HSBC:s huvudkontor i Londons affärsdistrikt Canary Wharf. Arkivbild. TT
Brexit Finansiella effekter

HSBC: Bankerna kan tvingas ta till nödplan i mars

Brittiska banker kan sjösätta en nödplan om de inte har fått mer klarhet i tillgången till EU:s inre marknad när brexitprocessen inleds i mars. Det sa HSBC:s ordförande Douglas Flint inför det brittiska skatteutskottet på tisdagen.
– För de företag som inte redan har infrastruktur i Europa, kommer byggandet av en sådan att starta i princip omedelbart efter att artikel 50 löst ut, sa han.

Toppnyheter

Islamiska staten tog kontroll över Tabqadammen i den syriska Raqqaprovinsen 2014. Uncredited / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Panik sprider sig i al-Raqqa efter katastrofrykten

Syriens största damm, Tabqadammen, har hamnat mitt i korselden under offensiven mot IS. Det har utbrutit panik i al-Raqqa – en stad där informationsflödet kontrolleras av jihadisterna – på grund av rykten om en förstående kollaps, skriver TT.
Bland annat har jihadisterna kört runt med högtalarförsedda bilar för att nå ut med sitt budskap: Tabqadammen är nära att brista efter flyganfall från USA-ledda alliansen.
– Många har försökt fly till höga höjder eftersom de tror att dammen ska brista när som helst, säger Abdalaziz Alhamza, talesperson för aktivistgruppen ”al-Raqqa slaktas i tysthet” som vill ge motbilder till IS propaganda.
FN har varnat för att skador på dammen kan få katastrofala följder för människor som bor nedströms, men både den kurdisk-arabiska alliansen SDF och USA-ledda alliansen hävdar att strukturen inte har skadats.

24 min
En syrisk familj vid gränsen till Libanon. Hassan Ammar / TT / NTB Scanpix

FN: Antalet flyktingar från Syrien nu över 5 miljoner

Antalet flyktingar som flytt den förödande konflikten i Syrien har passerat fem miljoner, meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Eftersom antalet män, kvinnor och barn som flyr sex år av krig i Syrien passerar fem miljoner, måste det internationella samfundet göra mer för att hjälpa dem, uppger FN i ett uttalande enligt AFP.
Antalet flyktingar har legat stilla på ungefär 4,8 miljoner under större delen av 2016, men ökade i början av året.

2 tim
En konvoj med mat åker mot den belägrade Damaskusförorten Madaya. Arkivbild. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Avtal: Belägrade syriska städer evakueras

Fyra syriska orter som legat under belägring i två år kommer nu att evakueras, rapporterar AFP. Detta sedan ett avtal på tisdagen slutits mellan Assad-regimen och sunnirebeller.
Det innebär att invånarna i Zabadani och Madaya, som belägrats av regeringsstyrkor, kommer att lämna sina hem utanför Damaskus. I utbyte kommer orterna Foua och Kefraya, som främst är shiitiska, evakueras. Dessa orter har belägrats av rebellgrupper, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Igår 10:38
Läs mer om Syrienkriget
Arkivbild: Poliser lämnar en bostad där en kvinna misstänkts ha mördats i Sigtuna kommun i januari i år. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brå:s brottsstatistik 2017

Cantwell: Ingen tydlig trend om dödligt våld

Brottsförebyggande rådet släppte i dag siffror som visar att antalet konstaterade fall av dödligt våld under 2016 minskat något, men ligger kvar på ungefär samma relativt höga nivå som 2015. Vissa kommer att hävda att det dödliga våldet ökar, andra att det minskar, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en analys. ”Sanningen är att det inte finns någon tydlig trend de senaste tio åren.”
Cantwell konstaterar att i ett längre perspektiv visar studierna en nedåtgående trend. Men, påpekar han: det finns också en annan långsiktig trend. Sedan 1990-talet har det dödliga våldet i kriminella kretsar ökat. ”Om inte polisen får stopp på den pågående mordepidemin mellan rivaliserande gäng i vissa av våra storstäders förorter kommer den utvecklingen att bli än mer dyster.”

23 min
Arkivbild: Poliser på plats efter skottlossning i Göteborgsstadsdelen Tynnered, där två personer dödades i en skottlossning. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror: Något färre fall av dödligt våld 2016

Antalet fall av dödligt våld minskade något under 2016 men ligger fortfarande kvar på en högre nivå jämfört med för några år sedan. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Från att ha legat på 87 fall av dödligt våld åren 2013 och 2014 skedde en ökning till 112 fall år 2015. Förra året stannade siffrorna på 106 fall. Under de senaste tio åren har antalet legat mellan 68 och 112 fall, utan någon tydlig trend, skriver Brå.
Andelen dödsskjutningar ligger kvar på ungefär samma nivå. I omkring tre av tio fall, (28 procent) av de konstaterade fallen av dödligt våld användes skjutvapen. Motsvarande siffra för 2015 var 29 procent.

4 tim
Läs mer om Brå:s brottsstatistik 2017
Gabriel Wikström (S).  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Gyngranskningen

Sjukvårdsministern: ”Jag blir så jäkla förbannad”

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är upprörd efter Expressens granskning av privatägda Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm. Bland annat kunde tidningen avslöja att ovanligt många kirurgiska ingrepp, vars syfte ifrågasätts, utförs på kliniken och att Ultragyn oftare genomför större ingrepp som ger extra resurser från landstinget.
– Jag blir så jäkla förbannad. Att man för egen vinnings skull utnyttjar rädda och sjuka kvinnor är så cyniskt, säger ministern till Expressen.
Han tycker att det är orimligt att enskilda läkare får bonusar för antalet ingrepp de utför, som på Ultragyn, och säger att det är viktigt att kunna reglera så att vinstintresset inte får fritt spelrum i vården.
– Det här är ytterligare ett exempel på att det behöver regleras upp.

2 tim
Arkivbild. Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Engångsartiklar användes flera gånger på Ultragyn

En granskning av Expressen visar att privatägda Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm använt engångsinstrument vid operationer mer än en gång. Till exempel debiterade vårdföretaget landstinget för ingreppet resektion 412 gånger i fjol men bara 96 engångsslyngor köptes in.
Enligt Sophia Ehrström, gynekolog, delägare och verksamhetschef vid Ultragyn, innebär flergångsanvändandet inte några risker för kvinnorna.
Tillverkaren Olympus har dock en annan uppfattning. Enligt Yonna Olsson, vd för Olympus, blir knivbladet slött och kan skada kvinnan. En annan viktig faktor är hygienen.
– Vanliga steriliseringsmetoder kan inte garantera att instrumenten blir rena från prioner. Prioner är ett resistent protein som kan sprida farliga infektioner, som till exempel galna-ko-sjukan, säger hon.

3 tim
Gynstol. Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Granskning: Gynekologer får bonus för att skära mer

Gynekologerna får bonusar efter hur mycket de skär i kvinnorna – och de genomför betydligt fler ingrepp än på andra liknande kliniker. Expressen har granskat privatägda Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm och hittar flera uppseendeväckande siffror, skriver tidningen.
Bland annat hittar kliniken i nästan alla sina titthålsoperationer något att åtgärda kirurgiskt, till skillnad mot de jämförda klinikerna. Oftare än på andra kliniker handlar det dessutom om ingrepp som ger hög ersättning från landstinget.
– Den misstanke man får är att det är ersättningssystemen som styr vården, säger Lena Marions, som är överläkare, docent i gynekologi och utsedd till specialistsakkunnig av länets verksamhetschefer, till tidningen.
Men Sophia Ehrström, verksamhetschef vid Ultragyn, har en annan förklaring till att deras siffror sticker ut så markant.
– Vi är bra diagnostiker. Det kan ju inte vara bra att lägga sig på operationsbordet i onödan, när man bara tittar in och inte gör någonting, säger hon till Expressen.

5 tim
Läs mer om Gyngranskningen
Arkivbild: Arbetare vid en köttanläggning i Brasilien.  Eraldo Peres / TT / NTB Scanpix
Brasilianska köttfusket

Merparten av importerade köttet tros vara uppätet

Importören tror att det mesta av de tolv ton misstänkt brasiliansk oxfilé som importerats till Sverige redan är uppätet. Köttet kommer från en av de anläggningar som pekats ut av brasilianska myndigheter som inblandad i den korruptionsskandal som rullats upp där ruttet och smittat kött exporterats.
Köttet kom till Sverige redan i september. Det har gått vidare till restauranggrossister. Man har inte fått några reklamationer på köttet, och inköpschefen på bolaget i Lindome som importerat köttet drar därför slutsatsen att köttet inte varit ruttet.

1 tim
Arkivbild: En man levererar kött vid en butik i Brasilien. Eraldo Peres / TT / NTB Scanpix

Tolv ton misstänkt kött sålt till Sverige

Tolv ton oxfilé från en misstänkt anläggning i Brasilien har importerats till Sverige, enligt Livsmedelsverket. Köttet har sålts till en importör i Lindome, och därifrån sålts till företag i 15 olika kommuner.
Köttet ska nu spåras och skickas tillbaka till grossisten. Det behöver inte slängas, det är ännu oklart om köttet är defekt.
– Informationen från Brasilien är fortfarande ganska bristfällig. Det utreds i Brasilien och vi får sedan informationen från EU-kommissionen, säger statsinspektör vid Livsmedelsverket till TT.
En del av köttet kan ha nått ut till konsumenter. Men om man inte mår dåligt finns ingen anledning att kontakta sjukvården, även om man vet att man ätit av köttet, enligt Nyholm.
Det var tidigare i mars som brasiliansk polis slog till mot köttexportörer i landet. De anklagas för att ha mutat politiker och tjänsteman så att de kan skicka dåligt kött till andra länder.

3 tim
Läs mer om Brasilianska köttfusket
Fredrik Strage, Peter Springare.
Peter Springares FB-inlägg

Fredrik Strage: Peter Springare har snott min stil

Opinion ”Aha, du kör Peter Springare-looken.” DN Kulturs Fredrik Strage skriver om upptäckten, via en bekant, att han och den omdebatterade Örebropolisen Peter Springare bär likadana skinnjackor. Strage skriver att det hela är problematiskt. Han vill inte se ut som någon som dyrkas av fascister och jackan tappar också potential att ha en psykopatisk aura sedan Springare bett om ursäkt för kommentaren att alla vänstervridna journalister borde ”förintas”. Nu signalerar jackan bara gnällig intolerans, skriver Strage.
Angående åtgärderna är Strage mer handfallen. ”Jag har övervägt att JK-anmäla Peter Springare för kulturell appropriering. Jag har även funderat på att få honom att sluta bära jackan i utbyte mot att DN startar en särskriven bilaga, Lördags magasinet, som erbjuder en grammatisk safespace åt språkligt utmanade patrioter.”

1 tim
Peter Springare och Jimmie Åkesson (SD). TT

Åkesson om Springares inlägg: ”Jag kan relatera”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg om ”invandrade kriminella” i Expressens tv-program ”Bara Politik – med Niklas Svensson.” Åkesson menar att det är bra att debatten uppkom.
– Jag kan relatera till frustrationen, och jag kan förstå den, säger han i programmet.
När Åkesson får frågan om vad han tycker om Springares inlägg om att ”förinta alla vänsterextrema journalister” svarar han att han inte tror att det var allvarligt menat.

Igår 19:45
Läs mer om Peter Springares FB-inlägg
Brexit EU:s framtid
Theresa May och François Hollande. Yves Herman / TT / NTB Scanpix
Brexit EU:s framtid

Hollande tackar nej – inga framtidssamtal med May

Frankrikes president François Hollande säger att Storbritannien först måste komma överens om villkoren för landets utträde ur unionen innan medlemsländerna kan börja diskutera andra frågor med landet. Det säger han i ett telefonsamtal med brittiska premiärministern Theresa May, skriver Sky News som hänvisar till ett pressmeddelande.
– Utifrån vilka framsteg som görs, kan vi inleda diskussioner om ramverket för den framtida relationen mellan Storbritannien och EU, säger han.
Därmed går han på samma linjer som Tysklands förbundskansler Angela Merkels som i går avfärdade Mays önskan om att förhandla under processen.

2 tim
Angela Merkel och Theresa May under ett EU-möte på Malta i februari. Rene Rossignaud / TT / NTB Scanpix

May vill prata framtid nu – det avvisar Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att EU kommer uppträda ”rättvist och konstruktivt” i de kommande brexitförhandlingarna. Det rapporterar AFP.
– Jag hoppas att den brittiska regeringen också anammar den inställningen, säger hon.
Merkel avvisar däremot den brittiska premiärministern Theresa Mays önskan att förhandla om parternas framtida förhållande samtidigt som man reder ut villkoren för Storbritanniens utträde ur unionen, skriver AFP.
May skrev i brevet som startade utträdet i dag att hon vill se ett ”djärvt och ambitiöst” frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien och nära samarbete i frågor gällande ekonomi och säkerhet.

Igår 14:50
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.