Inrikes

TT
Svenska blockpolitiken

SvD/Sifo: Ökat stöd inom M för samarbeten med SD

Sex av tio moderata väljare är positiva till ett samarbete med SD i sakfrågor, enligt SvD/Sifos nya mätning. För ett halvår sedan var fem av tio väljare av samma åsikt.
– Det är en signifikant ökning och en klar majoritet. Tittar man på totalen så är det även en tydlig förändring för hela borgerligheten, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.
Samtidigt råder det delade meningar inom partiet. 21 procent är tveksamma eller vet inte vad de tycker om samarbete med SD. 16 procent svarar nej på frågan om samarbete.

Igår 20:08
Magdalena Andersson, arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ska de prata om EU, aborträtt eller Ryssland”

Efter Moderaternas utspel om att samtala med SD i enskilda frågor, undrar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med Expressen vilka frågor det mer specifikt rör sig om.
– Är hon beredd att diskutera aborträtten, hbtq-personers rättigheter, utträde ur EU eller att man ska närma sig Ryssland med SD?
Kinberg Batra har tidigare sagt att möjliga samarbeten kan handla om buller- eller trafikfrågor, något Andersson betvivlar att det stannar vid.
M-ledaren har sagt att inget organiserat samarbete med SD kommer att inledas. Hon avfärdar Anderssons utspel om huruvida det gäller aborträtt och utträde ur EU.
– Det här vet ju Magdalena Andersson. Det handlar inte om det.

Igår 20:37
Anna Kinberg Batra möter pressen i riksdagen och kommenterar allianssamarbetet. Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M står fast om SD-samtal: Kan inte utesluta ett parti

M-ledaren Anna Kinberg Batra står fast vid att man i enskilda samtal vill samtala med SD i riksdagens utskott. Centerpartiet har i dag kritiserat Moderaterna hårt och menat att partiet måste välja om man vill föra samtal med allianskollegorna eller med SD.
– Det har inte fungerat att utesluta ett av riksdagspartierna [...] även om vi inte delar gemensamma värderingar och inte vill regera med dem, sa Kinberg Batra när hon mötte pressen i riksdagen.
Hon underströk att det är med allianskollegorna man delar värderingar och vill bilda regering.
– Vi kommer inte inleda något organiserat samarbete med SD.

Igår 15:00
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset, akrivbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Platsbrist kan ha gjort att man dog i sjukhuskorridor

Karolinska sjukhuset utesluter inte att ett dödsfall på akutmottagningen under slutet av 2015 kan ha orsakats av hög arbetsbelastning och brist på tillgängliga vårdplatser. Det bekräftar sjukhuset för DN. En lex Maria-anmälan har upprättats.
En man kom in med buksmärtor och kräkningar och fick, efter att ha vårdats under dagen, en korridorplats på akuten. Han dog av en kraftig intern blödning, vilket personalen kan ha missat eftersom man inte gjorde några nya kontroller av bland annat puls, blodtryck och andningsfrekvens under vistelsen på mottagningen.

Igår 18:58
Gabriel Wikström. Arkivbilder. TT

Wikström: Oacceptabelt med så stora vårdskillnader

Den svenska förlossningsvården blir allt sämre. Det visar Socialstyrelsens senaste mätning som undersöker hur sjukvården förändras över tid. Exempelvis ökar andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut.
Socialstyrelsens rapport pekar ut förlossningsvården och en rad andra vårdområden där skillnaderna mellan landstingen är slående stora. Det är oacceptabelt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till TT. Han menar att regeringen satsat för att vården ska vara bra oavsett var i Sverige man bor.
– Vi har höjt statsbidragen till landstingen och, exempelvis, satsat på standardiserade vårdförlopp för olika cancerdiagnoser.

Igår 13:59
Arkivbil. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Oroväckande” ökning av förlossningsskador

Allt fler överlever sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och cancer. Men det finns stora regionala skillnader inom vård och hälsa, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. Exempelvis när det gäller väntetider, strokevård, fallskador och förlossningsvård.
I Gotlands län får till exempel 93 procent av patienterna en planerad operation inom 90 dagar. I Örebro län är motsvarande andel bara 52 procent.
– Vi har flera resultat som pekar mot att tillgängligheten till vården kan förbättras, och detta syns även i internationella jämförelser, säger utredaren Martin Lindblom i ett pressmeddelande.
Rapporten pekar dessutom på ”en liten, men oroväckande” ökning av förlossningsskador bland nyfödda barn.

Igår 10:34
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Illustrationsbilder. TT
Misstänkta våldtäkten i Uppsala

Tre begärs häktade för misstänkt Uppsalavåldtäkt

De tre män som sitter anhållna för den misstänkta våldtäkten i Uppsala begärs häktade: Två på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt och den tredje på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Det misstänkta övergreppet ska ha skett i helgen. Flera personer har uppgett att de sett en kvinna bli våldtagen i en livevideo som sändes via Facebook. Facebook har kontaktats i syfte att säkra en eventuell film, men utan resultat, och polisens utredare har sagt sig vara osäkra på om filmmaterialet existerar.

Igår 15:40
Magnus Berggren. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Filmen central som bevis – men den kanske inte finns

Filmen som ska visa den misstänkta våldtäkten i Uppsala bedöms ha ett centralt bevisvärde. Det säger vice chefsåklagare Magnus Berggren, en av dem som tvivlar på att filmen faktiskt finns, rapporterar UNT.
– Vi har inte fått in någon film trots mycket arbete och det kan bero på att det inte finns någon, att det har sänts live men sedan inte lagrats, säger han till tidningen.
Facebook har kontaktats i syfte att säkra en eventuell film, men utan resultat. Berggren säger att utredarna försöker hitta personer som sett livesändningen.

Igår 13:07
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren tveksam till om våldtäkten finns på film

Polisen har inte tillgång till filmen som visar den misstänkta våldtäkten i Uppsala. Kammaråklagare Pontus Melander tvivlar nu på att den finns, rapporterar Aftonbladet.
– Tror du inte att både du och jag hade fått filmen om den hade funnits? säger han till tidningen.
Polisen har vädjat till allmänheten att skicka in filmmaterial från söndagens misstänkta övergrepp som livesändes på Facebook. Men hittills har ingen av de filmer man sett eller fått in visat sekvensen de söker.
Tre män födda 1992, 1998 och 1998 är anhållna misstänkta för grov våldtäkt.

Igår 09:57
Läs mer om Misstänkta våldtäkten i Uppsala