Skönsjungande vinnare Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Här är vår nya nationalfågel

När nästan 55 000 personer fick säga sitt i den sista omröstningen på fredagen stod det klart att koltrasten återigen blivit vald till Sveriges nationalfågel, rapporterar flera medier. Nästan var fjärde röst lades på den svarta skönsångaren som vann över den kraxande skatan på andra plats.
Koltrasten valdes till nationalfågel redan 1962 i en omröstning arrangerad av Dagens Nyheter.
– Den saknas uppe i nordligaste Sverige. Hade omröstningen bara gällt Norr- och Västerbotten hade nog storspoven vunnit, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening, som arrangerade omröstningen, till TT.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Valrörelsen
TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Dödläge mellan Trump och Clinton i vågmästarstater

Enligt en ny opinionsundersökning från CNN/ORC skiljer det sig endast en procent mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i två delstater, som båda är viktiga för kandidaternas chanser att bli USA:s nästa president.
I Colorado leder Trump med 42 procent framför Clintons 41. I Pennsylvania säger 45 procent av de tillfrågade i undersökningen att de kommer rösta på Clinton. 44 procent föredrar Trump. Skillnaden på en procent ligger inom den statistiska felmarginalen.

32 min
TT

Ipsos: Debatten avgörande för hälften av väljarna

Hälften av de amerikanska väljarna kommer att ta hjälp av debatterna för att bestämma sig för vem de ska rösta på i presidentvalet i början av november, enligt en ny mätning från Reuters/Ipsos.
Medan 50 procent säger att debatterna kommer vara nyttiga för att avgöra säger 10 procent av de tillfrågade väljarna att de ännu inte har bestämt sig för om det blir Republikanernas Donald Trump, Demokraternas Hillary Clinton eller en oberoende kandidat. 39 procent svarar att debatterna inte kommer vara avgörande alls.
Den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton hålls i natt, svensk tid.

Idag 05:38

Valsvepet: Clinton får råd – gör inte som Al Gore

Den första debatten stundar mellan Reublikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton. Morgonens valsvep handlar bland annat om vad Clinton kan lära sig av Al Gore inför måndagens batalj.
• Båda kandidaterna mötte under söndagen Israels president Benjamin Netanyahu och Trump valde en annan ton om Israel-Palestina än den han haft tidigare, skriver Politico. Trump har tidigare kallat sig själv neutral i konflikten men under mötet i går beskyllde han Palestina för ”hat och våld” och ställde sig bakom ett odelat israeliskt Jerusalem.
• Hillary Clinton har släppt en ny feministisk valfilm. Sexistiska citat från Donald Trump korsklipps med bilder på flickor som tittar sig i spegeln.
• En tidigare rådgivare till Trump, Carter Page, uppges ha täta band till Ryssland och ska ha talat med representanter för Kreml om att lyfta de ekonomiska sanktionerna. Under söndagen meddelar Trumps stab att Carter inte längre arbetar för kampanjen.
• New York Times skriver att Hillary Clinton har mycket att lära sig från Al Gore och hans debatt mot George W Bush 2000. Många demokrater trodde att den mer erfarna Gore skulle få en enkel match mot den ”politiska lättviktaren” Bush men den senare överraskade och Gore kunde inte kontrollera sina impulser, skriver tidningen.

Idag 04:13
Läs mer om Presidentvalet i USA
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pappa: Kulan passerade min sons huvud

Flera barn riskerade att bli skjutna under skottlossningen i Malmö i går natt. En pappa berättar för SVT att hans lägenhet besköts med tre skott och en av kulorna var bara en decimeter från hans sons huvud.
– Det är äckligt, jag kan inte beskriva det.
En annan flerbarnsfamilj fick två skott genom fönstret. En kvinna och hennes två barn som befann sig i hemmet fick ett skott i innerväggen mellan köket och vardagsrummet, medan det andra fastnade i fasaden, rapporterar P4 Malmöhus. Enligt barnens far, som inte befann sig i hemmet vid skottlossningen, fick barnen splitter och damm på sig och är nu oroliga.
– Det var tur att de inte blev träffade, säger barnens far.

4 tim
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter skottlossningen: Vittnen vågar inte berätta

Polisen jobbar på att utreda vad som låg bakom gårdagens skottlossning i Malmö. Men vittnen i bostadsområdena är rädda för att berätta. Enligt polisen är det svårt att få viktiga uppgifter eftersom vittnena inte vill bli inblandade i händelsen. Polisen är på jakt efter två till tre män som kom till bostadskvarteret på en eller möjligen två mopeder. Ett 20-tal skott avlossades och enligt vittnen lät det som automatvapen.

2 tim
Läs mer om Skottlossningen i Fosie
Presidentvalet i USA Röster om
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Presidentvalet i USA Röster om

Analys: Clinton inför sitt livs svåraste drabbning

”Hon är extremt noggrant förberedd, drillad av USA:s skickligaste talskrivare, rådgivare och coacher.” Det skriver Erik Bergin om Hillary Clinton i en analys i SvD inför kvällens första debatt mellan presidentkandidaterna i USA. Han tillägger att trots erfarenhet och kompetens så står Clinton inför sitt livs svåraste drabbning.
Hur förberedd hon än är så har hon aldrig mött en motståndare så oberäknelig som den hon nu står inför, skriver Bergin .”En stor del av Clintons utmaning är att parera de olika versionerna av Donald Trump som hon kan få möta. Blir det en improviserande Trump som kallar motståndaren för ’Crooked Hillary’? Eller blir det den mer kontrollerade varianten som hans senaste kampanjledning haft viss framgång i att mejsla fram?”

4 tim
JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

”Skrattet fastnar i halsen efter Trumps framgång”

Opinion Till en början skrattade de flesta åt Donald Trump som ansågs vara en omöjlig kandidat för Republikanerna. Men skrattet har fastnat i halsen i takt med Trumps framgångar i primärvalen och i opinionen. Det skriver Lars Trädgårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap, i en debattartikel i Dagens Industri. Att en politiker som Trump kan hävda sig i ett val är ett symptom på demokratins kris, menar Trädgårdh.

43 min
MANDEL NGAN / AFP

”Trump obrydd om stöd från alt-right-rasister”

Alt-right-rörelsen har fått betydelse i det amerikanska presidentvalet, skriver The Economist i en analys av den amerikanska alternativhögern.
Men det är inte den falangen som i slutändan vill avskaffa demokratin som är det största hotet från rörelsen, resonerar tidningen. Den delen av alt-right-rörelsen, till största delen ett internetbaserat fenomen, som får luft i det amerikanska politiska klimatet är falangen som agiterar för att människor ska delas in efter etnicitet, värnar rasism som yttrandefrihet och som ser kvinnohat som en modig revolt mot en förhärskande kultur.
Bland dessa är Donald Trump frontfigur och presidentkandidaten har varken välkomnat eller fördömt stödet. ”Det här säger oss att Trump inte bryr sig om varifrån stödet till honom kommer”, skriver The Economist.”I själva verket bryr han sig mest om att vara omtyckt än huruvida supportrarna har rätt eller fel. Det är därför alt-right nu spelar roll”.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Samantha Power och Boris Johnson. TT
Syrienkriget

Ryssland avvisar kritik om barbari: ”Oacceptabelt”

Ryssland anklagas för att ha gjort sig skyldig till krigsbrott i Syrien genom att understödja regimens bombräder över Aleppo – som dödat omkring 100 civila de senaste dagarna.
Men Ryssland slår ifrån sig kritiken, som bland annat framfördes på söndagens möte med FN:s säkerhetsråd. USA och Storbritannien har en ”oacceptabel ton och retorik”, säger talespersonen Dimitri Peskov.
250 000 civila är fångade i den belägrade delen av östra Aleppo samtidigt som hundratals flyganfall har genomförts.

2 tim
AMEER ALHALBI / AFP

Observatörer: Nya räder mot östra Aleppo i natt

Trots västerländers krav på den syriska regimens allierad Ryssland att stoppa flyganfallen mot Aleppo så fortsätter bomberna skaka den syriska staden i natt. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, uppger att det handlat om ett tiotal flygräder bara under natten mot måndagen.
– Det är samma situation. Särskilt på nätterna intensifieras bombningarna. De blir mer våldsamma, man använder alla slags vapen, fosfor, napalm och klusterbomber, hävdar räddningsarbetaren Bebars Mishal från organisationen Vita hjälmarna.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN

Deutsche Banks aktie på bottennivåer efter nytt ras

Efter att tappat 50 procent hittills i år nådde Deutsche Banks aktie i dag den lägsta nivån den någonsin har varit på, enligt Bloombergs data som sträcker sig till 1992, efter dagens börsöppning. I den inledande handeln rasade aktien 6,9 procent, skriver Fincancial Times. Orsaken tros vara att Angela Merkel, enligt tidningen Focus, utesluter möjligheten att ge storbanken statsstöd. Den kämpar bland annat med krympande marginaler till följd av minusräntor och hot om rekordstora böter till följd av den amerikanska bolånekrisen.

2 tim
Läs mer om Krisen i Deutsche Bank

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.