Östersundsspelarna hissar lagkaptenen Brwa Nouri efter 2-0-segern mot Zorja Luhansk. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

”Jag slutar aldrig förvånas över sagan Östersund”

”När de är som bäst kan de göra vad som helst”, skriver Sportbladets Simon Bank i en krönika. Han skriver om hur jämtarna skottat och plogar hela natten för att göra arenan spelbar och när det var klart: Gick det hela vägen. Nu vet ingen var denna saga slutar, skriver Bank.
SvD:s Anders Lindblad är inne på samma spår och skriver att han ”aldrig slutar imponeras av detta lag”. Han skriver att det var en bragd att ens ta sig till gruppspelet, men nu har de visat sina bästa stunder och tagit sig ännu längre.
Även Expressens Thomas Wilbacher skriver att ”det inte längre finns något som förvånar”.

Läs också

Toppnyheter

Trumps USA Skolskjutningen i Florida
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Överlevare lyfter Trumps koppling till NRA: ”Skäms!”

Elever som överlevde skjutningen på gymnasieskolan i Florida kritiserar USA:s president Donald Trump för hans kopplingar till vapenlobbygruppen NRA, skriver AFP. Eleverna har i kväll, svensk tid, samlats för att kampanja mot vapen.
– Till varje politiker som tar emot donationer från NRA, skäms! säger studenten Emma Gonzalez.
Hon lyfter att Donald Trump fick flera miljoner dollar i stöd av NRA för sin presidentkampanj. Uttalandet fick publiken att skandera: ”Skäms! Skäms!”

2 tim
Nikolas Cruz/sörjande personer efter skolskjutningen. TT
Skolskjutningen i Florida

Ryska botar stödjer inlägg som är vapenpositiva

Botar med kopplingar till Ryssland används för att gynna Twitterinlägg med vapenpositiva budskap efter skolskjutningen i Florida den 14 februari, uppger observatörer enligt CNN. Robotarna används för att så split bland amerikaner, skriver tv-kanalen.
Bland annat ska hashtags, ämnen och sajter relaterade till skjutningen ha retweetats av dessa robotar, enligt Hamilton 68 som är ett verktyg för att spåra ”rysk propaganda och desinformation på nätet”. CNN har inte kunnat verifiera resultaten.
Skolskytten Nikolas Cruz dödade 17 personer när han öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High School.

4 tim
Susan Stocker / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Florida

Nättroll lurade medierna om skyttens högerkoppling

Stora internationella medier och många svenska medier, däribland Omni, publicerade uppgifter om att den misstänkte skolskytten i Florida var medlem i en milisgrupp för vita nationalister.
Polisen har inte kunnat bekräfta kopplingen och nu framkommer det att uppgifterna troligen har sitt ursprung i rykten spridda av nättroll som koordinerat sig i kontakterna med journalister, skriver Politico som granskat fallet.
Även nationalistledaren som i intervjuer hävdade att 19-åriga Niklas Cruz var medlem i milisen säger sig ha blivit lurad.
Politico beskriver hur diskussionerna om att lura medierna sett ut i olika forum där många ur ultrahögern håller till. Bland annat finns ett inlägg på en nynazistisk sajt som redogör för hur flera personer hållit kontakt med reportrar på ABC News och koordinerat vad de skulle säga.
”Det här börjar sprida sig som en löpeld”, konstaterar en användare i det sociala nätverket Gab. ”Det behövs bara en enda artikel, sedan plockar alla upp storyn”, svarar en annan person i tråden.

Idag 09:33
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Dotter uppträder med låten ”Cry”. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

”Folket vill ha vad som helst, men inget intressant”

Det svenska folket föredrar vad som helst hellre än något intressant, skriver DN:s Hanna Fahl i en krönika om den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Kvinnor och ballader går inte hem, skriver hon, och lyfter exempel som Amanda Fondell 2013 och Loreen 2017. Och den regeln bevisades i kväll när tävlingens kanske bästa låt – Dotters ”Cry” – inte gick vidare, skriver Fahl.
”Tack Sverige, nästa år kan vi helt enkelt låta Samir & Viktor sjunga samtliga 28 bidrag, det blir enklare så.”
Programledaren David Lingrens sidekick Fab Freddie fortsätter att bli utsatt för elaka glåpord, men det är inte hans fel, skriver Expressens krönikör Anders Nunstedt. Han framhäver Fab Freddie som en råtalang som SVT – som är ansvarig – har gett skitmaterial.
”Det är som bekant omöjligt att tillverka guld av bajskorv.”

44 min
Martin Almgren/Jessica Andersson. TT
Melodifestivalen

Martin Almgren och Jessica Andersson till mellofinal

Martin Almgren med bidraget ”A Bitter Lullaby” och schlagerveteranen Jessica Andersson med låten ”Party Voice” tog sig in i folkets hjärtan och gick direkt till final efter den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Andersson är den första kvinnan att ta sig vidare till final i årets tävling.
Monho bjöd Malmöpubliken på utomlandskänsla med låten ”Cuba Libre” och tog sig vidare till andra chansen. Det gjorde även Mendez med sitt bidrag ”Everyday”.
Favorittippade Dotter med bidraget ”Cry” åkte ut redan i första gången. Det gjorde även Barbi Escobar med låten ”Stark”. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän som gjorde en comeback i Melodifestivalen med bidraget ”Min dröm” åkte ut i andra omgången.
Sedan tidigare är Benjamin Ingrosso, John Lundvik, Liamoo och Samir & Viktor klara för final. Klara för andra chansen är: Sigrid Bernson, Renaida, Mimi Wener och Margaret.

1 tim
Fab Freddie uppträder på Melodifestivalen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Fab Freddie hyllas av tittare för Beyoncé-medley

Programledaren David Lindgrens sidekick – Fab Freddie – tog över showen när han dansade loss till ett Beyoncé-medley. Tillsammans med två dansare framförde han bland annat ”Run the world (Girls) iklädd en glittrig tröja med texten ”FAB”.
Nu hyllas han på Twitter, skriver Nöjesbladet.
”Var kan man rösta på Fab-Freddie?” frågar en Twitteranvändare. ”4-åringen: Jag älskar Fab-Freddie. Han är rolig, han är skojig, han hittar på trassiga saker och är lite lustig ibland”, skriver en annan.
Expressens krönikör Anders Nunstedt skriver om hur Fab Freddie mötts av elaka glåpord under årets mello. Men det är inte hans fel, menar Nunstedt, utan det är SVT som gett honom ”skitmaterial att jobba med”.

1 tim
Läs mer om Melodifestivalen
Vinter-OS Övriga sporter
Mike Pence, inlägget som har väckt uppmärksamhet. Bernat Armangue / TT / NTB Scanpix
Vinter-OS Övriga sporter

OS-stjärnornas kindpuss: ”Vi är här och queer, vänj er”

Kindpussen väcker uppmärksamhet under OS. På Instagram lade freeskistjärnan Gus Kenworthy i förra veckan upp en bild där han kysser konståkaren Adam Rippon på kinden, med texten: ”Vi är här. Vi är queer. Vänj er vid det.”
Båda OS-stjärnorna kommer från USA och inlägget, som har gillats av över 180 000 personer, har blivit politiskt sprängstoff på hemmaplan. Det eftersom den amerikanska regeringens OS-delegation leds av vicepresidenten Mike Pence, vilket Kenworthy och Rippon har kritiserat då Pence har uttalat sig negativt om hbtq-personers rättigheter, skriver TT.
Idrottarna är USA:s två första öppet homosexuella vinterolympier och möttes för första gången i samband med invigningen i Pyeongchang. Då hade de hållit kontakt en tid inför tävlingarna.

5 min
Elise Christie kraschar i 1 500-metersloppet. TT
Vinter-OS Övriga sporter

Otursförföljd Christie till sjukhus efter svår krasch

Den brittiska shorttrackåkaren Elise Christie skadade sig och fick föras till sjukhus efter att ha kolliderat med kinesiskan Li Jinyu och kraschat i semifinalen av 1 500 meter, rapporterar BBC.
Christie har varit otursförföljd i olympiska sammanhang, skriver Yahoo Sports. Bland annat har hon tidigare utsatts för hatkampanjer och fått ta emot dödshot efter att ha dragit med sig andra åkare när hon kolliderat och fallit.
Enligt ett uttalande från den brittiska truppen visar röntgen att Christie inte fått några frakturer. Hennes pojkvän, den ungerske åkaren Shaolin Liu, säger att Christie fortfarande hoppas kunna tävla i 1 000-metersloppet på tisdag.

Idag 15:26
Yuzuru Hanyu PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Övriga sporter

Hanyu höll för trycket – tog andra raka OS-guldet

Efter succén i kortprogrammet var guldet hans att förlora. Yuzuru Hanyu höll dock ihop sitt fria program – och skrev in sig i de vinterolympiska historieböckerna.
Den japanske konståkaren Yuzuru Hanyu blev historisk som den förste manlige konståkare sedan amerikanen Dick Button (1952) att vinna två raka OS-guld.
Efter ett oerhört starkt kortprogram på 111,68 och en stor ledning så handlade det mer eller mindre bara om att hålla ihop det i friåkningen, skriver TT. Det gjorde han med 206,17 poäng, vilket gav totalt 317,85.
Sedan blev det en nervös väntan för den japanske stjärnan. Men när siste startande, landsmannen Shoma Uno, ramlade på sitt första hopp var Hanyus guld säkrat.

Idag 06:52
Läs mer om Övriga sporter
Lindhagsskrapan Wikipedia/CC BY-SA 3.0
Höghusolyckan på Kungsholmen

Fallskärmsförbund tar avstånd från basejumping

Den person som skadade sig efter ett hopp från Lindhagsskrapan på Kungsholmen i Stockholm i dag ska ha ägnat sig åt så kallad basejumping, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Extremsporten beskrivs ofta som mycket farlig och går ut på att utövare använder fallskärmsliknande utrustning när de hoppar från exempelvis byggnader eller klippor.
Peo Humla, ordförande i Svenska fallskärmsförbundet, säger att man tar avstånd från sporten.
– Det är ett väldigt snabbt utlösningsförfarande och marginalerna är så små att den minsta, minsta lilla fördröjning slutar i katastrof, säger han till tidningen.
Expressen skriver att läget är stabilt och inte livshotande för den man som skadats.

1 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höghusolyckan på Kungsholmen

Skärmhoppare skadad efter hopp från höghus

En man fördes under lördagen till sjukhus efter att ha hoppat från ett höghus på Kungsholmen i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen ska de ha ägnat sig åt så kallad basejumping.
– Det är två skärmhoppare som har hoppat. Den ena har landat lyckligt, den andre har ramlat ner och skadat sig. Han kommer föras med ambulans till sjukhus, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till Expressen.
Enligt Expressen är mannens tillstånd inte livshotande. Personerna har inte gjort sig skyldiga till något brott, enligt polisen.

Idag 12:06
Läs mer om Höghusolyckan på Kungsholmen
Vinter-OS Alpint
Henrik Harlaut. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

”Läskig” bana utmanar inför nattens slopestyle

Banan i Bokwang är svåråkt och lätt att göra misstag i men favorittippade Henrik Harlaut är på samma gång ödmjuk och kaxig inför nattens slopestyle, skriver TT.
– Den är lite läskig. Men om jag får till det finns det väldigt stora chanser, säger han.
Totalt tävlar fyra svenskar. Förutom Harlaut är det Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester som tävlar.
Herrarnas slopestylekval startar klockan 02.00 i natt och finalen körs klockan 05.15. För att gå vidare till finalen krävs det att svenskarna kommer bland de tolv bästa.

30 min
LUKE PHILLIPS / AFP
Vinter-OS Alpint

Tidernas största skräll: Trodde det var ett misstag

Snowboardåkaren Ester Ledecka stod för den största skrällen i den alpina historien när hon i natt vann OS-guld i damernas super-G.
Österrikes Anna Veith såg länge ut att försvara sitt guld från OS i Sotji, och hann gråta guldtårar och gratuleras av konkurrenterna i målfållan. Då kom Ledecka, med startnummer 26, och åkte in en hundradel före. Tjeckiskan trodde knappt sina ögon och väntade med att jubla.
– Jag trodde att det var ett misstag. Jag kollade på tavlan och trodde att de skulle lägga på några sekunder. Men inget hände och alla skrek, då tänkte jag "nu är det konstigt”, sa hon efter loppet.
Ledecka får nu ladda om till storslalomen i parallellsnowboard, som är hennes huvudgren. Tjeckiskan är regerande världsmästare i disciplinen och är redan historisk i och med att hon är den första som tävlat i alpint och snowboard i samma OS.

Idag 08:26
ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

15-åriga Burmansson slutade åtta i slopestyle

Emma Dahlström var bäst av alla i slopestylekvalet och gick enkelt till OS-final men slutade på elfte plats.
15-åriga Jennie-Lee Burmansson, Sveriges yngsta vinterolympier hittills, föll i ett av hoppen i sitt första kvalåk men lyckades nå finalen. Där slutade hon åtta.
– Jag landade ett åk och är helt okej med det. Men det gick inte som jag velat, säger Burmansson till Radiosporten.
Sarah Höfflin från Schweiz tog guldet, före landsmaninnan Mathilde Gremaud och Isabel Atkin, Storbritannien, på bronsplats.

Idag 05:39
Läs mer om Alpint
Valet 2018 Valrörelsen
Finansminister Magdalena Andersson (S) träffar poliser i Nacka/Alf Svensson. TT
Valet 2018 Valrörelsen

”Gör familjen viktigare än poliser och straff i valet”

Riksdagsvalets viktigaste fråga är barnen, skriver Alf Svensson, före detta partiledare för KD och EU-parlamentariker, på DN Debatt.
En återupprättad familjepolitik angriper orsakerna till problem som gängbildning och kriminalitet på ett sätt som fler poliser och hårdare straff inte gör, menar han.
Svensson pekar på tre nyckelfaktorer: ”En rejäl möjlighet för föräldrar att ge tid till sina barn, en auktorisation av familjepolitiken och en uttalad etisk värdeförankring”.

1 tim
Ulrica Schenström, arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Schenström: Väljarna trötta på politisk spelteori

Dödläget i den svenska opinionen kommer att hålla i sig om inte partierna ”snickrar på riktiga förslag” i stället för signalpolitik. Det säger moderaten Ulrica Schenström, före detta statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt, till SvD
Enligt Sifos februarimätning som presenterades i går har Alliansen ett marginellt övertag mot de rödgröna, även om Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.
Schenström säger till tidningen att hon inte vill spekulera i hur regeringsbildningen kommer att se ut, men menar att partierna måste se problem i samhället och finansiera förslag till lösningar.
– Väljarna tröttnar på politiken om det handlar om spelteorier.

6 tim
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

LO-chefen: Inte svårt att motivera vårt SD-motstånd

LO satsar 30 miljoner på att Socialdemokraterna ska vinna valet i september. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson frågades ut av Monica Saarinen i Ekots lördagsintervju om vad LO vill ha för pengarna.
– 30 miljoner låter som mycket, men det är småpotatis i sammanhanget, säger han.
Thorwaldsson får också frågor om hur allt fler medlemmar röstar på andra partier än S. Var femte LO-väljare röstar på SD och vart tionde på Moderaterna.
Det finns naturligtvis många som tycker att S-samarbetet är dåligt, konstaterar LO-chefen, men enligt honom är det inte svårt att motivera LO:s motstånd till SD. Bland annat anser han att partiet placerat sig mer högerut än Moderaterna när det kommer till frågor som arbetsrätt.
– Det är fler som tycker om samarbetet med S än som röstar på S, svarar han.
Saarinen påpekar sedan att Vänsterpartiets politik ligger närmre LO än Socialdemokraternas gör.
– Det kanske hade varit annorlunda om vi inte hade haft en sådan historia, svarar Thorwaldsson.

Idag 11:49
Läs mer om Valrörelsen
Skärmdumpar
Rysskontakterna

Annonserna som ryska troll ville att USA skulle se

Ryska konton köpte annonser på sociala medier i ämnen som kunde förstärka den politiska splittringen bland den amerikanska befolkningen. Bland annat försökte trollkontonen elda på allt från Black Lives Matter-debatten till invandringsdebatten.
Senatens underrättelsekommitté – som utreder kopplingar mellan Ryssland och presidentvalet 2016 – har offentliggjort ett flertal annonser på Facebook och Instagram som köpts av konton med rysskopplingar, skriver Politico.
En av annonserna som Politico lyfter kommer från kontot ”Army of Jesus” och uppmanade människor att välja ”en president med gudomliga moraliska principer” och kallade president Donald Trumps huvudmotståndare Hillary Clinton för ”satan”.

2 tim
HR McMaster. Sven Hoppe / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

McMaster: Åtalet visar att bevisen är ”otvetydiga”

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare HR McMaster säger att bevisen för att Ryssland blandade sig i presidentvalet 2016 är ”otvetydiga”, rapporterar CNN.
– Som ni ser med FBI-åtalet, är bevisen otvetydiga och tillgängliga för alla, medan dessa tidigare var svåra att tillräkna av ett par anledningar, säger McMaster vid en säkerhetskonferens i München dagen efter att den särskilde åklagaren Robert Mueller väckt åtal mot 13 ryssar för att ha försökt påverka valet.
Samtidigt förnekar Ryssland att det ska finnas några bevis bakom åtalen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån RIA enligt Reuters.

Idag 15:26
VASILY MAXIMOV / AFP
Trumps USA Rysskontakterna

Lavrov om anklagelserna mot ryssar: Bara struntprat

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar de färska anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, rapporterar AFP.
– Innan vi får se några fakta är allt bara struntprat, säger Lavrov vid den internationella säkerhetskonferensen som pågår i München.
Ryssland har gång på gång förnekat att det ska ha skett försök att påverka valet. I sitt utspel hänvisade Lavrov till att även USA:s vicepresident Michael Pence har ifrågasatt den amerikanska utredningen.

Idag 12:48
Läs mer om Rysskontakterna
Vinter-OS Längdskidor
Didrik Tönseth/Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund TT
Vinter-OS Längdskidor

Tönseth otippat namn i det norska laget: ”Chansning”

De norska herrarna ställer upp med Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo i söndagens stafett. Det avslöjades i dag. Beskedet innebär att Hans Christer Holund petas, vilket har väckt stor uppmärksamhet.
Överraskningen är Tönset som ännu inte har kört ett enda lopp på OS. Holund tog däremot brons på skiathlonen och slutade sexa på 15-kilometersloppet.
Birger Løfaldli skriver i en krönika i Aftenposten att valet är en chansning. Løfaldli tror att Tönset håller för pressen men skriver att fallet blir större för honom än det hade blivit för Holund om han hade fått den plats han så gärna önskat sig.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

2 tim
Jens Burman tränar, 3 februari. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Burman startar i stafetten: ”Är för hård mot sig själv”

I morgon kör de svenska längdherrarna stafett och OS-debutanten Jens Burman är först ut. Efter honom följer Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.
Burman är själv inte nöjd med sin form men förbundskapten Rikard Grip säger till DN att han ”är för hård mot sig själv”.
– Jens gjorde ett bra skiathlon och ett stabilt lopp på 15 kilometer fritt.
Norge är favoriter i morgondagens stafett men Rickardsson säger att han tror på ”goda medaljchanser”.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

3 tim
Anna Haag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Haag: ”Jag har inte ett skit med uttagningen att göra”

Uttagningen av Anna Haag till damernas stafett diskuterades och kritiserades redan på förhand. Bland annat antydde Hanna Falks tränare att förbundskapten Rikard Grip skulle ha något emot henne.
Haag pressades hårt på första sträckan och växlade 26 sekunder efter täten. Efter loppet var hon glad över silvret men besviken över att hon inte lyckades gå med, skriver Sportbladet.
– Men tränarna sa efteråt att jag hade gjort vad jag kunnat och då får man inte vara så hård mot sig själv, säger Haag till tidningen.
Själv har hon inte tagit del av nyheterna inför loppet. Hon säger att hon ”inte har ett skit” med uttagningen att göra och att hon tar chansen om hon får den.
– Får jag inte det får jag bita i det sura äpplet och ladda om.

5 tim
Läs mer om Längdskidor

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.