Inrikes

Anna Kinberg Batra. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
IT-skandalen på Transportstyrelsen

AKB kräver svar: ”Dags att Löfven tar ansvar”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra fortsätter att be statsministern kliva fram för att svara på vad han och regeringen känt till om Transportstyrelsens it-läcka, när vetskap fanns och vad som sedan gjorts för att åtgärda brister.
– Den här skandalen verkar växa varje dag, det blir snarare fler frågetecken som tillkommer. Nu är det dags att statsministern tar ansvar, säger Kinberg Batra till TT.
Hon tvekar inte att beskriva det hela som ”rimligen den största kris” som drabbat regeringen Löfven.

1 tim
Anna Johansson möter pressen. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Ministern fåordig efter möte: Gett bra information

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har träffat ledamöterna i riksdagens trafikutskott och ledamöter i försvarsutskottet. Detta efter att det blivit känt att känsliga uppgifter kan ha hamnat i fel händer efter Transportstyrelsens it-läcka.
Johansson var fåordig på väg ut från mötet.
– Vi har kunnat ge en bra information. Det känns, efter omständigheterna, väl, sa hon och gick utan att svara på några frågor, enligt TT.
Oppositionen har varit hård i sin kritik av regeringen. KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson beskriver eftermiddagens möte som del 1 i en historia som lär pågå länge. Han har anmält infrastrukturministern och statsministern till KU. Många frågor återstår att få svar på, enligt honom.
– Det behövs en kriskommission.

2 tim
Jessica Rosencrantz. Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Allianskritik: Johansson kan inte svara fullt ut

Moderaten Jessica Rosencrantz, vice ordförande i trafikutskottet, ser efterdagens möte med Anna Johansson (S) som ett första steg i att skapa sig en bild av det som har hänt på Transportstyrelsen och vad regeringen visste.
– Jag upplever att infrastrukturministern fortfarande inte kan svara fullt ut på när hon fick vetskap första gången om vad som hade hänt på Transportstyrelsen, säger hon till TT.
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) tycker fortfarande inte att han har helt grepp om myndighetens sekretessläckage, trots mötet.
– Risken att vi kommer få fler tråkiga nyheter framöver är nog ganska uppenbar.

2 tim
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
Poliser på brottsplatsen i norra Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta morden i Angered

Man begärd häktad – tros ha mördat fyra människor

Mannen som misstänks för fyra mord i Gårdsten i Göteborg har begärts häktad av kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.
− Efter vad som framkommit i utredningen gör jag bedömningen att det föreligger sannolika skäl och har begärt den misstänkte gärningspersonen häktad, säger hon i ett pressmeddelande.
Mannen i 50-årsåldern anhölls på torsdagen, samma dag som en kvinna och tre små barn hittades döda i en lägenhet i östra Göteborg. Han är anhörig till offren.
Den misstänktes advokat Poly Jensell vill inte kommentera hur hennes klient ställer sig till anklagelserna.

1 tim
Polis vid brottsplatsen. Grannar hedrar offren. TT

Åklagare: Polisen jobbar för högtryck just nu

Polisen är inte klara med den tekniska undersökningen i Gårdsten där en kvinna och tre små barn dödades på torsdagsmorgonen. Åklagare Helen Treiberg Claeson leder förundersökningen och vill inte kommentera det pågående arbetet.
– Polisen jobbar för högtryck, det händer saker hela tiden, säger hon till TT.
Polisens avspärrningar runt den eldhärjade fastigheten finns fortfarande kvar. Polisen kan behöva göra kompletterande undersökningar efter att vittnesförhören är gjorda.
En man i 50-årsåldern, anhörig till offren, har anhållits som skäligen misstänkt för fyra mord. Han befann sig utanför byggnaden när han påträffades av polis.

4 tim
Lisbeth Eliasson, Mona Lundkvist och andra grannar hedrar den kvinna och de tre små barn som dött i ett misstänkt mord i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grannar höll minnesstund: ”Det känns ofattbart”

Grannar till den kvinna och de tre små barn som misstänks har mördats av en anhörig i Angered i norra Göteborg i går vittnar om chock och sorg i området.
Under torsdagskvällen samlades flera av dem utanför porten till den brandhärjade lägenheten för att tända ljus och lägga blommor och gosedjur.
– Det går inte att beskriva hur fruktansvärt det är, säger Lisbeth Eliasson till GP.
– Det var en väldigt omtyckt familj, tillägger hon.
Johanna Johansson blev vittne till räddningsinsatsen på torsdagsmorgonen.
– Jag såg att de bar ut ett barn, då kom tårarna, säger hon till GT.

Idag 09:33
Läs mer om Misstänkta morden i Angered