Räddningsarbetare vid kemvapenattacken i Idlib tidigare i april/Marcello Ferrada de Noli i RT. TT
Syrienkriget

Gasattack förnekas med hjälp av svensk läkargrupp

Den svenska föreningen Swedish doctors for human rights (Swedhr) säger sig vara säkra på att Syriens president Bashar al-Assad inte har använt kemiska vapen. Det har fått den ryska regeringen att hänvisa till dem som en auktoritet, och den syriska regimen har refererat till gruppen i FN:s säkerhetsråd, skriver DN.
DN:s granskning visar att Swedhr driver en agenda som har en slagsida mot åsikter som företräds i Kreml. De anser att Julian Assange är utsatt för en konspiration och att svenska medier driver en ”russofob” agenda. Gruppens grundare, den tidigare KI-professorn Marcello Ferrada de Noli, har flera gånger intervjuats av den statliga ryska tv-kanalen RT.
– Vi driver bara vår egen linje. Om den överensstämmer med olika länders positioner så är det inte vår avsikt, säger Ferrada de Noli till DN.
Varken stora människorättsgrupper eller Läkarförbundet har hört talas om Swedhr.

Tidigare

Toppnyheter

Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix
Anklagelserna mot Roy Moore

Här anländer Roy Moore till vallokalen – på en häst

När det var dags för republikanen Roy Moore att själv rösta i fyllnadsvalet till senaten i delstaten Alabama gjorde han det inte till fots. I stället kom Moore ridande på en häst, någonting som han har gjort till lite av en tradition.
Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones och har ett starkt stöd i den konservativa delstaten, trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.

2 tim
JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Röstningen i Alabama är i gång – jämnt race väntas

Fyllnadsvalet till senaten har nu inletts i delstaten Alabama, där republikanen Roy Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones.
Trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat Moore för sexuella övergrepp har den kontroversiella republikanen starkt stöd i den konservativa delstaten. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.
I sina sista försök att övertala väljare lånade Moore retorik från president Donald Trump – han lovade att göra USA ”stort igen”. Men den djupt religiöse tidigare chefsdomaren sade också att ”vi måste gå tillbaka till Gud” och manade Alabamaborna att följa sitt samvete.
– Jag säger till er, om ni inte tror på min (moraliska) karaktär så rösta inte på mig, ropade han enligt public servicekanalen NPR från talarstolen i Midland City där han framträdde tillsammans med Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

6 tim
Steve Bannon på ett kampanjmöte för Roy Moore.  JONATHAN BACHMAN / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Steve Bannon räddade Moores kampanj

Roy Moores kandidatur till senatorsposten i Alabama såg ut att vara över i mitten av november, då fem kvinnor trädde fram och anklagade honom för sexuella övergrepp. Men när Alabamas invånare går till fyllnadsval i dag har han fortfarande starkt stöd och det beror till stor del på Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, skriver Bloombergs Joshua Green i en analys.
Bannon har jobbat hårt med att sprida uppgifter som ifrågasätter kvinnornas berättelser, både genom nyhetssajten Breitbart och genom sina kontakter med politiker och journalister. Han ska särskilt ha riktat in sig på att få Fox News Sean Hannity att fortsätta stödja Moore och kampanjen har gett resultat. Enligt en enkät gjort av CBS News tror 71 procent av republikanerna att anklagelserna mot Moore är falska.
BBC:s Katty Kay skriver att Moores kandidatur är ett fascinerande vittnesmål om hur amerikansk politik ser ut i dag. Hon menar att världen borde ha intresserat sig för Moore, även innan anklagelserna om sexuella övergrepp.
”Han tycker att homosexualitet borde vara olagligt och att muslimer bör förbjudas från att sitta i kongressen”, skriver hon och tillägger:
”Trots USA:s formella uppdelning mellan kyrka och stat, anser Moore att ’guds lag alltid står över människans’”.

Idag 10:34
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Hendrik Schmidt / TT / NTB Scanpix
Handbolls-VM för damer 2017

Sverige till semifinal efter rysare mot Danmark

Sverige går till semifinal i handbolls-VM efter att ha vunnit mot Damark med 26–23 i kvartsfinal.
Matchen började tungt för Blågult som låg under med två mål, men i slutet av första halvlek lyckades de vända och hade vid avblåsningen ledningen med 13–11. Andra halvlek byttes målvakten Filippa idéhn in och tillsammans med det svenska försvaret lyckades de hålla den knappa ledningen till avblåsning och Blågult vann matchen.
Därmed är det svenska damlaget historiskt då de för första gången någonsin är klara för en VM-semifinal, skriver Sportbladet.

2 tim
Hendrik Schmidt / TT / NTB Scanpix

Krönikörer: Sveriges mod ledde till historisk seger

Sverige har skrivit historia genom att segra mot rivalen Danmark och ta sig till semifinal i handbolls-VM, skriver SVT:s Ola Bränholm i en krönika. Expressens Nicolinn Nilsson skriver att matchen inte var vacker, utan den var grisig, ful och grinig – ”men vem bryr sig”.
Enligt Nilsson var Sveriges nyckel till vinsten mod. Mod som fanns i alla delar av planen: anfall, försvar och på bänken.
Samtidigt skriver Aftonbladets krönikör Johan Flinck att vi framför allt har två hjältar att tacka för den svenska bragden, det är Hanna Blomstrand och Filippa Idéhn.

1 tim
Hanna Blomstrand. Hendrik Schmidt / TT / NTB Scanpix

Blomstrand om vinsten: ”Jäklar, jag är helt ordlös”

Hanna Blomstrand storspelade när Sverige slog Danmark och därmed tog sig till semifinal i handbolls-VM. 21-åringen belönades som matchens viktigaste spelare och efter matchen var hon mycket berörd, skriver Sportexpressen.
– Jäklar, jag är helt ordlös och vet inte vad jag ska säga. Det är så jäkla härligt, säger hon i Kanal 5:s sändning.
– I dag var det ganska många luckor för mig och jag är glad att jag kunde utnyttja det och vinna matchen.
Sverige slog Danmark med 26–23 i kvartsfinalen.

1 tim
Läs mer om Handbolls-VM för damer 2017
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Bitcoins framtid

Svensk bakom en av världens största bitcoin-sajter

Svenska Emil Oldenburg är medgrundare till en av världens största bitcoin-sajter, Bitcoin.com. Han är teknisk chef för bolaget som drivs från Tokyo och alla 60 anställda får betalt i kryptovalutan, vilket varit oerhört lönsamt det senaste året.
När Breakit intervjuar honom är han förtegen om intäkterna, skapade av bitcoins, men säger att det rör sig om ”fruktansvärt mycket pengar”. Samtidigt har han själv tappat hoppet om valutan och sålt sina tillgångar.
– En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra, säger han.

16 min
Illustration TT

Amerikanska myndigheter varnar för bitcoin-risker

Två av USA:s viktigaste finansmyndigheter varnar investerare för bitcoinhandeln, dagen efter att kryptovalutan på allvar gjort sitt intåg på finansmarknaden.
Jay Clayton, chef för Securities and Exchange Commission, SEC, säger till Financial Times att myndigheten håller ett vakande öga på bitcoinhandeln, liksom på den gräsrotsfinansiering som sker via ICO:s, initial coin offerings.
Christopher Giancarlo, chef för Commodity Futures Trading Commission, CFTC, varnar för att investerarna måste vara medvetna om den höga volatilitet och risk som handel i bitcoin innebär.
– Den relativt nya underliggande kontantmarknaden och handelsplatser för bitcoin förblir till stora delar oreglerade marknader där CFTC har begränsat auktoritet, säger han.

Idag 05:01
Läs mer om Bitcoins framtid
Synagogan i Göteborg kärlekbombades efter helgens attack. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Judiska församlingar riktar kritik mot SVT och TT

SVT och TT kritiseras av flera judiska församlingar i Sverige för att ha använt uttryck som kan leda till antisemitism, skriver Kulturnytt. Det är i en debattartikel i SvD som företrädare skriver att mediebolagen uttrycker sig ”schablonmässigt om judar” och använder till exempel uttryck som ”judisk lobby”.
– Det stämmer inte med verkligheten, det finns ingen judisk lobby och vi har absolut inget intresse av att ha någon lobby eller någonting i den stilen, säger Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till SR.
Vicktor Olsson, övergripande nyhetschef på TT, slår ifrån sig kritiken medan Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, säger att det skett ”en felaktig formulering”.

2 tim
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två män begärs häktade efter attack mot synagoga

Två män begärs häktade för helgens brandbombsattack mot en synagoga i Göteborg. Männen är misstänkta för mordbrand.
– Vår teori är att det har med Palestina-Israel-konflikten att göra, säger åklagaren till DN.
Tre män, 18, 20 och 21 år gamla har sedan i söndags suttit anhållna misstänkta för att ligga bakom attentatet mot synagogan på lördagskvällen. En av dem, 20-åringen släpps på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.
Männens tre advokater säger till DN att de nekar till anklagelserna.

Idag 13:29
Beatrice Ask. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Lär nyanlända att hets mot judar är brottsligt”

Opinion Det är en skam för det demokratiska samhället att Sverige inte kan garantera människors säkerhet, skriver Beatrice Ask, ordförande i Konstitutionsutskottet, på Aftonbladet Debatt. Hon menar att judar gång på gång utsätts för attacker och hot i landet och att det blir allt viktigare att stå upp mot dem som vill utmana det demokratiska samhället.
”Vi behöver bli bättre på att sprida kunskap om antisemitism och de fördomar som antisemitismen bygger på”, skriver Ask och tillägger att Migrationsverket har en viktig roll att fylla.
Migrationsverket – den myndighet som många nyanlända först kommer i kontakt med – borde informera om hatbrott och att det i Sverige är brottsligt att uttrycka sig på vissa sätt, skriver hon.

5 tim
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.