Leo Varadkar och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Irland: ”USA- och Kanada-gräns ingen lösning för oss”

Gränsen mellan USA och Kanada är inget exempel för hur Storbritannien ska lösa gränsfrågan mellan Irland, som är ett självständigt land, och Nordirland, som är en del av Storbritannien, efter brexit. Det säger Irlands premiärminister Leo Varadkar på en presskonferens på måndagen, skriver Reuters.
Tidigare på måndagen sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att man tittar på olika alternativ för hur man ska lösa exempelvis tullar och gränskontroller mellan Irland och Nordirland efter att man lämnat EU. Ett av exemplen som May tog upp var just USA- och Kanada-gränsen.
– Det är definitivt inte en lösning som vi vill ha. Jag besökte den amerikanska gränsen i augusti och såg en bepansrad gräns med fysiska hinder, tullar och människor i uniform med vapen och hundar, säger Varadkar enligt nyhetsbyrån.

Läs mer

Toppnyheter

Arnaud Beltrame.  TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Polisens liv gick inte att rädda: ”Dog för sitt land”

Polismannen Arnaud Beltrame, som hyllats som en hjälte för sina insatser under terrordådet i södra Frankrike, har dött av sina skador, rapporterar AFP.
Beltrame erbjöd sig att byta plats med en kvinna som hölls som gisslan och sköts då av gärningsmannen. Dödsfallet bekräftas av Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb i ett inlägg på Twitter.
”Han dog för sitt land. Frankrike kommer aldrig glömma hans hjältemod”, skriver Collomb.
Beltrames insatser hyllades redan i går av Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land, sa Macron.

1 tim
ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Gisslandramat i Trèbes

Eiffeltornet släcktes för terroroffren i Frankrike

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för terrordådet i södra Frankrike, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France innan fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.
En gärningsman som sa sig tillhöra terrorgruppen IS dödade tre personer i en serie attacker i Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligare fem människor skadades i den senaste terrorattacken, det första större terrordådet i landet sedan i oktober i fjol.
– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, sade president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal, några timmar efter att dramat var över.
Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

2 tim
Polisen genomför en räd hos den misstänkte gärningsmannen. Jean-Paul Bonincontro / TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Kvinna som bodde med gisslantagare har gripits

En kvinna som bodde med mannen som dödade tre och tog flera gisslan i en stormarknad i franska Trèbes i dag har gripits, uppger franska åklagare. Kvinnan ska nu förhöras av landets anti-terrorpolis, skriver AFP.
26-årige Redouane Lakdim, som pekats ut som gärningsman, var enligt utredare Francois Molins känd av säkerhetstjänster för sina kopplingar till radikal islamism, skriver Reuters. Landets inrikesminister uppgav tidigare att han endast var känd av polis för småbrott.
Tre personer dödades i attackerna och 16 skadades, varav två har allvarliga skador.

Igår 19:59
Läs mer om Gisslandramat i Trèbes
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Vården anses viktigast – invandring backar i mätning

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna. Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.
– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.
Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

1 tim
Tomas Eneroth (S) och Karolina Skog (MP). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Måtte Kristerssons löften inte vinna framgång

Opinion Att porta dieselbilar i städerna är rätt och i linje med en internationell trend, skriver Expressens ledarredaktion. Tidningen konstaterar att Sverige inte lyckats minska utsläppen och skyller detta till stor del på den tidigare Alliansregeringen. Vidare skriver tidningen att det finns en bred majoritet för miljözoner, även om M ”plötsligt kampanjar stenhårt mot förslaget”.
”Måtte Ulf Kristerssons oansvariga löften om fortsatt smutsig stadsluft inte vinna framgång”, skriver tidningen.
Sydsvenskans ledarsida skriver att regeringens förslag bär MP:s signum och att partiet behöver sticka ut inför valet. Tidningen anser att S varit tydliga med att de gärna styr med stöd av C efter valet och att många MP-väljare gått till just C.
”I de grönas arbete för att vända den strömmen är miljözoner och flygskatt trots allt inte särskilt mycket att komma med”, avslutar tidningen.

Igår 17:54
Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna. TT
Valrörelsen

M-kritiken: Stefan Löfven sviker 1,3 miljoner bilägare

Regeringens förslag om nya miljözoner för bilar i städerna är ett straff för alla de som nyligen köpt en miljöbil, skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna i ett pressmeddelande. Hon menar att förslaget riskerar att kraftigt sänka andrahandvärdet på de bilar som kan bli förbjudna.
”Att på bara några års sikt göra 1,3 miljoner bilar närmast värdelösa är inte en ansvarsfull politik och ett stort svek”, skriver hon.
Centerpartiet tycker att det är bra att förslaget skapar förutsägbarhet men är kritiska mot att inte bilindustrin får vara med och betala.
– I stället lägger man kostnaden på konsumenter, säger Rickard Nordin (C) till Dagens Nyheter.
Även Sverigedemokraterna är kritiska mot förslaget.
”Förslaget handlar i grunden om att tillfredsställa Miljöpartiet som starkt avskyr bilen i alla avseenden”, skriver partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i ett pressmeddelande.

Igår 15:01
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.