Arkivbild.  Patric Söderström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollsfusket

Källor: Minst sex elitspelare inblandade i matchfixning

Problemen med försök till matchfixning inom den svenska elitfotbollen är mer omfattande än man tidigare trott. Det menar SVT:s reporter Magnus Svenungsson, som för Uppdrag Gransknings räkning granskar fenomenet. Till SVT:s Aktuellt säger Svenungsson att allsvenska spelare kan komma hem från en fotbollsträning och möta en matchfixare som väntar på honom.
– Det är den verklighet de lever i.
Enligt uppgifter till SVT har sex allsvenska spelare på något sätt varit involverade i matchfixning vid något tillfälle. Fotbollsorganisationen UEFA menar att det finns ytterligare 43 spelare, främst från Superettan, som misstänks för samma sak.

Läs även

Toppnyheter

Flicka på sjukhus i östra Ghouta på onsdagen. AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

Analyser: Maktvakuum efter IS kan förlänga kriget

Den ursprungliga konflikten i Syrien – mellan regimen och dess kritiker – känns nästan irrelevant idag, skriver BBC:s Sebastian Usher i en analys. I stället har Syrienkriget gått över till en rad ”minikrig” där de olika aktörerna försvarar sina egna intressen. Ryssland och Iran har allra mest investerat – både ekonomiskt, politiskt och militärt – men även USA, Turkiet och Israel spelar nyckelroller.
Kampen mot terrorgruppen IS gjorde faktiskt att de olika aktörerna – ”till och med regimen” – tillfälligt kunde göra gemensam sak, skriver Usher. Men när IS nu drivits bort från många av sina nyckelfästen riskerar den ökade internationella närvaron snarare att förlänga eller till och med förvärra konflikten, menar han.
SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg är inne på samma spår när han förklarar situationen i Syrien i en intervju med Morgonstudion:
– Det är ett slags maktvakuum som uppstått efter att man med gemensamma krafter besegrade IS.

34 min
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.  JEWEL SAMAD / AFP
Syrienkriget

Ryssland redo att överväga förslag till vapenvila

Sverige förhandlar in i det sista med länderna i FN:s säkerhetsråd om en vapenvila i Syrien och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger nu att landet är redo att överväga resolutionen. Omröstningen i New York väntas vid 18 i kväll, svensk tid, erfar TT.
– Det vilar ett mycket tungt ansvar på Ryssland att gå med på förslaget, då det handlar om humanitär hjälp, säger en tjänsteman på UD som inte vill framträda med namn.
Sverige och Kuwait lade sent i går kväll fram förslaget om en 30 dagars vapenvila i Syrien. Förslaget har bland annat fått stöd av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.
– Givet historien i frågan om Syrien vet vi att det är oerhört låsta positioner, men det är viktigt att opinionsbilda för att öka trycket på dem som håller Assadregimen om ryggen, och jag tror att det syftet uppnås oavsett om det läggs in ett veto eller inte, säger tjänstemannen.
Enligt FN har minst 346 civila dödats i östra Ghouta sedan regeringsstödda styrkor trappade upp offensiven den 4 februari, skriver Reuters. Ryssland har begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta. Landet har tidigare sagt att förslaget om vapenvila är orealistiskt.

4 tim
En man bär en skadad pojke i staden Hamouriyeh i östra Ghouta.  Bassam Khabieh / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Minst 13 döda i nya attacker mot östra Ghouta

Minst 13 personer har dött i nya attacker mot östra Ghouta i Syrien under torsdagen. Det rapporterar AFP med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Tre av dödsoffren i staden Douma uppges vara barn.
– Robotattackerna har inte upphört under morgonen. Runt 200 markrobotar slog ner endast i Douma, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.
Den totala siffran på antalet civila som dött sedan i söndags är nu uppe i 335.

Idag 08:56
Läs mer om Syrienkriget
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström anmäld till KU för försvunnet dokument

Utrikesminister Margot Wallström (S) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att dokument rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd har försvunnit. Anmälan har gjorts av Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Jonas Jacobsson Gjörtler, rapporterar DN.
– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering, säger han till tidningen.
UD har tidigare hävdat att de aldrig tagit emot den 44 sidor långa utvärderingen, utan enbart 13 sidor som består av slutsatser. Men i går meddelade myndigheten att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten inom kort.

33 min
Utrikesdepartementet Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

UD presenterar ”försvunna” rapporten om FN-kampanj

UD kommer att redovisa det arbetsmaterial på runt 40 sidor som togs fram i samband med utvärderingen om den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd, skriver Svenska Dagbladet.
Tidigare har bara 13 sidor med utredningens slutatser presenterats. Departementsrådet Efraim Gomez vid UD:s enhet för FN-politik, som var den som tog emot utredningen, har sagt till DN att några andra handlingar över huvud taget inte finns. Detta har emellertid ifrågasatts av utvärderingens författare, Anders Lidén.
UD meddelar också att de kommer att hålla en närmare redovisning av materialet för utrikesutskottets ledamöter.
Regeringen har tidigare kritiserats för att inte vara transparant med vilka metoder som användes för att nå platsen i FN:s säkerhetsråd.

Igår 08:26
Läs mer om Sverige i FN:s säkerhetsråd
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

”Vi är ett av få länder som saknat regelverk”

Politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt, anser regeringen som föreslår nya karensregler för ministrar och statssekreterare som går till ett nytt jobb utanför staten.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade lagrådsremissen på en pressträff i dag.
– Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv, sa han.
Lagförslaget omfattar inte politiker eller höga tjänstemän i kommuner och landsting. Ardalan Shekarabi uppmanar landsting och kommuner att själva ta tag i frågan.
– Det finns definitivt behov att titta närmare på hur det ser ut i kommuner och landsting. Det är dock mycket mer komplicerat att nationellt fatta sådana beslut, säger han.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år, vilket gör att ministrar och statssekreterare i den nuvarande regeringen omfattas om de får ett nytt jobb utanför staten.

2 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

Toppolitiker som byter jobb kan sättas i karantän

Ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter jobb ska kunna sättas i karantän i upp till ett år. Det väntas regeringen föreslå, enligt uppgifter till Ekot.
De senaste åren har flera fall där toppolitiker hoppat av och istället gått över till näringslivet väckt debatt. Flera andra länder har redan regler mot detta.
Enligt förslaget ska politiker bli skyldiga att meddela sina kommande uppdrag till en särskild nämnd som sedan fattar beslut om karantän om det finns intressekonflikter.

Idag 04:53
Läs mer om Debatten om karenstid
Valet 2018 Valrörelsen
Kent Ekeroth. Arkivbild. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Klart: Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth kommer inte att finnas med på valbar plats på Sverigedemokraternas riksdagslista inför valet, skriver Aftonbladet.
– Valberedningen är enig i den här frågan, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, till tidningen.
Enligt Rosenberg har samtliga partidistrikt kommit in med nomineringar till partiets riksdagslista till höstens val, men inget av distrikten har föreslagit Kent Ekeroth.

2 tim
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm vid pressträffen i riksdagen. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Skola och integration ska locka liberala väljare

Skola och integration är frågorna som ska locka väljare till Liberalerna i höstens val.
– Skolan är Liberalernas dna. Vi måste återupprätta kunskapsskolan, säger partisekreterare Maria Arnholm till TT vid en pressträff i riksdagen.
Partiet vill ha fler lärarledda lektionstimmar, tioårig grundskolan och extra skolgång för nyanlända. Dessutom fortsätter partiet att driva frågan om tidigare betyg.
Integrationspolitiskt vill partiet införa statligt reglerade inträdesjobb med lägre lön för nyanlända.

5 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Debatt: SD:s förslag leder till ökad arbetslöshet

Opinion Sverigedemokraternas driver arbetsmarknadspolitiska förslag som försämrar löntagarnas villkor och förutsättningar. Det skriver Daniel Färm, chef och Maja Stilling, utredare på Tankesmedjan Tiden på DN Debatt.
Tankesmedjan är en förening där Socialdemokraterna, LO och ABF är medlemmar.
Debattörerna menar att partiets politik skulle bidra till att försvaga fackföreningar, den svenska modellen och minska jämlikheten och tryggheten på arbetsmarknaden.
Enligt skribenterna leder partiets politik till ökad arbetslöshet. Debattörerna listar sex punkter på vilka Sverigedemokraternas politiska förslag skulle försämra arbetsmarknaden. Exempel som listas är att det skulle bli lättare att sparka, att fackföreningarna skulle försvagas och att lönerna skulle bli lägre och sättas av politiker.

Idag 07:22
Läs mer om Valrörelsen
Vinter-OS Skidskytte
Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

OS-silver till Sverige efter Öbergs skottbragd

Sverige tog silver i damernas skidskyttestafett i OS i Pyeongchang. Vitryssland tog guld och Frankrike tog brons.
Till en början låg svenska skidskyttedamerna långt bakom täten men sedan klev Anna Magnusson in och framförallt Hanna Öberg. När Öberg tog över låg Sverige på åttonde plats men hon sköt felfritt i den andra skjutningen och vann många viktiga sekunder.
Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg utgjorde silverkvartetten, samma lag som blev trea i stafetten i OS-genrepet i Ruhpolding.

4 tim
Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Öberg om silvret: ”Kände att allt är möjligt”

22-åriga Hanna Öberg lyckades ta Sverige från åttonde till andra plats när hon i dag tog hand om Sveriges sista sträcka i skidskyttestafetten.
– Jag kände bara att allt är möjligt, säger hon om sin magnifika avslutning och fortsätter:
– Så kul för mig som redan har en medalj att få dela den här upplevelsen på riktigt med de här tjejerna som gjort ett minst lika bra jobb, sade Öberg till Kanal 5.

3 tim
Hanna Öberg  Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

”Öberg tog Sverige från ingenstans till andraplats”

Mona Brorsson vill bara åka hem och Linn Persson ber om ursäkt för att ha bommat i skyttestafetten. Men en halvtimme senare vänder allt, skriver Aftonbladets krönikör Patrik Brenning.
Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg ”bildar en tv-puckshög i målfållan för att fira ett sensationellt svenskt OS-silver i skidskyttestafett”, skriver han och tillägger att delad glädje är dubbel glädje: ”delat silver är till och med guld värt.”
Expressens Anna Friberg skriver att hon knappt visste vem Hanna Öberg var innan OS men efter två ”osannolika veckor och två lika makalösa medaljer glömmer jag dig aldrig”.
DN:s Johan Esk skriver att Öberg lyckades vända ett omöjligt läge. Från ”ingenstans” lyckades hon får Sverige att komma på andraplats.

2 tim
Läs mer om Skidskytte
Ulla Hamilton.  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Friskolesvaret: Vi kommer, kommer du till oss?

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har kallat Friskolornas Riksförbund till ett möte om vad hon ser som orättvis betygssättning. Nu har Friskolornas Riksförbund svarat med att bjuda in ministern till sig, skriver TT.
”Vi kommer – kommer du till oss?” skriver förbundets vd Ulla Hamilton i ett pressmeddelande, utformat som ett brev till ministern. Hon fortsätter: ”Vi har noterat att du vid dina många skolbesök runt om i landet undviker friskolor”.
Bakgrunden är en rapport från Skolverket som visar att elever från fristående gymnasieskolor har något bättre betygssnitt än elever från kommunala skolor. Trots detta presterar eleverna från friskolorna sämre än eleverna från kommunala skolor under sitt första år på högskola.

1 tim
Gymnasieminister Anna Ekström (S).  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Ekström kallar till möte: ”Helt oacceptabelt”

Gymnasieminister Anna Ekström (S) kallar till sig Friskolornas riksförbund efter en rapport som visar att friskoleelever i snitt har högre gymnasiebetyg än kommunala elever – men ändå presterar sämre på högskolor.
– Om det blir lättare att komma in på högskolan från vissa skolor, trots att betygen inte speglar deras kunskaper, så är det helt oacceptabelt, säger Ekström till Aftonbladet.
Hon ska även bjuda in Skolverket och Skolinspektionen att delta på mötet.
I rapporten från Skolverket granskades resultat från drygt 14 000 elever som gick ut gymnasiet 2014 och sedan började på högskolan. I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent.

Igår 19:32
Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Betygsdebatten

Friskoleelever presterar sämre trots högre betyg

Friskoleelever har högre betyg i gymnasiet men presterar sämre på högskolan än elever från kommunala skolor. Det visar en ny rapport från Skolverket, skriver Aftonbladet.
Skolverket har granskat resultat från drygt 14 000 elever som under 2014 gick ut gymnasiet och började på högskolan.
I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent. Skillnaderna syns oavsett vilket gymnasieprogram studenterna kommer ifrån eller på vilken betygsnivå de befinner sig, skriver Skolverket i sitt pressmeddelande.

Igår 19:31
Läs mer om Betygsdebatten
Vinter-OS Curling
PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin: ”Kan inte bli ett fiasko – ska spela avslappnat”

Det var en ”klinisk insats” från Sverige i curlingsemifinalen mot Schweiz, säger skippern Niklas Edin. Sverige vann med 9–2 efter att Schweiz gav upp i den åttonde omgången.
Det är för första gången herrsidan är i OS-final i curling sedan år 1924. Hur det än går i finalen har Sverige garanterat en medalj och därför finns det ingen risk för ”ett fiasko” längre, menar Edin.
– Nu kan vi spela avslappnat i finalen, säger han.

2 tim
John Shuster skipper i amerikanska laget  PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Nästan utslagna i gruppspel – möter Sverige i final

USA möter Sverige i OS-finalen i curling på lördag, trots att amerikanska lag Shuster höll på att åka ut i gruppspelen.
Efter förluster mot Sverige, Norge och Japan hade USA 2–4 i gruppspel och var bara en förlust från att bli utslagna. Då vände det för amerikanska laget och de lyckades segra tre matcher i rad.
– Det är en jätteskräll. Jag trodde inte ens att de skulle vara i slutspel, säger Niklas Edin om konkurrenterna.
På lördag hoppas Edin på en stark inledning, något han tror skulle kunna sänka det amerikanska laget.
– De är amerikaner så de kommer ha jättebra självförtroende och vara supertaggade fram tills vi tar en rejäl ledning, säger han.

1 tim
Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Lag Edin klart för OS-final efter seger mot Schweiz

Sverige är i OS-final i curling första gången på herrsidan sedan år 1924, efter 9–3 i semifinalen mot Schweiz.
Trots att Sverige föll tungt mot Schweiz i mästerskapets gruppspel blev det en lätt match för Sveriges del.
Lag Edin tog tidigt ledningen med både 2–0 och senare 6–1 och gjorde det svårt för schweiziska lag Schwarz att komma ikapp.
Efter åtta omgångar bröt Schweiz och lag Edin säkrade finalplatsen i curlingen.
Sverige är i OS-final i curling första gången på herrsidan sedan år 1924.

3 tim
Läs mer om Curling
Alpint
FABRICE COFFRINI / AFP
Vinter-OS Alpint

Myhrer: ”Jag trodde nog inte att det skulle räcka”

Kampen om guldet stod mellan André Myhrer och Norges Henrik Kristoffersen. När norrmannen gick ut som siste åkare var Myhrer i guldposition. Men en uråkning av Kristoffersen gjorde att svensken kunna jubla nere i målfållan.
Myhrers prestation i andra åket var inte helt stabil. För egen del kände han att det behövdes något extra i avslutet för att vara med i kampen om guldet.
– Ska det bli något nu så måste jag lägga på ett kol. Jag trodde nog inte att det skulle räcka om Henrik (Kristoffersen) hade kommit ner, säger guldmedaljören till Kanal 5.

Idag 06:19
André Myhrer och Anja Pärson TT
Vinter-OS Alpint

Anja Pärson i glädjetårar: ”Det är hur stort som helst”

OS-medaljören Anja Pärson hyllar André Myhrers guldinsats i herrarnas OS- slalom.
– Det är hur stort som helst. Att han får kröna sin karriär med ett OS-guld här. Han är väl värd det, säger en rörd Pärson i Kanal 5:s sändning.
Myhrers guld är en rejäl revansch. Redan 2006 i Turin var Myhrer fyra, under OS i Vancouver 2010 tog han hem ett brons och i Sotji år 2014 hade han medalj på gång men åkte ur i andra åket.
Pärson, med ett guld från just Turin, lyfter fram Myhrers avslut i sista åket i hans sista OS.
– Jag var orolig där på mitten där han började lätta lite och inte satte tekniken helt hundra. Men han har ju den där tekniken på slutet som är så otroligt viktig.

Idag 07:18
Läs mer om Alpint

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.