Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
Fallet Assange

Källor: Arresteringsorder förbereds mot Assange

Amerikanska myndigheter håller på att förbereda en arresteringsorder mot Wikileaks-grundaren Julian Assange, rapporterar CNN med hänvisning till källor med insyn. Det amerikanska justitiedepartementet har utrett Assange sedan 2010, då Wikileaks publicerade känsliga uppgifter som läckts av visselblåsaren Chelsea Manning. USA:s starka skydd för yttrandefriheten har gjort att man bedömt chanserna att åtala Assange som små, men utredarna tror sig nu ha hittat en väg, skriver CNN.
Sedan 2012 befinner sig Assange på Ecuadors ambassad i London dit han flydde efter att Storbritannien beslutat att utlämna honom till Sverige med anledning av våldtäktsanklagelserna.

Toppnyheter

Lasse Kronér. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

Lasse Kronér anmäld för utnyttjande av praktikant

Programledaren Lasse Kronér har polisanmälts av en tidigare medarbetare på SVT:s ”Doobidoo”, rapporterar Expressen. Brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och SVT säger till tidningen att Kronér varnades för agerandet, som ska ha inträffat 2012.
– Jag har gått över en gräns och det ber jag naturligtvis om ursäkt för, och kan även be om ursäkt offentligt för, uppger Kronér själv i ett uttalande som Expressen fått från SVT.
Enligt kvinnan, som då var praktikant på programmet, skickade Kronér flera sms där han bland annat undrade om hon ville ha sex eller få nakenbilder på honom.
– Jag vill att alla ska veta den sanna bilden om den här personen, säger kvinnan till Expressen.
Kronér kallades till möte där han bad om ursäkt och fick en formell varning. Kvinnan jobbade kvar och senare inledde de båda en relation. Men enligt hennes version var relationen destruktiv, och hon kände sig tvingad till saker hon inte ville vara med om.

2 tim
SVT-husets entré i Stockholm.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT: Undersöker om vi borde ha agerat annorlunda

SVT kommer nu att titta närmare på hur man agerade 2012 i samband med att en praktikant anklagade programledaren Lasse Kronér för att ha skickat flera sms med sexuellt innehåll till henne. Det skriver Expressen.
– Vi kommer under dagen gå tillbaka till händelsen och se om vi på något sätt borde ha agerat annorlunda, säger SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till tidningen.
Lasse Kronér polisanmäldes under fredagen av den tidigare SVT-praktikanten för sexuellt utnyttjande. Anmälan gäller sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
SVT uppger för Expressen att Kronér fick en formell varning i samband med händelserna 2012. Kronér uppger för Expressen att han ska ha bett kvinnan om ursäkt för de sms han skickat, som han menade hade missförståtts. Han säger också att han är oskyldig till anklagelserna om sexuellt utnyttjande.

20 min
Katarina Wennstam. SVT och TT

”Pengar har vägt tyngre än kvinnornas berättelser”

Journalisten och författaren Katarina Wennstam, som skrivit mycket om övergrepp och sexuellt våld, kritiserar TV4 för att ha tagit för lätt på larm om sexuella övergrepp. Hon säger till SVT att ”höga tittarsiffror och stora annonsintäkter” har prioriterats framför kvinnornas berättelser.
Wennstam beskriver #MeToo-uppropet som ”fullkomligt unikt”.
– Förhoppningsvis är det vi ser nu lite av ett muller som börjar sätta igång ordentligt. Jag tror att det här kan få ordentliga effekter, säger hon i Aktuellt.
I går meddelade TV4 att kanalen plockar bort ”Äntligen hemma” från tablån efter flera anklagelser mot profilen Martin Timell om bland annat sexuella övergrepp.

2 tim
Läs mer om #MeToo | Uppropet
Jakob Forssmed.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s riksting

Jakob Forssmed vald – nu väntar personstrid

Under lördagsmorgonen valdes Jakob Forssmed enhälligt till förste vice ordförande för Kristdemokraterna på partiets riksting i Uppsala.
– Vi måste vara kraften som ser till att vården finns till för alla, säger han i ett tal från scenen.
Nu väntar en personstrid om vem som ska bli andre vice ordförande. Valberedningens förslag till omval av Emma Henriksson utmanas av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Båda sitter i dag i partiets verkställande utskott. Omröstningen är sluten och resultatet presenteras först i efetrmiddag.
– Den som är andre vice ordförande avgör inte vilken politik vi för, sa partiledaren Ebba Busch Thor i går på en fråga vad hon tycker om att Adaktusson utmanar.
Busch Thor fick tidigare i dag förnyat förtroende att leda partiet i ytterligare två år.

1 tim
Ebba Busch Thor.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: KDU behöver inte gå under med moderpartiet

Opinion Kristdemokraternas framtid engagerar ledarsidorna. Hallands Nyheter skriver att det är tveksamt om KD-ledaren Ebba Busch Thor har de mest trovärdiga lösningarna. Ledarsidan poängterar också att det knappt hörs något missnöje med henne – trots att partiet fortfarande ligger under riksdagsspärren.
”Frågan är om det var mödan värt att mer eller mindre tvinga bort Göran Hägglund”, undrar tidningen.
Smålandsposten är av en annan uppfattning och skriver att valet av Busch Thor var ”helt nödvändigt”, eftersom det markerade ett brott mot partiets ”anonymiserade mittenposition”.
Ledarsidan skriver också att det finns insikter i ungdomsförbundet KDU som moderpartiet borde dra nytta av. Och om KD inte gör det, så uppmanar tidningen KDU att gå fram med en egen lista i riskdagsvalet.
”Ett ungdomsförbund är inte skyldigt att gå under med sitt moderparti.”

11 min
Ebba Busch Thor på partiets riksting. TT

KD vill sätta in poliser för att hantera skolstöket

Kristdemokraterna vill satsa sex miljarder kronor de kommande tre åren på att vända utvecklingen i skolor som inte når godkända resultat. Av de pengarna ska 1,5 miljarder gå till särskilda poliser som ska hålla ordning i bråkiga skolor, skriver TT.
– Vi kan inte ha skolor där eleverna eller lärarna gett upp redan innan läsåret börjat, sa partiledaren Ebba Busch Thor när KD:s riksting inleddes på fredagen.
Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin kommenterar utspelet. ”Grunden till problemen i skolor i de mest utsatta områdena är bostadssegregationen. Den rår man inte på med polispatruller.”

Igår 16:29
Läs mer om KD:s riksting
Imam Zamam dagen efter  WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

Dagen efter attacken i Kabul: ”Luktar död överallt”

Stora delar av shiamoskén Imam Zamam i Afghanistans huvudstad Kabul är totalförstörd efter självmordsdådet som dödade minst 39 människor, skriver AFP.
– Fönstren är trasiga och det är blod och delar av människor överallt. Man känner lukten av blod och kött, säger Ibrahim som skyndade sig till platsen efter dådet och har varit kvar där sedan dess.
Han är uppgiven och berättar om hur han försökte hjälpa människor som var i panik. Han säger också till AFP att det dröjde nästan en timme innan polis och ambulans kom fram.
– Det här är barbari, vad är det här för islam? Att de till och med attackerar människor som ber, säger han.
IS säger sig ligga bakom självmordsattentatet. Även en sunnimoské utsattes för ett attentat i går, där minst 20 personer dödades.

1 tim
Illustrationsbild. NOORULLAH SHIRZADA / AFP

Attacker mot afghanska moskéer – över 70 döda

Minst 72 personer har dött efter två attentat i moskéer i Afghanistan i dag, skriver Ekot med hänvisning till Reuters.
I huvudstaden Kabul öppnade en attentatsman eld innan han utlöste en självmordsbomb på fredagskvällen afghansk tid. Attentatet inträffade i den shiamuslimska Imam-Zamam-moskén.
I centrala Afghanistan, i provinsen Ghor, utsattes en sunnimuslimsk moské för ett attentat. Polisen uppger att minst 20 personer dödades och att det verkar ha riktats mot en lokal ledare.

Igår 14:21
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Trumps USA Nya Fed-chefen
Trump har sagt att han överväger tre kandidater som ny Fed-chef: Fed-guvernören Jerome Powell, sittande Janet Yellen och Stanfordekonomen John Taylor. Arkivbilder. Wikimedia/TT
Trumps USA Nya Fed-chefen

Analyser: Räntorna stiger med rock’n’roll-kandidaten

Valet av ny Fed-chef kommer att avgöra ränteutvecklingen. Det är vad marknaden tror i alla fall, skriver Wall Street Journals Ben Eisen. Han hänvisar till Wells Fargos strateger som kommit fram till att styrräntan skulle öka kraftigt med ”rock’n’roll-kandidaten” John Taylor. Med Janet Yellen, det mest duvaktiga alternativet, skulle klyftan mellan långa och korta obligationsräntor öka och med Fed-guvernören Jerome Powell på posten skulle marknaden bara gäspa, skriver han.
Bloombergs Charles Lieberman konstaterar att John Taylor nyligen gjorde ett avsteg från sin egen strikta modell och sa att Fed bör ha utrymme för flexibilitet.
”Lite elakt kan man säga att Taylor vill äta kakan och ha den kvar”, skriver han.
Enligt DI:s Viktor Munkhammar är nästa Fed-chef bara en av pusselbitarna till centralbankens agerande framöver. När sju nya styrelsemedlemmar ska väljas och rösträtten i de regionala Fed-kontoren roteras pekar allt mot en mer hökaktig politik, skriver han.

18 min
Yellen under fredagens tal. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Yellen försvarar sin linje inför Trumps Fed-besked

Federal Reserves chef Janet Yellen försvarar den expansiva penningpolitiken som svar på finanskrisen, skriver flera medier.
– USA:s ekonomi är mycket starkare i dag än vad den hade varit utan de okonventionella penningpolitiska verktygen, sa hon i ett tal på National Economists Club i Washington i går rapporterar Bloomberg.
Med det duvaktiga uttalandet särskiljer hon sig mot de två mer hökaktiga kandidaterna till att få hennes post när Yellens mandat löper ut i februari, skriver Reuters.
I går bekräftade Trump att han överväger att ge jobbet till Yellen, nuvarande Fed-guvernören Jerome Powell eller Stanfordekonomen John Taylor.

19 min
Yellen. Carlos Barria / TT NYHETSBYRÅN

Insiders: Trumps Fedchef lär godkännas av senaten

USA:s senat kommer sannolikt att godkänna Donald Trumps val till nästa Fed-chef oavsett vem av de fem kandidaterna han väljer. Det skriver Bloomberg som har talat med lobbyister, rådgivare och analytiker.
Men det innebär inte att någon av de fem kandidaterna skulle kunna ta över posten friktionsfritt.
– De skulle alla ställas inför sina egna unika utmaningar, säger den republikanske senatorn Pat Toomey.
Bloomberg går igenom kandidaterna en för en och konstaterar bland annat att sittande Fed-chef Janet Yellen sannolikt är den som skulle ha svårast att få förtroende från de mer konservativa republikanerna.
Läs mer om de olika kandidaterna nedan.

Igår 17:15
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA USA:s framtid
Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Steve Bannon: ”Bush var en destruktiv president”

Donad Trumps förre chefsrådgivare Steve Bannon kallar George W. Buschs presidentskap för ”destruktivt”. Uttalandet kom i samband med ett tal som Bannon höll till republikaner i Kalifornien.
”Bush skämde ut sig” och ”visste inte vad han gjorde som president”, ska Bannon sagt i talet som han själv beskriver vara riktat mot republikanska etablissemanget, en egen ”politisk klass” som, enligt Bannon, utgör en fara för landet.
Ett dussintal demonstranter samlades på fredagskvällen och protesterade mot Bannon.

3 tim
MONIRUL BHUIYAN / AFP

”Hylla inte Bush – han har blod på sina händer”

George W Bush har fått beröm från flera håll efter sin markering mot rasism, lögner och trångsynthet – något som tolkats som en passning till Donald Trump. Men Bush förtjänar inga hyllningar, skriver Ross Barkan i en krönika i The Guardian.
Barkan skriver att Bush visserligen är mer vältalig och politiskt korrekt än Trump, men att han åstadkom betydligt mer skada än vad Trump gjort hittills. Han nämner särskilt Irakkriget, där hundratusentals civila dödades, och lagen Patriot act som inskränkte integriteten för de amerikanska medborgarna.
”Blodet på Bushs händer kommer aldrig torka. Under förespeglingen av att sprida demokrati så orsakade hans administration lidande till världen och ströp demokratiska friheter på hemmaplan”, skriver Barkan.
Salons Bob Cesca tycker att det är bra att Bush markerar mot Trump men tillägger att han och det republikanska partiet bär en skuld för att Trump kunde komma till makten.

Igår 15:19

Bush: Vit makt-rörelsen kränker USA:s värderingar

Ex-presidenten George W Bush kritiserar vad han ser som ett starkt polariserande politiskt klimat i dagens USA. Under ett tal på George W Bush Institute i New York fördömde han i dag uttryckligen vit makt-rörelsen.
– Trångsynthet och vit makt i all sin form kränker de amerikanska värdena.
Bushs tal kommer samma dag som den ökände högerextremisten Richard Spencer talar i Florida.
– Folk lider. De är arga. Och de är frustrerade. Vi måste höra och hjälpa dem, men vi kan inte önska bort globaliseringen, sa Bush enligt ABC News.

19 okt
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.