Gullan Bornemark. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna 2017

”Gullan Bornemark är ett superradioproffs”

I ”Sommar i P1” berättar Gullan Bornemark bland annat om kärleken till maken Valter, men också om hur hon har förlorat en son och sin storasyster. Snart fyller musikern 90 år och hon ”låter lika glittrande glad som jag minns henne”, skriver GP:s Ulla Sundström.
Expressens Britta Svensson skriver att det är skandal att Bornemark inte fått göra ”Sommar” tidigare.
”Nu gjorde hon ett debutprogram med total närvarokänsla, genomarbetat i varenda detalj, musikaliskt och mänskligt”, skriver hon.
Bornemark har med sig en flygel och spelar några av sina egna låtar live i studion och Sydsvenskans Petter Larsson skriver att hon är ett ”superradioproffs” som kan ”bubbla obehindrat”.

Toppnyheter

Attacken i Barcelona Dådet på La Rambla
Förbipasserande hjälper skadade på La Rambla. TT
Attacken i Barcelona Dådet på La Rambla

Skåpbil körde in i folkmassa i Barcelona – minst 13 döda och 100 skadade i dådet

Det katalanska inrikesdepartementet bekräftar nu att minst 13 personer dött efter att en vit skåpbil vid 17-tiden körde in i en folkmassa på det populära turiststråket La Rambla i Barcelona. Över 100 personer ska ha skadats, uppger det regionala inrikesdepartementet. Den vita skåpbilen ska ha kört mot rött vid en korsning och sedan fortsatt 600 meter på den välbesökta turistgatan innan den stannade.
Polisen uppgav kort efter händelsen att det rörde sig om ett misstänkt terrordåd.
Minst en person lämnade skåpbilen till fots. Under kvällen meddelade den spanska polisen att en man hade gripits. Enligt El Diario är den gripne samma person som hyrde skåpbilen. Han har av spansk polis identifierats som Driss Oukabir. Det är ännu oklart om det var han som körde. Ytterligare en misstänkt ska ha gripits norr om Barcelona. En annan misstänkt uppges ha skjutit till döds i skottväxling med polis.

5 tim
JOSEP LAGO / AFP

Explosion dagen före kopplas till terrorattentatet

En explosion i ett hus 20 mil söder om Barcelona i onsdags kopplas till torsdagens terrorattentat på La Rambla. Det sa den katalanske polischefen Josep Lluís Trapero på en presskonferens i kväll. Explosionen inträffade på orten Alcanar. I huset fanns gasflaskor och sprängämnen, skriver spanska El Periodico. En person dog och en person skadades allvarligt vid explosionen.
Det var i Alcanar som en av de två misstänkta för inblandning i La Rambla-attacken greps på torsdagskvällen.

2 tim
Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

CIA varnade Barcelona i juni för terrorhot

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA ska ha varnat polisen i Katalonien i juni i år för att Barcelona kunde vara ett potentiellt terroristmål, skriver den spanska tidningen El Periodico. Det populära turistmålet Las Rambla pekades specifikt ut av CIA.
Det var vid 17-tiden i dag som en vit skåpbil körde in i fotgängare på La Rambla. Bilen körde cirka 600 meter på shoppinggatan innan den stannade vid Plaça de Boqueria. Gärningsmannen flydde till fots. Enligt spansk polis ska ingen av de två personer som gripits vara föraren.

2 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Polisjakten

Driss Oukabir nekar: ”Min bror stal mitt pass”

Driss Oukabir, som gripits misstänkt för attacken i Barcelona, nekar till brott. Det bekräftar Jordi Munell, borgmästare i Oukabirs hemstad Ripoll, för lokala medier enligt El Periodico. Enligt Munell ska Oukabir själv ha gått till polisen i Ripoll, några mil utanför Barcelona, efter att polisen offentliggjort hans namn och bild efter attacken. Men polisen dementerar den uppgiften och uppger att det var en patrull som grep Oukabir, skriver El Periodico.
Oukabirs pass hittades i den vita skåpbil som användes vid attentatet och ska också ha använts för att hyra bilen, skriver El Diario. Enligt RTVE säger Oukabir att hans bror hade stulit hans pass.
Det katalanska inrikesdepartementet uppger att 13 personer dödats i attacken på La Rambla och att 80 personer har förts till sjukhus för vård.

3 tim

Uppgift: Oukabir hyrde två likadana skåpbilar

Driss Oukabir, som misstänks för dagens terrorattentat i Barcelona, hyrde två identiska vita skåpbilar före dagens terrorattentat, skriver spanska El Diario med hänvisning till poliskällor. Polisen misstänker att han planerade att använda den andra skåpbilen som flyktmedel. Skåpbilen som användes vid attacken hittades vid attentatsplatsen. Den andra hittades i den lilla staden Vic, några mil norr om Barcelona.
Driss Oukabir är född i Marocko och uppvuxen i Marseille i Frankrike. Han har tidigare bott i Ripoll norr om Barcelona. Enligt poliskällor som El Pais talat med har han suttit i spanskt fängelse men släpptes 2012. Enligt källor ska han ha suttit en månad i fängelse för sexuella trakasserier, skriver El Periodico. Oukabir kom till Barcelona för fyra dagar sedan, uppger källor för El Pais. Nu uppges polisen undersöka vilka han träffade under dagarna fram till attacken.
Oukabir greps av polis på torsdagskvällen. Enligt El Diario överlämnade han sig själv till polisen. Han nekar till brott och säger att hans pass, som hittades i attentatsfordonet och som användes för att hyra skåpbilarna, blev stulet.

4 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Reaktioner
LLUIS GENE / AFP
Attacken i Barcelona Reaktioner

Rajoy: Skåpbilsattacken var jihadistisk terror

Gärningsmännen vid skåpbilsattacken på La Rambla i Barcelona hade jihadistiska motiv. Det säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy på en pressträff på torsdagskvällen enligt The Guardian.
– Kampen mot terrorismen är prioriterad för öppna och fria länder som vårt. Det är ett globalt hot som kräver ett globalt svar, sa Rajoy.
– Vi kommer att besegra dem som attackerar vårt sätt att leva, tillade han.
Rajoy har utlyst tre dagars landssorg med anledning av dådet.

23 min
JIM WATSON / AFP

Donald Trump förordar att terrorister avrättas

President Donald Trump reagerade kraftigt på terrorattentatet i Barcelona och förde vidare en gammal myt som har vederlagts flera gånger, rapporterar amerikanska medier.
”Se vad den amerikanske generalen Pershing gjorde mot terrorister när de greps. Det blev inte några fler islamistiska terrordåd på 35 år”, skrev Trump på Twitter med anledning av Barcelonadådet.
Trump syftade på en gammal vandringssägen om John Pershing, som verkade i Filippinerna i början av 1900-talet. Enligt sägnen, som flera gånger har bevisats vara helt felaktig, ska Pershing ha skjutit ihjäl 49 islamistiska terrorister med kulor doppade i grisblod.

43 min
Anna Benson. Anna Lundell/ TT

”Jag drar mig mot Ramblan och möts av gråt och skrik”

Opinion ”Jag drar mig mot Ramblan och jag möter gråtande personer. Folk skriker men de flesta är mest upprörda och frågande. Chockade och skärrade.” Det skriver författaren Anna Benson i en krönika i Expressen. Hon bor bara några minuter från turistgatan La Rambla i Barcelona, där minst tolv personer dödades när en skåpbil körde in i en folkmassa under torsdagseftermiddagen.
Benson blev själv ögonvittne till terrordåden i Bryssel. ”Inte igen, tänker jag”, skriver hon. Benson skriver att hon försöker intala sig hur viktigt det är att inte vika sig för terrorism, fortsätta resa och våga befinna sig i stora folksamlingar. ”Men jag är rädd. Väldigt rädd. Hur ska vi kunna stoppa detta?”

3 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Zaida Catalán

Kompass kritiserar FN: Catalán borde inte ha åkt

Den tidigare FN-chefen Anders Kompass är kritisk till att den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán och kollegan Michael Sharp skickades på det uppdrag i Kongo som blev deras död.
Den internationella organisationen har ett stort ansvar för att inte utsätta sin personal för faror, anser Kompass i en intervju med DN. FN borde, enligt honom, ha reagerat på att tjänstemännen inte följde gängse säkerhetsrutiner.
– Om de hade omfattats av FN:s normala säkerhetsarbete hade de sannolikt fått ställa in den resa de planerat, säger Kompass.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström kräver att FN brottsutreder Cataláns död

FN:s rapport om sin svenska tjänsteman Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp räcker inte. FN måste genomföra en särskild internationell brottsutredning, kräver utrikesminister Margot Wallström (S).
– Arbetet är inte klart. Ytterligare FN-agerande behövs till stöd för de nationella brottsutredningarna, säger hon i ett uttalande.
– Vi måste göra allt för att det som hände Zaida Catalán och Mikael Sharp inte ska hända igen.

3 tim

USA kräver: FN:s toppchef måste utreda Cataláns död

Mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp måste utredas direkt under FN:s generalsekreterare Antonio Guterres översyn.
Det kräver USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter att den folkrättsliga organisationens undersökning om händelsen avslutats i veckan.
– Vi behöver fortfarande en fullskalig utredning under generalsekreterarens mandat av omständigheterna runt deras död och vilket ansvar som kan utkrävas av de skyldiga – det finns helt enkelt ingen annan rimlig åtgärd, säger Haley i ett pressmeddelande, enligt AFP.

6 tim
Läs mer om Mordet på Zaida Catalán
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen
PAUL J. RICHARDS / AFP
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen

Mattis varnar för ”starka militära konsekvenser”

Angriper Nordkorea USA kommer det att besvaras med hårt motstånd, säger landets försvarsminister Jim Mattis. Det följer på Vita husets strateg Steve Bannons uttalanden om att USA inte har någon ”militär lösning” på konflikten, enligt AFP.
– Vi har ett nära samarbete med våra allierade. Det blir starka militära konsekvenser om Nordkorea initierar, sa Mattis under en presskonferens tillsammans med sin japanska motsvarighet.

3 tim
En bild från den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån som sägs visa uppskjutningen av en interkontinental ballistisk robot. Till höger: Carl Bildt (arkivbilder) TT

Carl Bildt: Förbud är fel väg mot kärnvapnen

Opinion Ett avtal om globalt förbud mot kärnvapen är fel väg att gå för att undvika kärnvapenkrig. Det skriver Carl Bildt i ett inlägg på sajten Project Syndicate.
Bildt lyfter fram tre skäl till varför ett globalt förbud inte kommer att fungera. Dels har inga av kärnvapenmakterna ställt sig bakom uppgörelsen. Dessutom underminerar avtalet det tidigare icke spridningsavtalet, ”som trots sina brister har betydligt större uppbackning” än det senaste förslaget. Och slutligen, genom att tanken om kärnvapen i avskräckande syfte behandlas som som illegal eller omoralisk, så kan förbudet i själva verket hota säkerheten i Europa och Östasien, vars säkerhet vilar under USA:s kärnvapenparaply, enligt Bildt.
Det var i början av sommaren som över 100 länder, däribland Sverige, röstade ja i FN till att anta en överenskommelse om ett gemensamt förbud mot kärnvapen.

Idag 12:04
Läs mer om Maktskiftet i USA
Östersunds Brwa Nouri/Prijovic i Djurgårdströjan. TT
Europa League 2017/2018

Förre djurgårdaren sänkte Östersund i Europa League

Aleksandar Prijovic, tidigare i Djurgården, blev hjälte när hans Paok Thessaloniki vann mot Östersund med 3–1 i Europa League-kvalet i kväll. ÖFK fick en drömstart när Brwa Nouri satte 1–0 från straffpunkten. Sedan tog det grekiska hemmalaget över. Leo Matos kvitterade före paus och Prijovic gjorde 2–1 och 3–1 i andra halvlek.
Resultatet innebär att Östersund är illa ute inför returen hemma på Jämtkraft Arena nästa vecka.
– Den här matchen lever fortfarande, vi har en match kvar och det blir en fantastiskt match att spela i vår hemstad, säger ÖFK:s tränare Graham Potter enligt Sporbladet.

3 tim
ÖFK under allsvenskanmatch mot GIF Sundsvall. Therese Ny/TT / TT NYHETSBYRÅN

25 miljoner väntar ÖFK om de klarar kvalet

Östersund är framme i slutskedet av kvalet till Europa League. Den första av två playoffmatcher mot den grekiska klubben Paok väntar i kväll 20.00.
Vid ett avancemang från playoff är klubben klar för gruppspelet, vilket är värt nästan 25 miljoner kronor. Pengarna skulle göra stor skillnad för klubben.
– Enligt vårt sätt att tänka så blir det en säkrare och en förmodligen snabbare väg för att bli mästare i allsvenskan, det är ju det som det handlar om. Vi kommer att ha större möjligheter att vinna fotbollsmatcher och konsekvensen av det är att man vinner mästerskap, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg till TT.

Idag 08:01
Läs mer om Europa League 2017/2018
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs

Dow Jones sämsta dag på tre månader efter ny oro

New York-börserna backade kraftigt under torsdagens handel när Nasdaq stängde på minus 1,9 procent, S&P 500 på minus 1,5 procent och Dow Jones på minus 1,3 procent – den största nedgången för industrindexet på tre månader. Det rapporterar CNBC.
Orsaken till nedgångarna är fortsatt oro kring Donald Trumps presidentskap. Ytterligare skäl till oro gav på torsdagen när det kom uppgifter om att Gary Cohn – Trumps rådgivare med en uttalat ”företagsvänlig” hållning – kan avgå från sin post på grund av presidentens hantering av våldet i Charlottesville.

3 tim
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Inte fel med preferensaktier i portföljen

Preferensaktier har en plats att fylla i en portfölj, anser DI:s Magnus Dagel. Den fiktiva portfölj på 100 000 kronor han satte samman för ett år sedan med enbart det röststarka aktieslaget har gett en avkastning på 8,4 procent och direktavkastar i dag 6,8 procent.
Dagel ger en rad regler att förhålla sig till för den som vill investera i preferensaktier. Bland annat anser han att man bör fokusera på företag med låg operativ risk.

Idag 13:34
Läs mer om Dagens börs
Anne Milloux
Budstriden om Haldex

Analyser: Nedlagda röster öppnar för fientligt bud

Turbulensen i bromstillverkaren Haldex avtog inte efter torsdagens extrastämma där budet från tyska Knorr-Bremse skulle avhandlas. Stämman beordrade styrelsen att samarbeta med den tyska konkurrenten – men det har ordföranden Jörgen Durban för avsikt att ignorera. Nu råder öppet krig, skriver flera medier.
Samtidigt överraskades både Affärsvärldens Lotta Dinkelspiel och SvD Näringslivs Patricia Hedelius av att industrijätten ZF Friedrichshafen la ner sina röster.
”ZF har velat komma åt hela Haldex och det var många som misstänkte att ZF nu skulle ta chansen att sätta stopp för Knorr-Bremes bud. Och eventuellt lägga ett nytt, eget bud”, skriver Dinkenspiel.
”ZF hade kunnat avsluta Knorr-Bremses fientliga bud i dag, genom att stödja den styrelse man själva varit med och tillsätta. Men istället lämnade man Walk-over till sin tyska konkurrent, som därmed kan fortsätta med sitt fientliga bud på Haldex”, fortsätter Hedelius.

2 tim
Tillverkning av bromsjusterare. Haldex

Extrastämman igång: Nu kan budstriden avgöras

Klockan 11.00 på torsdagen inleddes Haldex extrastämma och på spel står tyska Knorr-Bremses bud på bolaget. Faller Knorr-Bremses motion om att tvinga styrelsen till samarbete är budet i praktiken dött, skriver DI.
Röster för 53 procent av aktierna är anmälda. Men Knorr-Bremse själva, med 14 procent, får inte lov att rösta på grund av konkurrensskäl. Största ägare är i stället ZF som tidigare deltog i den långa budstriden med 20 procent av rösterna. Haldex styrelseordförande Jörgen Durban säger till DI att han inte vet hur ZF kommer att rösta.
Haldex har begärt att Aktiemarknadsnämnden ska avslå ännu en förlängning av Knorr-Bremses budfrist, men nämnden vill invänta beslutet på extrastämman.

Idag 09:12
Läs mer om Budstriden om Haldex

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.