Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för gränskontroll. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Gränskontrollerna

Gränskontroller skulle skärpas – blev tvärt om

Regeringen sa i maj att gränskontrollerna skulle skärpas, men under sommaren har polisen i själva verket genomfört färre kontroller än tidigare, rapporterar Ekot.
Under sommaren har mellan 24 och 55 procent av tågresenärerna som reser över Öresund kontrollerats. Det beror bland annat på semesterledighet, säger Patrik Engström, som är chef för den nationella gränspolisen.
Engström säger att polisen håller på att rekrytera nya passkontrollanter men att de inte kommer börja jobba förrän efter sommaren.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Bilder från övervakningskameror på den misstänkte Younes Abouyaaqoub.  Spanska polisen
Attacken i Barcelona Dåden

Polisen varnar: Han är farlig och kan vara beväpnad

Den spanska polisen varnar allmänheten för att den efterlyste misstänkte gärningsmannen bakom terrordådet i Barcelona kan vara beväpnad, skriver spanska medier.
De vädjar samtidigt om tips som kan leda till att 22-årige Younes Abouyaaqoub grips och släppte under måndagen nya bilder på honom. Bilderna kommer från övervakningskameror och ska vara tagna samma dag som dådet ägde rum. Abouyaaqoub misstänks vara den som körde skåpbilen och dödade 13 personer på promenadstråket La Rambla.
Abouyaaqoub flydde till fots genom Barcelona efter attacken och stal en bil strax efter 18-tiden på kvällen. Efter klockan 19 dagen för dåden upphör alla spår efter honom.
Polischefen Josep Lluís Trapero bekräftar också att kvarlevorna från två personer hittats i huset i Alcanar som exploderade dagen innan terrordådet. Trapero säger att allt tyder på att en av de döda är imamen från Ripoll, Albdelbaki Essati, som misstänks vara den som radikaliserat den grupp unga män som låg bakom de dubbla attackerna i Barcelona och Cambrils. Polisen trodde inledningsvis att huset i Alcanar hade använts för drogtillverkning. Detta eftersom de fann spår av aceton, som enligt Trapero ofta används i drogfabriker.

38 min
Younes Abouyaaqoub/Fransk polis kontrollerar fordon vid spanska gränsen.  TT

Jakten på 22-åring trappas upp – söks i hela Europa

Jakten på Younes Abouyaaqoub, som misstänks vara den som körde skåpbilen i terrordådet i Barcelona, har trappats upp till internationell nivå, säger spanska myndigheter.
Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn bekräftade tidigare under dagen att polisen misstänker att 22-årige Abouyaaqoub ensam körde skåpbilen och dödade minst 13 personer på turistsråket La Ramba i Barcelona.
Abouyaaqoub har varit på fri fot sedan attacken i torsdags. De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Katalonien dagen före attacken på den turisttäta gatan La Rambla i Barcelona.

6 tim
Ledaren för ett islamiskt center i moskén där Essati jobbade.   ALBERT GEA / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Imam blev vän med terrordömd i fängelset

Imamen som misstänks ha radikaliserat de unga männen bakom terrordåden i Katalonien satt i fängelse tillsammans med en man som dömdes för inblandning i terrordådet i Madrid 2004. Det skriver El Mundo.
Imamen Albdelbaki Essati dömdes för narkotikabrott och släpptes 2012. I fängelset ska han ha mött Rachid ”Kaninen” Aglif, som dömdes till 18 års fängelse för att ha hanterat sprängämnen och för att han varit medlem i gruppen som låg bakom Madriddådet.
– De två utvecklade en särskild vänskap, säger en källa inom polisen till El Mundo.
Den spanska polisen säger att ingen av de tolv misstänkta medlemmarna i terrorcellen bakom Barcelonadåden tidigare varit dömd för terrorbrott.

Idag 04:59
Läs mer om Attacken i Barcelona
Pau Pérez
Attacken i Barcelona Offren

Pau Pérez blev 15:e offret – hittades död i sin bil

34-årige Pau Pérez som hittades död i sin bil i Barcelona samma dag som terrordåden ägde rum är terroristernas 15:e offer. Det säger Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn, enligt spanska medier.
Polisen tror att den misstänkte skåpbilsföraren Younes Abouyaaqoub knivskar Pérez till döds då han flydde efter attacken på La Rambla. Pérez hittades död i sin bil i närheten av en poliskontroll på torsdagen.
Enligt tidningen La Vanguardia ska Abouyaaqoub först ha flytt till fots genom en saluhall intill La Rambla. Han ska ha haft solglasögon på sig och gått i snabb takt genom en stor del av centrala Barcelona och sedan tagit sig till området Zona Universitària. Där ska han ha attackerat Pérez för att stjäla hans bil.

2 tim
Tre av offren för terrordådet i Barcelona: Luca Russo, Carmen Lopardo och Bruno Culotta.

Alla offren har identifierats – kom från sju länder

Alla offren i torsdagens terrordåd i Barcelona har nu identifierats, meddelar spanska myndigheter. Bland de som förlorade sina liv i attacken fanns sex spanjorer, tre italienare, två portugiser och en person vardera från Belgien, Canada och USA. 7-årige Julian, som identifierades som död igår, hade dubbelt brittisk och australiskt medborgarskap.
Sju av de döda är kvinnor och åtta män, varav två är minderåriga.
Alla anhöriga till de döda har informerats.

2 tim
Familjen vädjar om hjälp att hitta den försvunne sjuåringen Julian Cadman.  TT / Privat

Bekräftat: 7-årige Julian dödades i attentatet

7-årige Julian Cadman, som anmäldes som saknad efter terrordådet i Barcelona, var en av dem som dödades i dådet. Det bekräftar spanska myndigheter med hänvisning till familjen, enligt flera medier.
”Vi kommer att minnas Julians leende och behålla minnena av honom i våra hjärtan”, säger familjen i ett uttalande enligt BBC.
Julian Cadman hade dubbelt medborgarskap, i Australien och Storbritannien. Hans mamma, som var med honom på La Rambla i torsdags, vårdas för allvarliga skador.

Igår 14:23
Läs mer om Attacken i Barcelona
Finansminister Magdalena Andersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

Regeringen: Backar inte om skattehöjningar

Regeringen förnekar Expressens uppgifter om att regeringen och Vänsterpartiet enats om att dra tillbaka två av tre förslag om skattehöjningar, rapporterar DI.
”Vi kommenterar vanligtvis inte budgetförhandlingar, men i det här läget kan vi säga att vi inte har någon överenskommelse om hur vi går vidare med de här tre skatterna”, meddelar Gösta Brunander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, till DI.
Uppgifterna kommer efter Alliansens hot om misstroendeförklaring. Alliansens partiledare sa i juni att de kunde tänka sig att stoppa de planerade skattehöjningarna genom att använda sig av en misstroendeförklaring.
De förslag som lagts fram handlar om brytpunkten för statlig inkomstskatt och höjd skatt för småföretag. Man föreslår även en flygskatt.

3 tim
Arkivbild: Nordeas chefsekonom Annika Winsth.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Winsths uppmaning: Släpp löftet om höjt barnbidrag

Regeringen bör skrota sitt vallöfte om att höja barnbidragen och i stället sänka skatten på arbete. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth vid ett mikroseminarium i regi av Centerpartiet inför regeringens budgetöverläggningar på Harpsund i slutet av veckan.
Winsth anser inte att det är för åtgärder som ökar efterfrågan och eldar på ekonomin ytterligare, skriver TT.
I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att under mandatperioden, det vill säga före valet 2018, lägga förslag om att höja barnbidraget med 100 kronor i månaden. Om förslaget inte kommer i budgeten den 20 september, för 2018, är tiden i princip ute för att klara hem det för S, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
årder, alliansledarna. TT

Trycket på Alliansen: Om ni darrar blir det svekdebatt

Näringslivsorganisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna uppmanar allianspartierna att stoppa regeringens planerade skattehöjningar, högre skatt på fåmansbolag, höjd marginalskatt och den nya flygskatten. Om regeringen går vidare med förslagen har Liberalernas partiledare Jan Björklund sagt till Dagens industri att ytterligare tre ministrar – näringsminister Mikael Damberg, infrastrukturminister Tomas Eneroth (båda S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) – kan fällas av misstroendeförklaringar.
I DI uppmanar näringslivsorganisationerna nu Alliansen att inte backa från den linjen:
– Om alliansen darrar på manschetten i den här frågan kommer det att leda till en svekdebatt. Det skulle innebära en kritikflod över Alliansen, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

19 aug
Läs mer om Höstbudgeten 2017
Johanna Möller och sommarstugan. TT
Arbogafallet

Möller ska betala miljoner i skadestånd till anhöriga

Johanna Möller har dömts till livstids fängelse för det uppmärksammade Arbogafallet. Hon döms även att betala skadestånd till exmakens anhöriga och försäkringsbolaget på 1,1 miljoner kronor. Och dessutom ska hon, tillsammans med Rajabi, betala totalt 309 000 kronor i skadestånd till sin mor och en tidigare jobbarkompis, skriver Aftonbladet.
De anhöriga till både mördade exmaken och pappan är missnöjda med skadeståndet, skriver SVT Sörmland.
– Det kompenserar inte på något sätt det obeskrivliga trauma som de gått igenom, säger Susanna Cleve, målsägandebiträde åt Möllers mamma och syster, till SVT.
Möllers mamma, som yrkat på 345 000 kronor, får 244 000 kronor och hennes syster, som yrkat på 100 000, får 75 000 kronor i skadestånd.

1 tim
Sommarstugan. Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbogafallet: Möller döms till livstids fängelse

Johanna Möller döms till livstids fängelse i det uppmärksammade Arbogafallet. Mohammad Rajabi döms till fängelse i 14 år och utvisning. Möller döms för mord och försök till mord på sina föräldrar, samt anstiftan till mord på sin make.
Hon döms också bland annat för stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.
Rajabi döms för mord och försök till mord. Han förbjuds också att återvända till Sverige.
Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Förundersökningen som gäller vissa av Möllers anhörigas misstänkta inblandning i mordet på maken pågår fortfarande.
Experter har tidigare sagt att de tror att domen kommer överklagas.

5 tim
Amanda Hikes.  Pontus Lundahl/TT

Möllers advokat: Hon känner sig oskyldigt dömd

Livstidsdömde Johanna Möllers advokat, Amanda Hikes, säger till Expressen att Möller kommer överklaga domen som kom vid Västmanlands tingsrätt i dag.
– Hon tycker att den är helt felaktig och känner sig oskyldigt dömd, säger Amanda Hikes till tidningen.
Advokaten säger också att hon anser att Möller har dömts på förhand och att rättssäkerheten ”får sig en törn” när det bevakas så stort som Arbogafallet har gjort.
Möller har dömts för mord och försök till mord på sina föräldrar, samt anstiftan till mord på sin make. Expojkvännen Mohammad Rajabi har dömts till 14 år fängelse och utvisning för mord och försök till mord.

2 tim
Läs mer om Arbogafallet
Teknisk undersökning genomfördes i förra veckan av båten och Peter Madsen. TT
Försvunna Kim Wall

Peter Madsens advokat: Just nu är min klient lättad

Uppfinnaren och ubåtsägaren Peter Madsen är lättad över att polisen offentliggjort delar av hans förklaring om vad som inträffade i samband med att hans ubåt sjönk. Det säger Madsens försvarsadvokat, Betina Hald Engmark, till danska TV2.
– Just nu är han lättad över att de nya uppgifterna har blivit offentliga. Men han är fortsatt väldigt påverkad av situationen, säger hon.
Madsen, som enligt Hald Engmark samarbetar med polisen, har i polisförhör sagt att den svenska journalisten Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten och att han sedan ska ha ”begravt” henne till sjöss.

1 tim
Peter Madsen på land efter tt ubten sjunkit. Scanpix Denmark

Peter Madsen hjälper polisen att hitta kroppen

Ubåtsägaren Peter Madsen, som i polisförhör sagt att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten, hjälper nu polisen i sökandet efter kroppen, enligt danska medier. Han har sagt att han ”begravt” henne till sjöss.
Madsens advokat, Betina Hald Engmark, säger att han är lättad över att hans förklaring har blivit offentlig och att han nu samarbetar med polisen i sökandet efter Kim Walls kropp och ger dem all information han har.
Kim Wall har varit försvunnen sedan hon var ombord på ubåten tillsammans med Peter Madsen. Ubåten hittades under en sökinsats, med endast Madsen ombord. I samband med att ubåten hittades sjönk den och polisen misstänker att Madsen sänkte den med flit.
Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Han har tidigare nekat till anklagelserna.
Kim Walls kropp har ännu inte hittats.

2 tim
Kim Wall saknas efter en reportageresa med ubåtsägaren Peter Madsen. TOM WALL / FAMILY HANDOUT

”Kims öde visar på faran för kvinnliga journalister”

Försvinnandet av den svenska journalisten Kim Wall visar på vilken farlig verklighet kvinnliga frilansjournalister lever i. Det skriver frilanskollegan och Kim Walls vän Sruthi Gottipati i en krönika i The Guardian.
Gottipati och Wall träffades under en reportageresa i Uganda och fann varandra i den gemensamma frustrationen över de minskade möjligheterna att skriva egna, nyskapande reportage.
Samtidigt förlitar sig tidningarna mer och mer på frilansjournalisterna, skriver Gottipati. De kostar mindre och är ofta beredda att ta på sig de risker som många uppdrag innebär på platser dit tidningarna inte vill skicka sin personal, menar hon.
Att Kim försvann i Skandinavien, en ”förmodad bastion av jämställdhet”, påminner på ett otäckt sätt om att ”kvinnors säkerhet inte kan avfärdas som ett problem specifikt för utvecklingsländerna”, skriver Gottipati.

1 tim
Läs mer om Försvunna Kim Wall
Arkivbild. Jerzy Sarnecki. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arlandarånet 2002

Sarnecki om erkännandet: Han kanske vill sälja sin bok

Att Kartellen-artisten Leo Carmona har erkänt att han var med och planerade och utförde Arlandarånet år 2002 kan få konsekvenser, menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Och den allvarligaste konsekvensen tror Sarnecki kan vara att Carmonas ”polare inte är så särskilt förtjusta i att han erkänner”. Det säger han till Aftonbladet.
Att artisten nu väljer att träda fram i ETC tror Sarnecki kan bero på flera anledningar.
– Kanske därför att samvetet tynger, säger han till tidningen, men menar att det också kan bero på att Carmona vill sälja sin bok eller få en högre ”status bland kriminella”.
Sarnecki har svårt att tro att Carmona inte skulle tala sanning. Ingen har dömts för rånet, som preskriberades i somras.

3 tim
Leo "Kinesen" Carmona, i ett besöksrum på Skänningeanstalten där han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord. TT

Erkänner Arlandarånet: ”Det har förstört mitt liv”

Leo Carmona, känd från hiphop-gruppen Kartellen, erkänner att han var delaktig i Arlandarånet den 12 juli 2002. I en intervju med ETC berättar han att han var med och planerade och utförde rånet.
– Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger han till ETC, som intervjuar honom på Skänningeanstalten där han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord.
Han säger att han kommer ta kontakt med väktarna som utsattes vid rånet och be om förlåtelse. Rånarna kom över ett byte värt 44 miljoner kronor, och det har aldrig återfunnits och ingen har dömts. Carmona var länge misstänkt för rånet, men fallet preskriberades i somras.

Idag 04:59
Leo Carmona avtjänar nu ett livstidsstraff på Skänningeanstalten.  Stina Stjernkvist/TT

Avfärdar polisens teori: Mordoffret var inte med

Leo Carmona avtjänar sedan år 2004 ett livstidsstraff för anstiftan till mord. Polisen har misstänkt att mordoffret deltog i Arlandarånet, som Carmona erkänner att han var med och utförde. Men att mordoffret också skulle varit delaktig stämmer inte, menar han.
– Nej, den killen var inte med, säger Carmona till ETC.
Han berättar att mordoffret ville råna två av svenskarna som var med vid Arlandarånet och att han ska ha lyckas få med sig en mindre summa pengar.
Rånarna kom över ett byte värt 44 miljoner kronor, och det har aldrig återfunnits och ingen har dömts. Carmona var länge misstänkt för rånet, men fallet preskriberades i somras.

Idag 06:14
Läs mer om Arlandarånet 2002

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.