Inrikes

Arkiv.  MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot vårdpersonal

”En sten mot polis är en sten mot hela samhället”

Könsord och hot är vardag för många som arbetar inom sjukvården. Fredrik Sörman, ambulanssjuksköterska i Skaraborg, tycker att hoten har blivit allt vanligare.
– Det här har ju inte hänt över en natt, utan det smyger sig på och till slut blir man nästan lite immun, säger han till TT.
– Kastar man en sten mot polis, brandbil eller ambulans, då kastar man en sten mot hela samhället.
Människor som kommer till en akutmottagning är inte alltid rationella. Det är lätt att ta ut sin frustration över personalen. Linn Löfgren Vretare, sjuksköterska på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tycker att det är viktigt att börja i den insikten.
– Man blir kallad för könsord och folk ska anmäla en hit eller dit. Men det finns de som går längre och säger att de ska döda en. Jag tar det inte helt seriöst, säger hon.

Idag 08:50
Finanslandstingsrådet i Stockholm Irene Svenonius (M). TT/Arkivbild

Förslaget: Inget tillstånd för kameror på akuten

Det borde inte krävas något tillstånd för att placera övervakningskameror på sjukhus, tycker en majoritet i Stockholms läns landsting (SLL) enligt Svenska Dagbladet. Nu vill de se ett nytt lagförslag för att minska våldet och hoten på akutmottagningarna.
Det finns redan ett lagförslag som presenterades i våras, men det förslaget får kritik från SLL.
– Utredningen är inte tillräcklig, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till SvD.

Igår 20:51
Arkivbild. Kameraövervakning på SUS (Skånes Universitets Sjukhus) i Malmö. / TT / TT NYHETSBYRÅN

Forskare: ”Synnerligen höga” krav för övervakning

I dag tillämpar länsstyrelserna i vissa fall ”synnerligen höga krav” för att ge tillstånd till kameraövervakning. Det säger Markus Lahtinen, som forskar om kameraövervakning vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet. Myndigheter som söker tillstånd måste bland annat kunna styrka att platsen är särskilt utsatt för brott.
En majoritet i Stockholms läns landsting (SLL) menar att det inte borde krävas något tillstånd för att placera övervakningskameror på sjukhus, för att minska hot och våld mot sjukhuspersonal.

Igår 21:10
Läs mer om Hoten mot vårdpersonal