Tech

Googles Play Music förvald musiktjänst på Galaxy S8

Google Play Music är en streamingtjänst som fått se sig leva i skuggan av jättar som Spotify och Apple Music. Men möjligen kan tjänsten nu komma att få en rejäl skjuts framåt av Samsung. Detta då den koreanska elektronikjätten valt att ha Google Play Music som förvald musiktjänst på sina nya Galaxy S8-enheter. Telefonerna – som slagit alla tidigare rekord gällande förhandsbeställningar – kommer dessutom att komma med en specialanpassad version för just Samsungs användare, som bland annat innebär att man kan ladda upp hela 100 000 låtar till Play Musics molntjänst. För andra användare ligger den gränsen på 50 000 låtar, skriver The Verge.

Toppnyheter

Younes Abouyaaqoub som jagas av polisen efter terrordåden i Barcelona/Katalansk polis.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Polisens teori: 22-åring som jagas kan ha kört lastbilen

Polisen i Spanien söker fortfarande efter en 22-årig man som misstänks vara del av den terrorcell som låg bakom attackerna i Barcelona och Cambrils. Nu misstänker man att 22-åringen, Younes Abouyaaqoub, kan ha varit den som körde lastbilen som dödade minst 13 personer på La Rambla i Barcelona, skriver spanska medier.
En annan hypotes är att Abouyaaqoub dog i explosionen i ett hus i Alcanar, fast man ännu inte har lyckats identifiera hans kvarlevor, skriver El Periodico.
Abouyaaqoub, från Marocko, har varit bosatt i spanska Ripoll, omkring 10 mil utanför Barcelona. Spanska medier rapporterade tidigare att 17-årige Moussa Oukabir var den som misstänktes ha kört lastbilen. Han konstaterades senare vara en av dem som sköts till döds av polisen under attacken i kuststaden Cambrils.

25 min
Moussa Oukabir, Said Aallaa och Mohamed Hychami. TT

Tre av gärningsmännen som sköts har identifierats

En terrorcell med tolv personer misstänks ligga bakom terrordåden i Barcelona och Cambrils, varav en fortfarande är på fri fot, säger polisen i Spanien enligt AP.
Under natten sökte man igenom två bussar i städerna Girona och Garrigas i nordvästra Katalonien i jakten på de misstänkta, dock utan resultat.
Av de tolv misstänkta dödades fem av polisen i samband med attacken i Cambrils och fyra har gripits. Polisen misstänker också att två personer dog i explosionen i ett hus i Alcanar dagen före terrordåden, då gruppen förberedde sprängämnen som de hade tänkt använda i attacken.
Polisen har identifierat tre av gärningsmännen som dödades i Cambrils som 17-årige Moussa Oukabir, 18-årige Said Aallaa, och 24-årige Mohamed Hychami. Alla tre var marockanska medborgare. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet.

2 tim
Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix

Källa: Samma sprängämne som användes i Paris

Enligt tidiga bedömningar i den tekniska undersökningen ska polisen ha funnit spår av samma typ av sprängämne i den misstänkta bombfabriken utanför Barcelona som användes vid terrorattentaten i Paris och Bryssel. Det uppger källor som ska ha insyn i utredningen till CNN. Källorna understryker att bedömningen är preliminär.
Sprängämnet, TATP, är väldigt explosivt, vilket kan förklara den explosion som inträffade, av misstag, i huset i Alcanar. En person dog och sju skadades.
Precis som vid terrorattentaten i Bryssel och Paris har terrororganisationen IS tagit på sig dådet i Barcelona.

4 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Reaktioner
SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Barcelona Reaktioner

Ledare: Kampen mot terrorn är också ideologisk

”Det har nästan blivit som rituella besvärjelser.” Så beskriver ledaren i konservativa Nya Wermlandstidningen reaktionerna efter det senaste terrordådet i Barcelona under rubriken ”det nya terrornormala”. Bara för att man tyvärr måste vänja sig så betyder inte det att man måste resignera, skriver NWT. Dåden är svåra att förutse men kampen är ideologisk, menar ledaren.
Samma resonemang återkommer i oberoende moderata Borås Tidning. Men där lyfts svårigheterna med kampen upp. ”Ideologier är som bekant sega och uthålliga även när de materiella omständigheterna för deras fortsatta existens har förändrats”. Förs kampen på ett odemokratiskt vis och blir ett korståg mot muslimer blir det lätt en grogrund för ny och fördjupad extremism, menar ledaren.
I oberoende socialdemokratiska Aftonbladet skriver Anders Lindberg om det paradoxala att terrorismen i väst ökar för att jihadisterna håller på att förlora. ”Våra barn kommer aldrig att leva under deras styre. Inte deras barn heller.”

10 min
Minnesplats för offren i Barcelona. Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix

Islamiskt center i Madrid: Terrorister inte religiösa

Ansvariga vid islamiska kulturcentret i Madrid, det största i Spanien, fördömer kraftigt terrorattackerna i Barcelona, skriver El Pais. De säger att terroristerna inte ska få ”fläcka bilden av islam” och menar att de misstänkta inte är religiösa.
– En liten grupp våldsamma brottslingar kan inte förstöra bilden av en stor religion. En handfull människor utan kultur och utan kunskap är inte ett exempel på den stora majoriteten av muslimer, säger Sami El Mushtawi, talesperson vid centret, till El Pais.
Attackerna har fördömts på många håll i världen.
”Mina tankar är med offren för dagens fruktansvärda attack i Barcelona”, skrev Storbritanniens premiärminister Theresa May, tidigare under dagen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Emmanuel Macron har uttryckt solidaritet med Spanien efter händelsen. Den ryske presidenten Vladimir Putin talar om ett ”grymt och cyniskt brott”.

Igår 17:08
Emanuel Karlsten. TT/AP

”Avsaknaden av reaktioner kan vara sundhetstecken”

Opinion Är det så här det ser ut när undantagstillstånd blir normaltillstånd, undrar journalisten Emanuel Karlsten i en krönika i Göteborgs-Posten. Han syftar på reaktionerna efter det senaste dygnets händelser i Barcelona, där 14 personer dött och 130 skadats.
”Knappt någon ’ber för Barcelona’ eller publicerar gul-röda hjärtan”, skriver han.
Efter att ha gått igenom reaktioner på internet konstaterar Karlsten att de mest spridda och uppmärksammade artiklarna i stället handlat om en påkörd anka och att Ernst Kirchsteiger får en ny säsong i TV4. Han menar att man kanske borde se avsaknaden av svenska reaktioner som ett ”sundhetstecken”.
”Inte som en intäkt för att vi inte bryr oss, utan för att vi läker snabbare, hittat ett sätt att skapa distans till terrorn”, skriver Karlsten.

Igår 19:52
Läs mer om Attacken i Barcelona
Maktskiftet i USA Trumps team
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trumps team

Bannon: ”Jag kommer att dra ut i krig för Trump”

Steve Bannon återvänder till den högerpopulistiska sajten Breitbart efter att ha fått sparken från Vita huset. Breitbart skriver i ett pressmeddelande att Bannon blir styrelseordförande för sajten – samma tjänst som han hade innan han klev in i Vita huset.
”Den nationalistiska och populistiska rörelsen blev mycket starkare i dag”, skriver Breitbarts chefredaktör Alex Marlow enligt Politico.
I en första kommentar efter beskedet att han sparkas avvisar Bannon ryktena om att han och president Trump är ovänner.
– Låt mig reda ut vissa missförstånd: Jag lämnar Vita huset och drar ut i krig för Trump emot hans motståndare på Capitol Hill, i medierna och i USA:s näringsliv, säger Bannon till Bloomberg.

Igår 22:19
Arkivbild: Steve Bannon.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

”Marknaden hoppas att Bannon var enda rötägget”

Att president Donald Trump sparkade sin chefsstrateg Steve Bannon bör vara goda nyheter för marknaden, men Trump har mer jobb kvar framför sig om han ska lyckas övertyga investerarna om att hans politiska agenda fortfarande lever. Det skriver CNBC.
Det faktum att Bannon nu har fått kliva av scenen innebär att andra, av Wall Street mer respekterade, rådgivare kan få ta plats vid mikrofonen, enligt valutaanalytikern Marc Chandler. Marknaden svarade på fredagen med att stiga något i den inledande handeln.
– Jag tror att den här handeln bygger på förhoppningar. Förhoppningen att Bannon var det ruttna ägget i korgen, säger han.
Han tillägger att investerarnas förtroende fortfarande är skakigt och att allt som krävs för en ny utförsäljning är att ”ett nytt rötägg” kommer fram.

1 tim
Arkivbild: Carl Icahn.  SHIHO FUKADA / TT / NTB Scanpix

Icahn hoppar av uppdrag som Trumps rådgivare

Miljardären och investeraren Carl Icahn har klivit av sitt uppdrag som rådgivare åt president Donald Trump. Det efter att frågor väckts om potentiella intressekonflikter, skriver Bloomberg.
I ett brev adresserat till Trump som publicerades på Icahns hemsida på fredagen förnekar han att han skulle ha dragit ekonomisk nytta av sin roll som rådgivare, något som flera demokratiska politiker anklagat honom för. Icahn är bland annat storägare i oljeraffinaderiet CVR Energy och som rådgivare i Vita huset har han arbetat för att USA ska ändra sin politik för biobränsle, något som skulle gynna CVR.
”Tvärtemot vad några av dina demokratiska kritiker antyder har jag aldrig haft tillgång till icke-offentlig information eller tjänat på min position”, skriver Icahn i brevet och tillägger att han inte anser att hans rådgivarroll inneburit någon intressekonflikt.

17 min
Läs mer om Maktskiftet i USA
Jenny Lindell. TT
Polisens framtid

Lång väntan innan åtal i Malmö: ”Jätteallvarligt”

Resursbrist och poliser som lämnar yrket samtidigt som det pågår en våg av dödligt våld har lett till att det tar nästan tre gånger så lång tid i Malmö som i Stockholm eller Göteborg innan brottsanmälningar leder till åtal, skriver SvD. Malmös åklagarkammare ligger på 221 dagar innan beslut tas att väcka åtal, vilket kan jämföras med 84 i Stockholm och 85 i Göteborg.
– Utredningarna kräver större resurser och polisen gör färre och färre utredningsåtgärder. Det är jätteallvarligt, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare på Malmö åklagarkammare, till tidningen.
Hon ser risker i att vittnen glömmer eller går vidare och att utredningarna blir sämre ju längre tiden går.

1 tim
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ministern lovar ökade resurser till polisen

Det tar nästan tre gånger så lång tid i Malmö som i Stockholm eller Göteborg innan brottsanmälningar leder till åtal, skriver SvD. Resursbrist, poliser som lämnar yrket och en våldspiral är bakomliggande orsaker, skriver SvD.
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han tar läget på allvar.
– Ökade resurser till polisen är en av våra viktigaste prioriteringar i höstens budgetförhandlingar. Jag har stora förhoppningar att vi kommer kunna leverera det. Vi har rätt mycket pengar i statskassan just nu, säger han till tidningen.
På frågan om polisen kommer befinna sig i ett bättre läge nästa år säger ministern att det är långt till dess men att polisverksamheten kommer att vara starkare då.
– Så är det.

1 tim
Läs mer om Polisens framtid
Bild på gärningsmannen, som sköts av polis.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Knivattacken i Åbo

Polisen: Gärningsmannen valde offer slumpmässigt

Offren för knivdådet i Åbo tros ha vara valda slumpmässigt. Det säger kriminalöverkommissarie Markus Laine till finska Yle. Enligt förhör har ingen av de skadade haft en relation till den misstänkte gärningsmannen, som vårdas på sjukhus efter att han skjutits av polis.
Polisen har inte gett någon information om offrens ålder men en överläkare på Åbo universitetssjukhus har tidigare konstaterat att alla var vuxna.
Två personer har dött och sex personer skadats i dådet som i nuläget inte utreds som terrorism.

1 tim
Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN

Oklart motiv vid Åbodåd – flera personer gripna

Polisen utreder knivdådet i Åbo i Finland som mord och inte terror i nuläget. En misstänkt gärningsman vårdas på sjukhus. Han sköts av polis efter knivdådet, som dödade två och skadade åtta personer.
Motivet till dådet är fortfarande oklart och gärningsmannen är ännu inte helt identifierad. Polisen gjorde en insats mot en lägenhet i Åbo under fredagskvällen. Flera personer har gripits men de misstänks inte för knivskärningen.
– Vi undersöker deras roll i det här. Om de har någonting med detta att göra, eller om de bara har kopplingar till den misstänkte, säger Markus Laine vid Centralkriminalpolisen.

3 tim
Kvinna på Salutorget i Åbo på fredagskvällen. STAFF / TT NYHETSBYRÅN

Åbo skakat: ”Trodde aldrig det skulle hända här”

Stämningen i Åbo är tryckt efter dagens knivattentat där två personer dödades och flera skadades, rapporterar Yle. Under kvällen hölls flera minnesgudstjänster och på Salutorget, där attentatet ägde rum, samlades människor för att tända ljus och lämna blommor.
– Jag hade aldrig trott att det här skulle hända här i Åbo. Jag har bott tio år i Finland, och jag trodde aldrig att jag skulle se blod på gatan, säger Åbobon Pauli till Yle.

Igår 21:00
Läs mer om Knivattacken i Åbo
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska aborträtten

”Aborträtten bör baseras på helt andra värden”

Opinion ”Livmödrarna kan inte vara allas egendom. Inte ens för en läkare som försöker rädda ett lagligt aborterat foster.” Det skriver Expressens krönikör Jenny Strömstedt efter debatten som följde en läkares försök att rädda ett sent aborterat foster.
Strömstedt anser att aborträtten, med tanke på de medicinska framstegen, bör baseras på helt andra värden än när ett foster kan räddas utanför livmodern. ”Aborträtten finns till för att både hälsa, utbildning, tillväxt och fred på jorden har visat sig beroende av att kvinnor har makt över sina kroppar, och främst sina underliv.”
Krönikören avslutar med att skriva att strängare abortlagar aldrig gett färre aborter – bara fler dödsfall och personliga trauman.

2 tim
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fel att försöka återuppliva aborterade foster”

Opinion Det är inte barnläkares uppgift att försöka rädda sent aborterade foster, skriver sju läkare och experter vid Karolinska sjukhuset i Stockholm på DN Debatt. Frågan har aktualiserats av överläkaren Katarina Strand Brodd, som försökte rädda livet på ett foster som aborterades i vecka 22.
Debattörerna skriver att de foster som föds efter vecka 22, då ett foster kan betraktas som livsdugligt, bör behandlas som andra döende patienter. Man skriver också att den debatt som förts har saknat en del perspektiv – till exempel vad de kvinnor som berörs tycker och vem som ska ta hand om barnet om det mot förmodan skulle överleva.

Igår 19:35
Läs mer om Svenska aborträtten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.