Inrikes

Arkivbilder. TT
Vintervädret

Kraftigt snöfall och flera olyckor i morgontrafiken

Det snöar på många håll i landet och flera trafikolyckor har inträffat under morgonen. En person skadades lindrigt när en fullsatt SL-buss körde in i ett träd i Gamla Enskede i Stockholm, skriver SVT Nyheter. Tidigare under morgonen krockade ett av räddningstjänstens fordon med en bil på riksväg 77 i Norrtälje, rapporterar Expressen.
– Det är otroligt halt på platsen, säger Eva Nilsson, vid Stockholmspolisens ledningscentral, till tidningen.
Aftonbladet skriver att en lastbil som fastnat i en backe på E45 blockerar hela vägbanan utanför Mellerud i Dalsland. SMHI har klass 1-varnat för snöfall i stora delar av mellersta Sverige samt Västernorrlands län. Trafikverket råder förare att vara uppmärksamma och hålla ner hastigheten.
– Kombinationen av snöfall och hårda vindbyar kan göra det besvärligt i trafiken, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg till TT.

1 tim
Arkivbild, SMHI:s aktuella vädervarningar vid 9-tiden på onsdagen. TT, SMHI (skärmdump)

Klass 1-varningar ute för stora delar av Sverige

SMHI har utfärdat ett stort antal klass 1-varningar. Det blåser kuling eller mycket hårda vindbyar längs hela Sveriges kust. Ett nederbördsområde drog under morgonen in västerifrån med snö, blötsnö och blåst.
Större mängder nederbörd väntas främst i Svealand och norra Götaland och Trafikverket har ökat sin beredskap för att hantera trafiken under morgonen, skriver Aftonbladet.
I samband med detta blir det också blåsigt på samtliga farvatten. På Öresundsbron i Skåne råder hårda vindar, och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

4 tim
Läs mer om Vintervädret
Polis vid en utbränd bil på en parkering i Rinkeby på tisdagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blåljusattackerna

Polisen ska se över hur de hanterade Rinkebyupplopp

Polisen ska undersöka hur måndagens insats i Rinkeby i Stockholm utfördes. Det rapporterar SR Ekot. Flera boende har kritiserat polisen för att de tog för lång tid på sig att skicka förstärkningar till upploppet.
Jan Evensson, polismästare i Stockholm, säger att de ska undersöka sitt arbete internt och vara självkritiska.
– Vi ska definitivt finnas där för de här människorna varje dag, varje vecka och varje månad, säger han till Ekot.
Upploppet i nordvästra Stockholm utbröt när polisen skulle gripa en efterlyst person vid 20-tiden. Flera andra ska ha börjat kasta sten på patrullen som sköt verkanseld.

2 tim
Anna König Jerlmyr (M). TT

M: Behövs fler poliser och attraktiva skolor i Rinkeby

Moderaterna i Stockholm vill ha ett krismöte med inrikesminister Anders Ygeman (S) efter gårdagens våldsamma upplopp i Rinkeby i Stockholm. M kräver både fler poliser till utsatta områden samt större insatser i skolan och attraktiva skolor i Rinkeby, skriver Dagens Nyheter.
– Vi vill säkerställa att de mest attraktiva skolorna får möjlighet att öppna filialer i mer utsatta områden, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
I en debattartikel i Expressen skriver partiledaren Anna Kinberg Batra (M) och den tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) att gårdagens upplopp är ett exempel på att situationen i ”några av Sveriges mest utsatta områden är akut”. M-politikerna vill se fler poliser och en ny ledning samt ökade resurser till myndigheten. De vill även införa zonförbud och skärpta straff för våld mot blåljuspersonal.

Igår 15:48
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Polisen om skottet: ”Kände sig tvungen att skjuta”

Under måndagen sköt polis verkanseld i samband med stenkastning som följde ett ingripande mot en efterlyst person i Rinkeby, norr om Stockholm. Senare under kvällen sattes flera bilar i brand och ett okänt antal butiker plundrades.
Enligt myndigheten blev den polisman som avlossade sitt tjänstevapen så trängd under stenkastningen att han sköt skarpt.
– Situationen upplevdes så hotfull att han inte såg en annan utväg, säger Niclas Andersson, lokalområdeschef i Rinkeby, vid en presskonferens på tisdagen.
Enligt polisen var det mellan ett 70-tal och ett 80-tal som var med i upploppet. En person har omhändertagits men fler kan komma att lagföras.

Igår 15:23
Läs mer om Blåljusattackerna
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Jönsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

C vill frysa alla utvisningar av ensamkommande unga

Centerpartiet vill frysa alla utvisningar av ensamkommande unga som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket, skriver Ekot. Enligt partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson ska de unga erbjudas en mer rättsäker prövning.
– De ska få möjlighet till de här medicinska ålderbedömningarna, som nu ska genomföras i stor skala, via Rättsmedicinalverket, Det här jätteviktigt, för alla dem som har överklagat, men också för dem som har fått ett slutgiltigt avslagsbeslut.
Centerpartiet menar att Migrationsverket indirekt erkänt att deras uppskrivningar inte varit tillräckligt rättssäkra eftersom myndigheten i lördags beslutade att alla asylbesked för personer som kan behöva åldersbedömas stoppas fram till i mars.

Igår 20:09
Stefan Löfven och Magdalena Andersson Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

S vill se hårdare krav på nyanlända kvinnor

Den socialdemokratiska ledningen vill ställa hårdare krav på nyanlända kvinnor, skriver Aftonbladet. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det är ett problem att kvinnorna inte lär sig det svenska språket eller kommer i arbete.
– Det är verkligen inte bra om man är hemma i flera år med barn och inte lär sig svenska, säger hon till tidningen.
Därför har Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven lagt fram flera åtgärder som ska öka sysselsättningsgraden bland de nyanlända kvinnorna. Bland annat ska den enskilde bära ett större ansvar för att göra sig anställningsbar. Även fler utbildningsplatser och mer språkundervisning finns bland förslagen.

Igår 09:23
Arkivbild: Asylboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommuner vill runda lag: Vi behöver fler nyanlända

Förra året infördes en tvingande lag för att alla landets kommuner ska ta emot nyanlända. Den har också lett till att en tredjedel av landets kommuner fått minskat antal anvisade människor, visar preliminära siffror. Flera kommuner, bland annat i Jämtlands län, ser inte positivt på detta, rapporterar SvD.
Krokom är en av de kommuner som försöker locka till sig nyanlända.
– De senaste åren har vi äntligen börjat få se positiva befolkningssiffror tack vare invandring. Vi behöver dessa människor, säger Jenny Edlund, på Jämtlands länsstyrelse, till tidningen.

Igår 07:00
Läs mer om Flyktingsituationen