. Stormen har graderats ned från en kategori 4 till en kategori 2, rapporterar Reuters.
När orkanen drog in över öns sydöstra delar uppmättes vindar på närmare 70 meter per sekund. Vindarna har sedan dess avtagit till under 50 sekundmeter. Men enligt orkancentret NHC:s prognos kommer Maria att stärkas igen de närmaste dagarna.
”Faran fortsätter – det är varning för översvämning i hela Puerto Rico”, skrev guvernör Ricardo Rossello på Twitter när Maria drog vidare.

43 min
Räddningsarbetare i Puerto Rico. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN

Puerto Rico utan ström: ”Har förstört allt i sin väg”

Hela Puerto Rico är strömlöst efter orkanen Marias framfart, skriver BBC. 3,5 miljoner invånare är drabbade.
– Orkanen har förstört allt i sin väg, säger Abner Gómez, chef för katastrofmyndigheten.
De senaste dygnen har orkanen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Människor har uppmanats att ta skydd och delar av Puerto Rica har evakuerats inför det som guvernören Ricardo Rossello beskrivit som ”den värsta stormen det senaste århundradet”.
Puerto Rico drabbades inte direkt av den förra orkanen, Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Igår 17:25
Orkanen har nått Puerto Rico. HECTOR RETAMAL / AFP

Stormens öga har nått land – många har sökt skydd

Orkanen Marias öga har nått in över Puerto Rico, rapporterar AFP. ”Vi har räknat till 11 229 personer och 580 husdjur som har sökt skydd”, skriver öns guvernör Ricardo Rosello på Twitter.
Samtidigt har sju personer bekräftats döda på ön Dominica som drabbades av orkanen i går.
Gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan tömdes inför stormens ankomst.
– Det ser ut som en spökstad. Vi vidtar större försiktighet efter Irma, säger 53-årige José Torres, medan han vandrar genom San Juans historiska centrum på tisdagskvällen, till Reuters.

Igår 11:06
Läs mer om Orkansäsongen
Trumps USA Årliga FN-mötet
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Årliga FN-mötet

Efter Trumps kritik – ”Iranavtalet fortsätter”

Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump så sent som i tisdags ifrågasatte det globala avtalet under sitt tal i FN:s generalförsamling. Han beskrev det då som "genant" och "det sämsta någonsin".
Parterna i avtalet möttes i New York under onsdagen, och kom fram till att "inga aspekter" av överenskommelsen brutits. Därför finns ingen anledning att avveckla eller omförhandla överenskommelsen, enligt Mogherini.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson beskrev ”tonen som saklig” under mötet, men återupprepade i ett uttalande att Irans agerande inte är ”övertygande”.

1 tim
Rouhani i FN:s generalförsamling i dag. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Sågar Trumps tal: ”Absurt, okunnigt och hatiskt”

Donald Trump gick till hårt angrepp mot Iran under talet till FN:s generalförsamling i går. Han kallade landet en ”korrupt diktatur” som stödjer ”våld, blodsutgjutelse och kaos”. När Irans president Hassan Rouhani äntrade talarstolen i dag gav han svar på tal.
– Trumps tal var okunnigt, absurt och hade en hatisk retorik, sa Rouhani enligt Sky News.
Trump sågade också kärnvapenavtalet mellan Iran och omvärlden, och antydde att USA vill lämna det.
– Om USA gör det raserar man sin trovärdighet, kommenterade Rouhani.

Igår 16:09
Stefan Löfven och Margot Wallström/Zaida Catalán TT

Löfven hyllade Zaida Catalán i FN:s säkerhetsråd

Statsminister Stefan Löfven hyllade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán när han talade i FN:s säkerhetsråd. Catalán, som tidigare också var språkrör för Grön Ungdom, mördades i mars under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa.
– Få saker inspirerar mig mer än energin och entusiasmen, kunskapen, viljan och beslutsamheten hos våra yngre generationer, sa Löfven enligt Ekot och tillade att Catalán hade allt det.
Statsministern slog fast att fredsbevarande och konfliktförebyggande insatser går hand i hand, han talade om vikten av partnerskap mellan FN och organisationer som Afrikanska unionen och EU, enligt TT.

Igår 20:31
Läs mer om Trumps USA

HTC-köpet gör Google till en sann Apple-utmanare

Google är med sitt operativsystem Android redan störst i världen på mobilsidan när det gäller mjukvara. Men för att bli en fullvärdig utmanare till Apple behöver man tillverka egen hårdvara och peta ned Samsung från Android-tronen. Det är anledningen till att Google nu köpt taiwanesiska HTC:s smartphoneverksamhet, skriver Mashables Raymond Wong.
Det är inte heller första gången Google köper en telefontillverkare. 2012 köpte Google Motorola Mobility, en verksamhet man förvisso senare sålde till Lenovo. Men kopplingen till HTC är starkare. Dels var HTC en av de första tillverkare som valde att använda Android, dels har man flera år av samarbete bakom sig. HTC-köpet ger Google kontroll, skriver Wong. En annan viktig del är de patent som Google får på köpet.
Technobuffalos Justin Herrick är också inne på att affären är helt logisk för båda parter och poängterar att HTC inte har de pengar som krävs för produktutveckling.

10 min
Läs mer om Googles HTC-köp
Janet Yellen, Fed-chef, till vänster. Arkivbilder.  TT

Wall Street öppnar kring noll inför Fed-besked

USA-börserna stängde med blandade siffror efter Federal Reserves besked om att lämna räntan oförändrad. Dow Jones industriindex avslutade onsdagshandeln på plus 0,2 procent samtidigt som breda S&P 500 stängde oförändrat. Tekniktunga Nasdaq kompositindex, som enligt Avanza sänktes av Apples aktie, avslutade dagen på minus 0,1 procent.
Apples aktie tappade som mest 3,1 procent på onsdagen efter att förbeställningarna för nya Iphone 8 är färre än för tidigare modeller.

Igår 13:29
TT

H&M vinnare på stillsam Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen avslutade onsdagshandeln på nollstrecket efter att ha legat oförändrad under stora delar av dagen. Vid stängning stod storbolagsindexet OMXS 30 på minus 0,1 procent och breda OMXSPI på noll.
Utvecklingen är i led med de ledande Europabörserna där investerarna inväntar kvällens räntebesked från Federal Reserve. Frankfurtbörsens DAX-index stängde oförändrat, liksom Parisbörsen, samtidigt som Londonbörsen tappade något och slutade på minus 0,1 procent.
Klädjätten H&M vände en initial nedgång för att sedan stänga på plus 2,5 procent. Bolagets spanska konkurrent Inditex rapporterade kvartalssiffror under morgonen som var något svagare än väntat.
Kontraktstillverkaren Recipharm var en av vinnarna efter att man ingått ett stort avtal med läkemedelsjätten Roche som väntas ge en försäljningsökning på drygt 6 procent per år. Aktien stängde på plus 6,1 procent.
Sämre gick det för börsens telekomjättar. Ericsson stängde på minus 2,5 procent efter att ha fått sänkt riktkurs av Natixis. Tele2 stängde på minus 0,9 procent och Telia på minus 0,5 procent.

Igår 11:48
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.