Kim Kardashian Chris Pizzello / AP
Nöje & kultur

Kardashians chaufför släpps – misstänks inte längre

Realitystjärnans Kim Kardashians chaufför som tidigare har varit misstänkt för inblandning i rånet mot stjärnan i oktober har släppts. Han är inte längre misstänkt för brott uppger TT. Tillsammans med chauffören släpptes ytterligare två tidigare misstänkta. Av de 14 personer som är gripna tror polisen att minst fem är direkt inblandade i rånet.

Tidigare om rånet

Toppnyheter

Martin Timell. Arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

TV4 avbryter samarbetet med Martin Timell

TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell, rapporterar TV4 Nyheterna. Det beskedet gav kanalen efter att ha hållit ett internt krismöte där anklagelserna mot programledaren diskuterades.
Timell har den senaste veckan anklagats för sexuella övergrepp i samband med #MeToo-uppropet. Flera tidigare kolleger har också vittnat om att profilen dragit sexistiska, rasistiska och homofoba skämt under inspelningarna.
Enligt TV4:s vd Casten Almqvist är Timell ”ett enskilt rötägg” och inte representativ för kanalen. Samtidigt är han kritisk till att man inte agerat tidigare.
– Det handlar om att man aktivt har blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på, säger han till Expressen.

2 tim
Casten Almqvist. Arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vd:n: Görs inga undantag för stjärnor längre

Martin Timells beteende har tolererats för att han är en stjärna. Det säger TV4:s vd Casten Almqvist i en intervju med den egna kanalen. Men från och med nu råder nolltolerans, säger han.
– Det görs inga undantag för kända programledare från och med nu.
Almqvist säger att han känt till anklagelserna om att Timell gjort sig skyldig till sexuella övergrepp sedan våren 2016. På frågan om TV4 kommer att göra en polisanmälan om händelsen svarar Almqvist nej.

1 tim
Martin Timell. Arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Försökte tysta kollega om anklagelser

Programledaren Martin Timell försökte få en tidigare tv-kollega att avstå från att berätta om Timells agerande under inspelningarna av ”Äntligen hemma”. Det skriver Expressen och hänvisar till sms som Timell ska ha skickat till programmets tidigare producent Ola Fredholm.
I meddelandena hotar bland annat Timell med att han kommer gå vidare med anmälan om förtal. Samma dag hade Fredholm kritiserat honom i ett Facebookinlägg. Enligt Expressen ska Timell ha skickat meddelandena strax innan tidningen publicerade en artikel där flera personer vittnade om kränkningar som Martin Timell påståtts ha begått.
TV4 valde i förra veckan att avbryta samarbetet med Martin Timell.

Idag 07:23
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Malin Björk (V) vid EU-parlamentet i Strasbourg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Extrainsatt debatt om #MeToo i EU-parlamentet

Efter uppropet #MeToo kommer en extrainsatt debatt hållas under veckans session i EU-parlamentet i Strasbourg.
”Jag är glad att vi lyckats få upp det också på EU-parlamentets dagordning. Jag vill också fokusera på männens ansvar i att agera mot detta machoklimat där sexuella trakasserier och övergrepp är så extremt vanligt förekommande”, skriver den svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett pressmeddelande enligt TT.
Ett uttalande från EU-kommissionen väntas komma under tisdagen.

1 tim
James Toback. Charles Sykes / TT / NTB Scanpix

Hollywoodregissör anklagas för 38 övergrepp

I samband med uppropet #MeToo anklagar 38 kvinnor den amerikanske regissören James Toback för sexuella övergrepp, rapporterar Los Angeles Times.
Alla kvinnorna som tidningen pratat med berättar om liknande händelser. Toback, som bland annat regisserat filmen ”Two Girls and a Guy”, ska ha tagit kontakt med dem i kön till en bank eller en affär på Manhattan i New York. Han ska ha berättat om sina filmer och sagt att han har kontakter i Hollywood för att sedan locka med sig dem till ett hotellrum för en ”audition”.
Kvinnorna, som alla var i 20-årsåldern när de träffade Toback, berättar att han sedan ska ha gnidit sig mot dem eller masturberat framför dem. Regissören själv förnekar anklagelserna.

Idag 05:00
Läs mer om #MeToo-uppropet
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta föremålet i Ängelholm

Utreds som grovt olaga hot – förundersökning flyttas

Utredningen av attentatet mot en bar i Ängelholm i helgen har flyttats över till Riksenheten för säkerhetsmål, som bland annat utreder terrorbrott, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Händelsen utreds som grovt olaga hot.
21-åringen greps efter att ha kastat två glasflaskor mot krogen natten mot söndag. Flaskornas innehåll är ännu inte känt. Mannen hade ett bälte runt midjan med en sladd till en fjärrkontroll.
– Han har gjort vissa medgivanden. Närmare om motivet vill jag inte gå in på, säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström på Riksenheten för säkerhetsmål.

29 min
Polisens kriminaltekniker vid baren i Ängelholm som utsattes för ett attentat. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: Hade flera brandbomber i väskan

Den man som misstänks för attentatet mot en bar i Ängelholm i helgen hade ytterligare tre brandbomber i sin väska när han greps. Det säger åklagaren till SVT Nyheter Helsingborg.
Polisen har genomfört husrannsakan i mannens bostad och förhör har även hållits med 21-åringen.
– Han har berättat en del om sina tankar och idéer kring händelsen, säger åklagare Ola Lavie till SVT.
Han vill inte kommentera hur mannen ställer sig till misstankarna om mordförsök och försök till grov misshandel.

4 tim
Polisavspärrningarna i Ängelholm, natten mot söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgift: Brandfarlig vätska hittad vid husrannsakan

Polis har gjort husrannsakan och hittat brandfarlig vätska hemma hos den 21-årige man i Ängelholm som anhållits misstänkt för mordförsök, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver också att en ryggsäck som mannen bar vid dådet ska ha innehållit pamfletter med religiöst material.
21-åringen greps efter att ha kastat in vad som tros vara brandbomber genom fönstret på en krog, natten mot söndagen. Flaskorna som kastades in antändes aldrig. Utanför krogen ska mannen ha stått beväpnad med kniv. Han ska också ha burit något som krogpersonalen uppfattade som ett bombbälte. Vid lunchtid på söndagen kommenterade polis den senare uppgiften för SVT Helsingborg och uppgav att det sannolikt rört sig om ett ofarligt föremål.
Ingen person skadades allvarligt vid händelsen.

Igår 22:15
Läs mer om Misstänkta föremålet i Ängelholm
Arkivbild. Japans premiärminister Shinzo Abe och USA:s president Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Valet i Japan

Donald Trump gratulerar Shinzo Abe till storsegern

USA:s president Donald Trump ringde sent på söndagen till Japans premiärminister Shinzo Abe för att gratulera honom till majoriteten i nyvalet. Det säger en tjänsteman vid Vita huset enligt AFP.
– Presidenten hade ett bra samtal med premiärministern för att gratulera honom till hans partis storseger i valet i går, säger tjänstemannen.
I nyvalet fick Shinzo Abes regeringskoalition mer än två tredjedelar av platserna i underhuset, vilket är en så kallad supermajoritet.

1 tim
Japans premiärminister Shinzo Abe.  Eugene Hoshiko / TT / NTB Scanpix

”Tokyobörsen lägger i ny växel efter Abes seger”

Tokyobörsen har lagt i högsta växeln och det ser inte ut att finnas några tecken på att marknaden tänker börja leta efter bromsen. Det konstaterar Wall Street Journals Steven Russolillo i en analys.
Det faktum att premiärminister Shinzo Abe som väntat med god marginal vann det japanska nyvalet i helgen har bara eldat på den redan rusiga marknaden, menar han. Efter måndagsmorgonens uppgångar ser det ut som att Tokyobörsen är på väg mot sin 15:e handelsdag i rad på grönt, något som ingen annan handelsplattform lyckats med, skriver han.
I en analys i Nikkei Asia Review uppmanar William Pesek den omvalde premiärministern att inte slösa bort sin jordskredsseger. Han listar ett antal olika åtgärder som han menar att Abe bör vidta. Bland annat har han en stor utmaning i att minska klyftorna mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. ”Abe bör återinföra ett tidigare löfte att säkerställa att kvinnor innehar 30 procent av chefspositionerna – och säkerställa att fler kvinnor får vanliga jobb med full lön”, skriver han.

Idag 06:24
Japans premiärminister Shinzo Abe.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix

Tokyobörsen sätter nytt rekord efter Abes seger

Tokyobörsen steg på måndagen efter att premiärminister Shinzo Abe som väntat segrat i det nyval han utlyste för några veckor sedan. Huvudindexet Nikkei 225 stängde på 1,1 procent. Det är 15:e handelsdagen i rad med uppgångar, vilket är den längsta sviten någonsin, skriver AFP.
Daiwa Securities-analytikern Hikaru Sato menar att det är ”symboliskt” att rekordet kommer dagen efter Abes seger.
Uppgångarna stärks även av fredagens besked att den amerikanska senaten röstat igenom en federal budgetplan. Det har fått marknaden att åter hoppas på att president Donald Trumps skattereform kan bli verklighet.
– Budgeten undanröjer ett hinder för Trumps mycket efterlängtade skattesänkningar, säger Axitraders marknadsstrateg Greg McKenna till AFP.
Hongkongs Hang Seng-index var inledningsvis upp omkring 0,5 procent, men sjönk sedan till minus 0,6 procent. Shanghais kompositindex var i princip oförändrat.

Idag 03:26
Läs mer om Valet i Japan
Vida Mehrannia. Arkivbi Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Dödsdömde forskarens fru: ”Min man är oskyldig”

Irans dödsdom mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali kom som en chock för familjen. Det berättar hans fru Vida Mehrannia för TT.
– Vi är i chock. De säger att han har spionerat för Israel, men har inga bevis. Min man är oskyldig, säger hon.
Djalali och hans familj är iranska medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Utrikesdepartementet ska ta upp frågan med iranska företrädare på hög nivå, sa utrikesminister Margot Wallström (S) i går.

2 tim
Margot Wallström, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallström: Tar upp detta med Iran på hög nivå

Sverige tar frågan om den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali till högsta ort i Iran. Det säger utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT. Djalali greps under en föreläsningsresa 2015. Hans fru fick besked om dödsdomen via Djalalis advokater under gårdagen.
”Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå”, skriver Wallström.
Wallström skriver också att Sverige fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla former. ”Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning.”
Djalali är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Myndigheterna i landet anklagar honom för spioneri men enligt Svenska Amnesty vilar anklagelserna på mycket vaga grunder.

Igår 18:27
Läs mer om Gripne KI-forskaren i Iran
Trumps USA Rysskontakterna
Tony Podesta.  Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Trumps USA Rysskontakterna

Demokratisk lobbyist granskas av ryssutredare

Den särskilde åklagare som leder utredningen av rysskontakterna i USA granskar nu även lobbyisten Tony Podesta, som har kopplingar till Demokraterna. Det rapporterar NBC News med hänvisning till källor.
Åklagaren Robert Mueller ska ha fått upp ögonen för Podesta och hans lobbyistföretag Podesta Group då han granskade Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manaforts finanser. Podestas företag ska ha arbetat med en kampanj organiserad av Manafort för att förbättra Ukrainas anseende i väst.
Till att börja med undersökte de företaget för att få mer information om Ukraina-kampanjen. Men nu misstänker de att Podesta Group kan ha brutit mot lagar som reglerar hur amerikanska företag redovisar arbete de utför för utländska regeringar, skriver NBC News.

4 tim
Facebooks vd Mark Zuckerberg, Aplhabets vd Sundar Pichai och Twitters vd Jack Dorsey.

It-giganter ställs till svars: Var verktyg i ryska händer

It-giganterna Twitter, Facebook och Google är svaret skyldigt: I vilken utsträckning var de verktyg i främmande makters inblandning i det amerikanska presidentvalet i höstas? Nästa vecka krävs de på raka svar i ett utskottsförhör i den amerikanska kongressen.
De tre bolagen har erkänt att ryska ”krafter” köpt annonser för att påverka väljarna. Och i förra veckan kom ett partiöverskridande lagförslag, Honest Ads Act, som syftar till att minska utländskt inflytande över annonsering som redan i dag görs för tv och radio.
Upprördheten är störst bland Demokraterna, medan Donald Trump gjort sitt bästa för att spela ned den utländska inblandningen, skriver brittiska The Guardian. Republikanen John McCain står emellertid bakom en skärpning av lagen.
– Olyckligtvis har tekniken sprungit ifrån kraven på transparens i politiska kampanjer, säger han och tillägger att bristerna gjort att miljoner amerikanska väljare kunnat vilseföras.

Idag 05:43
Donald Trump och Apples Tim Cook i Vita huset. Flera techbolag har i år satsat mer för att påverka Trumps administration och kongressen. Arkivbilder. TT

Washington belägras av tech-jättarnas lobbyister

Många it-bolag har i år trappat upp lobbyverksamheten mot USA:s kongress och Vita huset, visar Recodes granskning. Bara under det senaste kvartalet satsade Apple, Amazon, Facebook, Google och Microsoft sammanlagt 14,2 miljoner dollar, motsvarande drygt 115 miljoner kronor, på att vinna Washingtons gunst.
Högst på agendan för Facebook, Google och Twitter har utredningen kring Rysslands inblandning i presidentvalet och debatten om att ändra lagen kring politisk annonsering varit, skriver Recode. En annan stor fråga för it-jättarna har varit den omdebatterade frågan om utländsk arbetskraft efter Donald Trumps inreseförbud.

Igår 19:20
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.