Vattnet är osannolikt turkost på ön Møn i Danmark. Alamy / Wikicommons
Drömstränder
Resa

Joniska havet – fast mitt i Danmark

Plötsligt dyker Joniska havet upp utan förvarning – mitt i Danmark. Det är nästan lite skrämmande. Den magiska ön Mön sydost om Själland är känd för sina fina badplatser och sitt smaragdgröna vatten, skriver Danmarkguiden.
Ön är täckt av bokskog men vid kusten stupar vita kalkstensklippor rakt ner mot halvmåneformade stränder. Branta trätrappor leder ner till kusten, som sedan i juni klassas som biosfärreservat, enligt National Geographic.
I Møns Klint på västkusten finns det gott om plats och lugn och ro för att läsa semesterboken. Glöm bara inte att titta upp lite då och då, vattnet är så klart att det sticker i ögonen.

Toppnyheter

Polisen på plats efter att en sprängladdning detonerat i Västra Frölunda / Viktor Melin, en av de dömda nazisterna. TT
Nazistdåden i Göteborg

Sänkta straff för nazister efter bombdåd i Göteborg

Två av de tre nazisterna med tidigare kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen får sänkt straff i hovrätten för bombdåden mot meningsmotståndare och flyktingboenden i Göteborg.
23-årige Viktor Melin och 51-årige Jimmy Jonasson frikänns nu för sprängdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda då en anställd blev livshotande skadad. Offret får därmed inte något skadestånd. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att bevisningen inte håller.
De båda männen döms dock för inblandning i attentatet mot Syndikalisternas lokal och attentatet mot ett annat flyktingboende, där bomben aldrig utlöstes. För de brotten skärper hovrätten straffen.
”Men eftersom de två män (23-åringen och 51-åringen) som dömdes i tingsrätten för allmänfarlig ödeläggelse vid ett av flyktingboendena nu frikänns i den delen, sätter hovrätten ned det sammanlagda fängelsestraffet för dem”, skriver rätten i ett pressmeddelande.
Viktor Melin får sänkt fängelsestraff från 8,5 år till 6,5 år och Jimmy Jonasson från 5 år till 2,5 år. Den tredje nazisten, en 20-åring, får skärpt fängelsestraff från 1,5 år till 1 år och tio månader.

1 tim
Det var stor polisnärvaro vid Göteborgs tingsrätt när rättegången startade mot tre män med nazistanknytning som står åtalade för allmänfarlig ödeläggelse. ANDERS YLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Viktigt att markera mot inhemsk extremism”

De tre män med tidigare kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som dömts i tingsrätten till fängelse för sprängdåd i Göteborg hade politiska motiv med att placera ut sprängladdningarna, enligt åklagaren Mats Ljungqvist. Han säger till TT att det är principiellt viktigt att de fälls.
– Det är oerhört viktigt att rätten markerar emot det som vi kallar inhemsk extremism, det vill säga brott i politiska syften, sade han till TT i samband med tingsrättsdomen.
I dag kommer hovrättens dom i fallet. Åklagaren vill se skärpta straff. De tre männen vill frias helt.

3 tim
Läs mer om Nazistdåden i Göteborg
Valaffisch för förbundskansler Angela Merkels CDU och liberala FDP. Fabrizio Bensch / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Tyskland

Storfavoriten Merkel kan behöva söka brett stöd

Med bara två dagar kvar till det tyska valet är förbundskansler Angela Merkels CDU favorit. Men för att få kunna behålla makten kan Merkel behöva söka stöd även utanför socialdemokratiska SPD, skriver Reuters.
Avgörande för Merkels framtid blir resultatet för en rad andra partier. Inte minst CDU:s bayerka systerparti CSU och det högerpopulistiska AfD.
En återkomst till förbundsdagen för Liberala Fridemokraterna (FDP) kan innebära att Merkel har ytterligare en potentiell regeringspartner. FDP hyllar framför allt ordning och reda i ekonomin och har uttalat tydlig skepsis mot planer på ett tätare Eurosamarbete.
Dessutom nämns De Gröna som ”kungamakare” om Merkels parti inte kan få majoritet tillsammans med sin tidigare regeringskollega FDP.

1 tim
Merkel under valmöte KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN

Merkel hotad inför valet – fick brev med rakblad

Spänningarna ökar inför söndagens parlamentsval i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel – och flera andra politiker – har de senaste dagarna tagit emot anonyma hotbrev som innehåller rakblad och vitt pulver, rapporterar AFP.
Totalt rör det sig om minst fem brev där texten är skriven på arabiska. Breven uppges innehålla en mängd stavfel och det är okänt om de skickats av islamister eller av högerextremister som vill kasta skilden på andra grupper.
De första analyserna av det vita pulvret visar att det troligen rör sig om ofarligt natriumvätekarbonat.

Igår 16:52
Merkelkritisk demonstration i staden fritzlar KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN

Oro för lågt valdeltagande – kan gynna AfD

En ny opinionsundersökning visar att 34 procent av de tyska väljare antingen inte har bestämt sig eller inte tänker rösta i söndagens val. Nu växer oron för att ett lågt valdeltagande ska gynna det högerpopulistiska partiet AfD. Därför har både förbundskansler Angela Merkel och SPD:s Martin Schultz uppmanat sina väljare att rösta.
– Rösta – och rösta på något av de partier som till 100 procent ställer sig bakom vår konstitution, säger Merkel till radiokanalen MDR.

Igår 17:11
Läs mer om Valet i Tyskland
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias kritiserade affärer

Telias tidigare vd Lars Nyberg åtalas för mutbrott

Tre tidigare Teliachefer åtalas för mutbrott i Uzbekistan, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten. En av åtalade är Telias förre vd Lars Nyberg, enligt TT. Även den förre vice-vd:n Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef åtalas.
Både Nyberg och Kivisaari nekar till brott.
Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyndigheten. Enligt uppgift till TT krävs Telia på 2,6 miljarder kronor, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan.
En pressträff kommer att hållas klockan 13 i dag.

2 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Experter: Största skandalen i Sveriges historia

Korruptionshärvan kring Telia Companys agerande i Uzbekistan har nu resulterat i miljardböter och ett åtal mot tre tidigare toppchefer i bolaget.
– Det här är troligen den största korruptionsskandalen i svensk historia, säger Louise Brown, styrelsemedlem vid Transparency International Sverige, till TT.
Hon menar att det är viktigt att de tre höga cheferna, bland dem tidigare vd:n Lars Nyberg, åtalas. Det ger en tydlig signal om att mutbrott får konsekvenser, menar Brown.
För Telias del kan fallet leda till stor skada för varumärket på lång sikt, menar Eva Ossiansson, immaterialrättsexpert på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
– Nu försöker de väl göra upp här och chefer har fått gå. Men människors uppfattning blir att ”ja,ja, man stuvar om lite och sedan är det samma sak ändå”, säger hon.

1 tim
Läs mer om Telias kritiserade affärer
It-skandalen Politiska effekterna
Fredrik Reinfeldt.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

Reinfeldt om anmälan: ”Har lämnat inrikespolitiken”

S-riksdagsledamoten Hans Hoff KU-anmäler förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M). Han anser att den förra borgerliga regeringen inte verkställde ett riksdagsbeslut om att informera Transportstyrelsen om säkerhetsrisker vid outsourcing.
Reinfeldt själv vill inte gå några händelser i förväg.
– Jag har lämnat svensk inrikespolitik och lägger mig inte i riksdagens arbete, säger Reinfeldt till Aftonbladet.
– Om konstitutionsutskottet väljer att göra någon form av granskning, får de bestämma formerna för det, fortsätter han.

3 tim
Morgan Johansson. Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN

Johansson lovar mer pengar till it-säkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får 40 miljoner kronor i anslag nästa år för att stärka samhällets motståndskraft mot IT-angrepp. Det är en fyrdubbling jämfört med årets anslag.
Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen. Han uppger att pengarna ska användas till att se till att alla myndigheter rapporterar in IT-attacker och till att ge stöd och hjälp till hur myndigheterna ska kunna skydda sig bättre.
– Det är för att upptäcka mer och hjälpa till att försöka åtgärda eventuella brister i IT-säkerheten, säger Johansson.

2 tim
Hans Hoff och Fredrik Reinfeldt.  Riksdagen och TT

S-ledamot: KU bör kalla Fredrik Reinfeldt till förhör

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) vill att konstitutionsutskottet kallar förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) till förhör om it-skandalen, rapporterar Aftonbladet.
– Den förra regeringen har brustit. Han är ytterst ansvarig, säger Hoff till tidningen.
Anledningen är att Hoff anser att den förra borgerliga regeringen inte verkställde ett riksdagsbeslut om att informera Transportstyrelsen om säkerhetsrisker vid outsourcing.
Han menar att it-haveriet med största sannolikhet inte hade inträffat om den dåvarande regeringen gjort sitt jobb och verkställt riksdagens beslut.

4 tim
Läs mer om It-skandalen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.