Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kalamarksmordet

Gripen var nyckelvittne i Kalamark-rättegången

En misstänkt medhjälpare ställs på fredagseftermiddagen inför häktningsdomare i målet om ett rånmord i Kalamark utanför Piteå i april 2004. Enligt uppgifter till Expressen rör det sig om samma person som agerade huvudvittne när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet. Huvudvittnets uppgifter har senare ansetts otillförlitliga, vilket var en av anledningarna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

Toppnyheter

Susanna Persson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-kravet: Kalla in valberedningen – ”Kinberg Batra måste bytas ut”

Förbundsordförande för Moderaterna i Stockholm, Kjell Jansson, har bett M-ledaren Anna Kinberg Batra att fundera på sin ställning som partiledare eftersom en majoritet i distriktet saknar förtroende för henne. Det säger han till SVT Nyheter.
Dessutom kräver M i Stockholms län nu att partiets valberedning kallas in omedelbart, skriver Expressen.
– Vår uppfattning är att Anna Kinberg Batra måste bytas ut, säger Kjell Jansson till tidningen.
Även chefsombudsmannen Oskar Öholm bekräftar att en tydlig majoritet i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i länet saknar förtroende för M-ledaren.
Tre M-toppar i partiet har under ett dygn krävt hennes avgång. 25 moderata kommunalråd i Stockholms län hade ett telefonmöte om partiets framtid under onsdagsförmiddagen.

38 min
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Katastrofsiffror i ny mätning – få vill se Kinberg Batra som ny statsminister

Endast sex procent av väljarna vill se Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som statsminister efter valet 2018, enligt DN/Ipsos siffror. Och partiets egna väljare ger henne dåligt betyg, endast 30 procent vill ha henne som statsminister.
– Det ser inte bra ut när knappt en tredjedel av de egna väljarna helst vill se sin egen partiledare som nästa statsminister, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.
En stor majoritet av Alliansväljarna vill heller inte se henne som statsminister. 17 procent föredrar henne medan 44 procent stödjer C-ledaren Annie Lööf.
78 procent av S-väljarna vill se Stefan Löfven som partiledare. Även C-ledaren Annie Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson har ett starkt stöd bland sina väljare.

3 tim
Läs mer om Avgångskraven mot Kinberg Batra
Lars-Ingvar Ljungman och Anna Kinberg Batra. BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om M-krisen

M-toppen: ”Kritiken mot AKB skadar oss på djupet”

Kritiken och avgångskraven som kommit mot M-ledaren Anna Kinberg Batra det senaste dygnet skadar partiet på djupet, säger partitoppen Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skånedistriktet, till Aftonbladet.
Enligt Ljungman är den öppna kritiken bekymmersamt och kan göra läget i opinionen ännu värre.
– Även det i sig bidrar till att partiet med stor säkerhet kommer att få mindre stöd i opinionen. Det är klart att det här skadar vårt parti, när våra presumtiva väljare ser att vi lägger massa energi på att slåss internt, säger han till tidningen.
Flera kommunalråd, i både Stockholm och Skåne län, har krävt Kinberg Batras avgång. Däremot meddelar M-ledaren att hon planerar sitta kvar och uppmanar partimedlemmarna att ”sluta bråka med varandra”.

1 tim
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller pressträff efter sitt tal under Moderaternas dag i Almedalen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: ”I dag är det Groundhog Day för AKB”

Läget för Moderaternas partiledare är allvarligt efter tre M-toppars avgångskrav, skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys. Trots turbulensen inom regeringen efter it-skandalen, och Alliansens misstroendeförklaringar mot tre ministrar, växer ett nytt och starkare revoltförsök mot M-ledaren fram, skriver hon. Kinberg Batra har sagt att hon inte tänker avgå och försöker visa att hon står rak, vilket är hennes bästa chans i striden, menar Stenberg. Samtidigt verkar de moderater som kräver hennes avgång inte ha klart för sig vem som ska ersätta henne, fortsätter hon och tillägger: ”men de tänker att saken kommer att ge sig när det står klart att partiet måste ha en ny ledare.”
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att Anna Kinberg Batra inte har lyckats tysta upproret. Det här är tredje gången i år som hon tvingas slåss för sin roll i partiet offentligt, skriver han. ”Så i dag är Groundhog Day för AKB, alltså.” Hon har överlevt hittills men denna gång kan hon falla, tror han. Det är nu några av dem som vill fälla M-ledaren kan göra en offensiv, påpekar Eriksson och tillägger: ”Ett träd faller när man har sågat tillräckligt länge.”

4 tim
Läs mer om Röster om M-krisen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna Kim Wall

”Ett stort framsteg – men fällande dom långt borta”

Att den kropp som hittats i vattnet tillhör den svenska journalisten Kim Wall är ett viktigt steg i utredningen, skriver Aftonbladets rättsreporter Oisín Cantwell. Och uppfinnaren Peter Madsen som häktats misstänkt för ”vållande till annans död under försvårande omständigheter” kommer förmodligen redan i dag delges misstanke om mord, enligt Cantwell.
Nu har Madsen en del problem att reda ut, menar Cantwell och nämner som exempel att Madsen sa att ”begravt” henne till havs och om hon nu dog av en olyckshändelse ”varför stycka kroppen och sänka den i vattnet?”. Dessa bitar är viktiga i utredningen, men en fällande dom är fortfarande långt borta, skriver han.
Även DN:s Stefan Lisinski skriver i en analys att Madsens agerande talar för att han har saker att dölja.
”Men att Madsens historia är otrolig lär inte räcka för att fälla honom för att ha orsakat Kim Walls död. Som vanligt måste det finnas bevis för vad som har hänt”, skriver han och tillägger att det nu kan vara svårt att ta reda på hur hon dog.

21 min
Jens Møller på presskonferensen tidigare i dag. TT

Polisen: Vi misstänker att Madsen haft ett motiv

Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, säger till GP att ubåtsägaren Peter Madsen hela tiden ”från polisens sida” varit misstänkt för den allvarligare formen av det man i Danmark kallar ”manddrab”.
– Alltså det ni i Sverige kallar för mord, säger Jens Møller till tidningen.
Polisen misstänker att Madsen haft ett motiv och medvetet mördat Kim Wall, säger han. Vad det rör sig om för motiv vill Jens Møller inte gå in på.
Domaren valde att häkta Madsen för ”uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder” (under särskilt försvårande omständigheter). Madsen har i polisförhör sagt att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten och att han sedan ”begravde” henne till sjöss. Han nekar till att han skulle ha dödat henne.

1 tim
Jerzy Sarnecki tycker att Peter Madsen verkar ”väldigt desperat”. TT

Sarnecki: Madsen har till varje pris velat dölja något

Ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen kan ha handlat i panik. Det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
– Mitt intryck är att han är väldigt desperat, säger Sarnecki till SVT Nyheter.
Han tycker att det utifrån ser ut som att Madsen har ett ”panikartat beteende” och att någonting som Madsen inte kunnat förutse har hänt, och att han på ett ”mycket klantigt sätt” försökt utradera spåren.
– Han måste ha varit panikslagen och till varje pris velat dölja något som han gjort, säger Sarnecki.

3 tim
Läs mer om Försvunna Kim Wall
Robert Seger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivattacken i Åbo

Ytterligare två gripna efter Åbodådet

Ytterligare två personer har gripits misstänkta för delaktighet i terrordådet i Åbo, uppger den finländska polisen. Männens identiteter är inte fastställda, eftersom de kommit med motstridiga uppgifter.
De två greps i morse, skriver lokaltidningen Turun Sanomat. Sedan tidigare sitter fyra personer häktade. Den huvudmisstänkte, Abderrahman Mechkah, är misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte.

2 tim
Abderrahman Mechkah var med på videolänk under häktnignsförhandling i dag.  LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN

Knivmannen hade stort IS-intresse – flera varnades

Den huvudmisstänkte för terrordådet i Åbo, Abderrahman Mechkah, häktades i dag misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte.
Yle rapporterar att ledningen för den flyktingförläggning som Mechkah vistades på i januari blev varnade för hans stora intresse för terrorgruppen IS och för hans hotfulla beteende. Förläggningens biträdande chef Heimo Nurmi bekräftar för Yle att man tog emot varningen.
– Den här sortens budskap är inte vardag och vi gick vidare till polisen. Jag tror inte att man underskattade eller missförstod situationen, säger Nurmi.
Även kriminalkommissarie Markus Laine bekräftar att polisen tog emot varningen.
– Men det högprioriterades inte eftersom hotnivån ansågs vara relativt låg, säger Laine till finländsk tv.
Mechkah har erkänt handlingar med dödlig utgång men förnekar mord och terrorhandling. Motivet till dådet, det första i Finland som utreds som terrorbrott, är oklart.

Igår 21:23
Läs mer om Knivattacken i Åbo
INTS KALNINS / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

H&M sänke på börsen – Elekta upp efter rapport

H&M går tungt på Stockholmsbörsen på onsdagseftermiddagen och är vid 14.30-tiden sämsta OMXS30-komponent med en nedgång på 1,5 procent. Bland storbolagen är det Atlas Copco – som imponerade på analytiker under en middag i går kväll – som går starkast för dagen. A-aktien är upp 2,2 procent.
Onsdagsmorgonen var annars tät på bolagsrapporter men tunn på stora nyheter. Elekta, den tyngsta pjäsen bland rapportbolagen, missade förväntningarna på resultatet i bolagets ”lilla” första kvartal. Aktien har rörts sig upp och ned under dagen men handlas 2 procent högre för dagen nu eftermiddagen.
Engelska skolan ökade resultatet och aktien är upp marginellt. Kycklingbolaget Scandi Standard stiger 4,4 procent efter lämnad rapport.
Affärsvärlden rekommenderar köp för Ica, Mr Green och Arise. Ica och Mr Green visar små rörelser samtidigt som Arise noteras 6 procent högre.

29 min
Arkivbild. Mark Lennihan / TT

Storbanker varnar: Rallyt är på väg att ta slut

Allt mer tyder på att de långa uppgångarna på de globala finansmarknaderna nu är inne på slutsträckan innan konjunkturen vänder nedåt. Den slutsatsen drar analytiker från storbanker som HSBC, Citigroup och Morgan Stanley, skriver Bloomberg.
Analytikerna pekar bland annat på att de samband som länge funnits mellan priserna på aktier, valutor, obligationer och råvaror nu brutit samman.
– Aktier korrelerar mindre med valutor, valutor korrelerar mindre med räntor och allt har blivit mindre känsligt för oljan, skriver Andrew Sheets, analytiker för Morgan Stanley, enligt Bloomberg.
Sheets konstaterar att prissättningen på tillgångar nu återigen inte tar hänsyn till breda risker – precis som före krisen 2007. Dessutom pekar flera analytiker på att marknaden nu ignorerar faktiska resultat från bolagen.

35 min
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.