Inrikes

Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

1 700 elever i upprop: ”Ville ha pusskalas på toan”

1 700 elever från grundskolan till gymnasiet går nu ut i uppropet #tystiklassen mot sexuella trakasserier och övergrepp, skriver DN. I sina vittnesmål berättar eleverna om allt från träslöjdslärare som tryckt upp flickor mot väggen till elever som blivit tafsade på under simlektioner.
”Under kurragömmalek tvingar en kille i sexan mig att klä av mig naken”, skriver en elev som var sju år vid tillfället.
En annan elev beskriver hur flera pojkar ville ha ”pusskalas” och drog in henne på en toalett.
”Jag berättade för en lärare när hon var tillbaka men hon skrattade bara”, skriver eleven.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen om #metoo: Anmäl alla sexuella övergrepp

I samband med de många vittnesmålen i kölvattnet av uppropet #metoo klargör polisen att de helst ser att alla sexuella övergrepp polisanmäls.
– Vår hållning är alltid att man ska göra en polisanmälan. Gör man det har vi ökade möjligheter att identifiera hur utbrett problemet är, om det är en återfallsförbrytare som man kan hindra, både från fortsatt utsatthet mot en själv och mot andra, säger Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare vid polisens utvecklingscentrum i region Väst, till TT.

4 tim
Åsa Regnér.  Malin Hoelstad / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Regnér: Uppropen blir en positiv kraft

Jämställdhetsminister Åsa Regnér säger till SVT Nyheter att hon är skakad av vittnesmålen som framkommit i uppropen mot sexuella trakasserier och övergrepp från flera yrkeskårer.
Samtidigt ser hon det som en positiv rörelse som kan leda till förändring. Hon menar att regeringen har gjort mycket för att stärka kvinnors rättigheter, bland annat genom att införa ett samtyckeskrav i sexuallagstiftningen och kriminaliseringen av vissa sorters näthat. Men hon menar att mer måste göras för att komma åt de informella maktstrukturer som skyddar män.
– Uppropen blir en positiv kraft och jag känner starkt stöd för att göra mer i jämställdhetsarbetet, säger hon.
I går publicerades uppropet #deadline med protester från över 4 000 kvinnliga journalister mot övergrepp i mediebranschen. Tidigare har kvinnliga skådespelare, musiker, jurister, tekniker och politiker skrivit under liknande upprop.

5 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Invånarna i Jämtland uppmanas stanna hemma

Boende i Jämtland uppmanas att stanna hemma i morgon, rapporterar TT. Det efter att SMHI utfärdat klass 2-varningar för kraftiga vindar och snöfall i inre Jämtland och delar av Norrlandskusten. Beredskapen för snöröjning har höjts hos Trafikverket, och även hos vissa el- och telebolag.
Det kan komma mellan 20 och 30 centimeter snö och i kombination med hårda vindar finns risk för snödrivor på bland annat E4.
– Det finns risk för ordentligt busväder, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till TT.

10 min
Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppmaningen från polisen: Låt bilen stå i morgon

Polisen uppmanar de som kan att låta bilen stå i morgon då SMHI har utfärdat vädervarningar på flera håll i landet.
– Behöver man inte åka ut i trafiken ska man inte göra det, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisen i region Nord, till Aftonbladet.
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för halka i Stockholm, Västmanland och Kalmar, och klass 2-varningar för stora snömängder och blåst i delar av Norrlandskusten samt Jämtland inför torsdag.

4 tim
Arkivbild. Landvetter. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snöoväder stoppar plan från att landa

Flygplatsen Landvetter påverkas kraftigt av snöoväder och blåst. Banorna är inte helt avstängda men flera ankommande flyg har valt att inte åka till Göteborg och många avgångar är försenade eller inställda.
– Det är just nu enstaka plan som landar. Vi har stora utmaningar som är relaterade till att det snöar i kombination med sidvindar, och då blir landningsbanan halkig, säger Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia till P4 Göteborg.
Samtidigt har en rad trafikolyckor inträffat på de hala och snöiga vägbanorna. En mindre buss har vält i Guldheden i Göteborg och det står lastbilar som har svårt att ta sig fram i väglaget ”lite varstans”, uppger räddningstjänsten Storgöteborg för GT.
Även på Arlanda har ett antal avgångar ställts in.

Idag 08:54
Läs mer om Vintervädret
Initiativtagarna bakom uppropet Emma Lindqvist och Johanna Lindqvist/Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.  Malin Grönborg/TT
Journalistuppropet #deadline

Journalistfacket: Ett misslyckande för samhället

Berättelserna om sexuella övergrepp och trakasserier i mediebranschen vittnar om ”ett misslyckande för samhället”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till SVT Nyheter.
Trots det stora antalet vittnesmål om övergrepp från journalister tycker han inte att facket har misslyckats. Ansvaret ligger främst på arbetsgivarna, säger han.
– Lösningen ligger inte i händerna på ett enskilt fackförbund, men vi måste göra allt vi kan för att bidra, säger Nordling.
Över 4 000 kvinnliga journalister har skrivit på uppropet #deadline i protest mot trakasserier i branschen. Flera av kvinnorna vittnar om grova övergrepp och sexuella trakasserier och i vissa fall har chefer känt till problemen.

6 tim
Journalisterna Ametist Azordegan, Frida Boisen och Alexandra Pascalidou är tre av dem som skrivit under uppropet #deadline. TT

Över 4 000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”

Över 4 000 kvinnliga journalister går i kväll ut i ett upprop mot sexism och övergrepp i mediebranschen under hashtagen #deadline, som följer på upprop i flera andra branscher i kölvattnet av #MeToo-initiativet.
”Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla”, skriver en av kvinnorna.
I uppropet vittnar kvinnorna om en tystnadskultur som förvärrats av att många i branschen har otrygga anställningar. Den som säger ifrån har riskerat att förlora sina uppdrag eller inte få förlängt vikariat, skriver de.
”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

Igår 20:00
Jenny Strömstedt och Sofia Olsson Olsén. TT

Krönikor: Mediebranschen borde agera gott exempel

Ett stort antal upprop mot sexism och sexuella övergrepp har publicerats efter #MeToo-initiativet. Det är viktigt att vi inte slutar läsa och att vi inte slutar reagera, skriver Jenny Strömstedt i en krönika i Expressen.
”Ingen kommer längre kunna säga att den inte visste, som kulturminister Alice Bah Kuhnke påpekade efter uppläsningen av #tystnadtagning på Södra teatern i söndags”, skriver hon.
SvD:s Malin Ekman skriver att vittnesmålen är särskilt anmärkningsvärda, eftersom det handlar om mediebranschen.
”Man borde kunna förvänta sig att branscher som profilerar sig som progressiva, med en kritisk blick på samtiden och dess maktstrukturer, själva agerar goda exempel”, skriver hon.
Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har inte skrivit under uppropet eftersom det ”delvis är riktat mot henne själv”. Hon tillägger att hon själv utsatts för kränkningar och trakasserier.
”Det är just därför jag känner så starkt för dem som i dag fortfarande utsätts och pratar om det.”

Igår 20:33
Läs mer om Journalistuppropet #deadline