Arkivbild.  altrendo images / Altrendo
It-skandalen Röjda uppgifterna

It-system som används i kommuner kan vara olagligt

Ett it-system som används i flera svenska kommuner kan bryta mot lagen, tror Göteborgs kommun som nu har stoppat implementeringen av systemet. Det rapporterar Sveriges Radio.
It-systemet Office 365 från Microsoft har en molntjänst för lagring av dokument och mejl. Det innebär att de ligger hos Microsoft och även kan kommas åt av personer som jobbar där, skriver ETC Göteborg.
Sarah Arlebrink, stadsjurist i Göteborg, säger till SR att risken att någon från Microsoft skulle gå in och snoka är liten men menar ändå att det är ett problem.
Microsoft säger att de jobbar med Göteborgs stad för att hitta en lösning.

Toppnyheter

Explosionen vid polishuset

Minister: Allvarligt angrepp mot rättsväsendet

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterar nu den explosion som skedde vid polishuset i Helsingborg i natt. På Twitter skriver ministern att sprängningen är ”ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället för aldrig backa undan för kriminellas våld”.
Även rikspolischef Dan Eliasson ser allvarligt på sprängningen.
– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom de är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt, säger han i ett pressmeddelande, enligt Expressen.
Stora delar av fastigheten är skadad. Polisen kommer att hålla en presskonferens på förmiddagen om händelsen men det rum i polishuset där presskonferenser brukar hållas är skadat.
Händelsen kommer troligtvis utredas som allmänfarlig ödeläggelse, enligt Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd
– Som tur är kom ingen till skada, men det är naturligtvis allvarligt att någon ger sig på rättsväsendet, säger hon till TT.
Ingen misstänkt har gripits.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polishusets entré i Helsingborg har sprängts

En kraftig explosion vid polishuset i Helsingborg sprängde sönder husets entré i natt.
– Hela entrén är bortsprängd. Rutorna är krossade och det är skador på själva dörrarna också, säger Lennart Linderos, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, till TT.
Även ett 30-tal fönster på huset mittemot krossades i den kraftiga explosionen. Det är än så länge oklart vad som har exploderat men platsen undersöks av bombtekniker.
– Det här är en extraordinär händelse och ett angrepp mot rättsväsendet, säger Anna Göransson, presstalesperson i polisregion Syd till Helsingborgs Dagblad.

2 tim
Läs mer om Explosionen vid polishuset
Muslimförtrycket i Burma

Rapport: Militären bakom systematisk attack

För första gången pekas specifika militära enheter ut för de grova brotten mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma. Amnesty skriver i en ny rapport att burmesiska säkerhetsstyrkor utsatt rohingyer för en utbredd systematisk attack som utgör brott mot mänskligheten.
Sedan 25 augusti när burmesiska säkerhetsstyrkor började bränna upp deras byar har mer än 580 000 rohingyer flytt till Bangladesh, skriver AP.
För att samla bevis har Amnesty gjort över 150 intervjuer och analyserat satellitbilder och ihopsamlade video- och bildbevis.

1 tim
Rohingyer som precis kommit fram till Bangladesh. Dar Yasin / TT / NTB Scanpix

Hon förlorade sina två söner: ”Såg dem drunkna”

Endast några kroppar har hittats sedan en flyktingbåt med 60–70 rohingyer sjönk utanför södra Bangladesh, de allra flesta ombord var kvinnor och barn. Sky News har träffat Moina, 25, som förlorade två av sina barn, 7 och 4 år gamla, den dagen.
Den unga kvinnan beskriver hur hon satt med sina två barn i knäet. När hon såg vågen komma försökte hon räcka över en av dem till sin man, men han försvann från dem.
– Jag försökte simma och hålla fast vid min sjuåriga son. Men han sa till mig att han inte kunde simma längre och jag var tvungen att släppa honom för att min yngre son svalde vatten, säger hon och berättar hur en andra våg skiljde dem åt.

Igår 14:40
Robin McDowell / TT / NTB Scanpix

FN: Över 500 000 rohingyer har flytt Burma

Omkring 582 000 rohingyer har tvingats på flykt sedan den burmesiska armén inledde en hårdför militärinsats i delstaten Rahkine, som ett svar på rebellattacker mot polisposteringar i slutet av augusti. Det uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Dessutom är upp till 15 000 rohingyer fortfarande fast vid gränsen till Bangladesh.
UNHCR uppmanar nu Bangladesh att skynda på de säkerhetskontroller som flyktingar måste gå igenom innan de kan ta sig vidare i landet.
– Vi är väldigt oroade över de humanitära förhållandena i Bangladesh, där tusentals nyanlända sitter fast vid gränsen, säger talespersonen Andrej Machecic.

Igår 14:17
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Nattklubb. TT
Uppropet mot sextrakasserier

Ny undersökning: 4 av 5 kvinnor har sextrakasserats

Nästan fyra av fem kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp, visar en ny opinionsundersökning som Demoskop har gjort för Expressen. Av de tillfrågade männen säger nära en tredjedel att de utsatts för övergrepp minst en gång
– Det är bara en minoritet av kvinnor som inte har blivit utsatta, och i allt väsentligt är det män som är förövare, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till tidningen.

2 tim
Linnéa Claeson. Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Behövs inte fler vittnesmål utan fler som lyssnar”

”En katastrof som drabbar nästa halva befolkningen dagligen”. Det säger handbollsproffset och jämställdhetsaktivisten Linnéa Claeson om den stora omfattningen av sexuella trakasserier som hundratusentals kvinnor nu vittnar om under hashtaggen #MeToo. I en intervju med SvD säger Claeson att hon förvånas över de män som reagerar med chock på kampanjen.
– Har man inte hört något förrän nu så är det för att man inte lyssnat, säger hon till tidningen.
Just männen har en nyckelroll menar hon, dels i problematiken men också i lösningen. Hon uppmanar fler att ta diskussionen, med exempelvis vänner, kollegor och söner.
– Det är det som kommer att ge den riktiga förändringen.

2 tim
Forssberg Foto: Christine Olsson

”Jag trodde jag hade rätt till andras kroppar”

Opinion Efter kvinnors vittnesmål under hashtaggen #MeToo skriver flera manliga debattörer om hur de utsatt kvinnor för trakasserier. Författaren Manne Forssberg skriver på sin blogg hur han i högstadiet tafsade på tjejer i sin omgivning.
”För varje kvinna som skriver me too, borde det finnas en man som berättar om övergrepp som han har gjort sig skyldig till”, skriver han.
ETC:s krönikör Kent Vilhelmsson skriver att han ”är en av männen som utsatt kvinnor”. Han berättar om hur han på högstadiet smygtittade in i tjejernas omklädningsrum och hur han som vuxen försökte tjata till sig sex i en relation:
”Kanske vore det mer klädsamt och respektfullt om du som är man också rannsakade dig själv och åtminstone gör ett försök att ta någon sorts ansvar för dina handlingar”, skriver han.

11 min
Läs mer om Uppropet mot sextrakasserier
Arkivbild. Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix
Kinas partikongress

Kinas Xi: Vi ska fortsätta öppna vår ekonomi

Kina kommer att sänka hindren för utländska investerare som vill ha tillgång till landets marknad och samtidigt utöka tillgången till servicesektorn. Det uppgav president Xi Jinping under öppningen av Kinas partikongress på onsdagen, rapporterar Reuters.
Kina kommer även att fördjupa den marknadsorienterade reformerna av ränte- och valutamarknaden och det finansiella systemet – samtidigt ska de statliga bolagens roll i ekonomin stärkas, skriver nyhetsbyrån.
Kinas ekonomi går nu från en period med snabb tillväxt till en period då den söker hög kvalitet uppgav Jinping, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

1 tim
Xi Jinping i förgrunden. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Stenhårde Xi framstår som vis statsman

Opinion Flera ledarsidor tar upp det kinesiska kommunistpartiets kongress, som inleds under onsdagen. I centrum står Xi Jinping. Han inleder nu sin andra femårsperiod som Kinas president och kommunistpartiets generalsekreterare. Sydsvenskan konstaterar att Kinas makt och inflytande växer:
”Bredvid vildhjärnan Donald Trump kan till och med en stenhård autokrat som Xi framstå som en vis statsman, en förnuftets röst, nästan som en trovärdig förespråkare för en politisk linje som borde vara USA:s”, skriver tidningen.
Dagens Nyheter konstaterar att personkulten av Xi blir allt tydligare och att Kina blivit mer auktoritärt under hans styre: ”Medan supermakten USA styrs av en oberäknelig populist, blir den kinesiska utmanaren en allt hårdare diktatur”.
Dagens Industris ledarskribent Frida Wallnor skriver att det efter kongressen borde finnas utrymme för Xi att genomföra ekonomiska reformer. Samtidigt är hon tveksam till om han vågar låta marknadskrafterna få större inflytande över den kinesiska ekonomin:
”Gör han inte det riskerar han inte bara världsekonomin. Han riskerar också sin egen ställning och landets globala ambitioner”, skriver Frida Wallnor.

1 tim
Läs mer om Kinas partikongress

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.