Inrikes

Samebyns ordförande Mats Berg, advokaterna John Olsson och Peter Danowsky. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Advokaten om domen: ”Svårsmält slutsats”

Advokaten Peter Danowsky, som företräder Girjas sameby, kallar hovrättens dom för ”väldigt komprimerad och komplicerad”.
– Till skillnad från tingsrättens dom som var ren och rak är hovrättens dom är mera åt ett kompromisshåll och mycket svårare att bedöma, säger han till TT.
Enligt honom är det en besvikelse att samebyn inte ges ensamrätt till jakt och fiske i byns fjällområde.
– Det är en svårsmält slutsats, att man har en bättre rätt men likväl inte rätt att bestämma i förhållande till staten.
Hovrättspresidenten Margareta Bergström sammanfattar domen så här:
– Samebyn har vunnit i den principiella frågan, men inte i den andra.

1 tim
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas Sameby TT
Samebyn mot staten

Vinner mot staten – men får inte ensamrätt på jakt

Girjas sameby har bättre rätt än staten att bestämma över jakt och fiske i byns fjällområde. Det har hovrätten för övre Norrland beslutat enligt ett pressmeddelande från domstolen.
Domen ger däremot inte samebyn ensamrätt till jakt och fiske i området. Därmed går hovrätten på en annan linje än tingsrättens dom. Att samebyn inte ensamt får bestämma över jakten och fisket står därför inte i strid med grundlagens egendomsskydd, enligt ett pressmeddelande från hovrätten. Domen väntas ge konsekvenser för flera samebyar
Bakgrunden är en konflikt om jakt på småvilt i fjällområdet. Jakt för allmänheten tilläts i de svenska fjällen 1993, men många samer menade att den skulle drabbade den känsliga rennäringen och hävdade att samebyarna själva skulle bestämma över jakten, skriver TT.
2009 stämde samebyn Girjas staten. Sju år senare gav tingsrätten i Gällivare Girjas sameby rätt att bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen, ovan odlingsgränsen. Tingsrätten pekade på att samerna jagat och fiskat i området i uppåt 1 000 år. Enligt domen upphävdes aldrig brukarrätten när staten blev markägare.

3 tim
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby. Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyns ordförande: Tror att det går vår väg

Förhoppningarna är stora i Girjas inför dagens hovrättsdom om vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i samebyns fjällområde.
– Jag tror att det går vår väg. Med Sveriges respekt för urfolk och mänskliga rättigheter borde domen gå i vår riktning. Annars är Sverige som nation ute på lite tunn is, säger Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby, till TT.
Staten, som representeras av justitiekanslern (JK), överklagade Gällivare tingsrätts dom som slog fast att Girjas ska bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen.
– Jag har inga förhoppningar alls, det här är en prövning som hovrätten har haft att göra och förhoppningsvis har de har haft ett bra underlag och kan skriva en dom som är korrekt och riktig, säger JK Anna Skarhed till TT.
Från jägarhåll har det befarats att tingsrättsdomen skulle begränsa småviltjakten eller bli mycket dyrare om samebyar ges beslutanderätt över jakten.

Idag 07:39
Läs mer om Samebyn mot staten
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morden i Hallonbergen

22-åring döms till livstids fängelse för tre mord

Solna tingsrätt dömer fem personer för morden i Hallonbergen, norr om Stockholm. Tre av dem döms för mordet på en 25-årig man i ett garage nära Hallonbergens centrum i januari förra året, skriver TT. När han skjutsades i bil mot sjukhuset prejade gärningsmännen bilen och från mycket kort avstånd öppnade de på nytt eld mot honom. 25-åringen träffades av flera skott, bland annat i huvudet.
Den 22-årige huvudmannen, Fouad Saleh, får livstids fängelse, skriver Expressen. Förutom 22-åringen döms två män till 12 respektive 10 års fängelse för mordet på 25-åringen.
Tingsrätten dömer också tre män, inklusive Saleh, för dubbelmordet på ett par boende i närheten av garaget. En av de nu dömda männen får 14 års fängelse. Den tredje mannen, som var 16 år vid mordtillfället, döms till sluten ungdomsvård i tre år.
Mannen hade lämnat uppgifter om det första mordet till polisen och åklagarna menar att gärningsmännen ville tysta honom. Paret attackerades med kniv i och utanför sitt hem sex veckor efter det första mordet.
Tre åtalade män frias från mordmisstankar då tingsrätten finner att åklagaren inte kunnat bevisa att de var inblandade i morden.

6 tim
Genrebild  TT
Morden i Hallonbergen

Tingsrätt oenig om domslut – nämndeman skiljaktig

Solna tingsrätt var oenig när den dömde fem män för morden i Hallonbergen. Åtalet var riktat mot åtta män men tre av de åtalade friades från mordmisstankar då tingsrätten fann att åklagaren inte kunnat bevisa att de var inblandade i morden. En av nämndemännen var skiljaktig och ville att samtliga åtalade skulle dömas för morden.
Det första mordet i Hallonbergen i Sundbyberg skedde den 22 januari i fjol då en 25-åring sköts i ett parkeringsgarage. Sex månader senare dödades en man, som blivit vittne till det första mordet, och hans sambo.

5 tim
Läs mer om Morden i Hallonbergen
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Miljödomstolen säger nej: Finns osäkerheter

Mark- och miljödomstolen anser att slutförvaring av kärnavfall i Forsmark behöver utredas ytterligare. I sitt yttrande till regeringen – som ska fatta beslut om saken – skriver man att det behövs ytterligare underlag om den kapsel som är tänkt att användas innan man ger klartecken. Det rapporterar TT.
– Vi anser att SKB:s utredning är gedigen, men det finns fortfarande osäkerheter om kopparkapslarnas förmåga att innesluta avfallet på mycket lång sikt, säger Anders Lillienau, rättens ordförande, till TT.
Kopparkapslarna, där avfallet ska placeras, är en av tre säkerhetsbarriärer som ska förhindra att avfallet skadar omgivningen. De andra två är bentonitlera som ska omsluta kapslarna, samt själva urberget dit kapslarna ska sänkas ner.
Samtidigt ger Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) grönt ljus. Enligt myndigheten har kärnkraftsindustrins bolag Svenskt kärnbränsle AB (SKB) lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring.

5 tim
Forsmark kärnkraftsverk. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Strålmyndighet ger grönt ljus för kärnavfallslager

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ger grönt ljus för slutförvaring av kärnavfall i Forsmark. Myndigheten anser att kärnkraftsindustrins bolag Svenskt kärnbränsle AB (SKB) lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring, skriver TT.
Flera miljöorganisationer är sedan länge kritiska till SKB:s arbete. De anser att berggrunden i Forsmark, där kärnavfallet är tänkt att förvaras, är olämplig. De menar också att ett oberoende organ, och inte SKB, som är kärnindustrins bolag, borde ha utrett slutförvaret.
Dagens besked ger ett underlag för regeringen när man ska gå vidare med sitt beslut. Under våren ska även Östhammars kommun, där Forsmark ligger, uttala sig i frågan, rapporterar Ekot.

Idag 09:05
Läs mer om Svenska kärnavfallet
Genrebild på anonyma män, har inte med artikeln att göra. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskade massagesalongen

Högt uppsatt chef och kulturprofil bland kunderna

Männen som är kunder på den massagesalong i Malmö som erbjuder sexuella tjänster är i många fall mer välbeställda än genomsnittet och de flesta har familj och barn, enligt SVT Nyheter Skånes granskning.
Bland dem som konfronteras av kanalen finns bland annat en kulturprofil, en högt uppsatt chef i ett internationellt företag och en man som driver en livsmedelsbutik. Alla nekar till att de skulle ha köpt sexuella tjänster, några till att de överhuvudtaget skulle ha varit på salongen och en man säger att han erbjöds ”happy ending” men tackade nej.

5 tim
Massage, arkivbild. Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN
Granskade massagesalongen

Salong i Malmö erbjöd SVT-reporter happy ending

På en massagesalong i ett industriområde i utkanten av Malmö säljs sexuella tjänster, och salongen marknadsförs med utmanande bilder på kvinnorna som jobbar där. Det avslöjar SVT Nyheter Skåne.
När kanalens manliga reporter bokar tid på salongen får han i slutet av massagen frågan om han vill ha ”happy ending med avsugning eller avrunkning” följt av prisuppgifter. När SVT testar att boka en tid i egenskap av en kvinnlig kund får de svaret att det inte finns några tider.
Den man i 25-årsåldern som driver salongen styr verksamheten utan att kunna kopplas till den via några dokument, enligt SVT. När han konfronteras nekar han bestämt till att sexuella tjänster skulle erbjudas på salongen.

5 tim
Läs mer om Granskade massagesalongen