Ibrahim Nasrulleyev i Talang. TT
Talang 2017

Ibrahim till final i Talang – fick flest tittarröster

Tittarfavoriten Ibrahim Nasrullueyev har gått till final i TV4-programmet Talang. I gårdagens semifinal fick han flest tittarröster och var därmed först med att bli klar för finalen. Nasrullueyev framförde en svensk tolkning av Josh Grobans ballad You raise me up som på svenska heter Rör vid min själ.
– Jag var lite nervös men glad att jag fått chansen att sjunga igen för hela svenska folket. Tack till alla som röstat på mig, säger han till Aftonbladet.
Den andra finalplatsen fick den humoristiska operasångaren ”Kantorn”. Nästa lördag står de i final.
Ibrahim Nasrullueyev fick både juryn och publiken att gråta med sitt framförande av låten ”Stad i ljus” under sitt första framträdande. I programmet berättade han också om sin dröm att få stanna i Sverige – en dröm som också gick i uppfyllelse.

Toppnyheter

Arkivbild. ICRC i Syrien, 2016. TT / NTB Scanpix
Övergreppen inom biståndssektorn

Rödakorskommittén: 21 har tvingats sluta efter sexköp

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) uppger att 21 anställda tvingats sluta de tre senaste åren efter att det framkommit att de köpt sex, eller själva valt att säga upp sig efter att en sådan utredning inletts mot dem.
Rödakorskommittén har över 17 000 anställda runtom i världen. Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullades upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. ICRC:s uttalande kommer strax efter att välgörenhetsorganisationen Plan International bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
ICRC:s chef Yves Daccord beskriver det som ett avgörande ögonblick för hela välgörenhetssektorn.

1 tim
Plan Internationals logotyp/Illustrationsbild från Haiti.  TT
Övergreppen inom biståndssektorn

Biståndsgrupp bekräftar sex fall av övergrepp

Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullats upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. Nu säger den brittiska välgörenhetsorganisationen Plan International att man bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn, skriver BBC.
Plan International skriver i ett blogginlägg att händelserna ägde rum mellan den 1 juli 2016 och 30 juni 2017 och att fem av fallen har anmälts till polisen i länderna där de ägt rum. Alla offren har erbjudits hjälp.
En av förövarna var anställd av gruppen medan de övriga fem var inhyrda medarbetare. Den anställde fick sparken omedelbart och de andra fick inte förnyade kontrakt med Plan International.
”Vi är verkligen ledsna för den skada som barn eller ungdom har lidit”, skriver Plan International.

Idag 08:51
ANDRES MARTINEZ CASARES / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen inom biståndssektorn

Efter sexskandalen: Haiti portar brittiska Oxfam

Haiti stoppar Oxfams brittiska filial från att verka i landet, i väntan på att utredningen om den prostitutionsskandal som skakar hjälporganisationen ska bli färdig. Det rapporterar AFP.
En högt uppsatt Oxfamanställd har medgett att han köpt sex under en insats efter jordbävningskatastrofen i landet 2010, och flera andra anställda anklagas för att ha hotat och skrämt vittnen. Haitis kritik grundar sig främst i att organisationen inte informerat om misstankarna när de uppkom.
”Dessa förkastliga handlingar, som varit kända både av gärningsmännen och organisationen, är ett allvarligt övergrepp mot det haitiska folkets värdighet”, skriver regeringen i ett uttalande.

22 feb
Läs mer om Övergreppen inom biståndssektorn
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Annie Lööf. Henrik Montgomery / TTNYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

C om regeringens förslag: Leker med förhoppningar

C-ledaren Annie Lööf håller fast vid att hon vill se att regeringen ändrar sitt förslag om att låta vissa ensamkommande få stanna i Sverige, trots att de fått avslag på sin asylansökan. Det säger hon i Ekots Lördagsintervju.
– Jag skulle nog vilja säga att det fortfarande är en del brister som gör att man leker med dem ensamkommande ungdomarnas förhoppningar.
Lööf pekar ut två brister: att bara de som kom hit före den 24 november 2015 får möjlighet att stanna och att förslaget inte omfattar dem som skaffat ett jobb i Sverige.

37 min
Arkivbild. Flyktingboende i Pajala.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Ankomstcenter för asylsökande är bra förslag”

Opinion Asylsökande ska tillbringa första månaden i ett ankomstcenter, där de ska få samhällsinformation och yrkes- och utbildningsbakgrund kan kartläggas. Det väntas Martin Olauzon, som leder mottagandeutredningen, föreslå om en månad skriver Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) på DN Debatt och välkomnar idén.
Utredaren uppges även vara inne på att förändra den så kallade ebo-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att flytta till egen lägenhet, om de kan stå för kostnaden själv och inte vill bo på förläggning. Detta har lett till trångboddhet i redan utsatta områden, skriver debattörerna som är positiva till att lagen ses över.
”Om förslagen realiseras, helst så snabbt som möjligt, är vi övertygade om att det är möjligt att försvara en anständig asylpolitik och samtidigt se till att människor inom en rimlig tid kommer in i det svenska samhället.”

Idag 05:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Valet 2018 FI:s kongress
Gita Nabavi.  TT
Valet 2018 FI:s kongress

Lång väg till riksdagen – men nya Fi-ledaren hoppfull

Gita Nabavi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.
– Jag tror att vi har goda chanser, säger den nyvalda partiledaren till TT.
Men det är inget enkelt arbete som ligger framför den nya partiledarduon. Prognosen inför det kommande valet ser dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen.
– Opinionsmässigt ser det inte riktigt ut att räcka – om det inte händer något under valrörelsen som gör att de och deras frågor får utrymme, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

1 tim
Gita Nabavi  Oscar Stenberg
FI:s kongress

Gita Nabavi ny partiledare för Feministiskt initiativ

Gita Nabavi har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) jämte Gudrun Schyman. Det beslutades på Fi:s kongress i Malmö, skriver partiet i ett pressmeddelade.
35-åriga Gita Nabavi har varit engagerad i partiet sedan 2006.
– Jag precis som alla andra i den feministiska rörelsen är här för att vi vill ha förändring. Vi ser på vår omgivning, på samhället, på världen och vet att vi kan göra det här bättre, säger hon.

5 tim
Gudrun Schyman deltar i ett fackeltåg i Stockholm för alla som står bakom #metoo-uppropen. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
FI:s kongress

Statsvetare: Väljare ser inte #metoo som partipolitik

Trots att Feministiskt initiativ har sitt största stöd bland unga kvinnor lyfte inte partiet efter #metoo, skriver SvD som nystar i frågan i ett längre reportage.
Statsvetaren Maud Eduards, som forskat om Fi, har några teorier: Väljarna betraktar inte #metoo som partipolitik, eller så misslyckades Fi med att göra det till sin fråga. Det kan också bero på att partiet har svårt att nå ut i media, menar hon.
– Jag hade trott att #metoo skulle ge Fi ett lyft, säger Maud Eduards.
Partiledaren Gudrun Schyman hävdar att det var ett medvetet val att inte profilera partiet för hårt i samband med #metoo.
– Det var otroligt viktigt att få den här breda rörelsen fram. Och det är inte slut ännu, utan arbetet fortsätter.

Idag 06:53
Läs mer om FI:s kongress
Vinter-OS Curling
Niklas Edin deppar medan USA lyssnar på nationalsången. Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin satsar mot OS 2022 efter finalförlusten

OS-finalen mot USA blev en stor besvikelse för det svenska herrlaget i curling. Men skippern Niklas Edin – som blev fyra 2010 och trea 2014 – har inte gett upp drömmen om OS-guld. Edin säger till Sportbladet att han satsar på OS 2022 i Peking.
– Vi har kämpat stenhårt i fyra år och det är idrott jag vill hålla på med. Det är inte busenkelt att börja plugga igen eller ta ett jobb utan utbildning, säger han.
Edin menar att laget kan dra lärdomar av dagens förlust.
– Kommer vi tillbaka till en OS-final har vi ännu större chans. Den här förlusten smakar riktigt bittert men på sikt kommer det att härda laget.

2 tim
Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

OS-silver i curlingfinalen – USA skrällde mot lag Edin

Lag Edin stod inte pall för favorittrycket i OS-finalen i curling. Det blev silver för Sverige efter förlust mot skrällaget USA med 7–10.
– Vi får inte till en bra final helt enkelt. Det är otroligt surt. Det kändes som om vi var värda guldet, säger Niklas Edin till Sportbladet
Det stod fem lika i den åttonde omgången mellan Sverige och USA. Men efter att svenske skippern Niklas Edin inte fick en perfekt vrickning lyckades USA:s John Schuster knocka ut Sveriges enda sten, ligga kvar själv och ta fem poäng. Det blev matchavgörande.
Förlusten innebär en silvermedalj för Sverige. Det är första gången Sverige har varit med en OS-final i curling på herrsidan sedan år 1924.

Idag 09:09
Kungen var på plats under curlingfinalen. Det var även Ivanka Trump och Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders. TT
Vinter-OS Curling

Kungen deppade – men Ivanka Trump fick jubla

Det var kändistätt på läktaren när Sverige och USA möttes i OS-finalen i herrarnas curling. Kung Carl XVI Gustaf var på plats för att heja på lag Edin och Ivanka Trump, rådgivare till president Donald Trump, jublade åt John Shusters framgångar.
Ivanka Trump läste en bok om curling på läktaren, skriver Expressen. Det gjorde inte kungen, som tidigare har antytt att curling inte är hans favoritsport på OS-programmet.
– Curlingtävlingar tar ju nästan aldrig slut. De är ganska långa. Men jag hörde att de kanske ska göra om så att de i framtiden bara kör åtta omgångar, för det tar vansinnigt lång tid, sa han till SVT Sport i går efter att ha sett lag Hasselborg ta sig till final på damsidan.

4 tim
Läs mer om Curling
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Lovar vårdsatsningar: ”Ska förstärkas i grunden”

Lag och ordning, integration och välfärden är Socialdemokraternas viktigaste frågor inför valet. Det var statsminister Stefan Löfvens budskap när han talade på S valkonferens i Solna under förmiddagen
– Jag har lett Sverige genom en oerhört svår parlamentarisk situation, en stor migrationskris och vi har haft ett avskyvärt terrordåd. Men ändå kan vi säga att samhället går att förändra, sa Löfven i inledningen av talet.
Han lovade också satsningar på sjukvården.
– Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, sa Löfven och betonade att skillnaderna i vården över landet är för stora och väntetiderna för långa.
M och SD pekades ut som huvudmotståndare. S har räknat ut att det finns omkring 750 000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350 000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller SD.
Efter lördagens konferens ska flera socialdemokratiska ministrar knacka dörr i Stockholmsområdet för att träffa väjare.

Idag 09:33
Ylva Johansson.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Regeringen vill att fler ska omfattas av a-kassan

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att inkludera fler i arbetslöshetsförsäkringen, exempelvis personer som har tillfälliga och osäkra anställningar. Det rapporterar Ekot.
Utredaren Maria Hemström-Hemmingsson har också fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förenkla rapporteringen för arbetsgivarna, så att de inte behöver fylla i detaljerade uppgifter när en anställd blir arbetslös.
– I stället kommer det mesta att kunna hämtas automatiskt från de månadsuppgifter som man ändå lämnar in, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).
I utredningsuppdraget ingår också att titta på möjligheten att samordna arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Idag 08:46
Göran Persson. Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Persson: Kan bli nyval om konjunkturen viker

Det är inte omöjligt att det blir en ny socialdemokratisk minoritetsregering efter valet i höst – men när konjunkturen viker blir det svårt för den att överleva. Det spår den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson i en intervju med Aftonbladet.
Han räknar med en ordentlig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Det kommer innebära växande underskott i staten, stora sparprogram och stigande arbetslöshet – och det blir svårt att hantera för en regering med svagt stöd i riksdagen, resonerar Persson. Alternativet blir att partierna hittar breda överenskommelser över blockgränsen – eller så blir det nyval.
– Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det, säger han till tidningen.

Idag 07:27
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.