HSBC:s huvudkontor i Londons affärsdistrikt Canary Wharf. Arkivbild. TT
Brexit Finansiella effekter

HSBC: Bankerna kan tvingas ta till nödplan i mars

Brittiska banker kan sjösätta en nödplan om de inte har fått mer klarhet i tillgången till EU:s inre marknad när brexitprocessen inleds i mars. Det sa HSBC:s ordförande Douglas Flint inför det brittiska skatteutskottet på tisdagen.
– För de företag som inte redan har infrastruktur i Europa, kommer byggandet av en sådan att starta i princip omedelbart efter att artikel 50 löst ut, sa han.

Toppnyheter

Irakiska styrkor skjuter missiler mot IS söder om Mosul. ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Irakiska styrkor återtar flygplatsen i Mosul från IS

Irakiska säkerhetsstyrkor har återtagit flygplatsen i Mosul från terrorgruppen IS efter fyra timmars strider, rapporterar BBC:s reporter på plats.
Reportern Quentin Sommerville skriver på Twitter att irakiska styrkor nu intagit hela flygplatsen men att IS fortfarande attackerar dem med granatkastare från positioner inne i Mosul.
Flygplatsen ligger vid den södra infarten till staden och ses som viktig i den fortsatta kampen om västra Mosul.

26 min
Familjer som har flytt Mosul anländer i byn al-Buseif, söder om staden. AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Expert: Svåra prövningar väntar hjälplösa civila

De irakiska styrkornas intåg på flygplatsen i Mosul ses som en viktig delseger för att driva ut terrorgruppen IS ur den västra delen av staden. Men för de hundratusentals civila i västra Mosul väntar troligtvis månader av svåra prövningar, rapporterar TT.
– Vi vet att det finns uppemot 800 000 civila i västra Mosul. De flesta är barn, unga och äldre människor och de är fullständigt hjälplösa, säger Tahir Ismail, som är konfliktexpert på Palmecentret.
Det irakiska flygvapnet har tidigare släppt miljontals flygblad över västra Mosul för att varna civila om att en markoffensiv är nära förestående. I flygbladen uppmanas befolkningen att göra sig redo för att välkomna de irakiska trupper som snart kommer för att befria området, och medlemmar i IS uppmanas att lägga ned sina vapen och ge upp.

4 min
Irakiska styrkor söder om Mosul ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Slaget om västra Mosul det svåraste hittills

Slaget om västra Mosul väntas bli det svåraste hittills i Iraks kamp mot IS. Det skriver BBC:s Renad Mansour i en analys där han lyfter fram den speciella betydelse som staden har för terrorgruppen.
Om IS skulle förlora Mosul skulle organisationen stå inför en ”existentiell utmaning” som inte liknar någonting gruppen upplevt tidigare. Därför kommer IS inte dra sig tillbaka från Mosul lika lätt som de gjorde i Falluja och Ramadi, skriver han.
De irakiska styrkorna står också inför en stor utmaning när det gäller att undvika civila dödsoffer i kampen om staden. Så många som 800 000 invånare kan vara instängda i den tätbefolkade staden, skriver Mansour.

1 tim
Läs mer om Kampen mot IS
Anders Forsberg talar under SD:s landsdagar 2015, arkivbild. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åtalade SD-riksdagsmannen

Misstänkte SD-politikern: Tänker inte ta timeout

Förskingsringsåtalade SD-politikern Anders Forsberg tänker inte ta en paus från sitt uppdrag i riksdagen. Det skriver han i ett sms till Dagens Nyheter: ”Jag har inte för avsikt att göra det.”
I ett sms till TT skriver Forsberg att hans agerande ”varit direkt förkastligt”, att han brustit i förtroende och gjort fel.
Riksdagsmannen från Skara är ordinarie ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Det är oklart om han kommer att fortsätta sitt arbete där, Sverigedemokraternas pressekreterare Felix Byström säger att man ska kommentera åtalet under dagen.
Forsberg misstänks för att ha fört över 1,1 miljoner från SD i Skaraborgs kassa till sitt eget företag. Det ska ha skett mellan 2013 och 2015.

1 tim
Anders Forsberg, arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-riksdagsledamot åtalas för grov förskingring

Anders Forsberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, åtalas för grov förskingring. Det rapporterar P4 Skaraborg. Enligt åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har han fört över 1,1 miljoner kronor från partiets kassa i Skaraborg till sitt eget företag. Detta ska ha skett 2013–2015.
Forsberg betalade senare tillbaka pengarna till partiet.
– I rättspraxis är det uppenbart att det i första hand ska ses som grov förskingring, säger åklagare Henric Fagher till SR.
Politikern åtalas i andra hand för grov trolöshet mot huvudman, i tredje hand för olovligt förfogande. Forsberg nekar till de första två punkterna men erkänner den tredje.

2 tim
Arkivbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Forsberg kan bli fälld och sitta kvar i riksdagen

SD-politikern Anders Forsberg åtalas för grov förskingring, i andra hand grov trolöshet mot huvudman. Han nekar till detta men medger den tredje rubriceringen: olovligt förfogande. Det rapporterar P4 Skaraborg.
Rättegången blir viktig för hans framtid som politiker. Döms han för någon av de första två åtalspunkterna kommer tingsrätten pröva om han ska skiljas från uppdraget som riksdagspolitiker. Fälls han för det han medgett är det inte troligt att detta sker.
– Frågan ska väckas i samband med grova brott, och dit räknas knappast brottet olovligt förfogande, säger Henric Fagher, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till P4.

2 tim
Läs mer om Åtalade SD-riksdagsmannen
Arkivbild: Ett barn vägs i Sydsudan. Matthew Abbott / TT / NTB Scanpix
FN:s svältlarm

”En situation som eskalerat snabbt och på kort tid”

När Somalia drabbades av svält 2011 kom hjälpen för sent och en kvarts miljon människor svalt ihjäl. För att undvika att något liknande inträffar igen ökar den svenska biståndsmyndigheten Sida nu sitt stöd till människorna i Sydsudan, Nigeria, Somalia och Uganda, som hotas av svält. Myndigheten har beslutat om 160 miljoner kronor extra i stöd, rapporterar TT.
– Det är en mycket allvarlig situation i framför allt Somalia, Sydsudan och Nigeria. Där ser vi att miljontals människor lider av akut brist på mat. I en del av Sydsudan har man även deklarerat svält, säger Adam Kahsai-Rudebeck, tillförordnad enhetschef på humanitära enheten på Sida, till TT.
Pengarna ges utöver de 374 miljoner kronor som beslutades för några veckor sedan. Sida hoppas nu att andra länder och givare ska följa efter.
– Man kan alltid göra mer, man kan alltid göra det tidigare. Vi har en situation som eskalerat snabbt och på kort tid, säger Adam Kahsai-Rudebeck.

3 tim
En flicka som drabbats av undernäring sitter i sin mammas knä på en Unicefklinik i Nigeria. Landet är ett av de där FN larmar om att svält hotar. STEFAN HEUNIS / AFP

Extra stöd till svälthotade: ”Måste agera snabbt”

Det svenska biståndsorganet Sida ska ge ett extra stöd på 160 miljoner kronor till människor som hotas av svält i Sydsudan, Nigeria, Somalia och Uganda.
Susanne Mikhail, chef för Sidas humanitära stöd, säger i ett pressmeddelande att man måste agera snabbt, och uppmanar andra givare att också trappa upp sina stöd.
”Vi får inte göra om samma misstag som 2011 på Afrikas horn, då stöden kom för sent och en kvarts miljon människor svalt ihjäl”.
Stödet ges utöver det på 374 miljoner kronor som det beslutades om för några veckor sedan, rapporterar TT.

4 tim
Sjukvårdare mäter armen på en pojke i Kuach, Sydsudan, för att undersöka om han är undernärd. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN

FN larmar om svält för första gången på sex år

100 000 människor svälter och ytterligare en miljon beräknas befinna sig på gränsen till hungersnöd i Sydsudan, larmar flera FN-organ. Det är första gången som svält har deklarerats någonstans i världen sedan Somalia 2011, då över en kvarts miljon människor dog, skriver TT.
Dessutom anser FN att Jemen, Somalia och Nigeria befinner sig i riskzonen. Totalt riskerar över 20 miljoner människor att drabbas av svält under de kommande sex månaderna.
– Att fyra länder befinner sig på svältens rand saknar motstycke. Det är en fullkomlig katastrof, säger Anne Poulsen, Nordenchef för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP).

Idag 05:30
Läs mer om FN:s svältlarm
Arkivbild från Oslo Børs. Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN

Rekorden avlöser varann – börsyran kan dröja kvar

I USA har börsrekorden avlöst varandra de senaste månaderna. Gårdagens toppnotering för Dow Jones var den nionde på raken – den längsta rekordserien sedan 1987, skriver Market Watch. Och Stockholmsbörsen vill inte vara sämre. I går var det breda indexet OMXSPI uppe och nosade på noteringen 564,9 – all-time-high, senast noterat 27 april 2015 – för att sedan backa. Yran kan fortsätta, skriver SvD Näringsliv.
Utvecklingen sker i ett skede av enorm politisk oro med brexit, Trump och kommande val i Europa. Men samtidigt går svenska börsbolag bra, enligt fackförbundet Unionens Bolagsindikator. Rapporten visar att bolagens omsättning kommer att stiga 5 procent i snitt under året.
SEB:s strateg Esbjörn Lundevall är försiktigt optimistisk kring börsens utveckling.
– Det som driver på är en förväntan om en förbättrad vinstutveckling efter flera magra år, säger han till SvD.

5 tim
Investerare i Kina. STR / TT / NTB Scanpix

Små rörelser nedåt på Asienbörserna

De ledande Asienbörserna sjönk överlag under torsdagens handel. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde på oförändrad nivå, medan det bredare Topix-index sjönk 0,1 procent. Ett tryck nedåt på räntor efter publiceringen av ett protokoll från senaste räntemötet i USA:s centralbank Federal Reserve pressade aktier i finanssektorn.
Shanghaibörsens kompositindex hade inför den avslutande handeln fallit 0,6 procent, medan Hongkongbörsens Hang Seng-index hade backat 0,4 procent.

5 tim
Läs mer om Dagens börs
Maktskiftet i USA Kritiserade badrumslagen
EDITElaine Thompson and DITJONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Kritiserade badrumslagen

Trump återkallar stöd för transpersoner i skolor

Donald Trumps administration har dragit tillbaka vägledningen till amerikanska offentliga skolor om att transpersoner ska få använda vilken toalett de vill. Det skriver flera internationella medier.
Beslutet att riva upp instruktionerna, som utfärdades under Barack Obamas styre, ledde omedelbart till protester utanför Vita huset, rapporterar ABC News.
Vägledningen visade hur skolor i USA ska tolka en särskild lag mot diskriminering. Tanken var att transpersoner i skolor ska få använda det omklädningsrum eller den toalett de vill, den som överensstämmer med vilket kön man identifierar sig som.
Det blir nu upp till varje skoldistrikt eller delstat att tolka lagen. I ett brev till skolorna skriver Vita huset att riktlinjerna inte innehöll en tillräcklig juridisk analys av hur vägledningen överensstämmer med lagen.

Idag 04:20
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Sångerska som sjöng för Trump: Jag är besviken

Donald Trump-administrationens beslut att riva upp vägledningen till skolor om att transpersoner ska få använda vilken toalett de vill kritiseras på flera håll. Blanda dem som uttryckt besvikelse över beslutet finns bland annat sångerskan Jackie Evancho, som sjöng USA:s nationalsång vid Trumps insvärningsceremoni.
”@realDonaldTrump, du gav mig äran att få sjunga på din installation. Snälla, ge mig och min syster äran att möta dig och prata om transpersoners rättigheter”, skrev sångerskan på Twitter.
Evanchos äldre syster Juliet kom ut som trans 2015. Trump-administrationens beslut att riva upp instruktionerna, som utfärdades under Barack Obamas styre, ledde även till protester utanför Vita huset, rapporterar ABC News.

Idag 05:06
Arkivbilder. TT

Uppgifter: Trump drar tillbaka ”toalettdekret”

Donald Trump kommer att dra tillbaka Barack Obamas hett omdebatterade dekret om transpersoners rättigheter. Det framgår av ett utkast som Reuters tagit del av. Direktivet hotade kommuner i USA med vite om transpersoner i skolor inte själva fick välja den toalett eller omklädningsrum som de anser passar deras könsidentitet
– Presidenten anser att delstaterna själva borde få bestämma i den här frågan, det är inte en fråga för regeringen, sa Vita husets pressekreterare Sean Spicer i går.
Under valkampanjen uttryckte sig Trump positivt om direktivet. Efter hård kritik från republikanska partikamrater ändrade han inställning, skriver Reuters.

Igår 17:05
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.