Skönsjungande vinnare Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Här är vår nya nationalfågel

När nästan 55 000 personer fick säga sitt i den sista omröstningen på fredagen stod det klart att koltrasten återigen blivit vald till Sveriges nationalfågel, rapporterar flera medier. Nästan var fjärde röst lades på den svarta skönsångaren som vann över den kraxande skatan på andra plats.
Koltrasten valdes till nationalfågel redan 1962 i en omröstning arrangerad av Dagens Nyheter.
– Den saknas uppe i nordligaste Sverige. Hade omröstningen bara gällt Norr- och Västerbotten hade nog storspoven vunnit, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening, som arrangerade omröstningen, till TT.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven tas emot av Iraks premiärminister Haider al-Abadi i Baghdad på måndagen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Just nu: Löfven i Irak för samtal om Mosul och IS

Statsminister Stefan Löfven är i Bagdad för att träffa Iraks premiärminister Haider al-Abadi, uppger statsrådsberedningen i ett pressmeddelande. Kampen mot Daesh och offensiven mot Mosul är i fokus.
– Offensiven mot Mosul är ett viktigt steg i kampen mot Daesh och alla aktörer måste göra sitt yttersta för att skydda den stora civilbefolkning som finns i staden. Det är också viktigt att irakiska ledare arbetar för nationell försoning och reformer i landet. Det är avgörande för en långsiktig stabil utveckling i landet, säger Löfven i pressmeddelandet.

32 min
Irakiska styrkor förbereder sig för att attackera Islamiska staten utanför Mosul, 24 oktober, 2016. Khalid Mohammed / TT NYHETSBYRÅN

Irak förnekar att Turkiet deltar i Mosuloffensiven

Irak förnekar nu uppgifterna om att Turkiet deltar i offensiven för att återta staden Mosul från terrorgruppen Islamiska staten, skriver AFP.
Turkiet sa i söndags att landet hade beskjutit Islamiska statens positioner vid staden Bashiqa norr om Mosul. Iraks regering fördömde då först Turkiets närvaro i området och varnade för att den kan trigga i gång ett regionalt krig. Turkiet har de senaste åren gjort flera räder in i Irak men tidigare har det huvudsakligen rört sig om marktrupper som agerat mot de kurdiska rebeller man ser som terrorister.

1 tim
IS-soldater i Raqqa, samt USA:s försvarsminister Ashton Carter i Ankara, 22 oktober. TT/AP

USA vill anfalla Raqqa samtidigt som Mosul

En insats för att omringa IS-fästet Raqqa i Syrien bör starta samtidigt som insatsen i Mosul, säger USA:s försvarsminister Ashton Carter enligt AFP.
– Vi vill starta en insats för att isolera Raqqa så snart som möjligt, sa Carter när han besökte den kurdiska delen av Irak i helgen.
Den amerikanska försvarsministern besöker området för att diskutera den fortsatta utvecklingen av den stora militära offensiven som pågår för att ta tillbaka Mosul i Irak från extremistgruppen IS.

6 tim
Läs mer om Kampen mot IS
Till vänster: Birgitta Ohlsson (L). Till höger: Löfven i sällskap med handels- och investeringsminister al-Qassabi och Riyadhs guvernör Faisal bin Bandar Al Saud. TT
Saudiaffären

Vägrade säga diktatur – KU-anmäls av Ohlsson

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att han vägrat benämna Saudiarabien som en diktatur. Det skriver Expressen.
Enligt Ohlsson är det ”svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur”. Hon vill därför att KU granskar hur regeringens beredning gått till och det underlag som statsministern använt sig av när han ”som regeringsföreträdare valde att inte beteckna Saudiarabien som diktatur”.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven besöker arbetsförmedlingen Gloworks i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsvetare: Sprängstoff för samarbetet med MP

Stefan Löfvens resa till Saudiarabien kommer sannolikt inte ha särskilt stor betydelse bland väljarna, trots att hans kommentarer om kvinnors rättigheter väckt kritik. Det säger statsvetaren Jonas Hinnfors till SvD.
– Det är inte så ofta den typen av utrikespolitiska frågor tränger igenom hos väljarna och kommer upp på agendan.
Statsvetaren Marja Lemne, som tidigare varit förtroendevald på olika poster för Socialdemokraterna, tror att resan och uttalandena kommer påverka statsministerns relation med Miljöpartiet.
– Det här är sprängstoff för koalitionssamarbetet på den rödgröna sidan, säger hon till SvD.

Idag 04:10
Statsminister Stefan Löfven med Riyadhs guvernör Faisal bin Bandar Al Saud (th) på söndagen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

PM Nilsson: Inte konstigare än att vi handlar med Kina

Opinion Nej, Saudiarabien är inget toppenställe. Men Sverige har utrikes- och handelsrelationer även med länder vars politiska och juridiska system kränker mänskliga rättigheter. Det skriver DI:s ledarskribent PM Nilsson. Efter kritiken mot statsminister Stefan Löfvens resa till Saudiarabien jämför han situationen med Kina. ”Vi har relationer med Kina ändå eftersom vi tror att diplomatiska kontakter och handel gör världen bättre.”
Efter förra vinterns diplomatiska kris ”har det officiella Sverige gjort sitt yttersta för att mildra Wallströms skador” genom att prioritera Saudiarabien. Enligt PM Nilsson är det mot den bakgrunden helgens statsministerresa till Saudiarabien ska ses.

Igår 21:03
Läs mer om Saudiaffären
BRUNO FAHY / Belga
EU:s frihandelsavtal

Ny motgång för Ceta-avtal – Bryssel säger nej

EU:s planerade frihandelsavtal med Kanada, Ceta, har mött ytterligare motstånd. Nu säger även den belgiska regionen Bryssel nej till avtalet, skriver DI och hänvisar till den tyska tv-kanalen ARD.
Delstatsparlamentet i Vallonien har tidigare vägrat att godkänna avtalet, och därmed har inte heller Belgien kunnat ge klartecken. Enligt flera EU-källor har Belgien fått till måndagskvällen på sig att få med Vallonien, annars skjuts handelsavtalet på framtiden.

14 min
Valloniens ledare Paul Magnette FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN

Vallonska ledare avfärdar EU:s Ceta-ultimatum

Politiker i den belgiska regionen Vallonien signalerar att det inte blir något klartecken från regionen för frihandelsavtalet mellan Kanada och EU, Ceta.
Delstatsparlamentet i Vallonien har vägrat att godkänna avtalet, och därmed har inte heller Belgien kunnat ge klartecken. Enligt flera EU-källor har Belgien fått till måndagskvällen på sig att få med Vallonien, annars skjuts handelsavtalet på framtiden.
– Det kommer inte att vara möjligt att respektera detta ultimatum, säger André Antoine, talman i det vallonska delstatsparlamentet, till den belgiska radiostationen RTL på måndagsmorgonen.
På söndagen talade den vallonske ledaren Paul Magnette i liknande ordalag. EU:s ultimatum är inte är förenligt med demokratiska principer, sa han till den belgiska nyhetsbyrån Belga.

3 tim
Läs mer om EU:s frihandelsavtal
Hjälparbetare förklarar evakueringen för en av de boende PHILIPPE WOJAZER / TT NYHETSBYRÅN

Aaron, 16: ”Mardrömmar och vill bara till mamma”

Migranterna och flyktingarna i Calais-lägret vid Engelska kanalen vill till Storbritannien för att söka asyl. Ensamkommande barn som kan visa att de har släktingar i Storbritannien kan placeras där när lägret jämnas med marken, med start i morgon.
16-årige Aaron från Eritrea kom till lägret i juni och säger att han längtar efter sin mamma, som han tappade bort på väg genom öknen mot Libyen. De var på väg till Storbritannien och Aaron säger att hans enda hopp är att återförenas med henne där.
– Jag har sådana fruktansvärda mardrömmar om natten, jag vill bara hitta henne, säger han till The Guardian.

Igår 19:39
FRANCOIS LO PRESTI / AFP

Hjälparbetarna kritiska: Vad händer med de unga?

I morgon inleds avhysningen av de boende i det omdiskuterade lägret i Calais vid Engelska kanalen. Hjälparbetare kritiserar Frankrike och Storbritannien för att svika de uppskattningsvis 1 300 ensamkommande barnen i lägret. De menar att myndigheterna är för långsamma på att behandla de ungas dokument och ansökningar.
– Allt det här borde ha gjorts för länge sedan, säger Francois Guennoc från hjälporganisationen Auberge des Migrants till Reuters.
Unga som kan visa att de har släktingar i Storbritannien kan bli placerade där, i stället för att föras till mottagningscentran runt om i Frankrike. Totalt tros 7 000 människor bo i lägret i hopp om om att kunna ta sig till Storbritannien och söka asyl.

Igår 19:23
Läs mer om Migrantkrisen vid Engelska kanalen
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Bush-familjen är precis som många andra i Texas inga större fans av Donald Trump. Matt Slocum / AP

Trumps problem fortsätter: Jämnt i Texas

Texas har inte röstat på Demokraternas presidentkandidat sedan Jimmy Carter 1976. Men i årets val är det plötsligt jämnt i delstaten.
Flera mätningar den senaste veckan tyder på att Donald Trump endast leder med några få procentenheter över Hillary Clinton. Den ofta citerade politiksajten Realclearpolitics ändrade delstatens status på måndagsmorgonen från ”lutar republikanskt” till ”vågmästarstat”.
I Texas bor Republikanernas två levande ex-presidenter, George H.W. Bush och George W Bush. George Bush den äldre, president 1989–93 bidrar själv till att valet i Texas blir en rysare, då han sagt att han kommer att rösta på Hillary Clinton.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Arkivbilder. Pojken på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra. TT
Hånet mot skolpojken

”Att näthata barn kräver särskild inskränkthet”

GT:s ledarskribent Csaba Bene Perlenberg skräder inte orden när han skriver om de sverigedemokrater som hånade en 15-årig pojke som medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon. Pojken hade skäggväxt och utländsk bakgrund.
”Att näthata mot barn kräver en alldeles särskild form av inskränkthet och självförakt, en sinnets råhet som är berett att sparka neråt. Ursinnigt, vårdslöst och empatilöst”, skriver han.
Och när SD-politikerna Kent Ekeroth, Linus Bylund och Jörgen Fogelklou insåg sina övertramp viftades det hela bort som ett skämt, skriver Perlenberg som pekar på att det följer ett mönster.
”Fignerad aningslöshet är inte en look som passar de som gärna ser sig som sanningssägare. Hur korkade tror SD-politiker att omvärlden är, egentligen?”

3 tim
Gustav Fridolin och Kenth Ekeroth TT

Fridolin: ”Vuxna människor spyr ut fördomar”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har skrivit ett långt inlägg på Facebook om vad han tycker om att vissa sverigedemokrater hånat en pojke i årskurs 9 som medverkat i TV4:s Nyhetsmorgon. Pojken var större än de andra barnen, hade skäggväxt och utländsk bakgrund. Framför allt är det en tweet från SD:s Kent Ekeroth och Jörgen Fogelklou som har fått starka reaktioner. De båda SD-politikerna publicerade en bild på barnen och skrev: ”Klasskompisar”, inom citationstecken.
”Så kallat vuxna människor spyr ut fördomar efter att ha sett men inte lyssnat på en niondeklassare som vågat sitta i TV och berätta om sin skolgång. I nästa andetag har samma så kallade vuxna mage att prata om ’svenska värderingar’. Jag säger: håll tyst och lyssna på barnen istället. Er rasism gör inget bra för Sverige. Ert hat har ingen plats i vare sig kommentarsfält eller riksdagen”, skriver Fridolin.

Igår 17:17
TT

SD-politiker sprider bild på pojke som hånas

SD riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Linus Bylund har spridit en bild med en 15-årig pojke som deltog i ett tv-program i TV4 på fredagen. 15-åringen har skäggväxt och andra folkvalda SD-politiker insinuerar att pojken ljuger om sin ålder och mängder av sympatisörer hejar på i sociala medier, enligt Dagens Nyheter. Ekeroth tyckte att han såg ”malplacerad” ut i sällskap av de andra barnen i programmet. Bylund delade också bilden på pojken, men raderade den snart och skrev i stället på Facebook en principiell text om behovet av medicinska ålderskontroller, skriver tidningen.

Igår 14:39
Läs mer om Hånet mot skolpojken

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.