Inrikes

TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen inom M

Katastrofsiffror i ny mätning – få vill se Kinberg Batra som ny statsminister

Endast sex procent av väljarna vill se Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som statsminister efter valet 2018, enligt DN/Ipsos siffror. Och partiets egna väljare ger hennes dåligt betyg, endast 30 procent vill ha henne som statsminister.
– Det ser inte bra ut när knappt en tredjedel av de egna väljarna helst vill se sin egen partiledare som nästa statsminister, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

28 min
Susanna Persson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoritet av M-toppar i Stockholm saknar förtroende för AKB

En stor majoritet av de moderata kommunalråden i Stockholms län saknar förtroende för partiledaren Anna Kinberg Batra, rapporterar flera medier.
– Jag kan bekräfta att en tydlig majoritet i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i Stockholms län uttryckt att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som partiledare, skriver chefombudsmannen Oskar Öholm, i ett sms till TT.
Beskedet kommer efter att tre M-toppar i partiet krävt hennes avgång. 25 moderata kommunalråd i Stockholms län hade ett telefonmöte om partiets framtid under onsdagsförmiddagen.

1 tim
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller pressträff efter sitt tal under Moderaternas dag i Almedalen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: ”I dag är det Groundhog Day för AKB”

Läget för Moderaternas partiledare är allvarligt efter tre M-toppars avgångskrav, skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys. Trots turbulensen inom regeringen efter it-skandalen, och Alliansens misstroendeförklaringar mot tre ministrar, växer ett nytt och starkare revoltförsök mot M-ledaren fram, skriver hon. Kinberg Batra har sagt att hon inte tänker avgå och försöker visa att hon står rak, vilket är hennes bästa chans i striden, menar Stenberg. Samtidigt verkar de moderater som kräver hennes avgång inte ha klart för sig vem som ska ersätta henne, fortsätter hon och tillägger: ”men de tänker att saken kommer att ge sig när det står klart att partiet måste ha en ny ledare.”
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att Anna Kinberg Batra inte har lyckats tysta upproret. Det här är tredje gången i år som hon tvingas slåss för sin roll i partiet offentligt, skriver han. ”Så i dag är Groundhog Day för AKB, alltså.” Hon har överlevt hittills men denna gång kan hon falla, tror han. Det är nu några av dem som vill fälla M-ledaren kan göra en offensiv, påpekar Eriksson och tillägger: ”Ett träd faller när man har sågat tillräckligt länge.”

2 tim
Läs mer om Turbulensen inom M
It-skandalen Röjda uppgifterna
Transportstyrelsen. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Regeringen varnades för säkerhetsriskerna 2015

Transportstyrelsen varnade regeringskansliet för it-säkerhetsriskerna i samband med IBM-projektet redan i december 2015, skriver DN. Enligt dokument som tidningen tagit del av ska myndigheten ha varnat regeringen för att rådande tidspress kunde leda till ”otillbörlig åtkomst av känslig information”.
Dokumentet ska ha skickats till både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och regeringskansliet, utan att de fick någon direkt respons.
I september 2015 slog Säkerhetspolisen larm till justitiedepartementets dåvarande statssekreterare Ann Linde (S) om myndighetens planer, men trots varningen togs driften över av IBM.

Igår 13:24
Stefan Löfven. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mätning: Försprång för rödgröna trots it-skandalen

De rödgröna ökar försprånget mot de borgerliga partierna, enligt DN/Ipsos augustimätning. I den nya mätningen får regeringen och Vänsterpartiet 42 procent av sympatierna medan allianspartierna ligger kvar på 37 procent, skriver DN.
Det är en ökning med 0,9 procentenheter för de rödgröna och en minskning med 1,4 procentenheter för allianspartierna sedan den förra mätningen som gjordes i juni.
– Mätningen bekräftar att Alliansen misslyckats med att dra fördel av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till tidningen.
Det framgår inte om förändringen är statistiskt säkerställd.

Igår 16:48
Läs mer om It-skandalen