Från Fifas utdelning av priset ”Men´s player of the year” ENNIO LEANZA / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM Utökningen av fotbolls-VM

Hårda kritiken mot Fifa: ”Det här är en fars”

Det internationella fotbollsförbundet Fifa kritiseras hårt på sociala medier efter tisdagens styrelsebeslut att utöka fotbolls-VM till 48 lag från dagens 32. Expressen redovisar några av de mest kritiska rösterna. Bland annat Amar Singh från fotbollssajten Squawka som kallar beskedet för en ”fars” och ”ett fruktansvärt beslut”. ”Fotbollen tynar bort framför våra ögon och ingen verkar bry sig”, skriver The Independents Ian Herbert på Twitter.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho och en tv-sändning om ett tidigare vätebombstest. Arkivbilder. TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Nordkorea: Kan testa vätebomb i Stilla havet

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho säger att Nordkorea kan komma att testa en vätebomb i Stilla havet. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Uttalandet kom efter att Nordkoreas ledare Kim Jong Un i ett tal tidigare under kvällen sagt att landet ”kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien" mot USA. Enligt utrikesminister Ri Yong Ho innebär motgärderna att Nordkorea kan genomföra ett vätebombstest i Stilla havet.

39 min
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Kim Jong-Un: Trump rubbad – ska få betala ett högt pris

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hånade USA:s president Donald Trump i ett ovanligt uttalande sent på torsdagskvällen svensk tid. Diktatorn kallade Trump ”psykiskt rubbad” och sa att han kommer få ”betala dyrt” för sina hot, rapporterar det nordkoreanska statliga mediebolaget KCNA enligt flera medier.
– Jag ska tämja den psykiskt rubbade och senila amerikanen med eld, ska diktatorn ha sagt enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Diktatorn sa också att Trumps tal inför FN var ”en krigsförklaring” och syftade på delen där presidenten sa att man kan tvingas ”totalt förstöra” Nordkorea.
Nu överväger Nordkorea ”starkast möjliga respons”, hävdar diktaturen.

Igår 22:07
Kim Jong-Un vid äppelträd. Bilden släpptes av Nordkoreas statliga media under torsdagen. STR / AFP

Expert: ”Befolkningen får lida, inte Kim Jong-Un”

De nya sanktionerna mot Nordkorea kommer inte i första hand att drabba Kim Jong-Un:
– Det är befolkningen som får bära bördan, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till Aftonbladet.
Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, säger att sanktionerna i andra hand slår mot kinesiska medborgare, varför beskedet inte kommer att ses på med blida ögon i Peking.
– Men för Kina är Nordkorea inte främst ekonomisk intressant, utan strategiskt. Jag tror att handeln med Nordkorea till viss del handlar om att se till att den Nordkoreanska ekonomin hålls i gång, säger Hellström till TT.
Sanktionerna innebär bland annat att Kinas centralbank uppmanat landets banker att stoppa alla nya nordkoreanska bankkunder.

Igår 19:18
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Flygbilder från Dominica. HANDOUT / X80001
Orkansäsongen

70-årig svenska saknas: ”Man börjar bli orolig”

En svensk kvinna i 70-årsåldern saknas på Dominica efter orkanen Maria. Hennes familj har förgäves sökt kontakt.
– Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern till TT.
Den saknade kvinnan har bott på Dominica i runt 20 år och kontaktade en av sina döttrar i Sverige via en vän strax innan orkanen slog till. Då ska modern ha mått bra.
Sedan dess har inga uppgifter nått familjen. Strömmen är avskuren i ö-nationen och informationen därifrån är knapphändig.
Även i USA väntar oroliga människor på kontakt med sina anhöriga, skriver NBC. Texasbon Amy Turner har försökt nå sin 40-årige bror Ben sedan i måndags.
– Jag känner mig hjälplös, det har varit så tufft de senaste dagarna med bristen på information, säger hon.

Igår 21:35
Översvämmade gator, i Bavaro, Dominikanska republiken Tatiana Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Presidenten på Dominica: Minst 15 dödsoffer på ön

Orkanen Maria skördade minst 15 dödsoffer på ön Dominica i Karibien. Det meddelar öns president Roosevelt Skerrit enligt AFP.
På Puerto Rico beskrivs förödelsen efter orkanen som den värsta på 80 år, rapporterar The Guardian. Hittills har ett dödsfall rapporterats. Samtidigt har orkanen åter ökat något i styrka, när den nu närmar sig ögruppen Turks och Caicos och sydöstra Bahamas. Maria beräknas nå öarna sent natten till fredag svensk tid.

Igår 18:15
Huvudstaden Guayama i Puerto Rico efter att orkanen Maria dragit fram. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN

”Varning för översvämning i hela Puerto Rico”

Orkanen Marias vindar har tappat fart när den nu har nått Puerto Ricos bergiga natur. Stormen har graderats ned från en kategori 4 till en kategori 2, rapporterar Reuters.
När orkanen drog in över öns sydöstra delar uppmättes vindar på närmare 70 meter per sekund. Vindarna har sedan dess avtagit till under 50 sekundmeter. Men enligt orkancentret NHC:s prognos kommer Maria att stärkas igen de närmaste dagarna.
”Faran fortsätter – det är varning för översvämning i hela Puerto Rico”, skrev guvernör Ricardo Rossello på Twitter när Maria drog vidare.

Igår 04:21
Läs mer om Orkansäsongen
Ebba Busch Thor. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarschen i Göteborg

Busch Thor: Nazisterna del av en terroristorganisation

Det är dags att införa en lag mot samröre med kriminella organisationer och terrororganisationer, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson i en debattartikel för SVT Opinion.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är en terrororganisation, menar debattörerna. ”Det är också en organisation med nära kopplingar till utländska finansiärer som vill skada och destabilisera Sverige.”
De pekar på att två dömda nazister deltagit i paramilitära övningar i Ryssland som hållits av en ultranationalistisk rörelse.

Igår 19:52
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utelämnas från samtal: ”Jag blir nästan mållös”

Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om hur antidemokratiska krafter kan motverkas. Statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) menar att SD inte är välkomna eftersom det är ett rasistiskt parti, med nazistiska rötter.
– När jag hör Morgan Johansson blir jag nästan mållös, när han desperat försöker koppla oss till dessa våldsbejakande extremiströrelser, säger Jimmie Åkesson till Studio Ett.
SD-ledaren anser att man hade kunnat visa en enad front från riksdagspartiernas sida mot ”den här typen av våldsam organisation”.

Igår 20:10
Nazister som demonstrerar utan tillstånd i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera lagar kan ses över men grundlag förblir orörd

Det är inte aktuellt att ändra på den i grundlagen inskrivna demonstrations- och mötesfriheten. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT. Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom SD till samtal om hur antidemokratiska krafter kan motverkas. Bakgrunden är diskussionen om nazistiska demonstrationer.
– Ska man ändra grundlagarna, då handlar det om att ändringarna inte kan träda i kraft förrän 2023, säger Johansson.
Möjliga förändringar kan exempelvis ske inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp, menar han.
Centerns rättspolitiske talesperson Johan Hedin öppnar för att se över ordningslagen, men säger att mötes- och yttrandefriheten är helig.
– De ska vi inte rubba alls.

Igår 16:22
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.