Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för gränskontroll. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Gränskontrollerna

Gränskontroller skulle skärpas – blev tvärt om

Regeringen sa i maj att gränskontrollerna skulle skärpas, men under sommaren har polisen i själva verket genomfört färre kontroller än tidigare, rapporterar Ekot.
Under sommaren har mellan 24 och 55 procent av tågresenärerna som reser över Öresund kontrollerats. Det beror bland annat på semesterledighet, säger Patrik Engström, som är chef för den nationella gränspolisen.
Engström säger att polisen håller på att rekrytera nya passkontrollanter men att de inte kommer börja jobba förrän efter sommaren.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Maja Reichard, Hedvig Lindahl och Nilla fischer. TT
#MeToo-uppropet

2 290 kvinnor i upprop mot sexism inom idrotten

2 290 kvinnliga idrottsutövare, sportjournalister, tränare och supportrar skriver under uppropet #timeout i Dagens Nyheter. Bland de som skrivit under finns Anja Pärson, Maja Reichard, Hedvig Lindahl och Nilla Fischer.
Tillsammans publicerar kvinnorna sina upplevelser som beskriver sexistiska kommentarer, tafsande och övergrepp.
”Vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå”, skriver de i tidningen.
Kvinnorna skriver även om hur det inte är alla män som står bakom trakasserierna, men att de inte heller protesterar när andra gör det.

2 tim
Annika Stranhäll (S). Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Strandhäll om uppropet: Fullständigt oacceptabelt

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) anser att uppgifterna som framkommer i uppropet #timeout är ”fullständigt oacceptabla”. Det skriver hon i en kommentar till SR Ekot.
”Idrotten ska vara en trygg plats. Jag förväntar mig att alla inom idrotten verkligen självrannsakar sig – på samma sätt som vi sett att hela samhället behöver göra under #MeToo-uppropet”.
Hon menar att uppropet är ett bevis på hur nödvändigt det är att ett aktivt jämställdhetsarbete bedrivs inom sporten. Över 2 000 kvinnor inom svensk idrott har skrivit under uppropet mot sextrakasserier och övergrepp.

35 min
Anja Pärson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anja Pärson: ”Män tog sig friheten att pussa på mig”

Före detta alpinstjärnan Anja Pärson, numera tv-kommentator, är en av profilerna som skrivit under uppropet #timeout. Till DN säger hon att det är viktigt att man fortsätter belysa problemet med sexuella trakasserier och övergrepp och att det aldrig tystnar.
Hon berättar också om sina egna erfarenheter.
– Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild, säger Pärson till tidningen.
Över 2 000 kvinnliga idrottsutövare, sportjournalister, tränare och supportrar har skrivit under uppropet.

2 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paradisläckan | Svenska kopplingar

Östling pressades om Maltabolag innan avgång

Leif Östling lämnade Svenskt Näringsliv efter att han konfronterats med nya uppgifter om sina utländska skatteupplägg i samband med paradisläckan, avslöjar Uppdrag granskning tillsammans med SVT Nyheter.
Östling har försvarat sitt upplägg, med bolag i Malta och Luxemburg, med att han inte hade tagit ut någon vinst och därför inte ska ha behövt betala svensk skatt. Men det är en sanning med modifikation, skriver SVT. Hans Maltabolag Herstoe beslutade om aktieutdelningar på drygt 2,8 miljoner kronor i vinst enligt årsredovisningarna från 2009 och 2010, enligt nya uppgifter.
Vinsten betalades inte ut utan omvandlades i stället till en skuld från bolaget till Östling. Skatteverket vill inte uttala sig i det enskilda ärendet men rättsavdelningen säger till SVT att då brukar pengarna bedömas som skattepliktiga i Sverige.
När SVT konfronterade Östling med bildbevis på årsredovisningarna svarade han i mejl: ”Dina frågor om Hertsoe lämnar jag obesvarade”.

1 tim
Maria Rankka nämns som möjlig ersättare.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Organisationen splittrad när ny ordförande väljs

Svenskt Näringsliv är en splittrad organisation med interna stridigheter efter Leif Östlings avgång, uppger källor för SvD Näringsliv. Små organisationer positionerar sig av rädsla för att förlora makt och inflytande.
En källa som SvD har talat med föreslår Stockholms handelskammares vd Maria Rankka som lämplig kandidat att ersätta Östling. En annan källa säger att hon vore fel person för ordförandeposten men eventuellt rätt som ny vd.
Flera personer påpekar att Östling var en ”högriskperson” och söker det omvända i hans ersättare. En källa gör en liknelse med kungahuset. ”Det skulle vara någon som motsvarar prins Daniel”.

23 min
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Östling köpte aktier i konkurrent som Scania-vd

En etiskt problematisk affär gjordes när Leif Östling var vd för lastbilstillverkaren Scania, kan SVT avslöja. Östling köpte trots sin befattning aktier i konkurrenten Daimler Chrysler 2007. Förehavandet är ”djupt olämpligt och oetisk”, anser Hans de Geer, tidigare professor i företagsetik på Handelshögskolan.
SVT har via mail frågat Leif Östling om varför han köpte och sålde aktierna via ett insynsskyddat bolag i Luxemburg, men inte fått svar.

1 tim
Läs mer om Paradisläckan | Svenska kopplingar
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången mot Ratko Mladic

Wallström om domen: Straffrihet inget alternativ

”Ratko Mladic dömdes till fängelse för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser av ICTY. Straffrihet är inte ett alternativ och behovet av ansvarsutkrävande är universellt.” Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter med anledning av livstidsdomen mot den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic.
Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) skriver att Mladic nu dömts för folkmordet i Srebrenica och flertalet brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien. ”Det är 22 år sedan fredsöverenskommelsen i Dayton”, fortsätter han på Twitter.

3 tim
Bakir Izetbegovic. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Muslimsk ledare i Bosnien: ”Acceptera sanningen”

Bakir Izetbegovic, muslimsk ledare i Bosnien, manar serbier att ”acceptera sanningen” efter att domstolen i Haag dömt den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic till livstid. Det rapporterar AFP.
– Att acceptera sanningen är den enda vägen, det enda sättet för att framtiden i detta land ska bli bättre än vad det har varit, säger Izetbegovic på en presskonferens i huvudstaden Sarajevo.
Mladic dömdes i dag till livstids fängelse för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han är bland annat skyldig till folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.

5 tim
Kvinnor håller upp en skylt med bilder på offer. Phil Nijhuis / TT / NTB Scanpix

Analyser: Visar att världen inte längre tittar bort

Det var djupt tillfredställande att se den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic i rätten när han ställdes inför rätta för den brutalitet han utsatt andra för. Det skriver CNN:s Christiane Amanpour i en analys.
”Låt oss inte glömma att detta var en avsiktlig slakt av civila – inte ett krig mellan två arméer”, skriver hon och poängterar att målet för de bosniska serberna var att terrorisera och döda och etniskt rensa ut civila från deras område.
Enligt Amanpour är livstidsdomen mot Mladic ett tecken på att USA och Europa, som inte ville ingripa för att stoppa detta, inte längre kunde titta bort.
Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver i en analys att domstolen i Haag i dag lyckats döma en av de värsta krigsförbrytarna för krigen i det forna Jugoslavien, men den har samtidigt misslyckats att skapa en grund för försoning i Bosnien, Kroatien och Serbien.

Idag 16:20
Läs mer om Rättegången mot Ratko Mladic

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.