Inrikes

Arkivbilder: Ridande poliser och nazist från Nordiska motståndsrörelsen. TT
Första maj 2017

Polisen kraftsamlar inför nazisternas demonstration

Polisen rustar inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Falun. Ridande poliser, drönare och kameraövervakning ska minska risken att nazister och motdemonstranter drabbar samman, rapporterar P4 Dalarna. Ett hundratal poliser väntas vara på plats.
– Vi har planerat sedan länge för alla olika scenarier, säger polisens presstalesman Henrik Olars till TT.
Nordiska motståndsrörelsen samlade ungefär 300 nazister vid förra årets demonstration i Borlänge. Polisen väntar sig fler deltagare i år. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och föreningen Dalarna mot Rasism hör till dem som kommer att demonstrera mot nazisterna.
Delar av stadens centrum kan komma att spärras av för att hålla isär grupperna.

4 tim
Arkivbilder: Stefan Löfven, Bokmässan, Nordiska motståndsrörelsen. TT

Löfven: Måste inte släppa in nazister och Nya Tider

Stefan Löfven (S) är upprörd över att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherar på första maj, rapporterar Aftonbladet. Socialdemokraterna tvingades flytta fram sin samling i Falun när organisationen fick demonstrationstillstånd. Något som stör statsministern ”väldigt mycket”.
Nazisterna skulle delta i Almedalsveckan men i går meddelade arrangörerna att gruppen inte får vara med i det officiella programmet. En häftig debatt förs även kring högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Löfven är frågande till beslutet som arrangörerna tagit i frågorna.
– Det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangörer måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin, säger han till tidningen.

Igår 17:24
Läs mer om Första maj 2017
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Gränspolisen: Brister i kontroll av papperslösa

Regeringen har lagt fram flera förslag om hur jakten på papperslösa som jobbar illegalt ska trappas upp – men gränspolisen saknar vissa åtgärder. Det rapporterar SVT Nyheter. Jerk Wiberg på gränspolisen menar att utländska medborgare kan få A-skattsedel från Skatteverket utan att behöva visa ett arbetstillstånd.
– Det är ett stort problem i dag som lurar många arbetsgivare, säger han till SVT.
Arbetsgivaren ska kontrollera att den anställda har tillstånd att jobba, men det sköts för dåligt, tycker Wiberg.

5 tim
Arkivbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Migrationsverket: ”Bara polisen kan fatta besluten”

Migrationsverket avvisar uppgifterna om att utvisningsdömda personer ska ha släppts ur förvar på grund av platsbrist, rapporterar TT.
– Utvisningsdömda sätts i och släpps ur förvar av polis. Det kan endast polisen själva fatta beslut om, säger Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson till nyhetsbyrån.
Enligt myndigheten skulle en icke-dömd person släppas ur förvaret ifall det rådde platsbrist och en person dömd för ett grovt brott skulle sättas i förvar.

Idag 11:19
Migrationsverket. Arkivbild. Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminella som ska utvisas släpps av Migrationsverket

Flera av de som fått ett utvisningsbeslut och omhändertas av polis förs till Migrationsverkets förvar – men släpps sedan på grund av platsbrist. Det rapporterar Kvällsposten.
Migrationsverket har i dag 357 platser på förvaren i landet men enligt myndigheten behövs 420 platser i normalläge, samt ytterligare 120 beredskapsplatser.
– De som jobbar här känner en stor frustration speciellt när sådana som spärrats av andra länder släpps. Det finns en grund för varför man är spärrad, säger Leif Fransson, gränspolischefen i Malmö, till tidningen.
Regeringen presenterade på onsdagen åtgärder för att få personer med avvisningsbeslut att lämna Sverige. Bland annat vill inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) ge polisen ökade möjligheter till inspektion på arbetsplatser. Moderaterna vill däremot ha fler försvarsplatser.

Idag 06:52
Läs mer om Svenskt mottagande
42-åriga Johanna Möller i rättsalen. Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Kvinnans ord om mamman: ”Önskar att hon dog”

Den 42-åriga ”Arbogakvinnan” ska, enligt förundersökningen, sagt att hon ”önskar att det var hennes mamma som dog i stället för pappan”, skriver Expressen.
I de 7 000 sidor förundersökning som blev offentliga i samband med att Johanna Möller åtalades för mord och mordförsök på sina egna föräldrar framgår att hon kände sig utanför i familjen.
– I förrgår var sista gången som jag pratade med mina föräldrar. Min mamma ringer aldrig till mig utan det är bara pappa som hör av sig. Jag önskar att det var min mamma som dog i stället för min pappa, ska hon ha sagt till en förhörsledare skriver tidningen.

Idag 10:30
19-årige expojkvännen Mohammad Rajabi och 42-åriga Johanna Möller. TT

Polisen avlyssnade paret: ”Vi måste neka hela tiden”

Dagar innan Arbogaparet greps misstänkta för det så kallade sommarstugemordet inledde polisen ett omfattande spaningsarbete. Det rapporterar Aftonbladet som tagit del av förundersökningen mot 42-åriga Johanna Möller och 19-årige Mohammad Rajabi.
Paret avlyssnades av polisen i bostaden, bilen och i hotellrummet. Då sa Möller och Rajabi saker till varandra som kan vara av stort vikt i utredningen.
– Du vet att vi måste neka, neka. Aldrig. Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss, då kan vi dra utomlands, förstår du?, sa Möller när det före detta paret satt i en bil dagar innan de greps.
Expojkvännen har erkänt mordet och mordförsöket i sommarstugan förra sommaren, men Johanna Möller har hela tiden nekat till brott.

Idag 08:16
Johanna Möller som kallas för ”Arbogakvinnan” Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbogakvinnan: ”Skulle kunna vara yrkesmördare”

Den 42-åriga ”Arbogakvinnan” hade kunnat vara en yrkesmördare, uppger hon under en rättspsykiatrisk utredning. Det rapporterar Expressen.
Det var under en så kallad paragraf 7-undersökning som Johanna Möller svarar att hon kunde ha jobbat som yrkesmördare. När hon vid ett senare tillfälle konfronteras av förhörsledare ska hon ha sagt att hon bara drev med utredarna under den rättspsykiatriska undersökningen.
– Jag hade ett experiment, kan man säga, ska hon ha sagt till polismannen och poängterat att hon ville se ”om man tog det här på allvar”, enligt tidningen.
Johanna Möller har åtalats för mordet på sin ex-make sommaren 2015 och för mordet på sin pappa samt mordförsök på sin mamma.

Idag 06:21
Läs mer om Arbogafallet