Inrikes

Hela Öland blev strömlöst

Över 20 000 hushåll på Öland blev vid 15-tiden på fredagen strömlösa. En dryg timme senare hade alla förutom några hundra av Eons kunder fått tillbaka strömmen, skriver P4 Kalmar.
Eons presschef Sirpa Franzén säger till kanalen att orsaken till avbrottet var fel på en sjökabel.
– Vi kopplar på successivt för att det inte ska bli några följdfel.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Demonstrationen i Boston
Demonstrationer i Boston mot en manifestation mot  Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Maktskiftet i USA Demonstrationen i Boston

Trumps vändning: ”Behöver protester för att läka”

Efter att först twittrat att många ”uppviglare” tycktes ha varit på plats under dagens stora antirasistiska demonstration i Boston, antog president Donald Trump i nya tweets en mer försonlig ton om protesterna.
”Jag vill applådera de många demonstranter i Boston som markerar mot trångsynthet och hat”, twittrade presidenten och skrev att USA behöver protester för att landet ska kunna ”läka” igen.
Uttalandet kommer efter att Trump fått hård kritik efter sina kommentarer efter förra helgens protester i Charlottesville. En kvinna dog och flera människor skadades när en högerextrem demonstrant körde in med en bil i en antirasistiskt demonstrationståg.

Igår 21:53
STEPHANIE KEITH / TT NYHETSBYRÅN

Trump tackar polisen efter ingripanden

Runt 15 000 antirasister demonstrerade under lördagen i Boston i samband med att en rad högergrupper och invandringskritiska rörelser genomförde vad de kallade en yttrandefrihetsmanifestation.
Enligt polisen gick marschen genom de centrala delarna av Boston i huvudsak lugnt till. Samtidigt ingrep polisen mot delar av demonstrationståget och det blev stundtals våldsamt. 27 personer greps av polis, rapporterar Boston Globe.
”Ser ut som många antipolis-uppviglare i Boston”, skrev president Trump efter ingripandena och berömde polisen för en bra insats.

Igår 21:12
Demonstranter  STEPHANIE KEITH / TT NYHETSBYRÅN

Motdemonstranter fruktar nytt Charlottesville

Tusentals demonstranter marscherar genom centrala Boston för att protestera mot vad man menar kan bli ännu en våldsam högerextrem manifestation, rapporterar AP.
Flera högergrupper planerar att genomföra, vad man beskriver som en manifestation för yttrandefrihet. Arrangörerna har tagit avstånd från de högerextrema grupper som förra helgen genomförde våldsamma demonstrationer i Charlottesville, Virginia.
– Vi vill inte upprepa vad som hände i Charlottesville, säger Bostons polischef William Evans till Washington Post.
Totalt finns 500 poliser på plats för att övervaka demonstrationerna.

Igår 16:15
Läs mer om Maktskiftet i USA
Younes Abouyaaqoub.
Attacken i Barcelona Dåden

22-åringen kan ha flytt med tunnelbanan efter dådet

Younes Abouyaaqoub, 22, jagas fortfarande av den spanska polisen och man misstänker att han kan ha varit den som körde skåpbilen på La Ramblas i Barcelona, skriver flera medier.
Polisen misstänker att han flydde med tunnelbanan direkt efter dådet, stal en bil och dödade föraren, skriver Expressen. Det ska sedan ha varit den bil som rammade en vägspärr och körde på två poliser. Bilen hittades ett par kilometer därifrån, med ägaren död i baksätet.
Abouyaaqoub, från Marocko, har varit bosatt i spanska Ripoll, omkring 10 mil utanför Barcelona. Spanska medier rapporterade tidigare att 17-årige Moussa Oukabir var den som misstänktes ha kört lastbilen. Han konstaterades senare vara en av dem som sköts till döds av polisen under attacken i kuststaden Cambrils.

Igår 17:55
Bostaden där grannar i Ripoll påstår att imamen bott.

Misstänkte imamen släpptes ur fängelse 2012

Imamen som misstänks för inblandning i terrordåden i Barcelona släpptes ur fängelse år 2012, rapporterar spanska medier.
Enligt moskén i Ripoll har imamen inte varit på sitt jobb sedan i juni.
Tidigare under dagen sökte den spanska polisen igenom imamens bostad i Ripoll för att kunna fastställa om han är en av dem som hittats död i huset som exploderade i staden Alcanar i onsdags. Polisen misstänker att terrorcellen bakom dåden i Barcelona försökte tillverka sprängämnen i huset för att kunna utföra en större attack.

Igår 18:30
Moussa Oukabir och Driss Oukabir.  TT

Brödernas pappa: Inga tecken på radikalisering

Pappan till de två bröderna Moussa Oukabir och Driss Oukabir, som utreds efter attackerna i Barcelona och i Cambrills, såg inga tecken på att hans söner hade radikaliserats.
– De levde som unga gör i deras ålder. Moussa var en fin pojke som inte skadade någon, säger pappan i en intervju med nyhetsbyrån AFP i Marocko där han är bosatt.
Den yngre av bröderna, Moussa Oukabir 17, sköts till döds av polisen i Cabrills i samband med den andra attacken natten till fredagen. Den äldre brodern, Driss Oukabir 28, greps i Ripoll timmar efter attacken i Barcelona. Han har förnekat brott och hävdar att hans yngre bror stal hans pass, som hittades i skåpbilen som användes vid attacken.

Igår 14:18
Läs mer om Attacken i Barcelona
Familjen vädjar om hjälp att hitta den försvunne sjuåringen Julian Cadman.  TT / Privat
Attacken i Barcelona Offren

Oklart om försvunna sjuåringen från Australien

Sjuårige Julian Cadman från Australien som varit efterlyst av sin familj sedan terrordådet i Barcelona rapporterades under lördagen vara återfunnen på sjukhus, enligt spanska El Pais. Men nu skriver den spanska polisen på Twitter att inget barn som rapporterats försvunnet har hittats.
”Alla offer och skadade har lokaliserats”, skriver de.
De kommenterar dock inte uppgifterna mer än så.
Pojkens familj gick tidigare ut med ett meddelande på Facebook där man sökte efter hjälp i letandet efter honom. Australiens regering har också efterlyst pojken, vars mamma skadades allvarligt i attacken.

Igår 16:20
Oriol Duran / TT / NTB Scanpix

Hjälpte skadade: ”Inte kunnat sova sedan dess”

Många som arbetar i närheten av turistgatan La Rambla i Barcelona blev vittnen till hur skåpbilen plöjde fram på gatan och dödade 13 personer och skadade 130. SvD har pratat Farrukh Javed som arbetar i en restaurang vid La Rambla. Han var en av dem som tog hand om skadade efter attacken.
– Jag har inte kunnat sova sedan dess, säger han till SvD.
Han berättar att de bar in skadade och ”sönderslagna”, både barn och vuxna, i säkerhet på restaurangen. Ett barn bar de ut på en skärbräda när ambulansen kom.

Igår 15:57

Spanska kungen besöker offren på sjukhus

Spaniens kung Felipe VI har under lördagen besökt flera av offren som ligger på sjukhus efter terrorattackerna i Barcelona.
– Vi är inte rädda och inte kommer vi vara det i framtiden heller, säger kungen enligt spanska medier.
Kungen deltog också vid den tysta minut som hölls på Plaza de Catalunya under gårdagen. Han säger också att Spanien aldrig kommer glömma de som dog i attackerna.
På Twitter har det spanska kungahuset gått ut och fördömt dåden.

Igår 15:10
Läs mer om Attacken i Barcelona
JENNIFER KATSAMANTOU / AFP
Knivattacken i Åbo

”Kan vara symboliskt drag att rikta sig mot kvinnor”

Terroristen bakom knivattacken i Åbo tycks ha riktat attentatet mot kvinnor. Det uppgav finsk polis på en presskonferens i dag. Forskaren Karin Creutz vid Helsingfors universitet, som studerat våldsam extremism, säger att det kan ha varit för att understryka brutaliteten i dådet – man vill göra det tydligt att våldet riktas mot civila.
– Det kan vara ett symboliskt drag att rikta sig mot kvinnor. Vi har tidigare sett våldsdåd i Europa som riktat sig mot unga, till exempel attacken mot konserten i Manchester, säger hon till Yle.

Igår 20:41
Gärningsmannen sköts i låret i samband med när han greps.  KIRSI KANERVA / AFP

Polisen: Gärningsmannen gick till attack mot kvinnor

Polisen tror att den misstänkta terrorattacken i Åbo var planerad och riktades mot kvinnor. Det säger man på en presskonferens. Polisens uppfattning är att de skadade männen har försökt hindra gärningsmannen eller hjälpa offren.
Två kvinnor dödades i attacken. Av de åtta skadade är sex kvinnor och två män. En är svensk medborgare, en kommer från Italien och en är brittisk medborgare. Det yngsta offret är 15 år, det äldsta är 67, meddelar polisen.
Expressen har tidigare intervjuat Hassan Zubier från Stockholm. Han knivhöggs fyra gånger av gärningsmannen när han försökte hjälpa en kvinna.
– Vi går på torget och hör plötsligt skrik. Jag vänder mig om. Jag ser en kille som hugger med kniv i en kvinna som ligger på marken, berättar Hassan Zubier på telefon från sjukhuset i Åbo.
En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dåden. Han befinner sig i asylprocessen och kom till Finland 2016.

Igår 11:20
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Juha Sipilä: Terrorismen har nått Finland

Det var inte oväntat att ett terrordåd skulle drabba Finland. Det sa landets statsminister Juha Sipilä på en pressträff om knivattacken i Åbo på lördagen.
– Vi har befarat och förberett oss för att något sådant här ska hända i Finland. Vi är inte längre en ö, terrorn har nått Finland, säger Sipilä enligt Yle.
Inrikesminister Paula Risikko var också med vid pressträffen och passade på att hylla räddningspersonal samt de vittnen som ingrep. Hon underströk vikten av att Finland reagerar rationellt på terrordådet.
– En hämndspiral ska vi inte låta ske. Det vill terroristerna.
Vid en pressträff tidigare i dag berättade den finska polisen att händelsen utreds som ett terrordåd. En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dådet. Ytterligare fyra personer är gripna och en person är internationellt efterlyst.

Igår 13:07
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Maktskiftet i USA Trumps team
President Trump och hans tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Arkivbild.  Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trumps team

”Ser Trumps kampanj som ett bedrägeri”

När Trumps tidigare chefsstrateg, Steve Bannon, återgår till Breitbart News kommer hans stöd för presidenten fortsätta, men i en ny form. Det skriver Washington Posts Callum Borchers i en analys.
I en uppmärksammad intervju med Weekly Standard säger Bannon att Trump varken kommer att bygga en mur mot Mexiko eller lyckas genomföra en större skattereform. ”Den korta tolkningen är att Trumps kampanj var ett bedrägeri.”, skriver Borchers om Bannons syn på Trumps vallöften.
Men i sin nygamla roll på Breitbart kommer han ändå försvara Trump, menar Borchers. ”Han kommer att lägga skulden på alla runt presidenten, istället för på honom själv. Frågan är om väljarna som satte Trump i Ovala rummet kommer att vara lika överseende.”

Igår 19:36
Vita husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Arkivbild. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN

Trump hoppas att Bannon ska stoppa ”fake news”

President Donald Trump hoppas nu att hans sparkade chefsstrateg Steve Bannon kan få en viktig roll i den amerikanska debatten när han återgår till Breitbart News.
”Steve Bannon kommer att bli en tuff och smart röst när han återvänder till Breitbart News... Kanske till och med bättre än någonsin tidigare. Fake News behöver konkurrens”, skriver Donald Trump på Twitter.
Steve Bannon, som beskrivits som en av de mest inflytelserika personerna i Vita huset, fick lämna sin post i går.

Igår 18:19
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Bannon: ”Jag kommer att dra ut i krig för Trump”

Steve Bannon återvänder till den högerpopulistiska sajten Breitbart efter att ha fått sparken från Vita huset. Breitbart skriver i ett pressmeddelande att Bannon blir styrelseordförande för sajten – samma tjänst som han hade innan han klev in i Vita huset.
”Den nationalistiska och populistiska rörelsen blev mycket starkare i dag”, skriver Breitbarts chefredaktör Alex Marlow enligt Politico.
I en första kommentar efter beskedet att han sparkas avvisar Bannon ryktena om att han och president Trump är ovänner.
– Låt mig reda ut vissa missförstånd: Jag lämnar Vita huset och drar ut i krig för Trump emot hans motståndare på Capitol Hill, i medierna och i USA:s näringsliv, säger Bannon till Bloomberg.

18 aug
Läs mer om Maktskiftet i USA
Alex Schulman/Demonstrationen ”Stå upp för Sverige” på Medborgarplatsen i dag. TT
Svenskt mottagande

”Ni som hetsar mot afghaner är inte Sverige”

”Demonstranterna från ’Stå upp för Sverige’ vänder sig mot afghanerna och skanderar: ’Inga fler parasiter! Inga fler parasiter’”. Så skriver Alex Schulman i en krönika i Expressen om dagens motdemonstration mot de afghanska ungdomarna på Medborgarplatsen.
Motdemonstranterna är inga nazister, skriver Schulman. Det är så kallat vanligt folk, med vanliga kläder och matsäckar. Dessutom har de svenska flaggor med sig, vilket gör att de gör anspråk på att föra alla svenskars talan. Men demonstranternas slagord är oempatiska och rasistiska, skriver han.
”Nästa gång ni ska ut och skräna, lämna åtminstone flaggorna hemma. För ni är inte Sverige.”

Igår 19:05
Motdemonstration under parollen  Stå upp för Sverige  mot stödmanifestationen för de utvisningshotade afghanska ungdomarna på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två personer avlägsnade vid motdemonstration

Polisen avlägsnade under eftermiddagen två personer sedan de skrikit rasistiska slagord mot demonstranterna på Medborgarplatsen i Stockholm som protesterar mot utvisningarna till Afghanistan. Det rapporterar Expressen.
Motdemonstranterna samlades under parollen ”Stå upp för Sverige”. Ett hundratal personer hade aviserat sin medverkan på Facebook. Strax före klockan 14 hade gruppen, som enligt DN saknar demonstrationstillstånd, nått Medborgarplatsen.
– Två personer avlägsnades för att ha stört ordningen, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesperson, till Expressen. Han tillägger att de inte är misstänkta för brott.

Igår 14:18
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

1 000 personer visade stöd för unga afghaner

Drygt 1 000 personer samlades för att visa sitt stöd för de afghanska ungdomarnas manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm i dag, skriver TT. Deltagarna bildade en mänsklig kedja framför ungdomarna, och hade vita ark prydda med röda hjärtan.
Frida Beckman, 41, var en av deltagarna.
– Det känns som om man kan välja mellan att vara passiv eller visa var man står. Och när det gäller barn är det ett lätt val, säger hon till nyhetsbyrån.

Igår 14:56
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.