Skönsjungande vinnare Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Här är vår nya nationalfågel

När nästan 55 000 personer fick säga sitt i den sista omröstningen på fredagen stod det klart att koltrasten återigen blivit vald till Sveriges nationalfågel, rapporterar flera medier. Nästan var fjärde röst lades på den svarta skönsångaren som vann över den kraxande skatan på andra plats.
Koltrasten valdes till nationalfågel redan 1962 i en omröstning arrangerad av Dagens Nyheter.
– Den saknas uppe i nordligaste Sverige. Hade omröstningen bara gällt Norr- och Västerbotten hade nog storspoven vunnit, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening, som arrangerade omröstningen, till TT.

Toppnyheter

TT
Explosionen i Ansbach

Analys: ”Räkna med en hetsig debatt i Tyskland”

Fyra blodiga dåd på kort tid har skakat Tyskland och osäkerheten bland befolkningen har ökat. Det skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson. Ministrar från olika partier har redan kommit med utspel, bland annat med krav på hårdare vapenlagar. Att det är en flykting som utfört det senaste dådet i Ansbach kommer att göra debatten mycket het, skriver Andersson.
”Den bayerske inrikesministern har redan sagt att han personligen håller det för troligt att detta är – som han uttrycker det – ett terrordåd med islamistisk bakgrund. Detta säger han alltså innan undersökningarna är avslutade.”

3 tim
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Misstänkt självmordsdåd vid tysk musikfestival

En misstänkt självmordsbombare utlöste en explosion utanför en musikfestival i den tyska staden Ansbach nära Nürnberg på söndagskvällen. Han själv dödades i dådet. Tolv personer skadades, varav tre allvarligt, uppger polisen.
– Vi utgår från att det var en avsiktlig explosion, säger en talesman för det lokala inrikesdepartementet.
Gärningsmannen, en 27-årig man, tros ha burit sprängladdningen i en ryggsäck. Innehållet i mannens ryggsäck ska enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ha varit tillräckligt för att döda många fler människor.
Polisen uppger att det inte går att utesluta att mannen var en extremist, men än så länge finns heller inga bevis för att det skulle vara fallet och motivet bakom dådet är fortfarande oklart. 27-åringen hade även en historia med psykiska problem.
Det var den fjärde våldsamma incidenten i Tyskland på en vecka.

5 tim
Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix

Motivet till dådet är fortfarande oklart

Motivet bakom dådet vid restaurangen i närheten av en musikfestival i tyska Ansbach är fortfarande oklart. Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann har i ett uttalande sagt att gärningsmannen, en 27-årig man från Syrien som för ett år sedan ska han fått avslag på sin asylansökan. vid tidigare tillfällen ska ha försökt att ta sitt liv men att det är oklart om han enbart ville begå självmord eller döda andra när han sprängde sig själv i går.
Polisen uppger att det inte går att utesluta att mannen var en extremist men än så länge finns heller inga bevis för att det skulle vara fallet. Mannen hade även en historia av psykiska problem, enligt AFP.

5 tim
Läs mer om Explosionen i Ansbach
Presidentvalet i USA Konventen
Mary Altaffer / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Konventen

Analyser: Utmaningen – få väljarna att tycka om henne

Polariseringen mellan och inom Demokraterna och Republikanerna är enorm just nu. Men den som lyckas hantera de här skillnaderna och få flest väljare att känna sig som hemma i respektive parti kommer att vinna valet i höst. Det skriver Dagens Nyheters USA-korrespondent Sanna Torén Björling.
Förra veckan höll Republikanerna konvent och i dag börjar Demokraternas i Philadelphia. SvD:s Karin Henriksson skriver att om partiets presumtiva presidentkandidat, Hillary Clinton, ska vinna valet gäller det att få väljarna att tycka om henne.
”Att så många inte litar på henne beror på att de tycker att hon är för mycket insiderpolitiker, att Bill och hon är lite väl giriga privat, att de bägge uppträder som om gängse regler inte gäller dem.”

3 tim
TT

Tusentals demonstrerade mot Clinton som president

Tusentals Bernie Sanders-anhängare har demonstrerat i Philadelphia inför Demokraternas konvent som inleds i staden i dag. Många Demokrater är missnöjda med att Hillary Clinton kommer att bli partiets presidentkandidat och ”Hell no, DNC, we won´t vote for Hillary!” hördes i demonstrationståget, rapporterar SVT Nyheter. Motståndet mot Clinton har dessutom intensifierats efter att läckt e-post avslöjat att delar av partitoppen inom Demokraterna försökt motarbeta Sanders i samband med primärvalen.

4 tim
Lady Gaga, Lena Dunham och Snoop Dogg TT

Kändisarna flockas på Demokraternas konvent

För att övertyga väljare som tvivlar på Hillary Clinton som president har hon till sin hjälp tagit en lång rad kända namn, bland annat Lady Gaga, Lena Dunham och Snoop Dogg. Det är några av stjärnorna och kändisarna som kommer att närvara vid Demokraternas konvent i Philadelphia som börjar i dag, skriver SVT Nyheter. Hillary Clinton har även med sig en före detta president, maken Bill Clinton, tillsammans med USA:s sittande president Barack Obama och hans hustru Michelle Obama.

6 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Tf vd Jan Frykhammar och styrelseordförande Leif Johansson vid dagens presskonferens. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Ericsson

Ekonomerna om beskedet: ”Ingen överraskning”

Analytiker och bedömare verkar inte vara särskilt chockade över morgonens besked att Ericssons vd Hans Vestberg avgår med omedelbar verkan.
– Det har man väntat på ganska länge det är ingen överraskning att han får gå i dag, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till TT.
Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB, säger till nyhetsbyrån att utvecklingen inte har varit bra under Vestbergs ledning.
– Ur ett börsperspektiv kan man konstatera att förtroendet för honom har varit väldigt hårt sargat.
Stefan Stern, styrelsemedlem i storägaren Investor, säger till nyhetsbyrån att styrelsen var enig i beslutet att peta Vestberg.
– Det är rätt tid för Ericsson att byta vd inför nästa fas som bolaget står inför.

1 tim
Jan Frykhammar och Leif Johansson vid dagens presskonferens. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johansson om nya vd:n: ”Kan ta flera månader”

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson och vice vd Jan Frykhammar – nu tillförordnad vd – höll på måndagsförmiddagen en pressträff från huvudkontoret i Kista, med anledning av vd Hans Vestbergs avgång.
På fråga från TT om Hans Vestberg får sparken, svarar Johansson:
– Vi har tagit initiativet till att skilja Hans Vestberg från hans kontrakt.
Jan Frykhammar visade på pressträffen upp delårsrapporten som presenterades förra veckan och klargjorde att han fortsätter på den inslagna vägen.
– Jag ska se till att de aktuella planerna fullföljs som planerat.
På fråga från publiken om hur man ser på rekryteringen av en ny permanent vd, svarade Leif Johansson att han inte förväntar sig en kort process.
– Jag tror inte att det kommer att blir klart på kort sikt, jag ser framför mig att det här tar flera månader.
När det gäller tidpunkten för avskedet – att Vestberg lämnar just nu – svarar Johansson:
– När beslutet är fattat är det bäst att implementera beslutet så fort som möjligt.
Beskedet att vd Hans Vestberg lämnar sina uppdrag inom Ericsson kom under måndagsmorgonen och aktien rusade med över 5 procent under den inledande handeln.

2 tim
Hans Vestberg, tf vd Jan Frykhammar, styrelseordförande Leif Johansson.

Facket: Vestberg räcker inte – byt hela ledningen

Att Ericsson sparkar vd Hans Vestberg är ett steg i rätt riktning, men det krävs mer. Det säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson, till SvD Näringsliv.
Enligt Norlander är det den företagskultur som Vestberg byggt upp som måste förändras.
– Då måste hela ledningen bytas ut om det ska göra någon skillnad, säger han till tidningen.
Beskedet om att Vestberg lämnar sin post som vd kom på måndagsmorgonen och fick aktien att stiga över 5 procent i den inledande handeln.

13 min
Läs mer om Krisen i Ericsson
Bert Karlsson (arkivbild). ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna 2016

Bert Karlsson kritiserar SR: ”En jävla censur”

Bert Karlsson – skivbolagschefen som numera driver flyktingboenden – är onsdagens sommarpratare i ”Sommar i P1”. GT skriver att Karlsson ville prata om romer och lata svenskar, men att Sveriges Radio satte stopp.
– Det är en jävla censur, säger han till tidningen.
GT redogör för vad Karlsson ville säga och vilka ändringar som SR gjort i manus.
Kerstin Brunnberg Josäter är producent för Bert Karlssons program. Hon säger till tidningen att ändringarna gjorts i dialog med honom själv.
– Det här programmet ska som alla andra program följa Sveriges Radios programregler om opartiskhet, saklighet och icke gynnande.

24 min
Johan Holmsäter. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Friskisgrundaren talar om livet och hälsan

Dagens sommarpratare är Friskis & Svettis-grundaren Johan Holmsäter. Han kommer att prata om livskvalitet, livsmening och om hälsa i ordets bredaste bemärkelse.
– Om en nästan 30 år lång graviditet som resulterade i förlossningen av mitt Friskisbarn. Om hälso- och livsstilsfilosofi och livsstilsanalfabetism. Och sedan tänkte jag försiktigt avslöja min vilsenhet och rädsla för att bli övergiven, säger han till SR P1 inför programmet.

4 tim
Claudio Bresciani / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Recensioner: Ett program om att vara människa

Kim Källströms sommarprat handlade om att vara människa, konstaterar Expressens Maria Rydhagen. I sin recension hänvisar hon till Malcolm Gladwells bok ”Outliers” om sammanhangets betydelse.
”Kim Källström är just den där personen som får chanserna (pappan, fotbollsgymnasiet, Häcken) och tar dem. Hans drivkraft är inte Zlatans Ibrahimovics aggressiva revanschlusta, nej han tror på spelglädje och hårdträning”, skriver Rydhagen.
Aftonbladets Hanna Olsson tycker att det bästa segmenet är Källströms ord om relationen till målvakten Andreas Isacsson.
”Han beskriver sin tighta vänskap med Andreas Isaksson och deras vardag när de bor ihop under mästerskap. En förtrogen är ett måste i en tuff värld där alla vet att bäst före-datumet springer rakt emot en”, skriver Olsson.

Igår 16:23
Läs mer om Sommarpratarna 2016

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.