Det går alldeles utmärkt att sitta på kanten och doppa tårna i vattnet. Wikicommons
Japan
Resa

Hett att vinterbada i Nagano

Du har garanterat sett de badande snöaporna i National Geographic eller Planet Earth, men inte många vet att det går att hälsa på dem i vulkanparken Jigokudani utanför Nagano, skriver Paste Magazine.
En halvtimmes promenad genom skogen är allt som krävs för att komma fram till de naturliga varma poolerna, som lockar runt 100 000 besökare om året. Och det bästa: Man kommer så mycket närmare än vad man kunnat föreställa sig – det går till och med att sitta på kanten och doppa benen i vattnet.
Aporna har lärt sig att leva med is och kyla, men fick mersmak när de av en slump tog ett dopp i en varm källa på ett vandrarhem i närheten. Numera har lokalborna av hygienskäl byggt ett eget bad till dem och de är så förtjusta i att plaska att de vägrar lämna sin nya miljö, enligt Paste Magazine.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA USA:s framtid
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Analyser: ”Nu väntar en jakt på odokumenterade”

Vita husets första försök till inreseförbud var klantigt och ogenomtänkt. Därför fastnade det i rättsprocesser och stoppades, skriver DN:s Sanna Torén Björling i en analys. Presidentens nya förslag som presenterades i dag har skräddarsytts för att undvika lagliga hinder. Förändringarna är omfattande, menar hon. ”Vad som väntar är sannolikt en jakt på odokumenterade, nya rättsprocesser och massiva protester.” Precis som Trump lovat, konstaterar hon: ”Nu kommer det.”
Washington Posts Vita huset-korrespondent David Nakamura skriver att den nya politiken innebär en skarp svängning från Obamaadministrationens sista år, då antalet deportationer gick ner. Samtidigt försöker Vita huset undvika att panik utbryter bland utsatta grupper, skriver Nakamura. Bland annat genom att förmedla att reformerna kommer ta tid att genomföra.

36 min
Arkivbild, Donald Trump går ombord på sitt flygplan. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

Nya deporteringsplanen riktar in sig på fler grupper

Donald Trumps administration har dragit upp riktlinjerna för den nya migrationspolitik som ska ligga till grund för de planerade massutvisningar av personer som saknar tillstånd att bo i USA. Enligt CNN ska de nu presenteras för berörda myndigheter.
Planen omfattar bland annat ökade resurser till myndigheter med ansvar för tull och gränskontroll, samt visar hur muren mot Mexiko ska byggas.
Enligt NPR innebär planen en stor utökning av den grupp som prioriteras för utvisningsärenden. Bland annat gäller det papperslösa som misstänks men inte har dömts för brott, samt personer som av myndigheterna bedöms utgöra en säkerhetsrisk. Enligt NPR gör de nya reglerna det också svårare att hävda asylskäl.

5 tim
Under ett besök på afroamerikanska muséet i Washington fördömde Trump attackerna mot judiska samlingslokaler. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump om hot mot judiska lokaler: ”Fruktansvärt”

USA:s president Donald Trump kallar de antisemitiska attackerna mot judiska samlingslokaler i USA för ”fruktansvärda” och ”smärtsamma”. Sedan han tog över som president för drygt en månad sedan har det rapporterats om tiotals bombhot mot judiska lokaler.
– Vi måste bekämpa vår trångsynthet, intolerans och hat i alla dess mycket fula former, säger han under ett besök på det afroamerikanska muséet i Washington.
FBI har under måndagen öppnat en utredning med anledning av hoten.

5 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Trumps Sverige-påhopp
Tobias Andersson. TT
Maktskiftet i USA Trumps Sverige-påhopp

SD-topp har skrivit om Sverige för Breitbart

Sverigedemokraten Tobias Andersson, som deltar i partistyrelsens möten och är nationell talesperson för SD:s ungdomsorganisation Ungsvenskarna, har skrivit flera artiklar för den amerikanska alt-right-sajten Breitbart. Bland annat har Andersson kopplat ihop invandringen med gängvåldtäkter i en artikel som blev en av sajtens mest lästa, skriver tidningen.
DN frågar Andersson om vilket ansvar han har för den negativa bild som förmedlas utomlands av Sveriges asylpolitik.
– Vilken delaktighet jag har i att ha spridit den informationen vågar jag inte sia om. Men Breitbart och Fox har varit med och skapat den bild som Trump har när han uttalar sig om Sverige, säger han.
Breitbart leddes fram till det amerikanska presidentvalet av Steve Bannon, numera president Donald Trumps chefsstrateg.

2 tim
Arkivbild, Nigel Farage/pressträff i Malmö i samband med Anders Ygemans (S) besök efter våldsamheterna. TT

Brå sågar Farages utspel om ”våldtäktshuvudstad”

Även den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage gör nu ett politiskt utspel där han använder Sverige som avskräckande exempel. I en intervju med den brittiska radiostationen LBC pekar han ut Malmö som Europas ”våldtäktshuvudstad”.
– Vissa hävdar att det kanske är världens våldtäktshuvudstad.
Uttalandet gjordes i en kommentar till Donald Trumps tidigare Sverigeuttalanden, där han går till USA:s president Donald Trumps försvar.
— Han har inget underlag för att säga det, säger Stina Holmberg på Brottsförebyggande rådet till Sydsvenskan.
Även Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) reagerar och säger till Kvällsposten att det är ”dumheter” och ”nonsens”.

Idag 14:56
Filmmakaren Ami Horowitz och CNN:s Don Lemon i studion. CNN

Filmmakare rök ihop med CNN-ankare om Sverige

Den kritiserade filmmakaren Ami Horowitz rök ihop med CNN:s ankare Don Lemon när han intervjuades om sina Sverige-påståenden. Ami Horowitz var med i det tv-inslag i Fox News som Donald Trump hänvisade till när han svepande antydde att något hänt i Sverige på fredagskvällen. Horowitz påståenden om att ökad invandring i Sverige lett till kraftigt ökad brottslighet har granskats av flera medier som rapporterar att de är starkt missvisande. I CNN-intervjun ifrågasätts hur han tolkat brottsstatistiken.
– Jag vill inte vara oförskämd, men fungerar dina ögon och öron? För siffrorna – jag har dem här – visar inte vad du säger, du manipulerar dem, sa CNN:s ankare Don Lemon när de båda rök ihop i studion.
Lemon ifrågasatte bland annat Horowitz påstående att antalet sexuella övergrepp skjutit i höjden mellan 2006 och 2015 och hänvisade bland annat till att den svenska sexualbrottslagstiftningen skärpts under den tiden, vilket innebär att fler händelser räknas som brott.

Idag 07:49
Läs mer om Maktskiftet i USA
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Jönsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

C vill frysa alla utvisningar av ensamkommande unga

Centerpartiet vill frysa alla utvisningar av ensamkommande unga som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket, skriver Ekot. Enligt partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson ska de unga erbjudas en mer rättsäker prövning.
– De ska få möjlighet till de här medicinska ålderbedömningarna, som nu ska genomföras i stor skala, via Rättsmedicinalverket, Det här jätteviktigt, för alla dem som har överklagat, men också för dem som har fått ett slutgiltigt avslagsbeslut.
Centerpartiet menar att Migrationsverket indirekt erkänt att deras uppskrivningar inte varit tillräckligt rättssäkra eftersom myndigheten i lördags beslutade att alla asylbesked för personer som kan behöva åldersbedömas stoppas fram till i mars.

1 tim
Stefan Löfven och Magdalena Andersson Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

S vill se hårdare krav på nyanlända kvinnor

Den socialdemokratiska ledningen vill ställa hårdare krav på nyanlända kvinnor, skriver Aftonbladet. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det är ett problem att kvinnorna inte lär sig det svenska språket eller kommer i arbete.
– Det är verkligen inte bra om man är hemma i flera år med barn och inte lär sig svenska, säger hon till tidningen.
Därför har Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven lagt fram flera åtgärder som ska öka sysselsättningsgraden bland de nyanlända kvinnorna. Bland annat ska den enskilde bära ett större ansvar för att göra sig anställningsbar. Även fler utbildningsplatser och mer språkundervisning finns bland förslagen.

Idag 09:23
Arkivbild: Asylboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommuner vill runda lag: Vi behöver fler nyanlända

Förra året infördes en tvingande lag för att alla landets kommuner ska ta emot nyanlända. Den har också lett till att en tredjedel av landets kommuner fått minskat antal anvisade människor, visar preliminära siffror. Flera kommuner, bland annat i Jämtlands län, ser inte positivt på detta, rapporterar SvD.
Krokom är en av de kommuner som försöker locka till sig nyanlända.
– De senaste åren har vi äntligen börjat få se positiva befolkningssiffror tack vare invandring. Vi behöver dessa människor, säger Jenny Edlund, på Jämtlands länsstyrelse, till tidningen.

Idag 07:00
Läs mer om Flyktingsituationen
Lena Mellin. TT
Tiggeridebatten

Lena Mellin: Äntligen gör någon något åt problemet

På sin kongress i april kommer Socialdemokraternas ledning föreslå att det ska bli lättare att avhysa personer som tigger från privat mark. Aftonbladets Lena Mellin skriver att S-ledningen äntligen tar ett folkligt problem på allvar. Tiggeriet är ovärdigt för alla – den som tigger, den som passerar förbi och för samhället – konstaterar hon och beklagar att politikerna stått handfallna.
”Det viktigaste argumentet för att göra något åt tiggeriet är uppenbart. Att tigga löser inga som helst problem annat än för stunden. Fattigdomen och utanförskapet permanentas och går dessutom i arv.”

2 tim
TT

Uppgifter: S vill göra det lättare att avhysa tiggare

Socialdemokraternas ledning vill göra det lättare att avhysa personer som tigger från privat mark och se över ordningslagen som en del i partiets riktlinjer att ”stoppa tiggeriet”, skriver SVT Nyheter. Förslagen kommer att läggas fram inför partikongressen i april.
– Vi behöver minska tiggeriet, det är inte en lösning på människors utsatthet att tigga på våra gator, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.
I december sa Stefan Löfven till Aftonbladet att tiggeriet måste få ett slut.
– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp, sa han.

5 tim
Läs mer om Tiggeridebatten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.