Arkivbild: USA:s president Donald Trump mötte Kinas motsvarighet Xi Jinping under G20-mötet i Hamburg tidigare i somras.  TT
Trumps USA USA vs Kina

Källor: Trump inleder Kina-utredning efter helgen

Donald Trump kommer att sjösätta en utredning av kinesiska stölder av immateriella rättigheter på måndag, uppger en källa för Politico. Vita huset väntades redan tidigare inleda en utredning men man sköt upp åtgärden i hopp om att få Kinas stöd mot Nordkorea.
Även om Kina stödde FN-sanktionerna mot Kim Jong-Uns regim nyligen är det oklart om Trump anser att landet gjort tillräckligt, skriver Reuters.
– Vi förlorar hundratals miljarder dollar per år på handeln med Kina. De vet hur jag känner, sa Trump till reportrar i veckan.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Massi Fritz slår tillbaka: Grovt felaktiga anklagelser

Elisabeth Massi Fritz har anklagats för att trakassera sina anställda och uppmana dem till att överdebitera. Nu svarar advokaten på kritiken, som framkommit i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad, säger Massi Fritz till Aftonbladet.
Tidigare i dag meddelade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att man beslutat att inleda ett disciplinärende mot Massi Fritz.
I en kommentar till Dagens Nyheter skriver Massi Fritz att hon välkomnar och kommer delta fullt ut i utredningen mot henne.

1 tim
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ärende mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende mot advokaten Elisabeth Massi Fritz, med anledning av de anklagelser som kommit fram i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– Det är allvarliga anklagelser och de måste givetvis bemötas, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Tidningen har pratat med 16 jurister som tidigare arbetat på Massi Fritz advokatbyrå. De har vittnat om att de blivit dåligt behandlade – och i dag framkom uppgifter om att tolv av dem uppmanats att överdebitera. Det har lett till bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, skriver Aftonbladet.
Ramberg säger att hon efter dagens uppgifter beslutat att inleda ett disciplinärende. Om advokaten anses ha brutit mot ”god advokatsed” skickas ärendet vidare till Advokatsamfundets styrelse, som i sin tur beslutar om det ska tas vidare till disciplinnämnden.

4 tim
Elisbeth Massi Fritz Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Anställda hos Massi Fritz: Uppmanades debitera mer

Tidigare anställda hos advokaten Elisabeth Massi Fritz berättar nu om orimliga krav på debitering, att de uppmanats att ta mer betalt och att de fått bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, enligt streamingtjänsten Viafrees och Aftonbladets granskande tv-program 200 sekunder.
Av de tidigare 16 anställda som 200 sekunder har pratat med uppger 12 att de har blivit uppmanade att ta mer betalt.
– När jag arbetade där handlade det mer om pengarna man drog in än om arbetet och klienterna, säger advokaten Anna Wahlström som tidigare arbetat hos Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz ville att redaktionen skulle skicka tv-inslaget till henne innan publicering. 200 sekunders programledare Robert Aschberg ska ha erbjudit sig att komma och visa inslaget men Massi Fritz ska sedan inte ha svarat.

Idag 07:01
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
It-skandalen Röjda uppgifterna
Arkivbilder.  TT
It-skandalen Röjda uppgifterna

Sex myndigheter kände till risker – ingen satte stopp

Sex myndigheter kände till säkerhetsbristerna inför att Transportstyrelsen skulle lägga ut sin it-drift till datajätten IBM – ändå stoppades den inte. Det framgår i den statliga utredning som presenterades i dag, rapporterar DN.
De myndigheter som på olika sätt informerades om riskerna var: Transportstyrelsen, Säkerhetspolisen, Trafikverket, Regeringskansliet, Polismyndigheten och Försvarsmakten.
– Vi har fått intrycket av att myndigheterna runt Transportstyrelsen i viss utsträckning har tänkt så här: ”Det här är vårt ansvar och det där är Transportstyrelsens ansvar”, säger utredaren Thomas Bull till DN.
På presskonferensen tidigare i dag sa Bull att det inte går att säga vilken skada händelserna på Transportstyrelsen medfört.
– Det är oerhört svårt men det finns ju en förtroendeskada för svenska myndigheter när en myndighet hanterar känslig information på ett felaktigt sätt.

1 tim
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Eneroth: Säkerhetsklassad information får inte röjas

Tidspressen var hård och Transportstyrelsen visste inte vilken typ av känslig information man hade och hur sådan ska hanteras, konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport om it-skandalen på myndigheten.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tagit emot utredningen.
– Det här är en viktig granskning som genomförts och det finns erfarenheter att dra inte bara för Transportstyrelsen utan även för andra myndigheter, säger han till TT.
Utredaren lämnade också rekommendationer för framtiden: En säkerhetsorganisation på en myndighet måste vara mer samlad och bättre förberedd – och oklarheterna i ansvarsfrågan mellan styrelsen och generaldirektören bör redas ut.
– För regeringens del är det otroligt viktigt att få ett underlag för att kunna se vilka brister som finns och se till att det inte upprepas. Viktig och säkerhetsklassad information får inte röjas, säger Eneroth.

2 tim
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten hade. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

6 tim
Läs mer om Röjda uppgifterna
BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

FN-omröstning skjuts upp – förhandlar in i det sista

Säkerhetsrådets omröstning om en resolution om vapenvila i Syrien har skjutits upp i flera omgångar, och väntas nu äga rum vid 20.30, svensk tid. Det pågår intensiva förhandlingar in i det sista, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT.
Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait och kan bestridas med veto av Ryssland. Landets FN-ambassadör har tidigare beskrivit förslaget som ”orealistiskt”, men på fredagseftermiddagen sa utrikesminister Sergej Lavrov att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvila.

2 tim
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under eftermiddagen att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

4 tim
AMER ALMOHIBANY / AFP
Syrienkriget

Ledare: ”Har visat en otäck förmåga att bli värre”

Opinion Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin har blod på sina händer, skriver DN:s ledarredaktion i dag med anledning av de kraftiga bombningarna över östra Ghouta som den senaste veckan dödat minst 400 personer. Hundratals har skadats och invånarna har varit belägrade i snart fem år.
FN:s säkerhetsråd diskuterar vapenvila men konstaterar att Ryssland har lagt in veto under sju års tid mot alla förslag som innebär restriktioner på al-Assad och egna stridsflyget, skriver ledarredaktionen. Ledarredaktionen hoppas att FN ska hitta ett sätt att lindra lidandet i östra Ghouta.
”Men inbördeskrig är svåra att avsluta, och i Syrien går det knappt att räkna alla parter. Detta helvete på jorden har i sju år visat en otäck förmåga att bli värre.”

Idag 09:58
Läs mer om Syrienkriget
Trumps USA Skolskjutningen i Florida
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump: En lärare skulle ha skjutit skiten ur honom

Donald Trump uttalade sig under dagen om den beväpnade polis som inte ingrep under skolskjutningen i Florida – trots att han befann sig på skolområdet.
– Han var inte tillräckligt modig eller så hände något, men han gjorde helt klart ett dåligt jobb, sa Trump och kallade mannen för ”en fegis”.
Presidenten har flera gånger sagt att beväpnade personer – lärare, vakter och annan skolpersonal – skulle kunna motverka och stoppa skjutningar på amerikanska skolor. I sitt tal på Conservative Political Action Conference på fredagen nämnde Trump polisen i förbifarten, och hävdade att lärare och skolpersonal – som älskar sina elever – ”skulle ha skjutit skiten ur” skolskytten.

1 tim
Skolskjutningen i Florida

Tryckt stämning på första matchen efter skjutningen

När NHL-laget Florida spelade sin första match sedan skolskjutningen i Parkland höll målvakten Roberto Luongo, som bor i staden, ett känslosamt tal till ishockeypubliken.
Skolskjutningen där 17 personer dödades har väckt en debatt om vapenlagarna i USA. Många av de elever som överlevt skjutningen har engagerat sig för att påverka politiker att agera för en skärpt vapenlagstiftning.
– Ni är så modiga. Ni inspirerar oss alla. Ni ger oss hopp inför framtiden, sa Luongo som kämpade mot tårarna.

Idag 09:12
Polischefen Scott Israel under en pressträff.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Skolskjutningen i Florida

Beväpnad polis ingrep inte – lämnar sin tjänst

En beväpnad polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst, rapporterar Reuters. Han gick inte in på skolan och konfronterade skytten utan stod kvar utanför, visar en intern utredning.
Polisens agerande fångades på övervakningsbilder under masskjutningen i Florida, USA.
– Vad jag såg var en polis som kom till den västra sidan av byggnad 12, intog position, men aldrig gick in, säger polischefen Scott Israel, och hänvisar till den del av skolan där skytten avlossade flest skott.
Enligt Israel varade skolskjutningen i sex minuter och polismannen kom till byggnad 12 omkring 90 sekunder efter att det första skottet avlossats. Han stod sedan och tvekade utanför byggnaden i minst fyra minuter.

Idag 05:08
Läs mer om Skolskjutningen i Florida

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.