President Beji Caid Essebsi under mötet. FETHI BELAID / AFP
Våldet i Tunisien

Källa: Stödet till fattiga familjer ska ökas i Tunisien

Tunisiens president Beji Caid Essebsi mötte i dag politiska företrädare från de sekulära och islamistiska partier som utgör regeringskoalition i landet, skriver Reuters. Enligt källor ska man ha tagit beslut om att öka stödet till fattiga familjer.
Presidenten träffade också stora fackförbund och arbetsgivarorganisationer för att diskutera lösningar på de uppblossande oroligheterna.
Det nordafrikanska landet skakas av en protestvåg orsakad av fattigdom och arbetslöshet. Den utlöstes 7 januari när ett förslag om skattehöjningar blev känt, en nyhet som kom efter ett år av stigande priser.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps gränspolitik
 Ruth Bader Ginsburg, en av domarna i USA:s högsta domstol/demonstrationer mot inreseförbudet. TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Högsta domstolen sätter ner foten om inreseförbud

Högsta domstolen i USA kommer att pröva lagligheten i den senaste varianten av Donald Trumps inreseförbud, som riktar sig mot medborgare från sex i huvudsak muslimska länder. Det rapporterar AP. Länderna som omfattas är Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Tchad och Jemen.
Ett slutgiltigt beslut väntas sent i juni, skriver nyhetsbyrån.
I december gav domstolen grönt ljus för att låta inreseförbudet genomföras under tiden som prövningar i lägre instanser pågick. Ett slutligt besked från högsta domstolen kommer ha stor betydelse för synen på Trumps förmåga att driva igenom sin politik, skriver Washington Post.

2 tim
Donald Trump.  Keith Srakocic / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps gränspolitik

Journalister till attack mot ledare som försvarar Trump

Journalister och tidigare medarbetare på Pittsburgh Post-Gazette går till attack mot egna tidningen sedan ledarsidan publicerat en text som försvarar president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om ”shithole countries”. Enligt Politico ska texten ha varit beställd av tidningens ägare.
”Det är inte rasistiskt att säga att vårt land inte kan ta emot bara de sämsta människorna från de sämsta platserna och att vi vill ha några av de bästa människorna från de bästa platserna, varav många bebos av svarta”, skrev ledarsidan, som menade att debatten spårat ur.
The Newspaper Guild of Pittsburgh, som representerar 150 anställda på tidningen, skriver i ett öppet brev till den politiska redaktören att de är ”kollektivt förfärade och modfällda av den motbjudande texten.
”Vanligtvis uttrycker vi inte åsikter om ledarsidans innehåll, men det här stycket är så extraordinärt tanklöst och insmickrande i sitt omfamnande av rasistiska värderingar som lyfts av vår president, att vi känner oss moraliskt, journalistiskt och mänskligt tvungna att tala”, skriver de.

Idag 08:56
Donald Trump. TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Haitier i protest mot Trump: ”Vi är inget skitland”

Haitier demonstrerade utanför USA:s ambassad i Port-au-Prince på torsdagen för att protestera mot att den amerikanske presidenten Donald Trump ska ha kallat Haiti för ett av flera ”skithålsländer”.
– Vi är inget skitland. Vi är ett land som har skrivit historia för världen. Vi förtjänar inte det där, säger Clermont Berthony, en av demonstranterna.
Han tar som exempel att Haiti var först i världen med att avskaffa slaveri, när den karibiska önationen blev självständig från Frankrike 1804.
Trump ska under ett möte ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för ”shithole countries”, enligt flera personer som deltog. Presidenten har själv nekat till det.

Idag 05:16
Läs mer om Trumps gränspolitik
Började valrörelsen med förslaget om vinsttaket? Partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S). TT
Vinster i välfärden

Analyser: Vinsttaket död fråga – utom i valrörelsen

Även om förslaget om vinsttak i välfärden kommer att röstas ner i riksdagen är inte frågan död. Den har precis använts för att kickstarta valrörelsen där V-ledaren Jonas Sjöstedt hoppas locka väljare. Det skriver SvD Näringslivs Mikael Törnwall i en analys.
DN:s Johan Schück skriver att förslaget har små förutsättningar att gå igenom men desto större potential i valrörelsen. Han pekar på svårigheterna att genomföra vinsttaket. I praktiken skulle ett företag vid årets slut kunna upptäcka att verksamheten gått alltför bra och därmed ha skapat sin egen undergång, skriver Schück.
SVT:s Mats Knutson konstaterar att följetongen vinster i välfärden kommer att fortsätta i svensk politik. Han påminner om att vinstfrågan inte blev avgörande i förra valet och knappast blir det den här gången heller. I stället ska utspelet ses som regeringens tack till Sjöstedt som hjälpt statsminister Stefan Löfven överleva mandatperioden, menar Knutson.

1 tim
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Ledare: ”Låt det här bli valrörelsens stora fråga”

Opinion Det är bra att regeringen och Vänsterpartiet har enats om ett vinsttak inom skola och omsorg då vi behöver en valrörelse som handlar om hur skattepengar används, skriver Allehandas Susanne Sjöstedt i en ledare.
Hon skriver om hur allianspartierna rasar och att det måste ha utbrutit kaos på Svenskt Näringslivs kontor i dag, men att väljarna inte köper högerns budskap. ”Låt dem få känna av det i valrörelsen.”
Norrtelje tidnings Reidar Carlsson skriver i en ledare att i och med partiernas beslut startar en ”ny akt i denna tragedi”. Han menar att förslaget innebär att många privata välfärdsbolag kommer tvingas lägga ner och att det verkar som att S-MP-regeringen och V inte velat förstå kritiken mot Ilmar Reepalus förslag om vinster i välfärden.
”Det är inte seriöst. Det är pinsamt att svenska politiker kan bete sig på det här sättet.”

3 tim
Läs mer om Vinster i välfärden
Trumps USA USA:s skuldtak
TT
Trumps USA USA:s skuldtak

Schumer efter Trumpmöte: ”Framsteg men inte där än”

USA:s president Donald Trump har träffat Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, för samtal om hur en stängning av federala myndigheter ska undvikas. Efter mötet sa Schumer att ”flera oenigheter återstår” men att man gjort vissa ”framsteg”.
Förhandlingarna i kongressen har stått och trampat. Demokrater och republikaner kan inte enas om finansieringen av statskassan och vid midnatt löper tidsfristen för nuvarande budget ut. Flera stora amerikanska medier har publicerat nedräkningar till deadline på sina hemsidor.
Flera myndigheter som inte ses som oumbärliga kan tvingas att stänga redan i helgen om politikerna inte enas. När samma sak hände år 2013 tvingades som flest 850 000 statsanställda amerikaner att stanna hemma utan lön, skriver The Guardian.

1 tim
Nationalpark i Utah, amerikanska pass/kongresen TT
Trumps USA USA:s skuldtak

Förklaring: Det händer om USA:s myndigheter stänger

Om politikerna i den amerikanska kongressen inte kommer överens om finansieringen av statskassan kan stora delar av statsapparaten stängas ner. Flera medier sammanfattar vad det i praktiken kan innebära.
• Vid tidigare stängningar av federala myndigheter har nationalparker och museer stängts, men den här gången planerar man att hålla en del av dem öppna, sa Vita husets budgetchef Mick Mulvaney under fredagen.
• För vanliga medborgare kan det innebära att de inte kan få ut ett nytt pass, en vapenlicens eller federala bidrag av olika slag.
• Däremot kommer posten att delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.
• Militären, liksom tull och gränsbevakning, tillhör de delar som anses samhällsviktiga och som kommer fortsätta att vara i funktion – även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängningen.

1 tim
Chuck Schumer. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s skuldtak

Demokraterna anklagas för att hålla landet som gisslan

Republikaner och demokrater i kongressen beskyller varandra för det politiska dödläge som uppstått i USA. Om inte en uppgörelse om finansieringen av statskassan nås kan federala myndigheter som inte anses oumbärliga tvingas att stängas. Tidsgränsen för den nuvarande budgeten löper ut vid midnatt.
Chuck Schumer, demokratisk minoritetsledare i senaten, hävdade under fredagen att republikanerna ”inte pratar med oss”, skriver AP.
– De är totalt paralyserade och inkompetenta. Det finns ingen att förhandla med.
Den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell hävdade i sin avslutande argumentation i kongressen att demokraterna ”håller landet gisslan” för att få igenom sin migrationspolitik.

4 tim
Läs mer om USA:s skuldtak
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump talar till demonstranterna via videolänk. EVA HAMBACH / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Tackade abortmotståndare: ”Tusentals har fått födas”

”Det är fel. Det måste ändras.” Så sa USA:s president Donald Trump när han talade om abortlagarna i landet under fredagen – inför marscherande abortmotståndare.
– Tack vare er har tiotusentals amerikaner fötts och uppnått sin fulla, gudsgivna potential, sa presidenten via videolänk under den årliga ”March for Life”.
Demonstrationen hölls för 45:e året i rad och lockade tiotusentals deltagare till högsta domstolens trappa och området däromkring.
Under sitt första år på presidentposten har Trump skurit ner de statliga bidragen till organisationer som utför aborter och har strypt bistånd till grupper som arbetar med abort och sterilisering globalt. Presidenten har också lovat att tillsätta fler domare till högsta domstolen som vill riva upp den lag från 1973, kallad ”Roe versus Wade”, som i stort gjorde abort lagligt i USA.

2 tim
James Mattis. MICHAELA REHLE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Terrorism inte längre fokus för USA:s säkerhetspolitik

Terrorism kommer inte längre att stå överst på USA:s nationella säkerhetsstrategi. Det meddelade försvarsminister James Mattis i dag. I stället är det den tilltagande maktkampen med länder som Kina och Ryssland som står i centrum.
I talet där Mattis presenterade försvarsdepartementet Pentagons strategi sa ministern att länder som Kina och Ryssland försöker skapa en värld som ligger i linje med en auktoritär syn.

5 tim
 Tamika Mallory. TT
Trumps USA USA:s framtid

USA:s kvinnor i ny marsch: ”Vi är fortfarande arga”

Kvinnodemonstrationer hålls under helgen på hundratals platser i USA – ett år efter den jättelika kvinnomarschen i Washington DC då Donald Trump just hade svurit presidenteden. I år ligger fokus på minoriteter och väljarregistrering inför höstens val till kongressen.
Arrangemanget kallas ”Power to the polls” och fokuserar på att få kvinnor att registrera sig inför och rösta i kongressvalet – och att hjälpa fler kvinnor att bli valda. Tamika Mallory, en av kvinnomarschens grundare, säger till USA Today att årets fokus på kongressvalet går i linje med ambitionen att skapa verklig förändring.
– Power to the Polls är ett viktigt steg som ger oss möjlighet att jobba på gräsrotsnivå, säger hon och fortsätter:
– Människor är fortfarande mycket upprörda. Jag tror att vissa kanske är ännu mer upprörda i dag än de var förra året. Tänk efter, förra året hade Donald Trump inte ens varit president.

Idag 14:23
Läs mer om USA:s framtid
Familjen hittades död den 9 januari. TT
Döda familjen i Bjärred

Lärare först på plats vid villan – så levde familjen

En lärare till döttrarna var den första att knacka på dörren till huset i Bjärred efter morden. Det var oroväckande, men inte alarmerande beskriver läraren för Aftonbladet. Barnen hade den senaste tiden hemskolning efter beslut av rektor, föräldrar och kurator om att flickorna – på grund av sin medicinska bild – inte orkade med att vara på plats.
Däremot fick pappans chef oroskänslor när hans anställde inte dök upp på jobbet och ringde för att efterlysa hela familjen. Bara timmar senare hittades familjen – två vuxna och två döttrar – död.
Föräldrarna beskrivs båda som uppskattade och framgångsrika personer med lysande karriärer, skriver Kvällsposten. I ett gemensamt brev skrev föräldrarna att de valt att avsluta sina barns liv på grund av döttrarnas sjukdom, enligt polisen.

2 tim
Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda familjen i Bjärred

Forskare manar: Våga fråga föräldrar kring barnen

Att föräldrar dödar sina egna barn är extremt ovanligt och väldigt svårt att förhindra. Men personal inom sjukvård och socialtjänst måste våga tänka tanken och fråga, uppmanar Henrik Lysell som forskat kring riskfaktorerna.
”Hur tänker du då kring barnen?” kan vara en rimlig fråga att ställa av personal som jobbar med frågor om självmordstankar.
– Det är svårt, men alla har ändå någon slags möjlighet att göra någonting, säger han till TT.
Föräldrarna i den familj som hittades död var överens om beslutet att ta sina döttrars liv och sedan begå självmord, enligt ett avskedsbrev.

6 tim
Polisens tekniker på plats i Bjärred i december. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda familjen i Bjärred

Polisen: Brevet visar att de var överens om beslutet

Det avskedsbrev som hittades i samband med att två föräldrar och deras två döttrar hittades döda i sin villa i Bjärred visar enligt polisen att föräldrarna var överens om beslutet. Däremot vet polisen ännu inte om de gemensamt dödade barnen.
– Vi har inte fått besked, varken från rättsmedicin när det gäller obduktionerna eller från den tekniska undersökningen som vi har gjort, så vi har inte hela händelseförloppet klart för oss, säger Lina Isaksson Funke, presschef för polisen i region Syd, till TT.
– Det som avskedsbrevet visar är att de var överens om beslutet, men det andra kan vi inte svara på för det vet vi inte.

Idag 13:04
Läs mer om Döda familjen i Bjärred
Joe Lombardo Erik Verduzco / TT NYHETSBYRÅN
Masskjutningen i Las Vegas Dådet

Utredarna: ”Ett FBI-ärende som pågår mot en individ”

FBI har ”ett pågående ärende mot en individ av federalt intresse” i utredningen av masskjutningen i Las Vegas. Det säger polischefen Joe Lombardo på en pressträff utan att ytterligare precisera. Han säger samtidigt att gärningsmannen Stephen Paddock agerat ensam i dådet.
Paddocks flickvän Marilou Danley hamnade tidigt i utredningens blickfång men befann sig utomlands när attacken utfördes. Mot henne väntar inga rättsliga följder, enligt polischefen.
Skytten tog sitt liv efter att ha dödat 58 människor när han öppnade eld mot ett konsertområde från 32:e våningen på ett närliggande hotell.
Skjutningen inträffade i höstas och har beskrivits som den dödligaste i modern amerikansk historia.

1 tim
Stephen Paddock, arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
Masskjutningen i Las Vegas Dådet

Las Vegas-skytt tog bilder på möjliga attentatsplatser

Motivet bakom massmordet på konsertbesökare i Las Vegas i höstas är fortfarande ett mysterium. Det framgår av en preliminär rapport som offentliggörs i dag. I den slår utredarna fast att gärningsmannen Stephen Paddock agerat ensam när han öppnade eld från 32:e våningen av ett hotell och dödade 58 människor.
Polischefen Joe Lambardo säger på en pressträff att 851 människor skadades, varav 422 människor skottskadades.
Enligt Lombardo ska Paddock även ha utforskat flera möjliga attentatsmål och ha tagit bilder på platser där han övervägt att utföra attacker, skriver AP.

1 tim
Läs mer om Dådet
Polisen söker med hund utanför polisstationen. Ett föremål har exploderat på gården vid polisstationen i Rosengård i Malmö Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Anhållna försätts på fri fot – misstankar avskrivs

De två personer som varit anhållna misstänkta för explosionen vid polisstationen i Rosengård i Malmö har släppts, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Misstankarna mot de här två personerna är avskrivna men utredningen fortsätter, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.
Männen som suttit anhållna, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, greps strax efter sprängningen på onsdagskvällen. I nuläget finns ingen misstänkt.

5 tim
Avspärrningar runt polisstationen. Ett föremål exploderade på gården vid polisstationen i Rosengård i Malmö i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Analys: Attacker mot polis – exakt vad vi kan vänta

Explosionen vid polisstationen i Rosengård i Malmö är exakt vad vi kan förvänta oss när polisen ökar trycket mot kriminella, skriver Aftonbladets Johanna Bäckström Lerneby i en analys. Vi kommer att se fler attentat mot polisen, men precis som polischefen Stefan Sinteus säger visar det bara att polisen ”är på rätt spår”, skriver hon.
SvD:s Göran Eriksson skrev i går en analys med anledning av partiledardebatten och lyfte att Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) beskrev ett Sverige präglat av dödsskjutningar, gängkrig och handgranater. Debatten var ”den mest hårdkokta någonsin”, skriver Eriksson.

Igår 16:12
Stefan Löfven. Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid polisstationen

Löfven: Ännu ett bevis på att vi måste vara tuffare

Explosionen vid polisstationen i Rosengård i Malmö i går är ännu ett bevis på att det krävs tuffare tag mot de som ger sig på blåljuspersonal, enligt statsminister Stefan Löfven.
– Den här organiserade kriminaliteten och det här våldet och skjutningar och sprängningar måste bort. Sådana här flagranta övergrepp ska inte få hända, säger han till TT.
Sprängdådet, tror statsministern, kommer i takt med att polisen får framgångar och klämmer åt kriminella. Två män i 22-årsåldern har anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, båda är kända av polisen sedan tidigare.

Igår 15:35
Läs mer om Explosionen vid polisstationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.