Arkivbild. MALIN RUDBLOM
Ekonomi

Importen av livsmedel är större än exporten

Den svenska importen av livsmedel och jordbruksvaror fortsätter öka mer än exporten. I fjol var importen värd cirka 97 miljarder kronor, enligt Jordbruksverket – en ökning med 4 procent. Exporten däremot ökade bara med 2 procent, till cirka 45 miljarder kronor.

Toppnyheter

Polisen vid terrordådet i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Säpo slår larm: Lagändring kan riskera säkerheten

Säkerhetspolisen skriver för första gången, i en redogörelse till regeringen, om allvarliga hot och tips som man mottagit, skriver SvD. Säpo har bland annat fått tips om terrorplaner i landet, att bomber ska placeras ut och fått uppgifter om IS-medlemmar i Sverige.
Alla exemplen tas upp i ett yttrande till regeringen om datalagring. Detta eftersom regeringens utredare föreslagit en begränsning som innebär att tele- och internetoperatörer inte ska ha rätt att lagra lika mycket trafik från datorer och mobiltelefoner jämfört med tidigare – vilket kan äventyra landets säkerhet, enligt Säpo och polisen.
”Sverige har inte heller kunnat upprätthålla förmågan att upptäcka terroristnätverk och förhindra terroristattentat, och att begränsa Säkerhetspolisens informationsåtkomst kan få mycket allvarliga konsekvenser”, skriver Säpo.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säpo: Visar konsekvenser som en lagändring kan få

Att Säpo väljer att lista konkreta larm och allvarliga hot mot landet är mycket ovanligt. Det bekräftar Karl Melin, presstalesperson på myndigheten, för SvD. Säkerhetspolisen vill med publiceringen visa regeringen vilka risker som finns med att skärpa datalagringsdirektivet.
– Det är för att på tydligast sätt visa vad vi arbetar med och vilka konsekvenser det kan få om vi inte kan jobba med den här informationen på ett tillfredställande sätt, säger Melin, till tidningen.
I redogörelsen skriver Säpo att man mottagit tips om terrorplaner i landet, om att bomber ska placeras ut och att man fått uppgifter om IS-medlemmar i Sverige.

1 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

SVT-chef utreds för sexuella trakasserier

En högt uppsatt chef inom SVT utreds för sexuella trakasserier, rapporterar ETC. Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, bekräftar att det pågår en internutredning.
– Vi inväntar utredningen innan vi tar ställning till en eventuell brottsanmälan, säger hon.
Enligt ETC står flera kvinnor bakom anklagelserna och det ska bland annat röra sig om kramar, kyssar och ”annat olämpligt beteende”. Anklagelserna har kommit fram i samband med #MeToo-kampanjen.
SVT vill inte kommentera hur många kvinnor som ska höras i internutredningen. Den utpekade chefen kommer inte att vara på SVT under tiden internutredningen pågår.

2 tim
Carola Häggkvist. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carola vittnar om övergrepp: ”En mardröm”

Folkkära Carola Häggkvist berättar själv i kampanjen #MeToo om hur hon blivit utsatt för sexuella trakasserier ”på scenen, off stage och privat”, skriver Aftonbladet Nöje.
Hon berättar bland annat om en specifik händelse som inträffade när hon var elva år gammal. På ett sportläger lurade en ung kvinna in Carola Häggkvist och hennes kompis i ett rum där kvinnan sedan förgrep sig på dem.
– Det var faktiskt en mardröm. Jag teg om det här, säger stjärnan i Mix Megapols morgonprogram.

4 tim
Aftonbladet HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Anklagad för våldtäkt tar timeout från Aftonbladet

Den medarbetare på Aftonbladet som av en kvinnlig medieprofil har anklagats för våldtäkt har tagit timeout. Det skriver tidningens publisher Sofia Olsson Olsén i en krönika. ”Det är ett klokt beslut”, konstaterar hon.
Händelsen ska ha inträffat 2006, polisanmälts 2011 men förundersökningen lades ner 2012. Medieprofilen namngav i dagarna medarbetaren som en del av #MeToo-kampanjen. Sedan dess har flera kvinnor på sociala medier anklagat mannen för olika former av sexuella närmanden.
Olsson Olsén skriver att man tar anklagelserna på allvar och att det inte längre handlar om ett enskilt fall. Aftonbladet har anlitat en extern expert på sexualbrott.
”Till de kvinnor som fört fram anklagelser mot vår medarbetare vill jag säga: Tro inte att vi misstror er. Vi har hört vad ni sagt och vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen.”

Igår 19:22
Läs mer om #MeToo | Uppropet
Den regionala regeringen i Katalonien. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Madrid planerar att upplösa Kataloniens självstyre

Spaniens regering förbereder sig för att tillämpa artikel 155 och upplösa Kataloniens självstyre. Syftet är att ”återställa lagligheten” i Kataloniens regionstyre, skriver regeringen i ett uttalande, refererat av El País.
Beslutet att inleda processen kommer att fattas vid ett parlamentsmöte först på lördag. Enligt spanska medier hoppas centralregeringen fortfarande på att det katalanska styret ska backa, säger SVT:s korrespondent på plats.
I ett brev till Spaniens regering som skickades strax innan dagens tidsfrist löpte ut hotar Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont med att rösta igenom en formell självständighetsförklaring om Spaniens regering inte går med på samtal.

4 tim
PAU BARRENA / AFP

Puigdemont hotar rösta igenom självständighet

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont hotar att rösta igenom en formell självständighetsförklaring om Spaniens regering inte går med på samtal, rapporterar Reuters. Det skriver han i ett brev till premiärminister Mariano Rajoy i samband med att den senaste tidsfristen löpte ut, rapporterar El Mundo och Reuters.
Kravet från Madrid var att Puigdemont skulle backa från kravet på självständighet före klockan 10 i dag. Annars har Spaniens premiärminister Mariano Rajoy hotat med att upplösa regionens autonoma styre. I det senaste brevet finns inget klargörande om huruvida Puigdemont utropat självständighet eller inte efter folkomröstningen i regionen.
En representant för spanska regeringen ska kommentera läget klockan 10.30, rapporterar Reuters.

5 tim
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i mitten, Barcelonas borgmästare Ada Colau till höger. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN

Spanien kräver att Katalonien backar före deadline

Spaniens regering kräver att Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont backar från kravet om självständighet före klockan 10 i dag. Annars hotar Spaniens premiärminister Mariano Rajoy med att upplösa regionens autonoma styre.
Regionpresidenten ignorerade den första deadline som Madrid satte till i måndags. Då bjöd han i stället in till samtal, och har signalerat att han inte kommer att backa denna gång heller.
Puigdemont hävdar att bollen ligger hos regeringen och att han kommer tvingas till en formell självständighetsförklaring om regeringen tillämpar den omtalade artikel 155 i konstitutionen – som upphäver regionens autonomi.

6 tim
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Madalena Andersson/Annika Strandhäll. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Utreder undersköterskor: Är ryggraden i sjukvården

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över regleringen av landets största yrkesgrupp, undersjuksköterskor. Det meddelar socialminister Annika Strandhäll på en pressträff.
– Personalen utgör ryggraden i den svenska hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, säger Annika Strandhäll.
Strandhäll pratar om trenden då undersköterskor tvingats ge plats för sjuksköterskor under senare tid. Nu vill man i stället att man återigen söker och anställer undersköterskor i landstinget.
Det finns i dag ingen enhetlig utbildning för undersköterskor och nu vill regeringen utreda förslaget om legitimation för yrkesgruppen.
– Den välfärd som vi har bärs upp av de hundratals människor som jobbar på våra äldreboenden, vårdcentraler och andra platser. De är många och de behöver ha rätt utbildning, säger Magdalena Andersson.

2 tim
Ebab Busch Thor.  Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Busch Thor: ”Växande vårdköerna är ett S-svek”

Opinion Trots högkonjunktur och höjda skatter har vårdköerna blivit längre sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister. Det skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Hon kallar det ett ”välfärdssveket inom sjukvården” och skriver att Kristdemokraterna – till skillnad från Socialdemokraterna – har en reformagenda.
Bland annat vill partiet återinföra kömiljarden till landstingen, som premierar korta köer.
”Skillnaden mellan att kapa vårdköer och skapa vårdköer är numera ett (s) i både bokstavlig och bildlig mening”, skriver Busch Thor.

3 tim
TT

Sköterska nekas högre lön – inhyrd chef fick 160 000

Omkring två tredjedelar av sjuksköterskorna på neurologen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har slutat sedan årsskiftet. Många på grund av att de varit missnöjda med lönen, skriver Aftonbladet.
Sjuksköterskan Karin Söderquist, 28, erbjöd sig stanna kvar om hon fick en löneförhöjning på 3 000 kronor. Men ledningen sa nej och hon sa upp sig. Samtidigt får en inhyrd chef över 160 000 i månaden.
– Det känns väldigt trist. Det känns som att de inte bryr sig om kompetens över huvud taget, säger hon till tidningen.

5 tim
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Arkivbild. Tidningshög.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Reaktioner

Krönikor: Media måste göra upp med dubbelmoralen

Att Aftonbladet inte publicerar namnet på en medarbetare som anklagas för våldtäkt engagerar. Polisutredningen lades ner 2012, men den kvinnliga medieprofil som står bakom anklagelsen valde nyligen att namnge personen som en del av #MeToo-kampanjen.
Expressens chefredaktör Thomas Mattson skriver att frågan är svår och att inget namnpubliceringsbeslut kan jämföras med ett annat. Nyfikenhet ska inte förväxlas med allmänintresse – och i det aktuella fallet finns det inte någon delgiven misstanke, åtal eller dom, påpekar Mattson. ”Det går heller inte att dra slutsatser av olika utgivarbeslut, redaktionerna kan ha olika beslutsunderlag.”
I en krönika i SvD varnar rättsexperten Mårten Schultz om att det kan vara förtal att sprida vidare andras anklagelser om identifierbara personer. Men han förstår samtidigt att många kvinnor vill namnge utpekade förövare, eftersom de känner sig svikna. ”När rättssamhället inte ger tillräckliga verktyg för upprättelse kan frustrationen kanaliseras på andra sätt”, skriver Schultz.
På sajten News 55 skriver pr-experten Paul Ronge att Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén fattat ett korrekt beslut, eftersom en person som inte är fälld inte ska hängas ut. Men problemet är att tidningen ofta frångår den principen, menar han. Som exempel nämner han granskningen och namngivningen av tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M), som 2010 anklagades av en anonym kvinna för att ha köpt sex. Anklagelserna gick inte att styrka och det blev aldrig någon rättsprocess.
”Media, framförallt kvällspressen, måste göra upp med dubbelmoralen”, skriver Ronge.
SvD:s krönikör Anders Q Björkman pekar på dubbelmoralen hos alternativa högersajter. När avhoppade sverigedemokraten Hanna Wigh anklagade en SD-riksdagsman för sexuella trakasserier publicerades inte namn, men i Aftonbladetfallet hängde man snabbt ut den anklagade.

5 tim
Sandra Holm Arinbjörnasdottir som jobbar på Kafé de luxe. Privat.

Efter #MeToo – populär krog sätter upp info-skylt

En populär krog i Växjö, Kafé de luxe, har satt upp en skylt som markerar en nolltolerans mot ofredanden, rapporterar SVT Nyheter Småland. Därmed sällar krogen sig till de som uppmärksammar #MeToo-kampanjen och hur vanligt det är med sexuella trakasserier och ofredanden i samhället.
– Det har alltid varit ett problem när man jobbar inom nöje. Det är beklagligt att män tar sig friheten. Vi som krogar borde ha funnit ett gemensamt grepp för längesen, säger delägaren Gustav Hector till SVT.

2 tim
Ebba Busch Thor, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. TT

Efter #MeToo: Partiledare positiva till skärpta lagar

Alla riksdagspartiledare öppnar för en skärpning av lagen efter vittnesmålen i #MeToo-kampanjen om sexuella trakasserier och övergrepp, skriver DN.
– Näthatet måste vi komma åt på ett helt annat sätt med skarpare lagstiftning, liksom sexualbrotten, säger statsminister Stefan Löfven (S) till tidningen.
Själv säger Löfven att han inte bevittnat sexuella trakasserier, men däremot härskartekniker.
V:s partiledare Jonas Sjöstedt säger att Sverige behöver skärpa lagstiftningen, ”exempelvis genom en samtyckeslagstiftning”, och KD:s partiledare Ebba Busch Thor säger att hon vill se kännbara straff för den som kränker kvinnor sexuellt.

Igår 15:39
Läs mer om #MeToo | Reaktioner
Peter Carlsson, vd på Northvolt.  TT
Svenska batterifabriken

Professor om Northvolts fabrik: ”Väldigt stor risk”

Northvolts batterifabrik innebär en väldigt stor risk – både när det gäller investeringen och teknikutvecklingen. Det säger Christer Karlsson, professor och expert på innovation och produktion vid handelshögskolan i Köpenhamn, till TT.
Karlsson frågar sig om Europa verkligen måste ha en batterifabrik i dagens globala värld och påpekar att 25 procent av produktionen av litiumbatterier sker i Kina.
– Det är rätt hård konkurrens, säger han till nyhetsbyrån.
Tidigare på torsdagen stod det klart att Northvolts batterifabrik hamnar i Skellefteå och utvecklingsenheten i Västerås. Projektets första del väntas kosta runt 12 miljarder kronor.

1 tim
Konceptbild. Northvolt.

Batterifabrik till Skellefteå – tusentals nya jobb väntas

Northvolt placerar sin nya batterifabrik för tillverkning av litiumjon-batterier i Skellefteå. Satsningen beräknas skapa 2 000 till 2 500 nya jobb. Det berättar företaget på en presskonferens. Ambitionen är att första spadtaget tas i slutet av 2018, säger Northvolts vd Peter Carlsson. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder euro varav merparten kommer att investeras i Skellefteå, skriver elleverantören Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.
– Vi är naturligtvis oerhört glada. Det kan vara en av de största etableringarna någonsin, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.
I Västerås byggs samtidigt en forsknings- och utvecklingsavdelning som beräknas generera 300–400 jobb.
– Västerås är kanske Sveriges elektronikhuvudstad, staden har den högsta andelen elektronikingenjörer och en stolt tradition kring elektrifiering, säger Peter Carlsson.

5 tim
Linn Malmén / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jubel i Skellefteå: Kan bli en av Europas största

– Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, jublar Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå efter dagens besked.
I ett pressmeddelande från elleverantören Skellefteå Kraft hyllades ansträngningarna mellan olika aktörer i Skellefteå för att förmå Northvolt att välja dem.
– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.
Hon understryker att Skellefteå också har möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor om det behövs.

3 tim
Läs mer om Svenska batterifabriken

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.